NGINX nedir? Nasıl çalışır?
NGINX nedir? NGINX (ing), “engine-ex” olarak telaffuz edilen açık kaynaklı bir web sunucu yazılımıdır. İlk piyasaya çıktığında HTTP web servisi olarak işlev görmekteydi. Ancak bugünlerde, ters vekil sunucusu, HTTP yük dengeleyicisi, IMAP, POP3 ve SMTP için de email vekil sunucusu olarak da hizmet vermekte.
NGINX resmi olarak Ekim 2004’de piyasaya sürüldü. Yazılımın yaratıcısı, Igor Sysoev, projesine 2002’de C10k problemini cevaplamak için bir deneme olarak başladı. Bugünlerde, web sunucularının başa çıkması gereken birçok bağlantı var. Bu sebepten dolayı, NGINX olay güdümlü ve eşzamansız bir mimari sunuyor. Bu özellik NGINX’i hız ve ölçeklenebilirlik için en güvenli sunuculardan biri kılıyor.
Bir sürü bağlantı ve hızla başa çıkmasını sağlayan muhteşem kabiliyeti sayesinde, birçok yüksek trafikli web sitesi NGINX’i kullanmakta. Bu online devlerden bazıları: Google, Netflix, Adobe, Cloudlfare, WordPress.com ve çok daha fazlası.
NGINX nasıl çalışır?
NGINX hakkında daha fazla öğrenmeye geçmeden önce web sunucularının nasıl çalıştığına bir bakalım. Biri bir web sayfasını açmak için istek yolladığında, tarayıcı o web sitesinin sunucusuyla irtibat kurar. Daha sonra ise sunucu web sayfası için istenen sayfaları bulur ve tarayıcıya yollar. Bu sadece en basit istektir.
Yukarıda verdiğimiz örnek tek thread olarak geçmekte. Geleneksel web siteler her istek için bir threat yaratır ama NGINX’in çalışma şekli böyle değildir. Daha önce de belirttiğimiz gibi, NGINX eşzamansız ve olay güdümlü bir mimariyle çalışmaktadır. Yani, tek threadler, tek bir worker process altında yönetilir ve her worker process, worker bağlantısı adlı üniteler barındırır. Worker bağlantıları istekleri bir worker process’e ulaştırır, o da bu istekleri master process’e yönlendirir. Son olarak ise master process bu isteklerin sonuçlarını sunar.
Bu kulağa kolay gelebilir ancak bir worker connection 1024 adet benzer isteğin altından kalkabilir. Bunun sayesinde, NGINX binlerce istekle, hiç zorlamadan başa çıkabilir. Bu ayrıca NGINX’in e-ticaret, arama motorları ve bulut depolama gibi meşgul siteler için mükemmel olmasının başlıca sebebidir.
Daha fazla okumadan önce web siteniz için ihtiyaç duyabileceğiniz en yenilikçi hosting yapısı hakkında bir düşünün. Hostinger, ufak ve büyümeye hazır web siteleri için paylaşımlı hosting, VPS ve Bulut hosting çözümleri sunuyor.
NGINX vs Apache
Popüler web sunucuları arasından Apache, NGINX’in ana rakiplerinden biridir. 90’lardan beri var olan Apache’nin halihazırda büyük bir kullanıcı topluluğu da bulunmakta. Eğer hangi web sunucusunun ihtiyaçlarınıza göre en iyisi olduğunu merak ediyorsanız, NGINX ve Apache arasındaki bu kısa ve bilgilendirici karşılaştırmaya bir göz atın.
- OS (İşletim Sistemi) Desteği
Uyumluluk, yazılım tercihi yaparken göz önünde bulundurmanız gereken ufak detaylardan biri. Hem NGINX hem de Apache, Unix sistemini destekleyen birçok işletim sistemi üzerinde çalışabilir. Ne yazık ki, NGINX’in Windows’daki performansı diğer platformlardaki kadar iyi değil. - Kullanıcı desteği
Profesyoneller, ilk defa kullanan kullanıcılar, sorunlarla karşılaştıklarında yardım edecek bir topluluğa daima ihtiyaçları vardır. Hem NGINX, hem de Apache posta desteği ve Stack Overflow forumuna sahiptir. Ancak, Apache, kendi şirketi olan Apache Vakfı’ndan destek konusunda yoksundur. - Performans
NGINX, aynı anda 1000 statik içerik bağlantısını Apache’den iki kat daha hızlı çalıştırabilir ve biraz daha az bellek kullanır. Fakat, dinamik içerik çalıştırmalarındaki performansları karşılaştırıldığında, ikisi de aynı hıza sahiptir. Statik web sitesi olanlar için NGINX daha iyi bir tercihtir.
Sonuç
NGINX, email vekil sunucu, ters vekil sunucu ve yük dengeleyici olarak da çalışan bir web sunucusudur. Yazılımın yapısı eşzamansız ve olay güdümlüdür, yani birçok isteğin aynı anda işlenebilmesini mümkün kılmaktadır. Ayrıca, NGINX son derece de ölçeklenebilirdir. Bu da sunduğu hizmetin müşterinin trafiğiyle birlikte büyüdüğü anlamına gelir. NGINX ve Apache kesinlikle piyasadaki en iyi sunuculardan ikisidir.