Docker Container (Konteyner) Nasıl Oluşturulur?

Tıpkı Linus Torvalds’ın ürünü olan Linux’un tesadüf eseri ortalığı kasıp kavurduğu gibi Solomon Hykes’ın üretimi olan Docker da aynı şekilde popüler olmuştur. Solomon’un programcılar için hem üretim ortamında, hem de geliştirmelerinde aynı şekilde çalışan bir kod bulmak için çözüm arayışı Docker Container (Konteyner) ile sonuçlanmıştır. Bu rehberimizde size VPS‘nizde bir Docker Container nasıl oluşturulur gösterecek ve bununla birlikte ekstra ipuçları ve komutlar vereceğiz.

Hadi başlayalım!

Docker Nedir

Basitçe, Docker bir uygulamanın belirli bir platformda çalışıp diğerlerinde çalışmaması sorunu çözer. Bütün yazılım geliştirme yaşam döngüsünde mevcut olsa da Docker Container’larının ana kullanışı dağıtımdır.

Docker Container Nedir

Docker Container’lar Docker imajlarının çalışan örnekleridir. Bir imajı çalıştırmak bir Docker konteyner oluşturur. İmajlar container oluşturmakta kullanılabilecek bir şablon sağlar. Container oluşturmak için neyin gerektiğinin bilgisini içerirler. İmajlar yerel olarak veya uzakta depolanabilir. Eğer Docker’ı yüklemekte yardıma ihtiyacınız varsa CentOS 7 veya Ubuntu 18.04 için olan rehberlerimize göz atın.

Docker Container Nasıl Oluşturulur?

Unutmayın, başlamadan önce VPS sunucunuza SSH ile erişmeniz gerekir. Eğer sorun yaşıyorsanız PuTTY rehberimizi okuyabilirsiniz.

Sisteminizdeki bütün Docker imajlarını listelemek için bu komutu kullanabilirsiniz:

sudo docker images

Eğer ilave bilgi görüntülemek istiyorsanız komut satırına aşağıdaki komutu girin:

sudo docker images --help

Sistemimizde herhangi bir Docker imajı yok. Hadi ilk önce bir imaj indirelim. Bunu yapmak için Docker dağıtıcısına gidin. Burada yüzlerce Docker imajı bulabilirsiniz. Bir Ubuntu imajı indireceğiz. Herhangi bir imaj hakkında daha fazla bilgi almak için imajın sayfasına bakabilirsiniz:

Docker dağıtıcısının imaj sayfası

İmajı aşağıdaki komutla indirebilirsiniz:

docker pull <imaj adi>

<imaj adi> kısmını CentOS, MySQL, mariaDB, Python vb. gibi dağıtıcılarda bulunabilecek yüzlerce imajla değiştirebilirsiniz.

-q seçeneğini kullanmak sadece sisteminizdeki mevcut imajların sayısal ID’lerini listeleyecektir.

sudo docker images -q

-f ise filtre bayrağıdır. Eğer bir container tarafından etiketlenmeyen veya belirtilmeyen bütün imajları listelemek isterseniz bu komutu kullanabilirsiniz:

sudo docker images -f “dangling=false”

Artık bir Docker container oluşturmak için bir imaj nasıl indirilir ve bulunur bildiğinize göre çalışmaya geçebilirsiniz.

Şimdiyse bir imaj nasıl çalıştırılır onu öğrenmek var. Aslında bir imaj çalıştırarak o imajdan bir container oluşturmuş olursunuz. Hadi ubuntu imajını çalıştıralım. Bir docker container oluşturmak için aşağıdaki komutu kullanın:

docker run <imaj_adi>

Biz Ubuntu imajını çalıştıracağız. Bunun için gereken komut böyle olacaktır:

docker run ubuntu

Container oluştu ancak henüz başlatılmadı.

Container’ı başlatmak için bu komutu kullanabilirsiniz:

docker run --name Containerim -it ubuntu bash

Burada –name Containerim çalıştırma işlemine vereceğiniz adı belirlerken -it ubuntu bash ise hangi container’ı başlatacağınızı belirler.

Şimdiyse başka bir terminal penceresi açabilir, sunucuya SSH ile erişebilir ve aşağıdaki komutu çalıştırabilirsiniz:

sudo docker ps -a

Başka bir terminal açın ve komutu çalıştırın.

Şimdiyse Containerim adlı container’ın çalıştığını görebilirsiniz.

Container’ı durdurmak için aşağıdaki komutu kullanın:

sudo docker stop Containerim

Eğer bir container’ın en üstü işlemini görmek isterseniz aşağıdaki komutu kullanabilirsiniz:

docker top <container ID'si veya adı>

Komut böyle olacaktır:

sudo docker top Containerim

Bir container’ın CPU ve hafıza kullanımı gibi istatistiklerini görmek içinse:

docker stats

Son olarak eğer bir Docker container’ı sonlandırmak istiyorsanız:

sudo docker kill Containerim

İşte bu kadar! Artık bir Docker container oluşturmaya ve kullanmaya başlamaya hazırsınız!

CentOS 7’de Docker Kurulumu Nasıl Yapılır? + Docker Compose

Docker’ın konsepti ve teknolojisi bugünlerde fazlasıyla yaygındır. Birçok sistem yöneticisi Linux’da konteynırlarla çalışırken Docker’ın sağladığı birçok avantaj yüzünden Docker’ı tercih ederler. Bu yüzden bu rehberimizde VPS‘inizi daha da güçlendirmeniz için önce CentOS7 üzerinde Docker kurulumu nasıl yapılır ve daha sonra da Docker Compose nasıl yüklenir göstereceğiz.

Docker, her şeyden önce ağımızda yüklemek istediğimiz uygulamaları veya hizmetleri içeren görsellerin dağıtımı için sevilmektedir. Buna ek olarak Docker, kullanımını ve hatta şirketteki uyumluluğunu anlamayı kolaylaştıran açık kaynaklı bir projedir.

Docker’ı ve Konteynırları Anlamak

Docker, uygulamaları bir konteynır üzerinden yönetem ve otomatikleştiren açık kaynaklı bir teknolojidir. Bu konteynırlar bir uygulamayı çalıştırmak için gerekli her şeyi içeren imajlar üzerinden dağıtılır. Örneğin, WordPress, Nginx, MariaDB ve diğer birçok hizmet veya uygulamadan imajlar mevcuttur.

Docker’ı kullanmanın temel avantajıysa donanım farketmeksizin birçok sistemde hizmetler veya uygulamalar yükleyebiliyor olmanızdır. Örneğin kendi uygulamamızın bir imajını oluşturabilir ve Docker yüklü herhangi bir bilgisayarda çalıştırabiliriz. Bütün bunların hepsini işletim sistemi ve donanım hakkında düşünmeden yapabiliriz.

Üstelik en iyi yanıysa bu aracı kullanmaya başlamanın kolay olmasıdır. Hadi CentOS 7 üzerinde Docker kurulumu nasıl yapılır öğrenelim!

CentOS 7 Üzerinde Docker Kurulumu Nasıl Yapılır

CentOS 7 üzerinde Docker kurulumu yapmak oldukça basittir. Bunu yapmak için ilk önce sunucunuza SSH kullanarak bağlanın. Eğer sorun yaşıyorsanız bu konuya değindiğimiz PuTTY rehberimize göz atabilirsiniz.

ssh your-user@your-server

Daha sonra ise Docker’ı yüklemeden önce bir takım paketler yüklemeniz gerek. Bun yapmak için kök kullanıcı olmanız ve aşağıdaki komutu komut satırında çalıştırmanız gerekir:

yum install -y yum-utils device-mapper-persistent-data lvm2

Bu işlemi tamamlamanın en kolay ve güvenli yolu Docker’ın resmi depolarını kullanmaktır. Bunu yapmak içinse bu satırı çalıştırmanız gerekir:

yum-config-manager  --add-repo https://download.docker.com/linux/centos/docker-ce.repo

Bundan sonra ise aşağıdaki komutu çalıştırarak CentOS 7’de Docker kurulumu yapabilirsiniz:

yum install docker-ce

Artık CentOS’da Docker kurulumu nasıl yapılır biliyorsunuz. Ancak henüz Docker çalışmamakta. Docker’ı etkinleştirmek ve çalıştırmaya başlamak için aşağıdaki komutları çalıştırın:

systemctl enable docker
systemctl start docker

Son olarak, her şeyin doğru biçimde çalıştığını görmek için hizmetin durumunu kontrol edebilirsiniz:

systemctl status docker

Çıktıda Docker’ın etkin ve çalışır halde olduğunu belirten yeşil bir çizgi görmelisiniz.

Docker Temelleri

Docker kurulumu nasıl yapılır öğrendiğinize göre sırada Docker temelleri var. Başlangıç olarak Docker’ın “Hello World” komutu çalıştırmayı deneyelim. Bunun için aşağıdaki komutu kullanın:

docker run hello-world

Bu test imajı aracı Docker’ı her yeniden yüklemenizde kontrol etmeniz tavsiye edilen imajdır.

Sisteminizde olan bütün imajları bu komutla doğrulayabilirsiniz:

docker images

Veya search komutuyla belirli mevcut bir imajı Docker deposunda arayabilirsiniz:

docker search [search]

Örneğin, CentOS 7 ile alakalı bir imajı arayabiliriz.

docker search centos7

Ve eğer bunu indirmek isterseniz aşağıdaki komutla yapabilirsiniz:

docker pull [imaj_adi]

Son olarak, imajı çalıştırmak için run komutunu kullanın. İmajı ID’si veya direkt olarak adıyla belirtebilirsiniz.

docker run -t -i [imaj_id veya imaj_adi]

-i seçeneği imajın interaktif yapılacağı anlamına gelirken -t seçeneği ise terminale erişiminiz olduğu ve bir terminali simüle edebileceğiniz anlamına gelir.

İmajdan çıkmak için CTRL+D kombinasyonunu kullanın.

CentOS 7’de Docker Compose Nasıl Yüklenir?

Docker Compose Docker’da imajları görüntülemenizi sağlayan bir araçtır. Birçok programın çalışmak için başka hizmetler gerektirdiğinden oluşturulmuştur. Örneğin, WordPress veya bir başka CMS için ilk olarak fonksiyonel bir web sunucusu, bir veritabanı yöneticisinin imajı ve son olarak da uygulamanın imajı gerekir.

Normal şartlarda hepsini teker teker çalıştırmanız ve yapılandırmanız gerekir. Docker Composer sayesinde ana imaja bağımlı olan bütün imajlarla her şeyi bir dosyada tanımlayabilir ve normal olarak yükleyebilirsiniz.

CentOS 7’de Docker Compose yüklemek için bu komutu çalıştırın:

curl -L "https://github.com/docker/compose/releases/download/1.23.2/docker-compose-$(uname -s)-$(uname -m)" -o /usr/local/bin/docker-compose

Eğer curl yüklü değilse aşağıdaki komutla yükleyebilirsiniz:

yum install curl

Daha sonra ise Docker Compose ikilisine çalıştırma izinleri atamanız gerekir:

chmod +x /usr/local/bin/docker-compose

Şimdiyse aracı terminalde kullanırken hiçbir problem oluşmayacağından emin olabilmek için sisteme bir sembolik bağlantı oluşturmanız gerekecektir:

ln -s /usr/local/bin/docker-compose /usr/bin/docker-compose

Son olarak kurulu versiyonu kontrol edin:

docker-compose --version

Artık hem Docker, hem de Docker Compose’u kullanmaya hazırsınız.

Sonuç

Docker herhangi bir geliştirici için inanılmaz derecede kullanışlı bir araçtır. Sorunsuz bir şekilde test & dağıtım yapabilmek ve uygulama geliştirebilmek iş akışını son derece hızlandırabilir. Bu rehberde Docker container nasıl oluşturulur öğrenmiş oldunuz. Buna ek olarak, Docker container konusunda size yardımcı olabilecek bazı komutları da sizinle paylaştık.

Bu konuda daha fazla öğrenmek istiyorsanız diğer rehberlerimizi veya Docker’ın resmi kılavuzunu okumanızı tavsiye ederiz.

Author
Yazar

Gökhan O.

Gökhan Hostinger’da YouTube Takım Lideri olarak çalışmakta. WordPress hakkındaki tecrübe ve bilgisini bu blogda paylaşıyor. Hostinger’ın adını YouTube içeriği üzerinden duyurmayı kendine görev edinmiştir. Hobileri arasında oyun oynamak ve futbol maçları izlemek vardır.