CentOS vs Ubuntu – Web Sunucunuz için Hangisini Seçmelisiniz
CentOS vs Ubuntu karşılaştırması yapacağımız yazımızda, amacımız bu iki Linux dağıtımının kilit özelliklerini gözden geçirerek VPS sunucunuz için doğru işletim sistemini seçmenize yardımcı olmak.
Sunucunuz için bir işletim sistemi seçmek, mevcut seçeneklerin devasa boyutta olması sebebiyle ciddi kafa karıştırıcı bir iş haline dönüşebilir, özellikle de bir Linux dağıtımı tercih etmeyi düşünüyorsanız. Oldukça fazla tercih seçeneği var ancak bunlardan hiçbiri Ubuntu veya CentOS kadar ünlü değil.
Profesyonel veya amatör olmanızın bu noktada hiçbir önemi yok, olacak olan sadece iki seçenekten birisine karar vermek. Doğrusunu söylemek gerekirse bunun kolay bir cevabı bulunmuyor. Bu yazımızda, bir sunucu kurarken hangisinin en iyi seçim olduğunu anlayabilmek için CentOS ile Ubuntuyu karşılaştıracağız.
Bu iki güçlü rakip arasındaki farklara ışık tutmadan önce ikisini de kısaca tanıyalım.
CentOS
CentOS açık kaynaklı bir Linux dağıtımıdır. Birçok kişi bu dağıtımı, kurumsal IT dünyasında en yaygın olarak kullanılan Red Hat Enterprise Linux (RHEL) replikası olarak görür. CentOS topluluk tarafından desteklenen ve 2004’de yayınlanmış olan kurumsal sınıf bir işletim sistemidir. RHEL ile yakın benzerlikleri sizlere en iyi ve baskın Linux dağıtımlarından birisinde geliştirme lüksü sunar.
Oldukça kişiselleştirilebilir, güvenli ve stabildir bu sebeplerle de ayrıca takdir edilesidir. RHEL ile yakın bağı sayesinde CentOS oldukça fazla kurumsal seviye güvenlik güncellemesine sahiptir ve böylece her kullanıcı için en güvenli seçim haline alır.
Ubuntu
Debian mimarisini baz alan Ubuntu, 2004’teki ilk yayınlanmasından bu yana hem kişisel hem profesyonel kullanım için oldukça popülerdir. Açık kaynaktır ve tanımlanan hataları ortadan kaldırmak üzere sıklıkla güncellenir. Her türde projenin ihtiyaçlarını karşılayabilecek zengin özellikler ve paket set gruplarıyla donatılmıştır.
Ubuntu birçok uygulamayla birlikte gelir. Ubuntu yazılım merkezinde mevcut 40,000’in üzerinde uygulama bulunuyor! Dahası, işletim sistemi oldukça kişiselleştirilebilir ve birinci sınıf güvenlik özelliklerine sahiptir.
CentOS vs Ubuntu – Başlıca Farklılıklar
Şimdi Ubuntu ve CentOS arasındaki farklılıklara göz atalım:
- Bu iki Linux dağıtımı arasındaki en büyük fark, Ubuntu’nun Debian mimarisini baz alması, CentOS’un ise köklerinin Red Hat Enterprise Linux olmasıdır.
- Ubuntu’da apt-get paket yöneticisini kullanarak DEB paketlerini indirebilirsiniz. Ancak CentOS’da merkez dizinden RPM paketleri indirip yükleyebilmek için yum komutunu kullanmalısınız.
- CentOS, Ubuntu’ya nazaran daha stabil bir dağıtım olarak görülüyor. Bunun başlıca sebebi paket güncellemelerinin daha az sıklıkta olması. Bu aynı zamanda CentOS için bir avantaj olarak görülebilir. Eğer belirli uygulama veya yazılımların en son sürümlerini istiyorsanız, bunları manuel olarak yüklemeniz gerekecektir.
Bu farklar Ubuntu’nun stabil veya güvenli olmadığı anlamına gelmiyor, rakibine karşı çok ufak bir fark ile geride.
- Konu rehberler, online topluluklar ve kitaplar olduğunda Ubuntu kesinlikle galip geliyor. Ubuntu sorunlarına çözüm bulmak, daha küçük topluluğa ve daha az dökümentasyona sahip olduğundan dolayı, CentOS’dan çok daha kolay.
- Ubuntu sunucular container ve bulut dağıtımları için devasa destek sağladığından bu alanda CentOS’dan oldukça üstün.
- Eğer yeni başlayan biriyseniz, sunucunuzda CentOS çalıştırmak RHEL bazlı masaüstü dağıtımların yaygın kullanılmamasından dolayı biraz zorlu olabilir. Dİğer yandan Ubuntu masaüstü oldukça meşhur ve eğer geçmişte kullandıysanız Ubuntu VPS sunucusuna alışmanız çok zaman almayacaktır.
- Eğer web hosting hizmetleri sunmak için kontrol panelleri kullanmak istiyorsanız, isteyeceğiniz uyumlulukları sağlayacağından dolayı CentOS’u seçmelisiniz. cPanel gibi web hosting kontrol panelleri her zaman CentOS ve diğer RHEL türevlerine odaklanmıştır. Diğer yandan, Ubuntu’da cPanel desteği bulunmuyor ancak Webmin/Virtualmin veya VestaCP gibi çeşitli diğer alternatiflere sahip.
Yukarıda bahsi geçenler bu iki en iyi Linux dağıtımı arasındaki başlıca farklılıklardır ve tüm herkese nihai olarak bir tanesini seçmesini önermek doğru değildir. Doğru işletim sistemini seçmek için iki sisteminde artı ve eksilerini yakından incelemek ve kullanıcının ihtiyaçlarını analiz etmeyi gerektirir. Bununla birlikte, bizim önerilerimiz şunlardır:
- Eğer yeni başlayan biriyseniz: Ubuntu’yu tercih edin çünkü çok daha büyük bir topluluğa, geniş bir ücretsiz rehber havuzuna sahip ve sıklıkla güncellenmesi sayesinde güncel kalmanıza yardımcı olur. Aynı zamanda eğer daha önce Ubuntu masaüstü kullandıysanız Ubuntu VPS sunucusuna başlamanızı kolaylaştıracaktır. CentOS da oldukça geçerli bir seçim ancak acemiyseniz birkaç öğrenme engeliyle karşılaşmanız olasıdır.
- Eğer şirket sahibiyseniz: Eğer bir şirket yönetiyorsanız, CentOS ikisi arasında ideal seçim olacaktır çünkü Ubuntu’ya nazaran daha az güncellenmesi sebebiyle (tartışmalı olarak) daha güvenli ve stabildir. Ubuntu’nun da güçlü olduğu yanlar bulunuyor ancak hatalı yeni bir güncelleme yüzünden daha eski bir sürüme geçiş yapma gibi senaryolar meydana gelebilir. Ek olarak, CentOS, cPanel desteğiyle birlikte gelir bu da Ubuntu’da bu destek bulunmamaktadır.
CentOS vs Ubuntu – Karşılaştırma Tablosu
Ubuntu | CentOS |
Debian bazlı | RHEL bazlı |
Sıklıkla güncellenir | Nadiren güncellenir |
cPanel desteği yok (alternatifler mevcut) | cPanel/WHM desteği mevcut |
Geniş kullanıcı ve geliştirici topluluğuna sahip | Nispeten küçük kullanıcı ve geliştirici topluluğuna sahip |
Rehber ve ücretsiz kılavuz şeklinde oldukça fazla yardım seçeneği mevcut | Daha az yardım seçeneğine sahip |
Geçmişte Ubuntu kullanılmışsa, yeni başlayanlar için öğrenmesi daha kolay | RHEL tarafından yayınlanan fazla ünlü masaüstü dağıtımı olmadığından öğrenmesi daha zor |
.deb paketleri apt-get paket yöneticisi kullanılarak yükleniyor | .rpm paketleri yum paket yöneticisi kullanılarak yükleniyor |
Son Söz
Ubuntu vs CentOS karşılaştırmasını şu şekilde sonlandıralım, her ikisi de kendi artı ve eksilerine sahip en meşhur ve en iyi Linux dağıtımlarıdır. Eğer ihtiyaçlarınızı biliyor ve belirli özellikleri takas ettiğinizin farkındaysanız ikisinden birini seçmek oldukça kolaydır. Yazımızın amacı bu iki Linux dağıtımını detaylı şekilde elden geçirip, farklılıklarını ortaya koyarak seçim sürecinizi kolaylaştırmaktı. Eğer Hostinger kullanıyorsanız her ikisini de test sürüşüne çıkarabilirsiniz çünkü VPS sunucunuza yeni bir işletim sistemi yüklemek sadece birkaç tıkta halledilebilir bir şey!