DNS (Domain Name System – Alan Adı Sistemi) insanların ve bilgisayarların iletişimini kolaylaştıran bir sistemdir. İnsanlar isim kullanırlar, bilgisayarlar ise numaralar. İşte DNS de tam bu noktada belirli bir listede isimlerle rakamları eşleştirmek için konuya dahil olur. Şimdiden telefonunuzdaki “Rehberler” kısmıyla benzerliğini düşünmeye başladığınızı görür gibiyiz. Bu makalede DNS nedir sorusunu cevaplayacağız.
Basit olarak, DNS ana görevi belirli makine adlarının bilgisayarların anladığı IP numaralarına olan isteklerini çevirmek olan ağdaki dağıtılmış veritabanları sistemidir. Eşleşen IP numalarıyla makine adlarının bilgileri dizinde saklanır. Bu dizin de alan adı sunucularında depolanır.
DNS nedir öğrendiğinize göre sırada nasıl çalıştığı var.
İçerikler
DNS nasıl çalışır?
DNS türlü adımlarla çalışır ve DNS yapılarından geçer. Bu adımlar bir DNS sorgusu yani bilgi için bir istekle başlar.
Bu örnekte kullanacağımız senaryo bir alan adı yazıp (örneğin, www.google.com) web tarayıcımızı bilgi aramak için kullanmak olacak. Başlangıçta bir DNS sunucusu filehosts‘a- makine adlarıyla IP adreslerini eşleştirmekle yükümlü olan işletim sistemindeki basit bir metin dosyası – bakacaktır. Eğer herhangi bir bilgi bulunmazsa cache‘i – geçiçi olacak bilgi depolayan bir donanım veya yazılım parçası – arayacaktır. En yaygın önbellekleme yapılan yerler web tarayıcıları ve Internet Service Providers (ISP) – İnternet Servis Sağlayıcılarıdır. Bu basit adımın sonucu eğer herhangi bir bilgi mevcut değilse bir hata mesajıdır.
DNS Recursor(Özyineleyici)
Sorgunun özyineli bir şekilde yollandığı bir senaryoda sunucu istemci adına isteği yerine getirmek için öbür sunucuları sorgulayabilir. İşte bu bir DNS özyineleyicisidir. Her bilgiyi ulaşılabilir yapmak için sıkı çalışan bir temsilci gibidir. Bilgiyi almak için çaba bir Root DNS Sunucusunu yardım için aramayı da içerir.
Root Ad Sunucusu
Root Ad Sunucusu olarak da bilinen Root DNS sunucusu DNS hiyerarşisinde en üst seviyededir. Resmi bir adı yoktur ve boş dizgiyle etiketlidir. Onu bir ulaştırmacı olarak hayal edebilirsiniz.
Pratikte özyineli bir DNS çözücüsü isteği bir Root Ad Sunucusu devreder. Daha sonra ise sunucu isteğe temsilcinin daha belirli yerlere, üst seviye alan adlarına (TLD ad sunucusu) gitmesini söyleyerek cevap verir.
TLD Ad Sunucusu
Google veya Facebook’a erişmek istediğiniz zaman alan adlarını .com uzantısıyla bitirirsiniz. Bu üst seviye alan adlarından biridir. Bu türden bir üst seviye alan adı için olan sunucu TLD ad sunucusudur. Yaygın bir alan adı uzantısı için bütün bilgiyi yönetmekle yükümlüdür.
www.google.com hakkındaki bilgi isteğinde olduğu gibi, saf bir delege olarak .com TLD’i DNS çözücüden gelen isteği Yetkili DNS Sunucusuna (Yetkili Ad Sunucusu) başvurarak yanıtlayacaktır. Alan adı için gerçek kaynaklara sahip olan sunucu budur.
Yetkili Ad Sunucusu
Bir DNS çözücüsü bir yetkili ad sunucusuyla karşılaştığı zaman esas olay gerçekleşir. Yetkili ad sunucusu alan adının sunduğu bütün bilgiye sahiotir. Sunucu, kayıtta bulduğu IP adresine bir özyineli çözücü verebilir.
Bir Alan Adı için DNS Ayarları Nasıl Değiştirilir?
Hostinger kontrol panelinizde DNS ayarlarını değiştirmek oldukça basittir. Tek yapmanız gereken kontrol panelinize giriş yapmak ve DNS Alan Editörü sekmesine erişmek.
DNS Alan Editör’ünde düzenleyebileceğiniz, ekleyebileceğiniz ve silebileceğiniz DNS kayıt tipleri bulacaksınız.
Bu DNS kayıt tipleri:
- A kaydı
Yeni Host, TTL (Time to Live – Yaşam Süresi) ve Hedef ekleyebileceğiniz basit bir DNS kaydı. - CNAME kaydı
Yeni Host, TTL (Time to Live – Yaşam Süresi) ve Hedef ekleyebileceğiniz başka bir alan adı için takma isim kaydı. - MX kaydı
Yeni Host, Öncelik, TTL (Time to Live – Yaşam Süresi) ve Hedef ekleyebileceğiniz postanızla ilgilenen sunucuyu tanımlama kaydı. - TXT kaydı
Yeni Host, TXT değeri, TTL (Time to Live – Yaşam Süresi) ve Hedef ekleyebileceğiniz, metin bilgiye sahip olmanıza olanak sağlayan kayıt. - AAAA kaydı
Yeni Host, IPV6, ve TTL (Time to Live – Yaşam Süresi) ekleyebileceğiniz IPV6 adresi için A kaydı. - NS kaydı
Yeni Host, TXT değeri ve TTL (Time to Live – Yaşam Süresi) ekleyebileceğiniz sunucunuz için kaydeden DNS sunucu kayıtları. - SRV kaydı
Yeni Öncelik, Ad, Ağırlık, Port, Hedef ve TTL ekleyebileceğiniz Alan Adı Sistemindeki veriyi tanımlamak için olan kayıt.
Bu konuda daha detaylı bir anlatım için Hostinger DNS Alan Editörü Nasıl Kullanılır (ing) adlı makalemize göz atabilirsiniz.
Sonuç
Bu makalede DNS nedir sorusuna cevap verdik. DNS’in nasıl çalıştığını öğrenerek Hostinger kontrol paneli ayarlarında ihtiyacınıza göre bazı değişiklikler yapabilirsiniz.
Düşüncelerinizi aşağıdaki yorumlar kısmında bizimle paylaşmayı unutmayın!
Yorum Ekle