Webmaster Nedir ve Nasıl Olunur? Ayrıntılı Rehber!

Webmaster Nedir ve Nasıl Olunur? Ayrıntılı Rehber!

Eğer webmaster olmayı seçtiyseniz, harika bir seçim yaptınız. Web geliştirme, kariyerine yeni başlayanlar için en yüksek ücreti ödeyen sektörlerden bir tanesi.

Webmaster olma amacınız hobi amaçlı bir site kurarmak veya büyük paralar kazanmak olabilir, hangisi olursa olsun bir yerden başlamanız gerekir ve biz de bu konuda size Webmaster nedir açıklayacak ve bir webmaster’ın neler bilmesi gerektiği konusunda ayrıntılı bilgi sunacağız.

Web geliştirme oldukça geniş bir yelpaze ve bu yüzden başlamadan önce amacınızın ne olduğunu iyi belirlemelisiniz.

Hedefiniz kariyer değişimi, kişisel bir e-ticaret sitesi açmak veya sadece eğlenmek olabilir. Ancak hedefiniz ne olursa olsun, ne yaptığınızı ve niçin yaptığınızı anladığınıza emin olun. Web geliştirmenin içinde oldukça küçük iş dalları bulunuyor ve bu sebeple amacınız konusunda kesin karara varmanız neleri öğrenip neleri es geçeceğiniz konusunda size yardımcı olacaktır.

Başlangıç için BitDegree gibi online öğrenme platformları iyi bir seçimdir. Web geliştirme konusunda geniş yelpazede dersler sunmaktadır ancak ilk olarak en baştan başlamak en iyi fikirdir. Başlangıçta back-end developer veya Webmaster arasında bir seçim yapmalısınız.

Webmaster Nedir? Ne İş Yapar?

Sorumlulukları, web sitesi düzenleri tasarlamayı ve kullanıcıların ihtiyaçlarını karşılamak için site işlevselliğini geliştirmeyi içerir.

Bazen proje bittiğinde, bir web geliştiricisine web sitesi performansını koruma, güncellemeleri gerçekleştirme ve teknik sorunları kontrol etme görevi verilebilir.

Web geliştirme çok çeşitli alanları kapsadığından, endüstri onu üç uzmanlığa ayırır:

  • Front-end web developer (Ön uç web geliştirici) ‒web sitesi tasarımı, işlevselliği ve diğer istemci tarafı öğelerinden sorumludur. Bir ön uç web geliştiricisinin amacı, bir web sitesini görsel olarak çekici ve tamamen etkileşimli hale getirmektir.
  • Back-end web developer (Arka uç web geliştirici)‒ web sitesinin altyapısıyla ve sunucu tarafı öğeleriyle ilgilenir. Bir arka uç web geliştiricisi, bir web sitesinin en iyi şekilde çalışmasını ve gerekli tüm arka uç işlevlerine sahip olmasını sağlar.
  • Full-stack web developer (Tam web geliştirici) ‒ ön uç ve arka uç geliştiricilerin becerilerinin yanı sıra birden çok programlama dilinde ustalaşır. Tam yığın geliştirici ayrıca iş mantığını, barındırma ve ağ ortamlarını ve kullanıcı deneyimini anlamalıdır.

Günümüzde Web Developer Olmanın Faydaları

Diğer meslekler gibi, bir web geliştiricisi olmanın da avantajları vardır. Bir web geliştiricisi olmanın doğru seçim olup olmadığından hala emin değilseniz, şu avantajlara bir göz atmanızı öneririz:

  • Harika maaş. ABD’deki ortalama web geliştirici maaşı, saatlik ücreti 36$ iken, yıllık 74.742$ ‘dır. Ne kadar çok beceri ve deneyime sahip olursanız, maaş oranı o kadar yüksek olur.
  • Bol iş imkanı. Dijitalleştirilmiş bilgiye olan artan ihtiyaçla birlikte, insanlar bir web sitesini özellikle bir işletme için gerekli görüyorlar. Bu, profesyonel web geliştiricileri için artan bir talebe yol açar.
  • Esnek çalışma ortamı. Gittikçe daha fazla şirket evden çalışmaya (WFH) geçerken, bu iş size uzaktan çalışma ve çalışma saatlerinize karar verme şansı veriyor. Tek ihtiyacınız olan bir dizüstü bilgisayar ve iyi bir İnternet bağlantısı.
  • Sürekli kendini geliştirme. En hızlı büyüyen endüstrilerden birinde çalışmak, sürekli olarak yeni bilgiler öğrenmenize, daha yaratıcı olmanıza ve problem çözme becerilerini geliştirmenize olanak tanır. Bu iş etiği hem kariyerinize hem de günlük yaşamınıza fayda sağlar.
  • Yan web geliştirici işleri için birçok fırsat.  Upwork ve Freelancer, gibi birçok iş piyasası, serbest web geliştirici işleri sunar. Serbest çalışan bir web geliştiricisi olmak ekstra para kazanmanın yanı sıra çok daha hızlı iş deneyimi kazanmanızı sağlar.

Front End Developer Nedir?

Front end için kısaca kullanıcıların gördüğü her şey diyebiliriz. Bütün web site tasarımı, menüler, butonlar, etkileşimler ve görseller birlikte kullanıcı tecrübesini oluşturur. Bu yüzden ismi front end’dir (Türkçe ön-yüz). Tıpkı dükkanınızın vitrini gibi düşünebilirsiniz, kullanıcının dükkanınıza girdiğinde gördüğü her şey buradadır.

Front end developer’lar görsel olarak yaratıcıdır ve muhteşem tasarım yeteneğine sahiptirler. Ancak olay siteyi güzel göstermekten daha derindir. Aynı zamanda etkileşimleri, gezinme ve kullanım kolaylığı gibi durumları da hesaba katarlar. Front end developer cephanesinde HTML, CSS ve JavaScript gibi yazılım dilleri bulunur.

Karşılaştırmak gerekirse, back end developer’lar kullanıcı tarafından görülmeyen kod yazarlar. Bu süreç genellikle sistem işlevselliğini geliştirme, API’lar, kütüphaneler ve benzerlerini iyileştirmek üzerinedir. Daha sade deyişle, back end geliştirmenin anlamı doğrudan görülemeyen kodlarla çalışmaktır.

HTML & CSS

HTML paragraflar, başlıklar ve tablolar gibi çeşitli içeriğin sunulması için kullanılır. Öğrenmesi en kolay dillerden biri olarak anılan HTML bütün webmaster’lar için muhteşem bir başlangıç noktasıdır. Seçeceğiniz alanın önemi olmaksızın, HTML bir nevi “Bilgisayar kullanmayı biliyorum” demenin bir diğer yoludur. CSS ise HTML ile oluşturduğunuz içeriğin stilini düzenlemek için kullanılır. Web sitenizi bir tas çorba gibi düşünün. HTML çorbanın kendisiyse, CSS görünümüdür.

HTML & CSS öğrenmenin en iyi yeri BitDegree’dir, burada interaktif HTML ve CSS dersleri bulabilirsiniz. Bütün yazılım işi tarayıcı üzerinde gerçekleşiyor dolayısıyla herhangi bir şey indirmeniz gerekmiyor. Dersleri bitirdiğinizde basit bit web sitesi sahibi bile oluyorsunuz. Dersi tamamlaması bir veya iki gün sürebiliyor.

JavaScript

CSS ve HTML konularına hakim olduktan sonra JavaScript ile işleri biraz renkli hale getirme zamanı. JavaScript web sitelerini daha “canlı” hale getirmek için kullanılır. İşletmeler dinamik ve interaktif web siteleri oluşturmaya odaklandığından, JS oldukça popüler bir yetenek.

JavaScript sitelere interaktif işlevsellik sağlar. Facebook beğeni butonları, Twitter retweetleri ve çeşitli diğer form gönderme işlemleri JavaScript aracılığıyla yapılır. JS kullanıcılara eylemlerinin görsel bir temsilini sunar ve web geliştiricilerine kullanıcıların neye tıkladığını kataloglamasına yardımcı olur.

JavaScript maceranıza da BitDegree’de başlamanız mümkün. Video JavaScript Tutorial: Learn JavaScript Just in 1 Hour (İngilizce) dersi bir saat boyunca Javascript temellerinin üzerinden geçiyor. Bu bir saatlik dersi tamamladığınızda Javascript uzmanı olmayacaksınız elbette ancak yine de başlangıç için harika bir nokta!

Back end Developer Nedir?

Back end – genellikle veritabanları ile anılır. Web sitenizin back end bölümü tıpkı bir dükkanın deposu gibidir, ziyaretçilerin gözünden ırak. Ancak dükkan için hayati öneme sahiptir. Back end developer’lar genellikle sorun çözücüdür, mantıklı düşünme günlük hayatlarının bir parçasıdır ve web sitelerinin görünümünden çok işlevselliğiyle ilgilidirler.

Back end developer’lar PHP, SQL gibi sunucu bazlı dilleri kullanırlar. HTML ve CSS konusunda az biraz bilgi sahibi olmak hemen her durumda mutlaka gereklidir.

SQL

Eğer web siteniz ziyaretçilerden eposta adresi, isim, soy isim gibi bilgiler topluyorsa bu bilgileri bir veritabanında depolamanız gerekiyor. SQL veritabanında filtreleme, ekleme, silme, birleştirme için kullanılır. Dükkan benzetmesine dönersek, veritabanını dükkanın deposu gibi düşünebilirsiniz. Devasadır ancak neyse ki buranın uzmanı bir çalışanınız vardır. Her bir ürünün nerede olduğunu bilir ancak sadece SQL dili konuşur. Ona soru sormak veya talimat vermek için SQL kullanmanız gerekir.

SQL öğrenmeye nereden başlanır? Tabi ki de internetten. Maceranıza Interactive SQL Tutorial: Learn SQL Commands and Practice SQL Online dersi ile başlayabilirsiniz. Kod işleri tarayıcı üzerinden yapılıyor ve öğrenme temposu oldukça başarılı. Bu ders ilk projenize başlamanız için yeterlidir.

PHP

Web sitelerini daha işlevsel yapmak için PHP kullanılır. Bu yazılım dili web site – veritabanı iletişimi konusunda oldukça harikadır. Eğer daha önce herhangi bir sitede giriş yaptıysanız, bu özellik muhtemelen PHP kullanılarak yapılmıştır. Giriş bilgilerinizi bir web sitesine girdiğinizde PHP işe koyulur ve veritabanını kontrol ederek bilgilerin doğruluğunu teyit eder. Eğer eşleşirse başarılı şekilde giriş yapabilirsiniz. PHP öğrenmek için bu dersle başlangıç yapmanızı tavsiye ediyoruz, Learn PHP Online: PHP Basics Explained in an Interactive PHP Tutorial.

En iyi dersler interaktif öğrenme ortamlarını kullanır. Yani anında kod öğrenmeye başlayabilirsiniz ve herhangi yerel geliştirme ortamı oluşturmanız gerekmez. Kod yazma, test etme ve kodunuzun görsel bir sunumu harika bir moral kaynağıdır. Bununla birlikte, tebrikler artık bir webmaster olma yolunda ilerlemektesiniz. Front end veya back end developer olmak istiyorsanız bunu seçin ve ilgili dilleri öğrenmeye başlayın.

Öğrenmeye Değer Ekstra Web Geliştirme Araçları

Front end developer’lar için öğrenmenin faydalı olabileceği bazı diğer araçlar GitHub ve Adobe Color araçlarıdır. Adobe Color önceden belirlenmiş renk şemalarından seçim yapabilmenizi sağlar ve bu sayede tasarım süreci daha kolay bir hal alır.

Adobe Color Renk Paleti

Eğer spesifik bir renk için bir HEX koduna ihtiyacınız varsa, renk çemberini kullanabilirsiniz. HEX kodları CSS ile kodlama yapılırken kullanılır ve her bir HEX kodu eşsiz bir renge karşılık gelir. Renk çarkı aynı zamanda eşsiz renk şemaları oluşturmak için de kullanılabilir. Biraz ilham arıyorsanız harika bir araçtır.

adobe color renk çemberi

Hem front end hem de back end developer’lar için GitHub’la haşır neşir olmalarını tavsiye ediyoruz. Bu araç sayesinde geliştiriciler web sitelerinin front end veya back end bölümlerinde orjinal kodu değiştirmeden değişiklikler yapabilirler. Çalışma prensibi olarak bu araç kodunuzu iki farklı alana alır ve sadece klonu düzenlemenize izin vererek değişiklikler uygulanmadan önce önizleme imkanı sağlanır.

GitHub oldukça fazla farklı özelliklere sahiptir. Görevler oluşturma, üyeler etiketleme ve ürünlerinizin mikro yönetimini sağlama gibi olanaklar sağlar. Çoğu işyeri GitHub’dan faydalanır ve çoğu çalışan size GitHub hesabınızı göstermenizi isteyebilir böylece düşünme sürecinizi ve yaptığınız değişiklikleri niçin yaptığınızı daha rahat anlayabilirler. Diğer takım üyeleriyle iş paylaşımı konusunda GitHub vazgeçilmez bir araçtır. GitHub hakkında oluşturdukları videoyu izleyerek daha fazla bilgi sahibi olabilirsiniz.

Son Söz

Front end veya back end developer fark etmeksizin, webmasterların uzmanlaşması gereken oldukça fazla yazılım dili bulunuyor. Önünüzde uzun bir yol var. Ancak online öğrenim platformları öğrenmenize yardımcı olabilir. Genel kanı en iyi webmasterların resmi bir eğitim bile almadığı yönündedir.

Başlangıç için en iyi nokta HTML ve CSS’dir çünkü front end veya back end fark etmeksizin her ikisinide anlayabilmeniz gerekir. Ardından diğer dillerde uzmanlaşmaya başlayabilirsiniz. Kod düzenini ve yazılım dünyasının genel uygulamalarını bir kez kaptığınızda her şey çok daha kolaylaşacaktır. Herkese başarılar!

Author
Yazar

Gürkan M.

Gürkan, Amerikan Kültürü ve Edebiyatı mezunu ve Hostinger’da pazarlama asistanı olarak içerik yönetimi, dijital pazarlama ve çevirilerden sorumlu. Küçük yaşta tanışıp o günden bu yana hayatının büyük bir parçası olan internette web geliştirme ve özel olarak WordPress konularıyla yakından ilgileniyor. Ayrıca, pervasız bir gamer.