Blog Yazarak Para Kazanma – 10 Gerçekçi Yöntem

Bugünlerde binlerce kişi blog yazarak geçimini sağlamaktadır. Öyle ki bu kişiler para kazanmanın yanında dünyaca üne sahip olmuş, kitaplar yazmışlardır. Bunlardan biri olmak için ise şimdi sıra sizde! Bu işlem oldukça zaman alsa da hiç de zor değildir ve bunu yapmanın birçok yolu vardır. Bu makalede size blog yazarak para kazanmak nasıl yapılır ve bununla birlikte nasıl trafik kazanacağınıza dair öneriler vereceğiz.

Blog Yazarak Para Kazanma – Başlamadan Önce

Blog yazarak para kazanmak nasıl yapılır öğrenmeden önce tamamlamanız gereken birkaç adım bulunmakta.

Bir Niche Seçin

Bir niche’e sahip olmak demek blogunuzun birden fazla konudansa tek bir konuya odaklanacağı anlamına gelir. Bu aşamanın neden gerekli olduğunu düşünüyor olabilirsiniz. İnsanlar blogunuza ister arama motorları aracılığıyla gelmiş olsun ister ortak ilgi alanlarından dolayı, sitenizde içerik için kalırlar.

Bu yüzden, sitenize gelen trafiği azaltacağından her şey hakkında yazmaya çalışmayın.

Bu şekilde kitleniz sizden ne bekleyeceğinizi bilecek ve sitenizi ziyaret etmeye devam edecektir. Hatta yazılarınızı sosyal medya hesaplarından paylaşmak bile isteyebilirler ki bu da trafiğinizi hiç şüphesiz artıracaktır!

Eğer hangi niche’in size en çok uyduğundan emin değilseniz bu öneriler size yardımcı olabilir:

  • Hakkında yazmayı sevdiğiniz bir niche seçin. Konu tutkunuza geldiğinde fikir bulamama ihtimalinizi azaltacaktır.
  • Kitlenizi iyi tanıyın. Uygun tonu ve diksiyonu seçmek okurlarınıza daha iyi hitap etmenizi sağlayacaktır
  • Seçtiğiniz niche için mevcut olan pazarın yeterince büyük olduğundan emin olun. İnsanların en çok aradığı niche’i seçin ki blogunuz uzun vadede hayatta kalabilsin
  • Düzenli olarak yeni içerikler üretin. Yazı sıklığınızın belirli aralıklarla olması kitlenizin sadakatini artıracaktır.

Düzgün bir niche ile blog yazarak para kazanma işlemini hızlandırabilirsiniz.

Bir Alan Adı Seçin

Niche’in dışında bir alan adı ayrıca blogunuzun kimliğini tanımlayacaktır.

Alan adı seçmenin harika bir yolu seçtiğiniz niche ile uyumlu olmasından geçiyor. Örneğin eğer moda hakkında bir blog açıyorsanız www.gunlukmodaonerilerim.com gibi mesajınızı oldukça açık ileten bir alan adı iyi olacaktır.

Üstelik, en çok aranan anahtar kelimeleri içeren bir alan adı blogunuzun arama motorlarında daha iyi sıralamalar elde etmesine yardımcı olacaktır.

Bir alan adı seçmeye vakit ayırmanız ve efor sarf etmeniz yararınıza olacaktır. Eğer aklınıza hiçbir şey gelmiyorsa öneriler için mevcut olan domain sorgulama aracını kullanabilir ve domain satın al işlemini yapabilirsiniz.

Domain Sorgulama

Domain kullanılabilirliğini anında kontrol edin.

Bir Blog Oluşturun

Niche’i ve alan adını ayarladıktan sonra sırada para basma makinesine dönüşecek bir blog oluşturmaya geldi.

Bunun için iki adet şeye ihtiyacınız var: web hosting ve bir blog platformu.

Seçebileceğiniz birkaç çeşit hosting bulunmaktadır. Eğer ilk defa bir blog açıyorsanız en acemi dostu olan bizim paylaşımlı hosting’imizi kullanmanızı öneriyoruz. Buna ek olarak eğer 12 aylık hosting satın alırsanız ücretsiz bir alan adı da elde etmiş olacaksınız.

Blog platformu içinse WordPress en iyisidir. Yüksek öğrenim eğrisi olan ancak en çok fonksiyonelliği sunan İçerik Yönetim Sistemi’dir.

Blog oluşturmak üzerine yazdığımız kapsamlı rehberimizi okuyabilirsiniz.

İyi İçerik Oluşturun

Blogunuzu oluşturduğunuza göre sıradaki aşamada onu iyi içeriklerle doldurmak var. Ziyaretçilerinizi meşgul tutmak için blog yazılarınızın hem sayısını hem de kalitesini yüksek tutmanız gerekmektedir.

Göz korkutucu olabileceğini biliyoruz. Bu yüzden bunu başarmanız için yapabileceğiniz şeylerin listesini vereceğiz.

  • İlham arayın – rakipleriniz için neyin işe yaradığını bulun ve daha yaratıcı ve kapsamlı bir yazı yazmaya çalışın
  • Hangi formatın en iyi olduğunu bulun – örneğin “Bir Şey X Dakikada Nasıl Yapılır?” gibi bir yazı oluşturmaya çalışın. Dikkat çekici başlıklar ve iyi yapılandırılmış içerik çok önemlidir
  • Yazınızı iyi yapılandırın – yazım hataları yapmayın, paragraflarınızı ve alt başlıklarınızı hizalayın, uzun paragraflar yazmaktan kaçının vb.
  • Göze hitap eden görsel destekler kullanın – güzel görseller ve videolar daha fazla okuyucu çekebilir
  • Daima prova okuması yapın – herhangi bir hata için yazınıza bir kez daha bakın veya başkasının sizin için okumasını rica edin

Buna ek olarak blog fikirleri için bu makalemizi (İng.) okuyabilirsiniz.

Okurlarınızla Etkileşime Geçin

Ne de olsa blogunuzun diğerlerinden daha iyi olup olmadığına karar vermek okurlarınızı düşüyor.

Bu yüzden odaklanmanız gereken şey de tam olarak bu – okuyucularınızın etkileşim yapmasını sağlamak.

İlk olarak yazılarınıza eylem çağrısı tuşları ekleyerek onların daha aktif olmasını sağlayın. Örneğin kitlenizi yorum bırakmaya davet edin. Bu onların yorumlarına cevap vererek veya sorunlarını çözerek onlarla etkileşime geçme şansı verecektir.

Bunu yapmanın bir başka yolu ise önyargılı yazılar yazmaktır. Okuyucularınızın bazıları sizlere katılmayabilir ancak bunun sayesinde okuyucularınızla açık bir tartışma yapabilirsiniz ve bu da kitle etkileşimi için harikadır.

Trafik Artırma

Ne kadar trafiğe sahip olursanız blog yazarak para kazanma şansınız bir o kadar da artar. Birçok blogcu daha fazla okur elde edebilmek için bazı yöntemleri uygular. Bu yöntemleri uygulayarak siz de trafiğinizi arttırabilir ve sonuç olarak en kısa sürede para kazanmaya başlayabilirsiniz.

Daha Fazla Organik Trafik için SEO

Daha önce SEO‘dan birkaç kez bahsettik ancak tam olarak nedir bu SEO dediğinizi duyar gibiyiz. Search Engine Optimization (Arama Motoru Optimizasyonu) web sitenizi arama motorlarının sonuç sayfalarında daha üst sıralarda gözükmesi için yapılan bir uygulamadır.

Google‘ın hangi sitenin üstte olmayı hak ettiğini belirleyen bir algoritması vardır. Tam olarak nasıl çalıştığını kimse bilmese de daha iyi sıralamalar elde etmenize yardımcı olabilecek birkaç faktör vardır.

  • Sitenizin performansı – siteniz ne kadar hızlı yükleniyor, görselleriniz yeterince optimize edilmiş mi vb.
  • İçerik kalitesi – makalenizin uzunluğu, her cümle ve paragrafın uzunluğu vb.
  • Anahtar kelime dağıtımı – anahtar kelime yoğunluğunuz, en çok aranan anahtar kelimeyi kullanıyor musunuz vb.
  • Site yapısı – arama robotlarının sitenizdeki bütün bilgiyi bulmasına yardımcı olabilecek iyi yapılı bir siteye sahip olmak, özellikle de bir site haritasına sahipseniz
  • Linkleme – blogunuza linkleyen birçok alakalı site olduğunda arama motorları bunu iyiye işaret olacak görecek ve blogunuzu listede daha üste çıkarmaya yanaşacaklardır

Ücretli Reklamlar

Eğer organik SEO size yeterince trafik artışı sağlamıyorsa neden bunun için ödeme yapmayı düşünmüyorsunuz? Ücretli reklamlar kullanarak sitenize tonlarca ziyaretçi çekecek bir PPC (pay-per-click – tıklama başına ödeme) kampanyası yürütebilirsiniz!

Peki nasıl olur bu PPC reklamlar? Esasen televizyonda gördüğünüz reklamlara oldukça benzerler ancak ufak bir fark vardır. Direkt olarak ödemek yerine sadece birisi reklamlara tıkladığınızda ödeme yaparsınız.

Üstelik meşakkatlere katlanmanıza gerek kalmadan bir reklam hizmeti bulabilir ve kayıt olup anında reklam yapmaya başlayabilirsiniz!

İşinizi kolaylaştırmak için işte bazı popüler reklam hizmetleri:

  • Google Ads – bu reklam programı ile blogunuzun SEO sıralamalarına rağmen blogunuzu Google arama motorunun arama sonuçlarında en üst sıraya koyabilirsiniz
  • Facebook Ücretli Reklamlar – Facebook’daki kullanıcı çokluğundan yararlanmak için bu sosyal medya platformunu trafik kaynağınız haline getirebilirsiniz
  • Bing Ads – niye tek bir arama motoruyla yetinesiniz ki? Blogunuzu aynı anda  BingYahoo!, and AOL‘da görüntülenmesini sağlayın!
  • BlogAds – bu reklam hizmeti belirli bir kitleyi hedeflemenize izin verir ve reklamınızı geniş iş ağlarında (bloglar ve web siteler) görüntülemenizi sağlar

Çekilişler

Ne derler bilirsiniz, bedava sirke baldan tatlıdır! Kitlenize çekilişlerle eşantiyonlar verin ve blogunuza yığılmalarını izleyin.

Eşantiyonlar dağıtırken insanların ücretsiz herhangi bir ürün için blogunuz için bir şeyler yapmasını sağlayabilirsiniz: blogunuzun adını yaymak, e-posta bültenlerine abone olmak gibi.

Bunu yapmak için en iyi zamansa tatillerdir. Örneğin Yılbaşı ve bayramlar gibi. Bu etkinlikleri temanız olarak kullanın, uygun bir ödül seçin, bazı kurallar belirleyin ve daha sonra ise bunu web sitenizde anons edin. Bundan sonrası ise yapmanız için kalan tek şey kazananı seçmek. Oldukça kolay, değil mi?

Öneri: Bunu yapmak için eklentiler kullanın! Simple Giveaways ve Gleam gibi oldukça popüler eklentiler bulunmaktadır.

Ancak ödül sizin için biraz masraflı olacaktır. Vereceğiniz eşantiyonlardan elde edeceğiniz trafiği olabildiğince yüksek tutabilmek için:

  • Sadece niche’iniz ile alakalı hediyeler verin
    Kitlenizin kafasını karıştırmayın. Örneğin yemek bloguna sahipseniz bir oyun konsolu çekilişi yapmayın
  • Hediyenin değeri önemlidir
    Hediyelerin harcanılan efora değeceğinden emin olun. Ucuz hediyeler fazla ilgi çekmeyecektir
  • Çok fazla kural olmasın
    Bazı kitleler yapmaları gerekenlere dair uzun bir liste görünce ilgilerini kaybedebilirler
  • Tanıtımını çok, çok iyi yapın!
    Blogunuz yeni olduğundan çok fazla okuyucuya sahip olmayabilirsiniz. Çekilişi duyurmak için fazla efor sarf edin. Popüler etiketler kullanın, arkadaşlarınıza yollayın, forumlarda paylaşın vb.

Çekilişler hızlı biçimde trafik kazanmanın harika bir yoludur. Üstelik kitlenizle daha fazla etkileşim şansı elde edersiniz.

Buna rağmen katılımlarından sonra onları tutamayabilirsiniz. Bunun olmayacağından emin olmanız gerekir; onları takip edin, muhteşem içerikler yaratın, onlarla daha fazla etkileşime geçin vb.

Blog Yazarak Para Kazanmak

Yeterince trafik elde ettikten sonra artık size gerçekten para kazandıracak işleri yapma vakti!

Peki blog yazarak para kazanmak nasıl yapılır? İşte bunun için bazı en iyi yöntemler!

1. Google AdSense

Daha önce trafik elde etmek için ücretli reklamlar yapmanızı önermiştik. Şimdi ise tam aksini söyleyeceğiz. Blogunuzda reklamlar yerleştirmek blog yazarak para kazanmak için harika bir yoldur.

Google AdSense, blogunuzda reklamlar görüntülemenize izin veren bir PPC (pay-per-click – tıklama başına ödeme) programıdır. Google neredeyse her şeyin (görüntülenecek reklamlar, ödeme aşaması vb.) çaresine bakacağından bu program en pratik yöntemlerden biridir. Üstelik blogunuza ne tür reklamların görüntüleneceğini özelleştirebilirsiniz.

Blogunuza nasıl reklam yerleştirebilirsiniz?

  1. Google AdSense‘e üye olun. Bilgilerinizi girin (URL’niz, fatura adresiniz vb.)
  2. Doğrulama kodunu ekleyin. Reklam görüntülemek istediğiniz her sayfanın <head> ve </head>  etiketleri arasına yerleştirin. Bunu yapmanın en kolay yolu Ad Inserter eklentisi yüklemektir. Ayarlar >> Reklam Yerleştirici‘ye gidin ve Genel Ayarlar sembolüne tıklayın, Header sekmesine gidin ve kodu yapıştırın.
  3. Hesabınız onaylanana kadar bekleyin. Üye olma aşaması hızlı olabilir ancak Google’un hesabınızı doğrulaması üç güne kadar sürebilir.
  4. Reklamlarınızı oluşturmaya başlayın. Hesabınız onaylandıktan sonra Adsense kontrol paneline erişiminiz olacaktır. Reklamlarım >> Yeni reklam ünitesi‘ne gidin ve reklamlarınızı özelleştirin – reklam adı, boyutu ve türü.
  5. Reklam kodunu kopyalayın ve blogunuza yapıştırın. Bunu elle Görünüş >> Bileşenler‘e giderek ve Özel HTML ekleyerek yapabilirsiniz. Bileşeni herhangi bir kısma konumlandırın ve kodunuzu oraya yapıştırın. Alternatif olarak bunun için Reklam Yerleştirici eklentisini kullanabilirsiniz. Reklamları kitlenizin onları hemen görebileceği bir yere koyduğunuzdan emin olun.

Artık sitenizde reklamlar olduğuna göre onların yeteri kadar tıklanmasını bekleyin. Er ya da geç minimum miktara (200 TL) ulaşacak ve ayın sonuna kadar ödemenizi alacaksınız.

Artıları:

  • Sitenize reklam yerleştirme işlemi kolaydır.
  • Reklamları kurduktan sonra ek işlem yapmaya gerek yoktur.

Eksileri:

  • Kötü özelleştirme ve reklam yerleştirme trafiğinizi azaltabilir.
  • Yeni blogların ödeme alması uzun sürmektedir.

2. Sponsorlu İçerik

Eğer blogunuzun bol miktarda trafiği varsa sizinle iş yapmak isteyen sponsorlar olacaktır. Bu blogdan para kazanmak için harika bir yoldur.

Basitçe sponsorunuz (ör: bir şirket) size makale yayımlamanız için ödeme yapacaktır. Peki bunun onlara yararı nedir? Bu türdeki makaleler onların daha fazla müşteri elde etmelerine yardımcı olmak için tasarlanmıştır. Bu makaleler inceleme, yeni ürün anonsu, satışlar vb. gibi farklı formlarda olabilirler.

Peki bu makaleleri kim yazacak? Bu sizin sponsorunuzla anlaşmanıza bağlıdır. Eğer içerik yaratımı sorumluluğunu size vermek isterlerse daha fazla ücret isteyebilirsiniz.

Hadi sponsorlu içeriği blog yazarak para kazanmak için kullanmanın adımlarına bir göz atalım.

  1. Blogunuzda bir analiz raporu yapın. Eğer şirketlerin size ödeme yapmasını beklemenize karşılık olarak onlar da sizden iyi sonuçlar bekleyecektir. Onlara blogunuzun ne kadar iyi olduğunu, sayfa görüntüleme sayılarını, hemen çıkma oranını vb. gibi istatistikleri gösterin.
  2. Hizmetlerinizi yerel işletmelere sunun. Yeni başlayanlar için büyük şirketlere geçmeden önce portföylerini büyütmelerini öneriyoruz. Alternatif olarak Cooperatize and Tomoson gibi sponsorlu içerik pazarı sitelerinde potansiyel müşteriler bulabilirsiniz. Niche’inizle sponsora uyduğunuza emin olun.
  3. Fiyatta pazarlık yapın. Raporu fiyatınızı belirlemek için kullanabilirsiniz. Ayrıca fiyat pazarlığı da uzmanlığınızı, blogunuzun tasarımında sarf ettiğiniz eforu ve içerik yaratımından sorumlu olup olmayacağınızı da katın.
  4. Sponsorlu içeriği yayımlayın. ABD gibi bazı ülkelerde kanunlar sponsorlu içerik yazdığınızı belirtmenizi gerektirir. Ayrıca makalenin tonunun ve stilinin sizinkiyle uyduğuna da emin olmalısınız.

İşte bu kadar! Bunu ne kadar çok yaparsanız o kadar kısa sürede size çok daha fazlasını ödeyebilecek şirketlere geçebilirsiniz. Ancak, bir tane sponsorlu içerik yayımladıktan sonra bir süre beklemeniz iyi olacaktır. Aksi taktirde, bu işlemi fazla yapmak trafiğinizi azaltabilir. Sponsorlu içerik blog yazarak pakazanmak için en popüler yöntemlerden biridir.

Artıları:

  • AdSense’den daha doğal gözükür
  • Bu süreçte güvenilirliğiniz artar

Eksileri:

  • Üst üste sponsorlu içerikler ziyaretçilerinizi uzaklaştırabilir
  • Fiyatı belirlemek zor olabilir

3. Affiliate Marketing (Satış Ortaklığı)

Blog yazarak para kazanmak: Affiliate Marketing (Satış Ortaklığı)

Affiliate marketing (satış ortaklığı) blog yazarak para kazanmak için en popüler yöntemlerden biridir.

Bu yöntem sponsorlu içeriğe oldukça benzerdir. Ortak olarak çalışacağınız işletmenin yararına olacak bir makale yazmanız gerekir.

Ancak ufak bir fark bulunmaktadır. Anlaştığınız fiyattansa affiliate bağlantılarından gelen tıklamalar veya satışlar üzerinden ödemenizi alırsınız.

Bunu yapmanın yolu işte böyledir:

  1. Bir affiliate programı seçin. ShareASaleeBay Partners ve Shopify Affiliate Program gibi birçok popüler affiliate programı bulunmaktadır. Üstelik ayrıca Hostinger Satış Ortaklığı programını düşünebilirsiniz. Her satış için yüzde 60 komisyon vermekteyiz.
  2. Okuyucularınızın affiliate linkinize tıklamasını sağlayın. Bir ürün veya hizmetin inandırıcı bir incelemesini yazın. Ne kadar tıklama alırsanız o kadar fazla kazanırsınız. Ayrıca şeffaf olduğunuza emin olun, yani bir ortaklık makalesi olduğunu belirtin. Satış ortaklığında güven çok önemlidir.
  3. Eposta bülten aboneliğinizi büyütün. Kitlenizin gelen kutularına kişisel olarak eposta ulaştırırsanız
  4. Kitlenize önem verin.

Bir başka dikkat etmeniz gereken konu ise markanızın sağlam kalabilmesi için ürün yelpazesinin niche’inizle uyumlu olmasıdır. Ayrıca ThristyAffiliates ve AffiliateWP gibi bütün işlemi kolaylaştırabilecek kullanışlı eklentiler de bulunmaktadır.

Artıları:

  • Komisyon için sabit fiyat.
  • Mevcut çok sayıda satış ortaklığı programı bulunması.

Eksileri:

  • Kitlenizin tıklaması ya da satın alması garanti değildir.
  • Müşteri tabanınızı büyütmek zordur.

4. Amazon Affiliate

Blog yazarak para kazanmak seçeneklerinden biri olan Amazon Affiliate

Eğer satış ortaklığı ile blog yazarak para kazanmak istiyorsanız en popüler satış ortaklığı programlarından birini deneyebilirsiniz: Amazon Associates.

Amazon Affiliate ile blog yazarak para kazanmak için tek yapmanız gereken sitelerinden ortaklık bağlantısını kullanarak bir ürünlerinin reklamını yapmak. Bu link ile yapılan her satışta yönlendirmeler için para kazanacaksınız.

İlginç olan şey ise her ürün kategorisinin farklı ücretlere sahip olması. Eğer Amazon Affiliate’i en baştan kullanmayı düşünüyorsanız niche’inizi en yüksek sabit oranın üzerine kurmanız yararınıza olacaktır.

Ek olarak komisyon kazanmanız için ücretsiz deneme kaydı gerektiren birkaç özel programa da sahiptirler – Kindle Unlimited, Prime Pantry, Amazon FreeTime ve daha da fazlası.

Amazon Associates’den komisyon kazanmaya başlamak için bu basit adımları takip edin:

  1. Amazon Associates’e Üye Olun. Bu işlem hem fazla almaz, hem de ücretsiz ve kolaydır.
  2. Profilinizi kurun. Hesap bilgilerinizi doldurun. “Yeni Müşteri”ye tıklayın ve adınız, adresiniz, telefon numaranız, ziyaretçilerinizi nasıl çektiğiniz ve ödeme yönteminiz gibi bilgileri girin.
  3. Ortaklık bağlantılarınızı alın. Profilinizi başarıyla oluşturduktan sonra bir ürün bulun ve “Bağlantıyı Al”a tıklayın. Buradan reklam türleri, boyut, renk ve benzeri gibi gerekli ayarları yapabilirsiniz.
  4. Bağlantıyı blogunuza kopyalayıp yapıştırın. Reklamı kenar çubuğunuza, makalelerinize, başlığa vb. yerleştirebilirsiniz.

Amazon Affiliate mevcut olan en iyi satış ortaklığı programlarından biridir. Eğer inceleme yapmak veya insanları atın almaları için ikna etmek istiyorsanız kendinizi evinizde hissedeceksiniz.

Artıları:

  • Geniş ürün yelpazesi
  • En popüler satış ortaklığı programı

Eksileri:

  • Diğer ortaklık programlarından daha düşük komisyon
  • Eğer bir müşterinin satın alması 24 saatten fazla sürerse o ürün için komisyonunuz geçersiz olacaktır

5. Dijital Ürünler

Blog yazarak para kazanmak için dijital ürünler

Eğer girişimcilikte hünerliyseniz neden kendi ürünlerinizi satmıyorsunuz? Blog yazarak para kazanmak için kendi ürünlerinizi satmak harika bir yöntemdir!

Harika olduğunu söyledik ama kesinlikle kolay olduğunu söyleyemeyiz. Yapmanız gereken birçok şey var. Kargolama, stoklama, paketleme gibi. Ama bunun yerine eğer dijital ürünler satacak olursanız bunlarla uğraşmak zorunda kalmayacaksınız.

Genellikle daha az personal gerektirir, stok sorunu yaşamazsınız ve ürünleri ânında ulaştırabilirsiniz. Kulağa ne kadar güzel geliyor değil mi?

Üstelik aralarından seçebileceğiniz binlerce dijital ürün bulunmaktadır. E-kitaplar, fotoğraflar, çizimler, müzikten yazılımlara ve hatta online derslere kadar.

Peki dijital ürünleri nasıl satarsınız? İşte böyle:

  1. Ne satacağınıza karar verin. Neyin hangi fiyatta en çok sattığına dair pazar araştırması yapın. Aynı anda ürünün uzmanlık alanınız veya niche’inizle alakalı olduğuna emin olun
  2. Buna müsait eklentileri seçin. Ünlü WooCommerce eklentisi ihtiyaçlarınıza tam olarak uyacaktır.
  3. Satmaya başlayın. Ürünlerinizi liste düzeni veya nasıl yapılır gibi ilginç bir düzende görüntüleyin. Ürün açıklamasındaki metnin kusursuz olduğuna emin olun.
  4. Takip yapın. Her satın alma işleminden sonra müşterilerin incelemeleri ve puan vermeleri için otomatik yanıt hazırlayın.

Dijital ürünler satmak uğraşsız olarak hızlı para kazanmanın iyi bir yoludur. Ancak hangi ürünü satacağınızı bulmak zor olabilir. Eğer bir şey üretmeyi bilmiyorsanız başkalarının ürünlerini aracı olarak satmayı düşünün.

Ürünlerini satmanız için size indirim yapmaya gönüllü olabilecek tüccarlar mevcuttur ve her tüccarın kendine ait şartlarıyla fiyatı arttırabilirsiniz. Ancak bu yöntem kendi ürünlerinizi satmanız kadar kârlı olmayacaktır.

Artıları:

  • Genellikle diğer yöntemlerden daha kârlıdır
  • Tekrarlanabilirdir

Eksileri:

  • Kaliteli ürünler bulmak zordur
  • Aracı olmak fazla kârlı değildir

6. Üyelik Siteleri

Blog yazarak para kazanmak üzerine üyelik siteleri

Üyelik siteleri blog yazarak para kazanmak için harika bir yoldur

Netflix’i düşünün. Eğer sundukları dizileri izlemeye devam etmek istiyorsanız her ay ödeme yapmanız gerekmektedir.

Üyelik siteleri de aynı mantıkla çalışır. Birkaç satış bile sizin için iyi bir gelir getirebilir.

Daha da önemlisiyse trafik hakkında düşünmenize gerek kalmaz. Kitleniz hizmetinizi satın aldığında sitenize sıklıkla uğraşayacaklardır.

Ayrıca üyelik bloglarınız için seçebileceğiniz birçok alan bulunmaktadır. Yayın hizmeti, yazılım aboneliği, premium forum vb. gibi.

Bir üyelik sistemi oluşturmak oldukça kolaydır. Sadece bir eklenti, birkaç ayar ve işte bu kadar!

  1. S2member eklentisi yükleyin. Bir üyelik sitesi oluşturmanıza izin veren harika fonksiyonelliğe ve derin özelleştirmeye sahip ücretsiz bir eklentidir.
  2. Üyelik sitenizi kurun. Kontrol panelinizden S2member -> Genel Seçenekler’e gidin. Her sekmeye girin ve gerekli ayarları yapın.
  3. Her şeyin tam olduğuna emin olun. Eklenti arayüzünden eposta ve ödeme seçeneklerini girin, gerekli sayfaları yaratın, çeşitli üyelik seviyelerini ayarlayın vb.
  4. Sitenizi taze içerikle sürekli güncelleyin. Aksi takdirde üyeleriniz üyeliklerini iptal edebilirler.

Üyelik sitenizi yarattıktan sonra pazarlamaya yatırım yapmanız iyi olacaktır. Kullanıcılarınıza her ay belirli bir ücret ödemek büyük bir bağlılık gibi gelebilir. Onları hizmetinize verdikleri paranın iyi bir yatırım olacağına dair ikna edin.

Artıları:

  • Her satış için aylık gelir
  • Trafik akışınızı garantileyen devamlı sitenizi ziyaret eden ziyaretçiler

Eksileri:

  • Taze ve premium içerik üretmek zor olabilir
  • Pazarlaması kolay değildir

7. Freelance Yazarlık

Blog yazarak para kazanmak yöntemi olan freelance yazarlık

Bir süre blogculuk yaptıktan sonra insanların yazarlık projelerini için size güvenmeleri için portföyünüz yeterince gelişmiş olabilir. Freelancerlık blog yazarak para kazanmak için iyi bir yöntemdir.

Bunun dışında, freelance yazarlar için talep oldukça fazladır. Her işletmenin dijital varlığını sürdürebilmesi için içeriğe ihtiyacı vardır. Neden onları en iyi makalelerinizle ikna etmiyorsunuz?

İşte freelance yazarlığa başlamanız için gereken adımlar:

  1. En iyi yazı örneklerinizi derleyin. Görmek inanmak demektir. İyi yapılandırılmış portföy işe alınma şansınızı arttırabilir.
  2. Blogunuzda işe alınmanız için bir sayfa oluşturun. İşe alınmaya müsait olduğunuzu herkes bilsin. Yazarlık tecrübenizi, hangi konularda iyi olduğunuzu vb. yazın.
  3. Yazarlık için fırsatlar arayın. Bunu yapmanın birçok yolu vardır. İş ilanları web sitelerinde ilan verin, forumlara gidin vb.
  4. Pazarlık yapın ve yazmaya başlayın. Fiyat, zaman sınırı ve diğer konular hakkında karar verin. Daha sonra ise yüksek kalite içerik yaratmayı deneyin. Mutlu müşteriler demek bolca gelir demektir!

Eğer yazmayı seviyorsanız bu yöntem tam size göredir. Ancak bu piyasada tanınmak bir günde olmaz. Yüksek ödeme yapabilecek bir şirketin sizi farketmesi biraz sürecektir ve başarıya giden yolda bu işe kendinizi adamanız gerekecektir.

Artıları:

  • Bu iş blog yazmaktan pek farklı değildir
  • Yazarlık projeleri bulmak için birçok yol bulunur

Eksileri:

  • Piyasada tanınmak zor olabilir
  • İş yükü ve teslim tarihleri korkutucu olabilir

8. Özel Ders

Blog yazarak para kazanmak yöntemi olarak özel ders vermek

Kitlenizle bildiklerinizi paylaşarak onlara yol gösterin. Bu hem kutsal bir iştir, hem de iş ağınızı genişletmiş olursunuz.

Okuyucularınızla etkileşime geçmek için onlara sorunlarını nasıl çözeceklerini göstermekten daha iyi bir yöntem yoktur! Üstelik bunun için ücret de alırsınız!

İşte blogunuzda bu işlemi yapmak için gereken adımlar:

  1. Tutor eklentisini yükleyin. Bu eklenti kolaylıkla bir özel ders sitesi yaratmak için kullanılan bir LMS (Öğrenme Yönetim Sistemi) eklentisidir.
  2. Özel ders sitenizi kurun. Hangi dersleri öğretmek istediğinize, ücretlendirmeye ve hangi türden materyaller kullanacağınıza karar verin. Tutor’u kullanarak video dersleri, testler, ilerleme takibi ve çok daha fazlasını ekleyebilirsiniz.
  3. Ders programınızı planlayın. Her ders ve sınıf için materyal mevcuttur. Ders programınızın düzgün biçimde planlandığından ve öğrencilere okulda daha iyi notlar almalarına yardımcı olabileceğinden emin olun.
  4. Sitenizi gözden geçirin. Her materyalin derslere hazır olduğundan emin olmak önemlidir. Acele etmeyin ve her şeyin düzgün olduğundan emin olun.
  5. Sitenizi hayata geçirin. Hizmetinizle alakalı forumlara gidin ve reklam yapın. Sitenizde öğretmeleri için diğer öğretmenlerle işbirliği yapın.

Öğretme materyallerini kurmak uzun sürebilir. Ancak eğer dersleriniz anlaması kolaysa ve tüm detayları kaplıyorsa öğrenciler sizden ders almak için sıraya geçecektir. Genel olarak özel ders vermek blog yazarak para kazanmak için muhteşem bir yöntemdir.

Artıları:

  • İş ağınızı genişletmek için iyidir
  • İyi bir trafik akışı ve etkileşim sağlar

Eksileri:

  • Ders programını hazırlamak uzun sürer
  • Sadece bilgili kişiler yapabilir

9. Podcast Reklamcılığı

Blog yazarak para kazanmak için podcast reklamcılığı

Eğer bir yazardansa daha iyi konuşucuysanız podcast reklamcılığı size cuk diye uyacaktır.

Geleneksel yazı yazma yöntemlerine göre birkaç avantajı vardır. İlk olarak insanlar duydukları her kelimeyi dikkate alırlar, yazılar gibi bazı kısımları atlamazlar veya hızlı okuma yapmazlar. İkincisiyse, örneğin yemek yaparken veya işe gidip gelirken podcast dinlemek için daima zamanları olacaktır. Bir ürünün reklamını yapmak için daha iyi bir alternatiftir.

Şirketler podcast’inizi dinleyen kitlenizden her 1000 kişi için ödeme yapar, buna CPM (cost-per-mille – bin gösterim başı maliyet) denir.

Bir podcast reklamı yapmayı mı istiyorsunuz? Aşağıdaki adımları izleyin:

  1. Podcast portföyünüzü büyütün. İlk olarak birçok iyi podcast yapın ve potansiyel müşterilerinizi şaşırtın.
  2. Podcast reklamlarınızı sunduğunuzu anons edin. Haberleri herkesle paylaşın, dinleyicilerinizin başkalarını da davet etmelerini isteyin vb.
  3. Harekete geçin. Eğer dinleyen sayınıza güveniyorsanız podcastlerinizde reklam yapmaları için bazı şirketlerle iletişime geçebilirsiniz.

Podcast reklamlarında güvenilirlik önemli bir rol oynar. Bu yüzden kalite bir zorunluluktur.

Ancak, kaliteli bir podcast harika ses düzenleme yeteneklerine ve pek de ucuz olmayan iyi kalitede ekipmanlara sahip olmanızı gerektirir. Eğer podcastler üzerinden blog yazarak para kazanmak istiyorsanız bu yönteme yatırım yapmak üzerine karar vermelisiniz.

Artıları:

  • Reklamcılık için daha iyi bir kanaldır
  • İnsanlar podcastleri her yerde, her zaman dinleyebilirler

Eksileri:

  • Teknik becerilere ihtiyaç vardır
  • İyi ekipman pahalı olabilir

10. RSS Reklamcılığı

Blog yazarak para kazanmak için RSS reklamcılığı

RSS’in açılımı Really Simple Syndication – Çok Basit Besleme’dir. Blogcular RSS’i okuyucularına abonelik üzerinden içeriklerini dağıtmak için kullanırlar.

Eğer birçok bloga abone olursanız en güncel yazılarını bir RSS okuyucu kullanarak tek bir yerden okuyabilirsiniz. Oldukça rahat, değil mi?

Üstelik RSS ayrıca reklam yerleştirmeyle blog yazarak para kazanmanıza olanak sağlar. Yapılan her tıklama için ödeme aldığınız Google Adsense’e oldukça benzerdir.

RSS reklamcılığı üzerinden blog yazarak para kazanmak için aşağıdaki adımları takip edin:

  1. RSS tuşlarını blogunuzda gösterin. Daha fazla abone kazanmanıza yardımcı olabilir. Ne kadar abone sahip olursanız o kadar fazla tıklama alabilirsiniz.
  2. Reklamlarınızın kaynağını seçin. Yahoo! Publisher Network gibi üçüncü parti reklamcılık programlarından kullanabilir veya sizin satış ortaklığı programınızdan reklamları kullanabilirsiniz.
  3. Yayınınıza reklam kodları yerleştirin. Normalde reklam yerleştirmek için çekirdek dosyaları düzenlemeniz gerekecektir. İşte burada RSS Footer eklentisi yardımınıza gelir. RSS alt bilgisine HTML kodu yerleştirebileceğiniz bir özelliği bulunmaktadır.

İşte bu kadar! Tek yapmanız gereken yazı yazmaya devam etmektir ve içeriğiniz, reklamlarla birlikte bütün abonelere ulaştırılacaktır. Bu yöntem blog yazarak para kazanma için kolay yöntemlerden biridir!

Bugünlerde RSS kullanan fazla kimse olmadığı için abone bulmak biraz zor olabilir.

Artıları:

  • Kurması kolaydır
  • Daha geniş kitlelere ulaşabilir

Eksileri:

  • RSS’in popülerliği azaldı
  • Abone kazanmak uzun sürer

Blog Yazarak Para Kazanma İçin Yöntemler

İşte size blog üzerinden para kazanmak için bazı yöntemleri sunduk. Peki siz hangisini kullanacaksınız?

Unutmayın, her birinin dikkate almanız gereken kendine ait artıları ve eksileri vardır.

  1. Google AdSense – kurmasının zor olmamasına rağmen ödeme almak uzun sürebilir
  2. Sponsorlu İçerik – içeriğinizle uyumlu olabilir ve reklam gibi durmayabilir. Sadece trafiği kaçırmamanız için bu yöntemi fazla kullanmayın.
  3. Affiliate Marketing (Satış Ortaklığı) – sponsorlu içeriğe kıyasla satış ortaklığı size sabit bir oran verir. Ancak insanların ürünü alacağına garanti vermez.
  4. Amazon Affiliates – çok çeşitli katalogları vardır ancak diğer ortaklıklara göre oranı daha düşüktür
  5. Dijital Ürünler – asla stok sorununuz olmaz ama iyi dijital ürünleri üretmesi zordur
  6. Üyelik Siteleri – tek satış bile size belirli bir süre için para kazandırabilir ancak taze içerik bulmak zordur
  7. Freelance Yazarlık – portföy toplaması kolaydır ancak son teslim süreleri zor olabilir
  8. Özel Ders – diğer öğretmenlerle iş birliği yapma ve iş ağınızı büyütme şansı verir. Ancak her ders için materyal derlemek zordur
  9. Podcast Reklamcılığı – reklamlar için güvenilir bir yöntemdir ancak pahalı ekipman ve iyi düzenleme becerisi gerektirir
  10. RSS Reklamcılığı – geniş kitlelere ulaşabilir. Ancak bugünlerde RSS kullanan pek yoktur

Artık blog yazarak para kazanma nasıl yapılır öğrendiğinize göre sizin de bunu deneme vaktiniz geldi. Umuyoruz ki sizi motive etmek için rehberimiz yeterlidir. Her zamanki gibi yorumlarınızı aşağıdaki yorumlar kısmında bizimle paylaşın! Mutlu bloglamalar!

Author
Yazar

Gökhan O.

Gökhan Hostinger’da YouTube Takım Lideri olarak çalışmakta. WordPress hakkındaki tecrübe ve bilgisini bu blogda paylaşıyor. Hostinger’ın adını YouTube içeriği üzerinden duyurmayı kendine görev edinmiştir. Hobileri arasında oyun oynamak ve futbol maçları izlemek vardır.