HTTPS, TLS ve SSL Nedir? Ne İşe Yararlar?

HTTPS, TLS ve SSL Nedir? Ne İşe Yararlar?

Eğer bir site kuruyorsanız SSL nedir? Secure Sockets Layer ne işe yarar? gibi sorular şüphesiz aklınıza gelmiştir.

SSL, bir web sitesi ile internet tarayıcısı arasında şifrelenmiş iletişime olanak sağlayan bir tür dijital güvenlik teknolojisidir. Bu teknolojinin günümüzde modası geçmiş ve yerini tamamen TLS almıştır.

Peki TLS nedir? Bu terim ise Transport Layer Security kısaltmasıdır ve aynı SSL’de olduğu gibi veri gizliliği sağlar. SSL artık kullanılmadığı için insanların kullanmaya başlaması gereken doğru terim budur.

HTTPS nedir? HTTPS, HTTP’nin güvenli uzantısıdır. TLS/SSL sertifikası yüklemiş olan web siteleri sunucu ile güvenli bir bağlantı kurmak için HTTPS protokolü kullanabilirler.

  • SSL/TLS teknolojisinde amaç, kişisel veri, ödeme veya giriş detayları gibi hassas bilgileri güvenli şekilde aktarmaktır.
  • Sunucuya bağlantınızın şifrelenmemiş olduğu sade metin transferine alternatiftir ve saldırganların bağlantıya sızarak verilerinizi çalmayı zorlaştırır.
  • Webmasterlar tarafından web siteleri güvende tutmak ve insanların ödemelerini sağlıklı şekilde yapabilmeleri için kullanılan SSL/TLS sertifikalarıyla çoğu insan tarafından tanınmaktadır.
  • Bir web sitesinin bu sertifikayı kullanıp kullanmadığını, adres çubuğundaki URL adresinin hemen yanında bulunan yeşil kilit ikonundan anlayabilirsiniz.

SSL sertifikası nedir?

Secure Sockets Layer (SSL), internet üzerinden hassas bilgi göndermek ve almak için modern bir şifreleme yöntemi kullanan güvenlik protokolüdür. Bir kullanıcının tarayıcısı ile kullanıcının istediği web sitesinin sunucusu arasında güvenli bir kanal oluşturarak çalışır. Bu kanaldan geçen herhangi bilgi, bir uçta şifrelenir ve diğer uçtan alındığında şifre çözülür. Böylece, birisi bu bilgileri eline geçirse bile, bilginin şifreli olmasından ötürü hiçbir fayda sağlayamayacaktır.

Web siteleri, bir SSL sertifikası alarak SSL’i etkinleştirebilir. Web tarayıcıları bu sertifikayı algılayabilir ve bu da bu belirli bağlantıların şifrelenmesi gerektiğini anlamalarını sağlar. Kullanıcılar, web sitesi URL’sinin önündeki küçük bir kilit işaretini tespit ederek, SSL kullanan bir siteyi ziyaret edip etmediğini kolaylıkla fark edebilir. SSL kullanan web siteleri, http yerine https protokolünü kullanmalarından da tanımlanabilir.

SSL Nedir - Hostinger
SSL Nedir – Hostinger

Bu rehber, SSL’i kullanma yönünde fikir vermek için hazırlanmıştır. Okuyucular, rehberi okuduktan sonra, SSL’in yalnızca kritik verileri şifrelemek için kullanılmadığını, aynı zamanda işletmeleri rekabetçileri arasında nasıl öne çıkartabileceğini de öğrenmiş olacaktır.

SSL Sertifikasının Faydaları

Daha önce belirtildiği gibi, SSL kullanmanın hem ziyaretçi hem de web sitesi sahibi için büyük yararı vardır. Kullanıcılar, son birkaç yıldır internet güvenliğinin öneminin daha fazla farkına vardı ve bu da SSL’in modern bir web sitesi için oldukça avantajlı olduğunun kanıtlanabileceği anlamına geliyor.

1. SSL sertifikası ile siteniz daha profesyonel görünür

Ufak bir oyun oynayarak başlayalım. Web adresinin yanında minik bit kilit simgesi olmayan popüler herhangi bir web sitesinin adını verebilir misiniz? Eğer bir cevap bulamıyorsanız, daha fazla terlemeyin – bunun için çok iyi bir neden var.

İşletmeler dijital gizlilik bilinci hakkında artan kullanıcı trendini kabul ediyorlar. Dolayısıyla doğal olarak, müşterilerinin korunmakta olduğunu bilmelerini isterler. SSL, platformunuzun ne kadar güvende olduğunu onaylamanın sağlam bir yoludur ve onu kullanan herhangi bir siteye profesyonellik dokunuşu katar.

Özellikle, kredi kartı ayrıntıları gibi son derece hassas bilgilerin kullanıldığı e-ticaret web siteleri için SSL sertifikasının kullanıcıya sağladığı güvenlik çok önemlidir. PCI (Payment Card Industry – Ödeme Kartı Endüstrisi) standartları, SSL yoluyla yapılan çevrimiçi ödemelerin en azından 128-bit şifrelemeye sahip olmasını gerektirir. Bu, çevrimiçi işlemlerinizi mümkün olduğunca güvenli hale getirir – işletmenizin markası için mükemmel bir reklamdır.

2. Veriyi şifreler

SSL’yi kullanmanın başlıca nedeni sağlam güvenlik teklifidir. SSL, kullanıcının tarayıcısı ile SSL özellikli bir web sitesi arasında değiş tokuş edilen her veri paketinin en son teknoloji şifreleme teknikleriyle korunmasını sağlar. Bu, istenmeyen bir tarafın bu veriyi ele geçirmesi durumunda yararlı bilgiler sözü edilen şifreleme yoluyla okunamaz hale getirildiği anlamına gelir.

3. Google SSL kullanan siteleri daha çok sever

Bazı şirketler SEO’ya (Arama Motoru Optimizasyonu), yalnızca SSL’i etkinleştirmenin sitelerine Google Arama’da bir sıralama yükseltmesi kazandırdığını fark etmeden tonlarca kaynak harcamaktadır. Google’ın ünlü PageRank algoritmasında bir sıralama faktörü olarak SSL’i katmasından beri iki yıldan fazla zaman geçti. Bu durumda, diğer her şey eşit olduğunda, SSL’e sahip bir web sitesi Google Arama’sında SSL’i bulunmayan web sitesinden daha yüksek sıralanacaktır. MOZ‘a göre, Google sonuçlarının yarısı HTTPS’ye sahiptir ve bu sayı artmaya devam edecek.

Kendi söylemiyle Google, site sıralamasında içerik kalitesi ve diğer faktörlere daha fazla önem vermektedir. Ancak SSL sertifikası, mevcut SEO çalışmalarınızı tamamlamanın harika bir yolu olabilir.

Güvenli ve profesyonel bir web uygulaması izlenimi vermek için SSL’i kullanmaya karar verdiğinizi ve web siteniz için mümkün olan en kısa sürede bir SSL sertifikası almaya çalışacağınızı umarız.

Küçük bir ek olsa da SSL sertifikası, kullanıcı memnuniyetini artırmada, SEO ve marka imajını geliştirmede önemli bir rol oynuyor. Neyse ki, Hostinger, İşletme planı kullanıcılarımız için ücretsiz SSL sunmaya hazır. Hostinger ayrıca, SSL kurulumunu mümkün olduğunca kolaylaştırmayı kafaya koymuştur. Bu nedenle Hostinger’da SSL ile ilgili daha fazla bilgi için takipte kalın.

SSL/TLS Nedir ve Nasıl Çalışırlar?

Peki SSL sertifikası nedir ve nasıl çalışır? Bir şirketin kimlik bilgilerini kriptografik bir anahtar ile dijital şekilde bağlayarak çalışırlar. Bu sayede veri transferlerini üçüncü partiler tarafından deşifre edilemeyecek şekilde veri şifreleyebilirler.

SSL Sertifikası
SSL Sertifikası

SSL/TLS hem özel hemde umumi bir anahtar ile beraber her bir güvenli oturum için oturum anahtarları oluşturarak çalışır. Bir ziyaretçi, SSL güvenliğine sahip bir adresi tarayıcısına girdiğinde veya güvenli bir sayfa aracılığıyla geldiğinde, tarayıcı ve web sunucusu bir bağlantı oluşturur. İlk bağlantı esnasında umumi ve özel anahtarlar kullanarak bir oturum anahtarı oluşturulur ve bu da transfer edilen verinin şifrelenmesi ve şifrenin çözülmesi için kullanılır. Bu oturum anahtarı sınırlı bir süre için geçerli olur ve sadece oluşturulduğu özel oturum için kullanılabilir. Bir web sitesinin SSL sertifikası kullanıp kullanmadığını tarayıcınızın en üstünde yeşil bir çubuk veya kilit ikonu olup olmadığını kontrol ederek anlayabilirsiniz. Bu ikona tıklayarak sertifika bilgilerini görüntüleyebilir ve SSL ayarlarını yapabilirsiniz.

SSL/TLS Niçin ve Ne Zaman ZORUNLUDUR?

SSL/TLS, kullanıcı isimleri ve şifreler ya da ödeme bilgileri gibi hassas bilgilerin transfer edileceği durumlarda kesinlikle gereklidir.

SSL/TLS teknolojisindeki amaç sadece bir kişinin — yükleyicinin hedeflediği kişi veya organizasyon — transfer edilen veriye eriştiğine emin olmaktır. Bu özellikle de verinin varış noktasına gidene dek transfer edildiği cihaz ve sunucuların sayısını hesaba kattığınızda ayrı bir önem kazanıyor.

SSL/tls sertifikası nelere karşı korur, ssl nedir

Web siteniz için SSL/TLS zorunlu olacağı üç başlıca durum aşağıdadır:

  • Kimlik doğrultmaya ihtiyaç duyduğunuzda: Herhangi bir sunucu sizin sunucunuz gibi davranarak, insanların bu esnada transfer ettiği bilgiye erişebilir. SSL/TLS sayesinde sunucunuzun kimliğini doğrulayabilir ve böylece insanlar sizin söylediğiniz kişi olduğunuzu bilebilir.
  • Güven sağlamak: Eğer bir eTicaret sitesi sahibiyseniz veya insanlardan onlar için önemli olan bilgilerini istiyorsanız belirli bir seviye güven inşa etmelisiniz. Bir SSL sertifikası kullanarak insanlara görsel bir şekilde size güvenebileceklerini gösterebilirsiniz. Bu, sizin kendiniz hakkında söyleyeceğiniz her şeyden daha etkilidir.
  • Piyasa standartlarına uyum sağlamanız gerekiyorsa: Finans sektörü gibi bazı sektörlerde, belirli seviye güvenliğe sahip olmak gerekmektedir. Ayrıca eğer web sitenizde kredi kartı bilgisi kabul etmek istiyorsanız, Payment Card Industry (PCI) standartlarını uygulamanız gerekiyor. Bu gerekliliklerden biriside SSL/TLS sertifikasıdır.

SSL sertifikasının neredeyse bütün cihazlarda kullanılabildiğini unutmayın, bunun anlamı günümüzün çoklu-cihaz dünyasında oldukça çok yönlü bir güvenli önlemidir. SSL sertifikası faydaları kurulum için gerekli yatırımı ve zamanı kesinlikle hak ediyor, kaybedecek neyiniz var?

SSL Sertifikası SEO Derecesini Etkiler Mi?

Kısa cevap: evet, etkiler..

Google geçtiğimiz 2014 yılında algoritmasına yaptığı değişikliklerle SSL sertifikası kullanan web sitelerine öncelik vererek, o zamandan bu yana SSL sertifikalarına verdikleri önemi sürdürüyorlar. Resmi olarak SSL istatistiklerine sahip olan web sitelerinin, diğer tüm faktörler eşit olsa bile bir adım önde olacaklarını resmi olarak kabul etmişlerdir. Güvenli web siteleri sonuçların %1’ini oluşturduğundan, aramaların %40’ı ilk sayfada en az bir SSL-güvenliğine sahip web sitesi gösterecektir.

SSL/TLS site karşılaştırması

Pratik terimlerle, SSL sertifikası konu SEO olduğunda sadece ufak bir etki yaratır ve sadece bir SSL sertifikası alarak, taze içerik üreterek ve iyi bir link profiline sahip olarak edineceğiniz etkiye sahip olmaz. Tabi bunu, tamamını boş verelim gibi yorumlamamak lazım.

Ayrıca arama motorlarının web sitelerin derecelerini belirlerken diğer pek çok farklı ölçütler kullandığını unutmayalım. Bu ölçütlerden birisi de insanların web sitenizden arama sonuçları sayfasına geri dönme sıklığı ve bir SSL sertifikası alarak birisi sizden bir şey satın alırken kararlarına etki edebilirsiniz. Site derecelendirmedeki diğer ölçütlerin çoğu SSL sertifikası kullanıp kullanmamaya karar vermenize göre etkilenebilir.

Bir SSL sertifikası edinmek web sitenizin arama motoru derecesini kesinlikle etkileyecektir ancak kullanma sebebiniz sadece bu olmamalıdır. Bunun yerine, ziyaretçileriniz arasında güven inşa etmek ve bu esnada SEO derecenize katkıda bulunmak için SSL sertifikası kullanabilirsiniz.

SSL/TLS ile HTTPS Arasındaki İlişki

SSL nedir anlattık ancak önemli bir konu daha var: Bir SSL sertifikası aldığınızda HTTPS kullanarak websitenizi veri transfer edecek şekilde ayarlarsınız. Bu iki teknoloji iyi bir uyuma sahip ve biri olmadan diğerini kullanamazsınız.

URL’ler ya HTTP (Hypertext Transfer Protocol) ya da HTTPS (Hypertext Transfer Protocol Secure)‘den önce gelir. Bu yöntem verimli şekilde gönderdiğiniz ve aldığınız herhangi verinin gönderilme şeklini belirler.

HTTP ve HTTPS arasındaki fark
SSL/TLS çok pahalı olmak zorunda değildir. Hostinger ile ucuz SSL sertifikası edinebilirsiniz!

Bunun anlamı, bir sitenin SSL sertifikası kullanıp kullanmadığını anlamanın bir diğer yolu da URL adresinde HTTP mi yoksa HTTPS mi barındırdığını kontrol etmektir. Bunun sebebi, HTTPS bağlantıları çalışabilmek için bir SSL sertifikasına ihtiyaç duyar.

Chrome Web Sitelerin SSL/TLS Bilgisini Gösterir

Google Chrome, Firefox ve Microsoft Edge dahil çoğu popüler internet tarayıcısı, kullanıcıların bir siteye güvenli bir bağlantıdan erişip erişmediğini görünür şekilde belirtmektedir. Örneğin Chrome tarayıcısında adres çubuğunun hemen yanında “güvenli” mesajı gösteren yeşil bir kilit ikonu görürsünüz. Kullanıcılar SSL sertifikası hakkında daha fazla bilgi için bu ikona tıklayabilirler.

Google Chrome içinde HTTPS ve SSL ile koruma sağlandığında çıkan yeşil kilit ikonu

Dahası, 2018 Haziran ayında Chrome 68’in tanıtılmasıyla SSL/TLS sertifikası olmayan web siteleri “Güvenli Değil” uyarısı göstermeye başladı.

Chrome içinde SSL olmadığında ortaya çıkan güvenli değil uyarısı

Tarayıcılar sitelerin güvenli olup olmadığını aktif olarak göstermek üzere önlemler alırken, bir web sitesi sahibi olarak sizin için faydalı olan şey işi ciddiye alarak sitenizi güvenli hale getirmektir. Bu sayede ziyaretçileriniz sitenize girdiği gibi güvenli bir yerde olduklarını hissedebilir.

Web Sitenize SSL Sertifikası Ekleme

Web sitenize SSL sertifikası eklemek kafa karıştırıcı olabilir ve sadece uzman bir kişi tarafından yapılmalıdır. Siz bu iş için uygun olup olmadığınıza karar verebilirsiniz.

İlk adım olarak ACME istemcisi yüklemeden önce SSH erişimini etkinleştirmelisiniz. Bu noktada, SSL sertifikanızı oluşturarak web posting hizmetinizin admin bölümünden yükleyebilirsiniz. Eğer başlamaya hazırsanız, size yardımcı olmak üzere konu hakkında detaylı bir rehber hazırladık.

Eğer ücretsiz SSL arıyorsanız Hostinger’dan şaşmayın. Çünkü en iyi hosting planlarına ücretsiz SSL sertifikası dahildir.

SSL sertifikanız hazırsa, .htaccess dosyanıza bir kod parçası ekleyerek HTTPS force yapabilirsiniz.

WordPress SSL Sertifikası Ekleme

WordPress SSL sertifikası ekleme işlemi nispeten daha kolay. Really Simple SSL ve SSL Insecure Content Fixer gibi eklentiler sayesinde teknik detaylarla uğraşmıyorsunuz. Ancak yinede bir firmadan SSL sertifikası satın almanız gerekiyor.

SSL/TLS aktivasyonu ve WordPress HTTPS zorlama

SSL sertifikanız satın alınıp yüklendikten sonra WordPress yönetici panelinden bazı ayarları değiştirmeniz (veya yukarıdaki eklentilerden birini kullanmanız) gerekiyor.

İyi haber ise, tüm yapmanız gereken WordPress’e giriş yapmak ve Ayarlar > Genel sekmesine giderek, WordPress Adresi (URL) ve Site Adresi (URL) alanına inmek ve HTTP ibaresini HTTPS olarak değiştirmek. Ardından değişiklikleri kaydedin ve her şeyin düzgün şekilde çalışıp çalışmadığını görmek için sitenizi ziyaret edin.

SSL Nedir?

SSL sertifikası, Secure Sockets Layer sözcüklerinin baş harflerinden oluşur ve internet ortamındaki güvenliğinizi sağlarlar. TLS ise Transport Layer Security) ve ziyaretçilere hassas bilgilerini sunucuya güvenli şekilde iletebilmelerine olanak sağlar. Bütün veri transferlerini, hackerlar ve dolandırıcılar gibi üçüncü partiler tarafından çözülemeyecek bir şekilde şifrelerler. SSL güvenlik için önemli bir sertifikadır.

Bir web sitesinin SSL/TLS kullanıp kullanmadığını, tarayıcınızın üst kısmındaki yeşil çubuğa veya kilit işaretine bakarak anlayabilirsiniz. Tarayıcınızda bu yeşil ikona tıklayarak sertifika sahibinin bilgilerini görebilirsiniz.

SSL/TLS ayrıca güvenlik, arama motoru optimizasyonu gibi konularda etkiye sahiptir ve sitenizin rakiplerinizin derecesinin önünde veya arkasında yer alacağını belirleyen faktör olabilir. Bununla birlikte devasa güçlü bir SEO aracı olarak düşünmek yanlış olacaktır, SSL/TLS sertifikaları güvenlik konusunda iyi oldukları için kullanılmalıdır, sadece arama motorlarında daha iyi derece elde etmek için değil.

Artık SSL nedir biliyorsunuz. SSL sertifikaları konusunda yardıma ihtiyacınız varsa veya ömür boyu SSL güvenliği edinmek istiyorsanız bizimle irtibata geçebilirsiniz. Yardım etmekten memnuniyet duyarız!

Author
Yazar

Gürkan M.

Gürkan, Amerikan Kültürü ve Edebiyatı mezunu ve Hostinger’da pazarlama asistanı olarak içerik yönetimi, dijital pazarlama ve çevirilerden sorumlu. Küçük yaşta tanışıp o günden bu yana hayatının büyük bir parçası olan internette web geliştirme ve özel olarak WordPress konularıyla yakından ilgileniyor. Ayrıca, pervasız bir gamer.