Query Nedir? Veritabanında Query (Sorgu) Nasıl Yapılır?

Türkçe karşılığı “sorgu” olan Query, basitçe, bilgi için yapılan bir istektir. Peki programlamada query nedir? Hemen hemen aynı şey olması dışında, tek fark bilginin bir veritabanından alınmasıdır. Bu veri manipülasyonu için oldukça kullanışlıdır – özellikle veriyi eklemek, silmek ve değiştirmek için. Bu makalede ikincisinden bahsedeceğiz.

Ancak, rastgele bir ‘istek’ yazılmaz. Sorgunuzu bir takım ön tanımlı kodlar üzerine yazarsınız, böylece veritabanı talimatı anlar. Bu koda sorgu dili denir.

Veritabanı yönetimin standartı Structured Query Language (SQL) – Yapılandırılmış Sorgu Dili’dir. Unutmayın, SQL MySQL’den farklıdır: ilki bir sorgu dili, ikincisi ise bu dili kullanan yazılımdır. Veritabanı yazılımları arasında en popüler tercihin SQL olduğu doğru olmasına rağmen tek sorgu dili SQL değildir. AQL, Datalog ve DMX gibi başka birçok sorgu dili bulunmaktadır.

Ne olursa olsun, bu diller veritabanı iletişimini oldukça kolay hale getirir.

Web site geliştirmeye mi başlıyorsunuz? Küçük işletmeler ve genç parlak zekalı geliştiriciler için tam destekli web hosting planları sunuyoruz.

Daha Fazlasını Öğrenin

Query (Sorgu) Nasıl Çalışır?

Diyelim ki Starbucks’da bir Latte siparişi vermek istiyorsunuz. “Bir Latte alabilir miyim?” diyerek bir istek yaparsınız. Barista isteğinizin anlamını anlar ve sipariş ettiğiniz ürünü size verir.

Bir sorgu da aynı bu şekilde çalışır. Koda herhangi bir sorgu dilinde anlam verir. Gerek SQL olsun, gerek başka bir dil, hem kullanıcı, hem de veritabanı daima bilgi alışverişinde bulunabilir – aynı dili ‘konuştukları’ sürece.

Şimdi veri istemenin tek yolunun bir sorgu yapmak olduğunu düşünebilirsiniz. Aslında, başka yöntemleri kullanmanızı sağlayan birçok veritabanı yazılım seçenekleri vardır. Bunlardan en popülerleri:

  • Var olan parametreleri kullanmak
    Varsayılan olarak yazılım, menüsünde parametre listelerine sahiptir. Kullanıcılar bir tanesini seçebilir ve sonra ise sistem sizi istediğiniz sonucu almanız için yönlendirecektir. Bu işlem kolaydır ancak esnek değildir ve sınırlı işlemler sunar.
  • Örnekle sorgu
    Sistem size doldurabileceğiniz, verinizin alanlarını ve değerlerini belirleyebileceğiniz boş alanlı bir takım kod gösterecektir.
  • Sorgu dili
    Bu, şu ana kadar hakkında bahsettiğimiz şeyin ta kendisidir. Her ne zaman verileri manipüle etmek istediğinizde sorguları en baştan yazmanız gerekir. Bu yöntem veritabanı yazılımınızın kullandığı sorgu dilini anlamayı gerektirir. Karışık olsa da, veriniz üzerinde tam kontrole sahip olursunuz.

SQL Sorgu Örnekleri

Artık sorgular hakkında temel fikriniz oluştuğuna göre hadi sorgu yapmayı deneyelim. Bu egzersiz için SQL kullandığımızı unutmayın.

Veri kaynağı: Katılımcı (Tablo Adı)

Sıra İsim Cinsiyet Yaş Meslek
1 Can Erkek 17 Öğrenci
2 Murat Erkek 26 İşşiz
3 Serap Kadın 34 Öğretmen
4 Ayşe Kadın 34 İşşiz

İşlemler

SQL ile ya SQL SELECT ya da SQL ACTION sorguları yapabilirsiniz. SQL SELECT verinizin bazı kısımlarını seçmenize izin verirken, SQL ACTION veri silmek ve yerleştirmek, değerleri güncellemek ve yeni tabloları yaratmak gibi eylem odaklı işlemler yapmanızı sağlar. Hadi örneklerle bilginizi pekiştirelim:

  • “Katılımcı” tablosundan sadece “İsim” ve “Meslek” sütunlarını seçmek.
    SQL İfadesi:
    SELECT  İsim, Meslek FROM Katılımcı
    Sonuç:
İsim Meslek
Can Öğrenci
Murat İşsiz
Serap Öğretmen
Ayşe İşsiz
  • İşsiz olan değerlerden veri silmek.
    SQL İfadesi:
    DELETE FROM Katılımcı WHERE İşsiz = ‘İşsiz’
    Sonuç:
ID İsim Cinsiyet Yaş Meslek
1 Can Erkek 17 Öğrenci
3 Serap Kadın 34 Öğretmen
  • Mario adlı bir katılımcı içeren yeni bir sıra eklemek.
    SQL İfadesi:
    INSERT INTO Katılımcı (ID, İsim, Cinsiyet, Yaş, Meslek) VALUES (‘5’, ‘Hasan’, ‘Erkek’, ‘67’, ‘Emekli’)
    Sonuç:
ID İsim Cinsiyet Yaş Meslek
1 Can Erkek 17 Öğrenci
2 Murat Erkek 26 İşsiz
3 Serap Kadın 34 Öğretmen
4 Ayşe Kadın 34 İşsiz
5 Hasan Erkek 67 Emekli
  • Serap’ın mesleğini “Okul Müdürü” olarak değiştirmek.
    SQL İfadesi:
    UPDATE Katılımcı SET Meslek = ‘Okul Müdürü’ WHERE ID = ‘3’
    Sonuç:
ID İsim Cinsiyet Yaş Meslek
1 Can Erkek 17 Öğrenci
2 Murat Erkek 26 İşsiz
3 Serap Kadın 34 Okul Müdürü
4 Ayşe Kadın 34 İşsiz

Sonuç

Yukarıdaki gibi bazı SQL ifadeleri bir sorgu dilinin neler yapabileceğinin göstergeleridir. Verinizi daha etkili yönetmenize izin verir. Binlerce veri sıralarınız olduğunu düşünün. Onları manipüle etmek zor olmak zorunda değil. Bunun dışında, çoğu sorgu dili sezgiseldir, yani bazı basit kuralları anladıktan sonra öğrenmeleri kolaydır.

Bu makalede query nedir sorusunu yanıtladık ve bazı SQL sorgu örnekleri sunduk. Aşağıdaki yorumlar kısmında bizimle düşüncelerinizi paylaşın!

Author
Yazar

Gökhan O.

Gökhan Hostinger’da YouTube Takım Lideri olarak çalışmakta. WordPress hakkındaki tecrübe ve bilgisini bu blogda paylaşıyor. Hostinger’ın adını YouTube içeriği üzerinden duyurmayı kendine görev edinmiştir. Hobileri arasında oyun oynamak ve futbol maçları izlemek vardır.