En İyi Blog Açma Siteleri – En İyi 9 Platformu

En İyi Blog Açma Siteleri – En İyi 9 Platformu

Eğer yeni bir blog sitesi açmayı düşünüyorsanız, ilk (ve en önemli) seçiminiz, hangi platformu kullanacağınızdır. Bütün blog açma siteleri eşit değildir ve sizin seçeceğiniz platformun, başarılı bir web sitesi açmak için ihtiyacınız olan özelliklere sahip olduğuna emin olmalısınız.

İyi haber ise, en iyi blog sitesini seçmenize yardımcı olmak için bütün araştırmayı sizin yerinize yaptık. Bu rehberde aşağıdaki konular üzerinde duracağız:

  1. En iyi blog açma sitesini seçerken hangi özelliklere bakmalısınız.
  2. WordPress, Joomla!, Drupal, Pyro, SilverStripe, Textpattern, Serendipity, Jekyll ve Subrion dahil olmak üzere en iyi blog sitelerinin detaylı incelemesi.

Üzerinde duracağımız çok şey var, o yüzden hemen blog siteleri yazımıza başlayalım.

En İyi Blog Açma Sitesini Ararken Nelere Dikkat Etmelisiniz

Tam işlevsel bir blog sitesi açmak için kullanabileceğiniz pek çok platform var ve bunlardan bazıları ziyaretçilerinizin görebilmesi için ilk yazınızı bile sunuyor.

Çoğu durumda bu blog sitesi araçları İçerik Yönetim Sistemi (CMS) kategorisi altında değerlendirilir. Yani, bu platformlar sizlere internette içerik yayınlamanıza yardımcı olur.

En iyi blog sitesini ararken, bazı anahtar özelliklere sahip bir CMS seçmelisiniz:

  • Dahili metin düzenleme seçenekleri. Bloglar genellikle metinlerden oluşur, bu yüzden çeşitli format seçenekleri sağlayan bir platform seçmenizde fayda var.
  • Yorum işlevi. Blog sitenizi büyütmenin en iyi yollarından birisi canlı bir yorumlar bölümüdür. Bu yüzden blog platformunuzun kolay ve pratik bir yorum sistemi olmalıdır.
  • Kişiselleştirilebilirlik. Bu günlerde çoğu CMS sitenizin tarzını ve işlevini uzantılar kullanarak düzenlemenize olanak sağlıyor. Bu durum basit bir blog için bile oldukça önemli çünkü dilediğiniz zaman yeni özellikler ekleme opsiyonuna sahipsiniz.
  • Ölçeklenebilirlik. İdeal olarak yavaşlama yaşamadan yüksek miktarda içeriği yayınlarken sorun çıkarmayacak bir platform seçmelisiniz, böylece blog siteniz tam potansiyeline kavuşabilir.
  • Kullanım kolaylığı. Big blog sitesi açmak karmaşık olmak zorunda değildir ve işi tamamlayabilmek için sizin de yazılımcı olmanız gerekmez. En iyi blog sitelerini öğrenmesi ve kullanması kolay olmalıdır.

Bu uzun bir liste ve şunu unutmayın, biz sizin ihtiyaçlarınıza uygun en iyi blog sitesini arıyoruz. Neyse ki günümüzde arasından seçim yapabileceğimiz çok fazla platform var. O halde adaylarımızdan bahsedelim!

En İyi Blog Açma Sitelerinden 9 Tanesini İnceledik

Başlamadan önce, listedeki bütün platformların ‘self-hosted’ yani hosting gerektirmeyen CMS’ler olduğunu unutmayın. Hepsinin kullanımı ücretsizdir, diğer bir deyişle kendi hosting’inizi elde edersiniz.

Hangi sağlayıcıyı kullanacağınız size kalmış ancak nereden başlayacağınızı bilmiyorsanız Başlangıç Hosting planlarımıza göz atabilirsiniz. Şimdi en iyi blog açma sitesini aramaya başlayalım.

1. WordPress – En Çok Kullanılan CMS

WordPress Anasayfası

Eğer daha önce sitemizi ziyaret ettiyseniz, WordPress’in büyük hayranı olduğumuzu biliyorsunuzdur. Bu CMS internetin %30’una gücünü veren bir dev. Ancak bu otomatik olarak sizin için en iyi blog açma sitesi olduğunu göstermiyor.

WordPress’i diğerlerinden ayıran şey kullanım kolaylığı ve geliştirilebilme özelliğidir. Günümüzde çoğu blog sitesi hosting sağlayıcısı WordPress kurulumunu sadece birkaç tıklamayla yapabiliyor. Ardından kolaylıkla temalar ve eklentiler yükleyerek hayal edebildiğiniz neredeyse tüm özellikleri ekleyebilirsiniz.

WordPress eklentiler dizini

Devasa uzantı havuzunun yanında WordPress ayrıca canlı bir topluluğa sahip. Eğer platformlar ilgili herhangi bir sorunla karşılaşırsanız, herhangi rehber veya yardım bulmak oldukça koalydır. Özetlemek gerekirse, WordPress sizlere sınırsız büyüme potansiyeli sunan, güvenli bir seçimdir. Tamamen yeni başlayan biri bile olsanız, zorluk yaşamanız oldukça güç.

Artılar:

  • Çoğu hosting sağlayıcısı WordPress’e özel planlar sunuyor.
  • Temalar ve eklentiler olmak üzere binlerce uzantıya erişiminiz oluyor (hem ücretli hem de premium).
  • Öğrenmesi oldukça kolay bir platform ve herhangi sorunla karşılaşırsanız çözümü kolay.
  • Blogların haricinde WordPress’i kullanarak istediğiniz türde web sitesi oluşturabilirsiniz.

Eksiler:

  • Blog tarzını düzenlemek özellikle de yeni başlıyorsanız biraz zorlu olabilir.
  • Kaçınmanız gereken çok sayıda düşük kalite eklenti ve tema bulunuyor.

2. Joomla!

Joomla Anasayfası

İnsanlar en iyi CMS konusunu tartışırken, Joomla!’yı WordPress’in hemen yanında duymak oldukça olası. Bu platformlar birbirine oldukça benzer. Örneğin, ikisi de açık kaynak kodlu ve muhteşem geliştirilebilirlik sunuyor.

Bununla birlikte, Joomla! kendine özgü bir tecrübe sunuyor. Varsayılan olarak daha geniş ayarlar sağlayarak sahip olduğu panel ile WordPress’den bir adım önde:

Joomla yönetici paneli

Daha fazla ayara erişime sahip olmak kullanışlı olsa da diğer yandan öğrenme kolaylığı biraz sekteye uğruyor. Neyse ki Joomla! web sitenizin yönetimini oldukça kolaylaştırıyor. Bizim tecrübemize göre, Joomla!’yı veya herhangi bir uzantısını güncellediğinizde herhangi bir sorunla karşılaşmanız olası bir ihtimal değildir.

Nihayetinde, çoğu insan WordPress veya Drupal ile yoluna devam etmeyi tercih ediyor çünkü bu sayede daha fazla uzantıya sahip oluyorlar. Ancak Joomla ikisinin arasında iyi bir dengeye sahip bir seçenek. Yönetimi daha kolay, websitesi kurmak için yazılımcı olmanızı istemiyor ve sahip olduğu dahili özellikler uzantı kullanmı gereksiz hale getirebiliyor.

Artılar:

  • Daha fazla dahili ayara sahip.
  • Joomla! kullanılarak kurulan web sitelerinin yönetimi akıcı güncelleme sebebiyle daha kolay.
  • Yeni başlayan biriyseniz bile kurulumu oldukça kolaydır.
  • Detaylı rehberlerle fantastik bir yardım portalına sahip.

Eksiler:

  • Rakipleri kadar fazla uzantı veya temaya sahip değil.

3. Drupal

Drupal Anasayfası

Drupal, CMS tartışmalarında adı geçen bir diğer büyük isim. Bu özel platform kurumsal seviye web siteleri arasında oldukça popüler çünkü muazzam bir performansa sahip.

Konu blog siteleri olduğunda, Drupal fantastik bir web sitesi için ihtiyacınız olan bütün özelliklere sahiptir. Dahili içerik oluşturma işlevi, düzenleme özellikleri ve daha fazlası. Ancak bu platform blog sitesinin ötesinde parlamaya başlıyor.

Drupal’ın büyük siteler arasında bir yerinin olma sebebi, inanılmaz güvenli ve hem Joomla! hem de WordPress’den çok daha güçlü olması. Ancak bir dezavantajı bulunuyor, o da Drupal’ın daha önce yazılım tecrübesi olmayan kişiler için zorlu bir seçim olması. Artı olarak, sadece bir blog sitesi açmak istiyorsanız zaten biraz fazla gelebilir.

Bununla birlikte, Drupal kullanmak şirketiniz için bir blog sitesi açıyorsanız ve yazılımcı olarak yatırım yapmak istiyorsanız güçlü bir çözümdür. Aksi taktirde işlerin dilediğiniz gibi işlemesi için biraz uğraşmanız gerekebilir.

Artılar:

  • Kurumsal seviyede güvenlik ve performans.
  • Ücretsiz binlerce eklenti ve web sitenizi kişiselleştirmeniz için taslaklar.
  • Platformun güçlü altyapısı sayesinde web sitenizle akıcı şekilde ölçeklenebilme.
  • Spesifik web siteleri kurmak için özel Drupal dağıtımları kullanabilme.

Eksiler:

  • Web geliştirme tecrübesi olmayanlar için öğrenmesi oldukça güç.

4. Pyro

Pyro Anasayfası

Seçebileceğiniz en iyi blog açma sitelerinden bahsettik. Şimdi çok da tanıdık olmadığınız seçenekleri inceleme vakti geldi.

Pyro, Laravel-tabanlı bir CMS ve geliştiriciler için harika bir platform olmakla övünmekte. Pyro grid tabanlı bir tasarıma sahip, yani içeriğinizin görüntülenme şekli üzerinde tam kontrole sahipsiniz. Bunun üzerine platform ayrıca içerik düzenleme işlemini oldukça kolaylaştırıyor.

Pyro’ya başladığınızda ilk fark edeceğiniz şey panelin modern ve organize görünümü olacaktır:

Pyro yönetici paneli

Pyro genel olarak basit blog siteleri için de kompleks web siteler için de harika bir seçenektir. Ancak basit bir blog sitesinin ötesine geçtiğinizde, işler karmaşık bir hal alabiliyor çünkü web sitenizin kodunu yapacağınız değişikliklere göre düzenlemeniz gerekiyor. Çoğu Pyro uzantısı oldukça pahalı, bu yüzden maliyet bir blog sitesi için oldukça fazla olabilir.

Artılar:

  • Dahili grid sistemi ile sayfa görünümü üzerinde tam kontrol.
  • Zengin seçeneklere sahip modern bir yönetici paneli.

Eksiler:

  • Gelişmiş özellikleri eklemek sıklıkla PHP bilgisi gerektiriyor.
  • Çoğu Pyro modülü oldukça pahalı, bu yüzden maliyetli olabiliyor.

5. SilverStripe

Silverstripe anasayfası

Eğer kullanım kolaylığı ve gücü dengeleyen bir blog açma sitesi arıyorsanız, SilverStripe harika bir seçenek. İlk bakışta diğer blog açma siteleri kadar göz alıcı gözükmüyor:

silverstripe yönetici paneli

Ancak yakından baktığınızda SilverStripe’ı sevmeye başlıyorsunuz. Örneğin platformun editörü sayesinde blog yazılarınızı yazdığınız gibi görebiliyorsunuz ve dahili Arama Motoru Optimizasyonu (SEO) araçlarıyla içeriğinizin derecelendirmesinde yardımcı oluyor. Dahası, platformun dahili hata raporlama sistemi mevcut, bu şekilde karşılaştığınız sorunları tanımlayabiliyorsunuz.

Tecrübemize göre SilverStripe’ın tek kötü yanı taslaklar. Sadece birkaç düzine bulunuyor ve hepsi de başarılı değil. Sayfalarınızı HTML ve CSS kullanarak düzenleyebilirsiniz ancak yeni başlayan biriyseniz bu çok fazla emek gerektirebilir.

Artılar:

  • Güçlü içerik yönetimi araçlarına erişim.
  • Dahili özelliklerle SEO yönetimi.
  • Yönetici panelinden sayfa hatalarını takip.
  • Eklentiler ve temalarla sitenizi genişletme şansı.

Eksiler:

  • Platformun sahip olduğu temalar çok başarılı değil ve sayfaları kendiniz düzenleyebilmek için belirli derece yazılım biliyor olmalısınız.

6. Textpattern

textpattern anasayfası

Eğer WordPress ve Joomla! gibi bütün özelliklere sahip CMS’lere bakıp, “benim bütün bunlara ihtiyacım yok” dediyseniz, Textpattern sizin için en iyi blog açma sitesi olabilir.

Gördüğümüz diğer platformların karşısında Textpattern en sade olanı. Yönetici paneli bu durumun bir göstergesi:

textpattern yönetici paneli

Textpattern’in dahili bir görsel editörü bile yok. Bunun yerine Textile ve Markdown dilleriyle çalışıyor ve bu sayede içeriğinizin etiketlerini düzenleme esnekliği sunuyor. Textpattern ile sayfalar oluşturabilmek için başlıca HTML, CSS ve JavaScript olmak üzere kod kullanmanız gerekiyor.

Platform tema ve eklenti desteğine sahip olsa da iki tür uzantı türü de oldukça yetersiz. Bazı harika uzantılar mevcut ancak Textpattern tüm ihtiyacınızın sade bir blog sitesi olduğunu düşünüyor ve gerekli temel yazılım bilgisine sahip olduğunu varsayıyor.

Artılar:

  • En hafif blog açma sitelerinden birisi.
  • Markdown ve Textile format dillerini destekliyor.
  • HTML, CSS, JavaScript ve dahili etiketleri kullanarak sayfaları bir araya getirebiliyorsunuz.

Eksiler:

  • Web geliştirme ve format dilleri konusunda temel seviye bilgiye sahip olmalısınız.
  • Tema ve eklenti havuzu oldukça zayıf.

7. Serendipity

serendipity anasayfası

Serendipity CMS’den ziyade kendini bir weblog motoru olarak tanıtıyor ve sunduğu özelliklere bakıldığında niçin olduğu anlaşılıyor. Bu platform tamamen blog üzerine ve basit bir websitesi kurmak istiyorsanız oldukça güçlü bir çözüm.

Serendipity taslaklar sunuyor ancak çoğu oldukça sade. Bir diğer deyişle, Serendipity kullanılarak açılan bloglar tasarım ödülleri kazanacak seviyede olmuyor. Ancak platformun tarz konusundaki eksikliği, blog-dostu özelliklerle kapatılmış. Örneğin Serendipity’in güçlü bir metin editörü, medya yönetim özellikleri ve gelişmiş taksinomi ayarları bulunuyor.

Hepsinin üzerine, platform ayrıca dahili spam korumasına sahip ve çoklu kullanıcı desteği barındırıyor. Kısacası, en iyi blog açma sitesinden bekleyeceğiniz bütün özelliklere sahip ve teknik bilgi gerektirmiyor.

Artılar:

  • İhtiyacınız olan temel blog özelliklerine hepsi bi arada erişim.
  • Dahili spam koruma özelliklerinden faydalanabilme.

Eksiler:

  • Serendipity temaları çok şık değil ancak iş görür.
  • Sade blog sitesi açmanın ötesinde çok fazla potansiyele sahip değil.

8. Jekyll

Jekyll anasayfası

Jekyll listemizdeki diğer blog açma sitelerine hiç benzemiyor. Bu platform tamamen komut satırından çalışıyor ve grafiksel bir arayüze sahip değil. Bu rahat hissettiğiniz bir şey değilse, listemizdeki diğer adaya geçmenizi tavsiye ediyoruz.

Eğer komut satırı sizi korkutmuyorsa, Jekyll oldukça sağlam bir seçim. Ultra hafif bir platform arıyorsanız ve amacınız ışık hızında statik web siteleri kurmak ise, Jekyll en iyi blog açma sitesidir.

Jekyll ile HTML, CSS, Markdown text ve Liquid taslakları kullanarak sade siteler oluşturabilirsiniz. Bu platformun arkasındaki felsefe içerik oluşturma sürecindeki bütün gereksizlikleri kaldırarak geliştiricilere dakikalar içerisinde blog açabilme olanağı sağlaması.

Blog oluşturmaya sade yaklaşımına karşın, Jekyll sayfalar, yazılar, özel tasarımlar, içeriğiniz için kategori desteğine sahip. Ancak yorumlar için veritabanı desteği bulunmuyor.

Artılar:

  • Komut satırından tüm blog sitesini yönetebilme.
  • Blog taksonomi desteği.
  • HTML, CSS, Markdown ve Liquid taslaklar kullanarak statik web siteler oluşturabilme.

Eksiler:

  • Sadece komut satırıyla çalışmaktan çekinmiyorsanız geçerli bir seçenek.
  • Jekyll web sitelerini kişiselleştirmek temel HTML ve CSS bilgisi gerektiriyor.
  • Görsel bir metin editörüne sahip değil.

9. Subrion

subrion anasayfası

Listemizin son adayı olan Subrion’a bakalım. Eğer bu blog sitesini öncekilerle karşılaştırmak zorunda kalsaydık bu WordPress olurdu. Hatta yönetici paneline ilk girdiğinizde benzerlik hemen gözünüze çarpıyor:

subrion yönetici paneli

Özellikler söz konusu olduğunda Subrion blog sitelerinin ihtiyacı olan bütün özelliklere sahip. Platform ayrıca dahili SEO özelliklerine ve çeşitli diğer işlevlere sahip.

Subrion’un en çekici özelliklerinin arasında aboneliklerinizi anında yönetebilme bulunuyor. Bunun anlamı, örneğin özel bir blog açarak kazançlarınızı uzaktan takip edebilme olanağıdır. Bu platform ayrıca tema ve taslak desteğine sahip ancak WordPress kadar geniş bir havuza sahip değil.

Artılar:

  • Kolaylıkla blog veya farklı türde web siteleri açabilme.
  • Sitenize abonelik sistemi eklemek ve kazançlarınızı takip etmek oldukça kolay.
  • Çeşitli eklenti ve temalara erişim.

Eksiler:

  • Diğer blog platformları kadar uzantıya sahip değil.

Sonuç

Eğer her şey yolunda giderse, seçeceğiniz yazılımı yıllarca kullanacaksınız demektir. Bunun anlamı en iyi blog sitesini seçerken dikkatli olmalısınız. Bizler WordPress’in büyük hayranlarıyız ancak tabi ki bu tek seçenek değil. Listemizde bulunan her bir platform belirli projeler ve kullanıcılar için oldukça faydalı olabilir.

En iyi blog açma siteleriyle ilgili herhangi bir sorunuz mu var? Yorumlar bölümünü kullanarak bizimle paylaşabilirsiniz!

Author
Yazar

Gürkan M.

Gürkan, Amerikan Kültürü ve Edebiyatı mezunu ve Hostinger’da pazarlama asistanı olarak içerik yönetimi, dijital pazarlama ve çevirilerden sorumlu. Küçük yaşta tanışıp o günden bu yana hayatının büyük bir parçası olan internette web geliştirme ve özel olarak WordPress konularıyla yakından ilgileniyor. Ayrıca, pervasız bir gamer.