Google Site Doğrulama Nasıl Yapılır? Adım Adım Rehber

Google Site Doğrulama Nasıl Yapılır? Adım Adım Rehber

Eğer henüz Google uygulamalarını kullanmak için alan adınızı doğrulamadıysanız o zaman bu makalemiz tam olarak sizin için! Bu rehberde size Google site doğrulama nasıl yapılır göstereceğiz. Bunu yapmak içinse iki adet Google site doğrulama yöntemi kullanılabilir: TXT kaydı aracılığıyla ve HTML dosyasıyla.

Neden Google Site Doğrulama Yapmalısınız?

Bir domain adı web siteniz en önemli elementlerinden biridir. Tıpkı ev adresiniz gibi domain adı da web tarayıcıların ziyaretçileri sitenize yönlendirmesine izin verir. Bu nedenden dolayı bütün domainler farklı olmalıdır.

Bu konuyla ilişkili olarak Google Uygulamaları da alan adınızın tek ve gerçek sahibi olduğunu bilmek için doğrulama gerektirmektedir. Google site doğrulama işlemiyle Google’ın G SuiteDrive Enterprise, ve Cloud Identity gibi hizmetlerini kullanabilirsiniz.

Google Site Doğrulama için 2 Yöntem

Google Uygulamaları alan adınızı Alan Adı Sunucusu (DNS) kayıtlarınıza bir TXT kaydı ekleyerek veya HTML doğrulama dosyasını sitenize yükleyerek yapabilirsiniz. İki yönteme de göz atarak size daha iyi uyanı seçmekte özgürsünüz.

1. TXT Kaydı ile Domain Doğrulama

Bu yöntem eğer web hosting hizmetiniz bir DNS Alan Editörüne sahipse çalışmaktadır. Eğer Hostinger’ın web hosting hizmetini kullanıyorsanız DNS Alan Editörünü hPanel’inizin Gelişmiş kısmında bulabilirsiniz.

Hostinger'ın hPanel'indeki DNS alan editörü

İşte bir TXT kaydıyla Google site doğrulama:

  1. Hosting hesabınızdan DNS Zone Editor‘e (DNS Alan Editörü) gidin.
  2. TXT (Text) kısmını bulun ve Add New’e (Yeni Ekle) tıklayın.
  3. Atanan boşluğa biraz bilgi girmeniz gerekecektir. Hangi kısma hangi bilgiyi girmeniz gerektiğine dair açıklamayı aşağıda bulabilirsiniz. İşiniz bittikten sonra Create‘e (Oluştur) tıklayın.
    • Host – çoğu zaman bu alanı kuyruklu a (@) ile doldurabilir veya boş bırakabilirsiniz.
    • TXT value – bu alan Google Uygulamaları alan adınızın güvenlik numarasına, yani 68 karakter uzunluğunda google-site-verification ile başlayan numaraya ihtiyacı vardır. Güvenlik numaranızı Google Uygulamaları Yönetici konsolunda bulabilirsiniz.
    • TTL – adı Time to Live, yani Türkçe karşılığıyla Yaşama Süresi olan bu alan yeni sistemin DNS kaydını dünyaya ne kadar hızlı ileteceğini belirlemenize izin verir. TTL’nin varsayılan süresi 14400 saniyedir (4 saat).
  4. İşte bu kadar! Eğer işlem başarılı olursa yeni TXT kaydı da TXT kısmında belirecektir. Google Uygulamaları alan adı değişikliklerinin geçerli olması genellikle iki üç saati bulur.Yeni bir TXT kaydı ekleme ve Google site doğrulama

2. Alan Adınızı Dosya Yöneticisi Aracılığıyla bir HTML Dosyası Yükleyerek Doğrulama

Eğer bir web sahibiyseniz ve sadece bir FTP‘ye veya Dosya Yöneticisine erişiminiz varsa bu yöntemi kullanmak isteyebilirsiniz. Hostinger’da Dosya Yöneticisi‘ni hPanel’inizin Dosyalar kısmında bulabilirsiniz.

İşte Google Uygulamaları alan adınızı doğrulamak için Dosya Yöneticisi ile HTML dosyası yükleme:

  1. Hosting hesabınızdan File Manager‘a (Dosya Yöneticisi) geçin.
  2. public_html dizinini açın ve .htaccess dosyanızı bulun.
  3. .htaccess dosyasının adını sağ tıklayıp Yeniden Adlandır‘a tıklayarak .eskihtaccess olarak değiştirin.
  4. public_html dizinine geri dönün ve Dosya Yükle tuşuna basın.Dosya Yöneticisi'ndeki Dosya Yükle seçeneğini kullanma
  5. HTML doğrulama dosyanızı public_html dizinine yükleyin. Bu dosyayı Google Uygulamaları Yönetici konsolundan indirebilirsiniz.
  6. HTML doğrulama dosyanızı yükledikten sonra dizin yolunu – alanadiniz.com/htmldosyaadi.html girerek bir web tarayıcısında dosyayı açın. Eğer dosyayı doğru bir şekilde yüklediyseniz kodla birlikte google-site-verification yazısını HTML dosya adında görmelisiniz.
  7. Google Uygulamaları Yönetici konsolunuza dönün ve doğrulama işlemine Doğrula tuşuna tıklayarak devam edin. Doğrulama işlemi bir saat kadar sürebilir.
  8. Alan adınızı doğruladıktan sonra .eskihtaccess dosyasının adını .htaccess‘e geri döndürdüğünüzden emin olun.

Sonuç

Google’ın hizmetlerini kullanmaya başlamadan önce Google sitenizi doğrulamalısınız. Bunu yapmanın iki yolu vardır:

  • Alan adınızın DNS kayıtlarına bir TXT kaydı eklemek.
  • Web sitenize HTML doğrulama dosyasını yüklemek.

Bu rehberi kullanışlı buldunuz mu? Yorumlarda düşüncelerinizi bizimle paylaşın!

Author
Yazar

Gökhan O.

Gökhan Hostinger’da YouTube Takım Lideri olarak çalışmakta. WordPress hakkındaki tecrübe ve bilgisini bu blogda paylaşıyor. Hostinger’ın adını YouTube içeriği üzerinden duyurmayı kendine görev edinmiştir. Hobileri arasında oyun oynamak ve futbol maçları izlemek vardır.