Giriş
Bir siteyi açtığınızda öncelikle tarayıcı tüm dosyaları (HTML, CSS, Javascript, resimler) indirmesi gerekir. Eğer yavaş bir internet ağındaysanız (veya cep telefonundaysanız) büyük siteleri yüklemek zorlu bir deneyim olabilir. Her dosya için sunucuya ayrı bir istek yapılır. Sunucu aynı anda ne kadar fazla istek alırsa, o kadar fazla çalışması gerekir ve bu da yavaş sayfa yüklenme hızına neden olur.
Doyaları ziyaretçinin tarayıcısında saklayarak tarayıcı önbellekleme özelliğinden yararlanılabilir. Siteyi ilk kez ziyaret ederken yüklenmesi normal zaman alacaktır. Ancak aynı kullanıcı siteyi tekrar ziyaret ettiğinde, yenilediğinde veya sitenizde başka bir sayfaya gittiğinde dosyalar tarayıcılarında zaten olacağından tekrar indirmeyeceklerdir. Bu da kullanıcının daha az dosya indirmesi ve sunucuya daha az istek yapması gerektiği anlamına gelir. Daha az istek olunca da sayfa yüklenme süresi kısalır.
İçerikler
Nelere ihtiyacınız olacak?
Bu rehbere başlamadan önce aşağıdakilere ihtiyacınız var:
.htaccess
dosyasına erişim
Adım 1 — .htaccess dosyasını düzenleme
İşlem gerçekten çok basittir. Aşağıdaki kod satırları .htaccess dosyanıza eklenmelidir. .htaccess dosyanızı nasıl bulacağınızla ilgili bir rehber burada bulunabilir.
## EXPIRES CACHING ## <IfModule mod_expires.c> ExpiresActive On ExpiresByType image/jpg "access plus 1 year" ExpiresByType image/jpeg "access plus 1 year" ExpiresByType image/gif "access plus 1 year" ExpiresByType image/png "access plus 1 year" ExpiresByType text/css "access plus 1 month" ExpiresByType application/pdf "access plus 1 month" ExpiresByType text/x-javascript "access plus 1 month" ExpiresByType application/x-shockwave-flash "access plus 1 month" ExpiresByType image/x-icon "access plus 1 year" ExpiresDefault "access plus 7 days" </IfModule> ## EXPIRES CACHING ##
Değişiklikler kaydedildiğinde web siteniz tarayıcı önbellekleme özelliğinden faydalanmaya başlamış olacaktır.
Adım 2 — Tarayıcı ön bellekleme özelliğinden faydalanıp faydalanmadığınızı test etmek
Tarayıcı ön bellekleme WebPageTest veya GTMetrix gibi çeşitli araçlarla test edilebilir.
Tarayıcı ön bellekleme özelliğinden faydalanmadan ÖNCEKİ sonuçlar:
Tarayıcı ön bellekleme özelliğinden faydalandıktan SONRAKi sonuçlar:
Sonuç
Bu kısa rehberde tarayıcı ön bellekleme özelliğinden faydalanarak nasıl site performansını geliştirebileceğimizi öğrendik.
Peki windows sunucular için olan ayarlar nelerdir? Windows sunucusu kullanıyoruz fakat bu önbelleklemeden bir türlü yararlanamadık.
Windows sunucunuzda web.config dosyanıza aşağıdaki kod parçasını ekleyebilirsiniz.
<system.webServer>
<staticContent>
<clientCache cacheControlMode="UseMaxAge" cacheControlMaxAge="30.00:00:00" />
</staticContent>
</system.webServer>
Bu kod parçası sitenizden yüklenen tüm statik kaynakları önbelleğe aldırtacaktır. Önbellek süresini cacheControlMaxAge ile belirleyebilirsiniz. Bu şekilde 30 gün olarak ayarlanmıştır.
Bu kodları nereye ekleyeceğiz ? [Plesk]
Dışarıdan zorunlu olarak çektiğimiz jquery dosyaları için ne yapabiliriz?
Onlar malasef yinede düzelmiyor, örnek olarak google adsense in ve google tag manager kodları ve facebook girişi yapıldığın için facebook jsi gibi
Yalnızca kendi sitenizin önbellekleme özelliğini kontrol edebilirsiniz. Diğer siteler (Google, Facebook vb.) de kendi özelliklerini kontrol ederler.
Dışarıdan aldığınız dosyayı eğer dışarıdan almanız gerekmiyorsa, dosyanın bir kopyasını sitenizde barındırabilirsiniz. Böylece sizin belirlediğiniz önbellekleme kuralları dosya için geçerli olacaktır.
merhaba vps de veya vds de kullansak işe yarar mı?
yani ön belleğe almasını pleksden alan adı seçip bir site için geçerli yaptığımızda webconfige de belirttiğiniz dosyayı eklediğimizde fayda sağlamış olur muyuz?