MySQL Nedir? Acemiler için Ayrıntılı MySQL Rehberi!

MySQL Nedir? Acemiler için Ayrıntılı MySQL Rehberi!

Eğer teknik terminoloji hakkında hüsrana uğramadan ve daha kolay öğrenmek istiyorsanız doğru yere geldiniz. Web hosting‘i kolaylaştırıyor ve en basit dilde anlatmak elimizden gelenin en iyisini yapıyoruz.

Peki MySQL nedir? Hadi açıklayalım.

MySQL nedir?

HMySQL özetle veritabanı yönetim sistemidir.

Ancak öncesinde size telaffuzundan bahsedelim: MAY-ES-KUUU-EL’ [maɪˌɛsˌkjuːˈɛl]. Farklı şekillerde telaffuz edildiğini de duymuş olabilirsiniz. Ancak en azından artık doğru şekilde telaffuz etmeyi biliyorsunuz.

Aslen MySQL AB adında bir İsveçli şirket MySQL’i geliştirdi. Sun Microsystems adlı Amerikan teknoloji şirketi MySQL AB’yi 2008 yılında satın aldıklarında tam mülkiyete sahip oldular. Daha sonra ise Amerikan teknoloji devi, 2010’da Oracle Sun Microsystems’in kendisini satın aldı. O zamandan beri MySQL pratikte Oracle’ın mülkiyetinde.

İstemci-sunucu modelli MySQL açık kaynaklı bir ilişkisel veritabanı yönetim sistemidir (RDBMS). RDBMS ilişkisel bir modele dayalı veritabanı yaratmak ve yönetmek için kullanılan bir yazılım veya hizmettir. Şimdi, hadi her terimi ayrı ayrı detaylı bir biçimde inceleyelim:

MySQL Veritabanı nedir?

Bir veritabanı basit olarak yapılı veri koleksiyonudur. Bir özçekim aldığınızı düşünün: bir tuşa basar ve kendinizin fotoğrafını çekersiniz. Veriniz fotoğraftır ve telefonunuzun galerisi ise veritabanıdır.

Bir veritabanı verinin depolandığı ve organize edildiği yerdir. “İlişkisel” kelimesi veri kümesinde depolanan verinin tablolar halinde organize edildiği anlamına gelir. Her tablo bir şekilde bağlantılıdır. Eğer yazılım ilişkisel veri modelini desteklemiyorsa, buna DBMS denir.

Açık kaynaklı

Açık kaynaklı demek, kullanmak ve değişiklik yapmakta özgürsünüz demektir. Herhangi biri yazılımı yükleyebilir. İhtiyaçlarınızı daha iyi karşılamak için ayrıca yazılımı öğrenebilir ve kaynak kodunu özelleştirebilirsiniz.

Ancak, GPL (GNU Kamu Lisansı) şartlara bağlı olarak neler yapabileceğinizi belirler. Eğer daha esnek sahipliğe ve gelişmiş desteğe ihtiyacınız olursa ticari lisanslı versiyonu da bulunmaktadır.

İstemci-sunucu modeli

RDBMS yazılımını yükleyen ve çalıştıran bilgisayarlara istemci denir. Her veriye erişmeleri gerektiğinde RDBMS sunucusuna bağlanırlar. Bu “istemci-sunucu” kısmıdır.

MySQL birçok RDBMS yazılımı seçeneklerinden biridir. MySQL’in popülerliği yüzünden RDBMS ve MySQL’in çoğu zaman aynı olduğu düşünülür. Facebook, Twitter, Youtube, Google ve Yahoo gibi popüler web uygulamalarının hepsi veri depolamak için MySQL kullanır.

En başta sınırlı kullanım için yaratıldığı halde, şimdilerde Linux, macOS, Microsoft Windows ve Ubuntu gibi birçok önemli programlama platformuyla uyumludur.

SQL Nedir?

MySQL ve SQL aynı değildir. MySQL’in sunucu-istemci modeli uygulayan en popüler RDBMS yazılımlarından birinin adı olduğunu unutmayın.

Peki istemci ve sunucu RDBMS ortamında nasıl iletişim kuruyor? Alana özel bir dil kullanarak: Structured Query Language (SQL – Yapılandırılmış Sorgu Dili). Eğer hiç içinde SQL bulunduran isimlere denk geldiyseniz, PostgreSQL ve Microsoft SQL sunucusu gibi, büyük ihtimalle onlar da SQL sözdizimi kullanan markalardır.

RDBMS yazılımı sıkça diğer programlama dillerinde de yazılmaktadır ancak veri tabanıyla etkileşmek için daima SQL’i ana dilleri olarak kullanırlar. MySQL’in kendisi C ve C++ dillerinde yazılmıştır. Güney Amerikan ülkeleri düşünün, coğrafik olarak hepsi farklıdır ve farklı tarihleri sahiptir ancak öncelikli olarak İspanyolca konuşurlar.

Bilgisayar bilimcisi Ted Codd SQL’i 1970’in başlarında IBM merkezli bir ilişkisel model ile geliştirmiştir. 1974’de daha sık kullanılmaya başlamış ve hızlıca benzeri, daha sonra ise modası geçmiş ISAM ve VISAM gibi dillerin yerini almıştır. Tarihi bir kenara bırakırsak, SQL sunucuya veriyle ne yapılacağını söyler. WordPress şifrenize veya kodunuza benzerdir. Kontrol paneline erişim sağlamak için onu sisteme girersiniz. Bu durumda, SQL ifadeleri sunucuya belirli işlemleri yapmayı öğretir:

  • Veri sorgusu: mevcut veritabanından belirli bilgileri ister.
  • Veri manipülasyonu: veriyi, değerleri veya görselleri değiştirmek için ekleme yapar, siler, değiştirir, sıralar ve benzeri işlemler yapar.
  • Veri kimliği: veri tiplerini tanımlar, örneğin sayısal veriyi tamsayılara değiştirmek gibi. Bu ayrıca bir şemayı veya veritabanındaki her tablonun ilişkisini tanımlamayı da içerir
  • Veri erişim kontrolü: veriyi korumak için güvenlik teknikleri sağlar, bu kimin görebileceğine karar verme veya veritabanında depolanan herhangi bir bilgiyi kullanmayı da içerir.

Harika bir hosting çözümü mü arıyordunuz? Hostinger kupon sayfasını takip etmenizi ve piyasadaki en düşük fiyata almak için sıradaki ilk kişi olmanızı tavsiye ediyoruz!

Kupon Kullan

MySQL Ne İşe Yarar?

MySQL nasıl kullanılır.

MySQL nedir açıkladık, şimdi de sıra MySQL nasıl çalışırda.

Yukarıdaki görsel istemci-sunucu yapısını basit bir şekilde açıklar. Bir ya da birden çok cihaz (istemciler) bir sunucuya belirli bir ağ üzerinden bağlanırlar. Her istemci grafik kullanıcı arayüzünden (GUI) istek yapabilir. İki taraf da talimatı anladığı sürece, sunucu istenilen sonucu verecektir. Çok tekniksel olmadan, bir MySQL ortamında gerçekleşen işlemler de aynıdır, bunlar:

  1. MySQL veri depolamak ve manipüle etmek için bir veritabanı yaratır ve her tablonun ilişkisini tanımlar.
  2. İstemciler MySQL’de belirli SQL ifadeleri yazarak istek yapabilir.
  3. Sunucu uygulaması istenen bilgiyle yanıt verecek ve bu da istemcinin tarafında gözükecektir.

İşte hepsi bu kadar. İstemcinin tarafında genellikle hangi MySQL GUI’ı kullanacaklarına önem verirler. GUI ne kadar hafif ve daha kullanıcı dostu olursa veri yönetme etkinlikleri de o kadar hızlı ve kolay olacaktır. En popüler MySQL GUI‘larından bazıları MySQL WorkBench, SequelPro, DBVisualizer ve Navicat Veritanı Yönetici Aracıdır. Bazıları ücretsizken bazıları ticaridir, bazıları yalnızca macOS için çalışır ve bazıları ise büyük işletme sistemleriyle uyumludur. İstemciler GUI’ı ihtiyaçlarına göre seçmelidir. Web veritabanı yönetimi için, WordPress sitesi de dahil, en bariz seçenek phpMyAdmin’dir.

MySQL neden bu kadar popüler?

MySQL veritabanı motorları sıralamaları.

MySQL kesinlikle piyasadaki tek (R)DBMS değildir ancak en popülerlerinden biridir. Arama motorlarında ve profesyonel LinkedIn profillerinde bahsedilme sayısı ve internetteki forumlarda teknik tartışmalar sıklığı gibi parametrelerle puanlandırıldığında, Oracle Veri Tabanının ardından ikincidir. Birçok teknoloji devinin ona güvendiği gerçeği hak ettiği pozisyonu daha da sağlamlaştırıyor. Neden mi? İşte sebepleri:

Esnek ve kolay kullanım

Kaynak kodu kendi beklentilerinize göre değiştirebilirsiniz. Üstelik gelişmiş ticari versiyonuna da yükseltme seçeneklerini de içeren bu seviyede bir özgürlük için hiçbir şeye ödemenize gerek yok.

Yüksek performans

Envai çeşit sunucu kümesi MySQL’i desteklemektedir. İster yüksek miktarda büyük e-Ticaret verisi depoluyor ister ağır ticari istihbarat etkinlikleri yapıyor olun, MySQL ideal hızla size yardım edecektir.

Bir endüstri standartı

Birçok endüstri yıllardır MySQL kullanmaktadır, yani yetenekli geliştiriciler için bolca kaynak bulunmaktadır. MySQL kullanıcıları yazılımın ani gelişimini ve ihtiyaç duyarlarsa kısa süre çalışmaya hevesli bağımsız uzmanlar bulmayı bekler.

Güvenli

Doğru RDBMS yazılımını seçerken ana endişeniz verinizin güvenliği olmalıdır. Erişim Ayrıcalığı Sistemi ve Kullanıcı Hesabı Yönetimi ile, MySQL güvenlik çıtasını yükseltiyor. Host bazlı doğrulama ve parola şifreleme de mevcuttur.

Sonuç

Umarız bu makalede “MySQL nedir” sorusuna cevap vermiş ve size yardımcı olmuşsuzdur. Anlamadığınız bir şey mi var? Aşağıdaki yorumlar kısmından bize sorabilir veya Hostinger’da MySQL kurulumu (İng.) hakkında daha fazla bilgi bulabilirsiniz.

Author
Yazar

Gökhan O.

Gökhan Hostinger’da YouTube Takım Lideri olarak çalışmakta. WordPress hakkındaki tecrübe ve bilgisini bu blogda paylaşıyor. Hostinger’ın adını YouTube içeriği üzerinden duyurmayı kendine görev edinmiştir. Hobileri arasında oyun oynamak ve futbol maçları izlemek vardır.