IP Nedir? IPv4 vs IPv6: Aralarındaki Farklar Nelerdir?

IP Nedir? IPv4 vs IPv6: Aralarındaki Farklar Nelerdir?

Bilgisayarlar ve diğer internete bağlanan cihazlar, İnternet Protokolü (IPv4 ile IPv6) sayesinde internet üzerinden iletişim kurar.

Günümüzde IP adresinin iki sürümü vardır: IPv4 ve IPv6. Her ikisi de bir ağa bağlı cihazları etiketlemek için kullanılır ancak birkaç yönden farklılık gösterirler.

Bu rehberde, IPv4 nedir, IPv6 nedir ve bu iki IP adresi arasındaki farkları ve bu iki internet protokolü sürümünün geleceği hakkındaki bilgileri sizlere en ince ayrıntısına kadar açıklayacağız.

IP Nedir?

İnternet Protokolü (IP), verileri ağlar arasında yönlendirmekten ve doğru hedefe ulaştırmaktan sorumlu bir dizi kuraldır.

Bir ağ üzerinden veri gönderirken, bilgisayar bilgiyi veri paketleri adı verilen bitlere bölerek veri aktarım sürecini daha hızlı ve daha verimli hale getirir.

Bu sayede de veri paketlerinin her biri, hem kaynağın hem de hedefin IP adresini içerir. IP adresi, internete veya bilgisayar ağına bağlı tüm cihazlara atanan benzersiz bir tanımlayıcıdır.

Bir mektup göndermek için bir alıcı adresine ihtiyacınız olduğu gibi, bir cihazın da bir ağ üzerinden bilgi göndermek için doğru bir IP adresine ihtiyacı vardır.

Aşağıda IP adresi görünümüne dair bir örnek görebilirsiniz:

212.1.212.62

IP adresleri, Amerika Birleşik Devletleri’nde IP adres havuzunu yönetmekten sorumlu bir kuruluş olan İnternet Tahsisli Numaralar Kurumu (IANA) tarafından dağıtılır.

IP adresinin, sayısal IP adreslerinden daha kolay hatırlanan bir web sitesi adresi olan alan adından farklı olduğunu unutmayın.

IPv4 Nedir?

İnternet Protokolü sürümü 4 (IPv4), internet protokolünün ilk ve en iyi bilinen sürümüdür. Veri dağıtımını veya hizmet kalitesini garanti etmeyen en iyi çaba dağıtım yaklaşımına dayanır.

Ancak bu, kullanıcıların mevcut internet trafiği yüküne bağlı olarak gecikmeler ve diğer sorunlarla karşılaşabileceği anlamına gelir.

IPv4 ayrıca veri paketlerini hedef cihazın hazır olup olmadığından emin olmadan ileten bağlantısız bir protokoldür. Bu tür bir protokolün avantajı, ağ tıkanıklığı veya yönlendirici arızaları durumunda paketleri alternatif yollardan gönderme imkânının olmasıdır.

Bu IP sürümü, çoğu kişinin bir IP adresinden bahsederken aşina olduğu biçim olan 32 bitlik bir adres kullanır. Bir IPv4 adresi, 0 ile 255 arasında değişen üç noktayla ayrılmış dört ondalık sayıdan oluşur.

IPv4 adresi örnek:

192.0.2.146

32 bit adres alanı yaklaşık 4,3 milyar adres sağlayabilir. Ancak bu adreslerin bazı büyük blokları özel ağlar için tutulur ve genel kullanım için kullanılamaz.

IPv6 Nedir?

İnternet Protokolü sürümü 6 (IPv6), Yeni Nesil İnternet Protokolü (IPng) olarak da adlandırılan IP’nin daha yeni bir sürümüdür.

İnternete bağlı tüm cihazlar için benzersiz adresler sağlayan İnternet Protokolü sürümü 4’e (IPv4) benzer şekilde çalışır. Ancak IPv4’ten farklı olarak IPv6, 32 bit adres formatı yerine 128 bit adres kullanır.

128 bitlik bir adres alanı, IPv4’ten yaklaşık 340 undesilyon veya 1.028 kat daha fazla adres sunar.

Bir IPv6 adresi hem sayıları hem de harfleri içerir. İki nokta üst üste ile ayrılmış sekiz grup dört basamaklı onaltılık sayı kullanılarak yazılmıştır.

IPv6 adresi örnek:

2001:db8:3333:4444:CCCC:DDDD:EEEE:FFFF

Daha çok IP adresine ek olarak, IPv6 vs IPv4 konusunda bir fark daha mevcut: IPv6’nın daha basit bir IP başlığı bulunur. IP başlığı IP paketinin başlangıcındaki meta bilgidir.

IPv6’nın başlığı, başlık yükünü en aza indirerek paket işlemeyi daha verimli hale getirmek için tasarlanmış yeni bir formatla birlikte gelir.

Bir başka IPv4 vs IPv6 farkı ise, IPv6’nın IP katmanında uçtan uca bağlantıyı geri yükleyerek Ağ Adresi Çevirisi (NAT) ihtiyacını ortadan kaldırmasıdır.

Ayrıca İnternet Protokolü Üzerinden Ses (VoIP) ve Hizmet Kalitesi (QoS) gibi hizmetlerin uygulanmasını ve dağıtılmasını kolaylaştırır.

Neden İki IP Sürümüne İhtiyacımız Var?

Maksimum IPv4 adresi sayısı çok gibi görünse de, özellikle Nesnelerin İnterneti (IoT) cihazlarının yükselişiyle, dünya genelinde tüm bağlı cihazları taşımak yeterli değildir.

Bu nedenle IPv6, daha fazla internet adresi ihtiyacını karşılamaktadır. Ancak dünya bu protokole benimserken IPv4 kullanımına hâlâ ihtiyaç duyulmaktadır.

Facebook ve Netflix gibi birçok büyük içerik sağlayıcıya artık IPv6 üzerinden erişilebilirken, Alexa‘nın ilk on milyon web sitesinin yalnızca %19,1‘ine bu protokol üzerinden ulaşılabiliyor, bu da IPv6’yı tam olarak benimsemek için hâlâ epey uzun bir yol olduğunu gösteriyor.

IPv4 vs IPv6: Aralarındaki Fark Nedir?

Artık iki protokol hakkında bazı ayrıntıları bildiğinize göre, IPv4 vs IPv6 arasındaki farkı görmenin zamanı geldi.

Aşağıdaki karşılaştırma tablosuna bir göz atalım.

FarklarIPv4IPv6
Adresin boyutu32 bit IP adresi.128 bit IP adresi.
Başlık alanlarının sayısı12.8.
Başlık alanının uzunluğu20 bayt.40 bayt.
Adresleme yöntemiIPv4, sayısal bir adrese dayanır.IPv6, alfasayısal bir adrese dayanır.
Adres türüYayın, çok noktaya yayın ve tek noktaya yayın.Her noktaya yayın, çok noktaya yayın ve tek noktaya yayın.
Sağlama toplamı alanlarıMevcut.Bulunmuyor.
Sınıf sayısıA sınıfından E sınıfına kadar beş farklı sınıf.Sınırsız sayıda IP adresi.
YapılandırmaKullanıcılar, IPv4’ün diğer sistemlerle iletişim kurmasını sağlamak için yeni kurulan bir sistemi yapılandırmalıdır.Yapılandırma isteğe bağlıdır ve gereken işlevlere bağlıdır.
ParçalanmaRotaları gönderip ileterek yapılır.Gönderici tarafından yapılır.
Sanal uzunluk alt ağ maskesi (VLSM) desteğiVLSM destekli.VLSM desteksiz.
Yönlendirme bilgisi protokolü (RIP)RIPv1 ve RIPv2 destekli IPv4. RIPng destekli IPv6.
Ağ yapılandırmasıAğlar, manuel olarak veya dinamik ana makine yapılandırma protokolü (DHCP) aracılığıyla yapılandırılır.IPv6, otomatik yapılandırma yetenekleriyle birlikte gelir.
Adres özellikleriIPv4, Ağ Adresi Çevirisi’ni (NAT) kullanır ve tek bir NAT adresinin binlerce yönlendirilemez adresi temsil etmesine izin verir.IPv6, geniş adres alanı nedeniyle doğrudan adreslemeyi destekler.
Adres maskesiAna bilgisayar bölümünden belirlenen ağ için kullanılır.IPv6 bir adres maskesi kullanmaz.
Adres yapılandırmasıManuel olarak veya DHCP aracılığıyla.İnternet Kontrol Mesajı Protokolü sürümü 6 (ICMPv6) veya DHCPv6 kullanılarak durum bilgisi olmayan adres otomatik yapılandırması.
Paket boyutu576 bayt minimum paket boyutu.1208 bayt minimum paket boyutu.
Paket parçalanmasıGönderen ve ileten yönlendiriciler tarafından yapılır.Yalnızca gönderen yönlendiriciler tarafından yapılır.
Paket başlığıIPv4, sağlama toplamı seçenekleri de dahil olmak üzere QoS işleme için paket akışını tanımlamaz.Akış Etiketi alanları, QoS işleme için paket akışını belirtir.
SNMPDesteklenmez.Desteklenir.
Hareketlilik ve birlikte çalışabilirlikGöreceli olarak kısıtlı ağ topolojileri kullanır, hareketlilik ve birlikte çalışabilirlik yeteneklerini kısıtlar.IPv6, ağ cihazlarında bulunan mobilite ve birlikte çalışabilirlik özellikleri sağlar.
DNS kayıtlarıIPv4 özellikleri A kayıtları.IPv6, AAAA kayıtlarına sahiptir.
GüvenlikIPv4’ün güvenliği uygulamalara bağlıdır.IPv6, kullanıma hazır İnternet Protokolü Güvenliği’ne (IPSec) sahiptir.
Yerel alt ağ grubu yönetimiIPv4, İnternet Grup Yönetim Protokolü’nü (IGMP) kullanır.IPv6, Çok Noktaya Yayın Dinleyici Keşfi’ni (MLD) kullanır.
HaritalamaIPv4, Adres Çözümleme Protokolü’nü (ARP) kullanır.IPv6, adres çözümlemesi için Komşu Bulma (ND) sürecini kullanır.
Mobil cihaz uyumluluğuIPv4 adresleri, nokta ondalık gösterimi kullanır, bu da onları mobil ağlar için daha az uygun hale getirir.IPv6 adresleri onaltılık ve iki nokta üst üste ayrılmış gösterimler kullanır. Bu nedenle IPv6, mobil ağları işlemek için daha uygundur.
Dinamik ana bilgisayar yapılandırma sunucusu (DHSC)Kullanıcıların bir ağa bağlanmaya çalışırken bir DHCS’ye yaklaşması gerekir.Kullanıcılara kalıcı adresler verildiği için herhangi bir sunucuyla iletişim kurmaları gerekmez.
İsteğe bağlı alanlar Mevcut. Bulunmuyor ancak uzantı başlıkları var.

Yukarıdaki tablo, bu iki protokol arasındaki birçok farkı göstermektedir. Örneğin, IPv6, içeriklerini son kullanıcıya yaklaştıran içerik dağıtım ağı (CDN) ürünleri için yaygın olarak kullanılan bir model olan paket yönlendirmenin her noktaya yayın modunu destekler. Bu arada, IPv4 varsayılan olarak bu özellik ile birlikte gelmez.

Şimdi, iki önemli yönü temel alarak IPv4 vs IPv6 karşılaştırmasını iki açıdan derinlemesine inceleyeceğiz: hız ve güvenlik.

IPv4 vs IPv6 – Güvenlik

IPv6, esas olarak IP katmanında ağ iletişimini güvence altına alan bir grup protokol olan IP Güvenliği (IPSec) ile birlikte geldiğinden, IPv4’den daha fazla avantaj sunar.

IPSec, ağ iletişiminin farklı yönlerini güvence altına alan üç bileşene sahiptir:

  • Kimlik Doğrulama Başlıkları (AH) – ağın bir paketin nereden geldiğini ve iletimin değiştirilip değiştirilmediğini doğrulamasına yardımcı olur. Ayrıca bilgisayar korsanlarının kötü amaçlı yazılımları bir cihaza veya uygulamaya geçirmek için sahte veri paketleri oluşturmasını da önler.
  • Kapsüllenen Güvenlik Yükleri (ESP) – veri iletimini korumak için şifreleme ve başka bir kimlik doğrulama katmanı ekler.
  • İnternet Güvenliği Derneği ve Anahtar Yönetim Protokolü (ISAKMP) – iki cihazın veri alışverişinde kullanacağı güvenlik özelliklerini tanımlar.

IPSec, IPv4’te de kullanılabilse de, kullanımı ağ sağlayıcılarına ve son kullanıcılara bağlıdır. Ayrıca, bu çerçeve NAT tabanlı iletişimde çalışmayacaktır.

IPv6’nın bir diğer güvenlik avantajı, uçtan uca şifreleme ve bütünlük denetimi çalıştırabilmesi ve böylece iki bağlantı noktası arasındaki bağlantı (MitM) saldırılarını daha zor hale getirmesidir.

IPv6 ayrıca Güvenli Komşu Bulma (SEND) protokolünü kullanarak daha güvenli ad çözümlemesi sağlar. Bu, saldırganların trafiği iki meşru ana bilgisayar arasında yeniden yönlendirmesini ve konuşmayı gözlemlemesini veya manipüle etmesini zorlaştırır.

IPv6, IPv4’ten daha iyi güvenlik çözümleri getirebilir ancak bu güvenlik özellikleri aynı zamanda IPv6’nın doğru tasarımına ve uygulanmasına da bağlıdır. Bir güvenlik duvarını, erişim kontrol sistemini ve antivirüs yazılımını etkinleştirmek de önemlidir.

IPv4 vs IPv6 – Hız

Güvenlik hizmeti sağlayıcısı Sucuri, IPv4 ve IPv6’yı destekleyen sitelerde bir dizi test yaptı ve her ikisinin de doğrudan bağlantılarda aynı hızı sağladığını buldu.

Bununla birlikte, daha fazla kanıt, IPv6’nın IPv4’ten daha hızlı olduğunu gösterir. Bunlardan biri, ilk dört ABD mobil ağında IPv4 üzerinden IPv6 için performans iyileştirmeleri gösteren Akamai’nin çalışmasıdır.

akamai

Bir diğeri, Facebook’a IPv6 üzerinden erişmenin IPv4’ü kullanmaktan %10-15 daha hızlı olabileceğini belirten Facebook Mühendisliği‘nin gözlemidir.

IPv6’yı IPv4’ten daha hızlı yapan ise IPv6 bağlantılarının ağa doğrudan erişmesidir. IPv4, IPv6’dan daha küçük paket başlıklarına sahip olsa da, web üzerinden seyahat etmek için durum bilgisi olan NAT sunucularından geçmesi gerekir.

IPv4 Nedir? Geleceğinde Neler Vardır?

Günümüzde yalnızca birkaç IPv4 adresi mevcuttur. Bölgesel İnternet Kayıtlarından (RIR) biri olan RIPE NCC bile IPv4 adreslerinin tükendiğini duyurdu.

Ancak IPv4 tamamen kapatılmadan önce öngörülebilir gelecekte web üzerinde kullanılmaya devam edecek. Nedenleri ise öyle sıralanabilir:

  • IPv4 ekipmanının değiştirilmesi pahalı. IPv4 ile çalışmak üzere tasarlanmış yazılımı ve donanımı yükseltmek pahalı ve zaman alıcı.
  • Uyumluluk eksikliği. Birçok eski cihaz ve sistem hâlâ IPv6 ile uyumlu olmadığından bu DNS hatası (İng.) da dahil olmak üzere bazı sorunlara neden olabilir.
  • Birçok şebeke operatörü “bekle ve gör” yaklaşımını benimser. Hem IPv4 hem de IPv6’yı çalıştırmanın veya çift yığını uygulamanın maliyeti yüksek olduğundan, birçok ağ operatörü IPv4’te kalmayı ve daha fazla ağ IPv6’ya geçene kadar beklemeyi tercih eder.
  • NAT’ın kullanımı. Bu teknoloji, kullanıcıların tek bir IP adresini binlerce cihaz arasında düşük bir maliyetle dağıtmasına olanak tanıdığı için IPv4 adreslerini genişletir.
  • IPv4 adresleri satılır ve yeniden kullanılır. IPv4 adreslerine ihtiyaç duyan işletmeler ve kuruluşlar, bunları yine de IPv4 adres aracıları aracılığıyla satın alabilir.

IPv6’ya Nasıl Adapte Olunur?

IPv4 kullanmak daha kolay görünse de, IPv4 adreslerinin fiyatları arz ve talebe göre (İng.) belirlendiğinden, bu sürümü dağıtmak da pahalıya mal olabilir.

Ayrıca NAT’ı IPv6’ya alternatif olarak kullanın bazı dezavantajları da mevcut. Bunlardan biri, NAT’ın geçici bir teknoloji olarak geliştirilmiş olmasıdır, yani bazı uygulamalar ve protokollerle iyi çalışmayabilir.

Bu sorunlar, IPv6 dağıtımının internetin büyümesi için tek geçerli çözüm olduğunu gözler önüne serer.

İyi haber şu ki, IPv6’ya geçiş çoktan başladı. Google’a göre, IPV6’nın dünya çapında kullanımı şu anda %37.

Daha fazla internet servis sağlayıcısı (ISS), mobil operatör ve diğer büyük kuruluşlar IPv6’ya geçtikçe, IPv6’yı destekleyen web sitelerinin ve yazılımlarını ve ekipmanlarını IPv6 için yükselten kullanıcıların sayısı da artıyor.

IPv4’ten IPv6’ya geçiş, daha önce bahsedilen nedenlerden dolayı çok yavaş ilerleyebilir ancak önümüzdeki yıllarda daha hızlı bir dağıtım bekleyebiliriz.

Hostinger ve IPv6

Daha iyi bir hizmet alabilmek için IPv6 cihaz kullanan ziyaretçiler, müşteriler veya çalışanlar en iyi performans için web host hizmetlerinin IPv6’yı destekleyip desteklemediğini danışmalıdır.

Bir web hosting sağlayıcısı yalnızca IPv4’ü destekliyorsa ve IP adreslerinden biri blackhole (null) routed olarak yönlendirilmişse, aynı IP’yi paylaşan istemciler de etkilenecektir.

Hostinger’da, VPS planlarındaki her web sitesi ve müşteri için benzersiz bir IPv6 adresi sağladığımızdan, VPS hosting kullanıcıları bu sorunu tamamen önleyebilir.

Ayrıca dahili altyapımızı ve hizmetler arasındaki iletişimi IPv6 kullanarak yürütüyor ve dünyayı bu yeni IP’nin tam dağıtımına doğru ilerlemeye zorlamaya çalışıyoruz.

Sonuç

İnternet protokolü ile bilgisayarlar ve cihazlar internet üzerinden veri gönderip alabilir. Şu anda mevcut olan iki IP sürümü vardır: IPv4 ve IPv6. Biz de sizler için kapsamlı bir IPv4 vs IPv6 yazısı hazırladık.

IPv4 ve IPv6 arasında birçok fark var ve en dikkat çekici olanlardan bazıları şöyle:

  • Adres sayısı – IPv4, yaklaşık 4,3 milyar adres sağlayabilirken IPv6, öncekinden 1.028 kat daha fazla adres sunar.
  • Güvenlik – IPv6, ağ iletişimini güvence altına almak için IPSec ile birlikte geldiğinden daha fazla avantaja sahiptir ve MitM saldırılarını önlemek için uçtan uca şifreleme çalıştırabilir.
  • Hız – IPv6, ağa NAT’tan geçmeden erişebilir, bu da IPv4’ten daha hızlı performans göstermesini sağlar. Akamai ve Facebook tarafından yapılan araştırmalar da IPv6’nın IPv4’ten daha hızlı olduğunu gösterir.

IPv4, dünya çapında tüm bağlı cihazları taşıyamadığından, ihtiyacı karşılamak için IPv6 adreslerine ihtiyacımız var. Ancak, birçok IPv4 adresi satılıp yeniden kullanıldığından ve birçok kullanıcı hâlâ NAT’a güvendiğinden, IPv4 yakın gelecekte kullanılmaya, yani dağıtılmaya devam edecektir.

Sonuç olarak dünyanın IPv6’yı tam olarak benimsemesi uzun yıllar sürebilir.

IPv6 cihazları olan kullanıcılara mükemmel bir deneyim sağlamak için, Hostinger gibi IPv6’yı web sitenize sorunsuz bir şekilde entegre edebilen bir web hosting sağlayıcısı seçtiğinizden emin olun.

Umarız bu IPv4 vs IPv6 nedir rehberi ile bu önemli iki internet protokolü arasındaki farkı anlamanıza yardımcı olabilmişizdir. Herhangi bir sorunuz varsa, bize aşağıya bir yorum bırakmaktan çekinmeyin.

Author
Yazar

Merve O.

Merve, Hostinger'da SEO - Pazarlama Asistanı olarak çalıştı. Günümüzde çevirmen olarak yolcuğuna devam etmekte. Birkaç site kurma deneyiminin ardından acemi yolculuğunu profesyonelliğe taşımaktan ve Hostinger'ın bir parçası olmaktan mutlu.