Ücretsiz Domain Nasıl Alınır? 2 Farklı Kesin Yöntem

Ücretsiz Domain Nasıl Alınır? 2 Farklı Kesin Yöntem

Domain adı, ziyaretçilerin bir web sitesine erişmek için tarayıcılarına yazdıkları isim, internet adresidir. Bir web sitesinin önemli bir parçası olarak bir domain, tek başına alındığında maliyetli olabilir. Bu yazıda ücretsiz domain nasıl alınır bunu göstereceğiz.

Ücretsiz domain almanın ilk yöntemi bir web hosting planı satın almaktır. Karşılaştırıldığında, ikinci yöntem, bir site kur aracından ücretsiz bir alt domain kullanmaktır. Her yöntemin avantajları ve dezavantajları vardır. Size ihtiyaçlarınıza en uygun olanı seçmenizi öneriyoruz.

Makalenin sonunda, ücretsiz bir alan adı alarak nasıl paradan tasarruf edeceğinizi öğrenmiş olacaksınız. Ayrıca alan adı alma hakkında en sık sorulan soruları yanıtlayacağız.

Hostinger ile Alan Adı Nasıl Alınır?

Web hosting ve alan adı, yeni bir web sitesi yapmanın iki temel unsurudur. Hostinger gibi bazı web hosting şirketleri, en popüler barındırma planlarından bazılarıyla ücretsiz bir alan adı sunar.

Bunun faydası çarpıcı bir web sitesi oluşturmak için gerekli tüm özellikleri ve araçları aynı anda, çok çaba sarf etmeden elde etmektir. Üstelik bir web barındırma şirketinden ücretsiz alan adı satın almak tahmin edebileceğiniz gibi daha güvenli bir seçenektir. Birçok hosting firması, alan alanı gizliliği ve koruması elde etmek için fırsatlar sunar.

Aşağıdaki bölüm, Hostinger kullanarak ücretsiz bir alan adı alma adımlarını görebilirsiniz.

1. Hosting Planı Seçin

Hostinger, farklı web barındırma hizmetleri ve planları ile ücretsiz alan adları sunar. Web hosting sağlayıcısını seçtikten sonra, doğru hosting planı web sitesi oluşturma sürecini kolaylaştıracağından ihtiyaçlarınıza uygun bir plan seçin.

Paylaşımlı, VPS ve özel hosting dahil olmak üzere çeşitli web hosting planları sunulur. Hangisini seçeceğiniz, web sitesi için ihtiyacınız olan barındırma ortamına bağlıdır. İşte dikkate alınması gereken bazı faktörler:

  • Maliyet. Maliyetin bütçenize uygun olup olmadığına bakın.
  • Özellikler. Ücretsiz bir SSL sertifikası ve e-posta gibi web barındırıcısının sunduğu ek özellikleri kontrol edin. Web sitenizin bu özelliklere ihtiyacı olup olmadığını da iki kez kontrol edin.
  • Depo. Web barındırma hizmetinin sunduğu bant genişliğini ve depolamayı göz önünde bulundurun ve bunları web sitenizin gereksinimleriyle karşılaştırın. Web sitesinin şu anda ihtiyaç duyduğundan %50 daha fazla kaynak almanızı öneririz.
  • Güvenlik. Erişim yönetimi, SSL sertifikaları, otomatik yedeklemeler ve yazılım güncellemeleri gibi sağlayıcının uyguladığı güvenlik önlemlerini kontrol edin.

Farklı planlara ve ücretsiz özelliklere kesinlikle göz atın. Hatta ücretsiz alan adları sunan hosting planlarını satın alın. Örneğin, Hostinger’ın tüm bulut sunucu planları ücretsiz bir domain kaydı ile birlikte gelir.

Bulut sunucu hizmeti almak, yüksek trafiğe sahip web siteleri için mükemmeldir. Ancak paylaşımlı hosting planları daha uygun fiyatlı bir seçenektir. Premium Paylaşımlı Hosting planı 48 aylık planlarda aylık ₺66.99 tutarındayken, daha fazla depolama alanı için Kurumsal Paylaşımlı Barındırma planı aylık ₺109.99 tutar.

 

Plan Özellikleri
Web Sitesi
E-posta Hesapları
Bant Genişliği
Ücretsiz SSL
Ücretsiz Domain
Ayrılmış Kaynaklar

Single

₺39.99/ay

1
1
100 GB
1X

Premium

₺66.99/ay

Sınırsız
100
Sınırsız
2X

Business

₺109.99/ay

Sınırsız
100
Sınırsız
4X

2. Bir Domain Adı Bulun

Web sitenizin içeriğini belli eden özel bir domain seçin. İster bir profesyonel ister kişisel bir web sitesi olsun, domain adı markalaşmanın bir parçasıdır.

Örneğin bir şirket web sitesi, domain olarak kesinlikle şirket adını kullanmalıdır. Daha iyi marka tanınırlığı için domain adını düşünerek seçin.

Her gün oluşturulan binlerce yeni web sitesi olduğu için istediğiniz alan adının hâlâ alınabilir olduğunu kontrol ettiğinizden emin olun. Ücretsiz bir alan adı almak için uygun bir alan bulmak çok önemlidir. İstenen alan zaten alınmışsa, alternatif başlıkları görmek için bir domain sorgulama aracı kullanın.

Domain Sorgulama

Domain kullanılabilirliğini anında kontrol edin.

Bir alan adı seçerken aşağıdaki faktörleri göz önünde bulundurun:

  • Uzunluk. Kısa alan adları, hecelemeleri daha kolay olduğu için harikadır. Ancak ziyaretçiler onları yanlış yazabileceğinden kısaltmalara dikkat edin.
  • Anlam. Anlamlı alanların anlaşılması ve hatırlanması daha kolaydır.
  • Karakterler. Yalnızca alfabetik ve sayısal karakterler kullanın. Çok fazla özel karakter spam içerikli web sitesi olarak alınacaktır.

3. Bir Domain Uzantısı Seçin

Bir alan adı uzantısı, üst düzey domain (TLD) olarak bilinir ve bir web sitesinin alan adının sonunda bulunur. Domain uzantıları, potansiyel müşterilere ve okurlara bir web sitesinde daha fazla bilgi verir. Uygun bir uzantıya sahip bir alan adı almak önemlidir.

Üç ana TLD türü vardır:

  • Genel TLD (gTLD). Kayıt için kısıtlaması olmayan en yaygın uzantılar. Popüler örneklerden bazıları .com veya .net’tir.
  • Sponsorlu TLD (sTLD). Özel kuruluşlar tarafından işlenir ve uzantıları kullanmak için belirli kurallara sahiptir. Örneğin, bir .gov veya .edu uzantısına kaydolmak için ek bilgi ve açıklama gerekir.
  • Ülke kodu TLD (ccTLD). Web sitesinin işletildiği veya bulunduğu yere özeldir. Örneğin Fransız kitleye hitap eden bir web sitesi için ülke kodu olan .fr’yi alın. Internet Assigned Numbers Authority (IANA) veritabanını kullanarak ülke kodunuzu bulabilirsiniz.

Alan adı uzantısı ne kadar popüler olursa, değeri o kadar yüksek olur. Hostinger ile, .com uzantılı bir web sitesi adı alabilirsiniz.

Domain satın alınabilir

Hostinger’da aşağıdaki TLD’ler mevcuttur:

.net gibi popüler alan uzantıları, ziyaretçilerin genellikle bu TLD’leri varsayılan olarak yazması nedeniyle daha yüksek organik trafik sağlar. Ancak .online gibi alternatif bir alan uzantısı, bir web sitesini daha benzersiz hale getirir. Her iki durumda da, sitenin içeriğiyle ilgili bir uzantı seçtiğinizden emin olun.

4. Kaydı Tamamlayın

Ücretsiz domain kaydını tamamlamak için ödeme sayfasından sonra web hosting hesabınıza giriş yapın. Ardından ana sayfadan şu adımları izleyin:

  1. Web hosting planının yanındaki Kur (Setup) düğmesine tıklayın. Bu örnek için Premium Paylaşımlı Hosting kullanacağız.
Hosting Planı Kurulumu
  1. Platform seçiminden şablona, Web Sitenizi Adlandırın aşamasına kadar kurulum talimatlarını izleyin. Yeni bir alan adı almak için Ücretsiz Alan Adı Talep Et bölümünün altındaki Seç düğmesini tıklayın.
Web Sitenize Ad Koyun
  1. Daha önce seçmiş olduğunuz alan adını ekleyin ve uzantıyı kontrol ettiğinizden emin olun. Ardından, Ara düğmesini tıklayın.
Domain Sorgulama

Seçilen alan adı artık mevcut değilse, kaydolmanıza izin vermez.

Alınmış Domain

Ancak alan adı müsaitse Devam Et‘i tıklayıp ücretsiz alan adı kayıt yapıp sitenizi edinebilirsiniz.

Alınabilir domain

Ücretsiz alan adını ayarlamayı bitirdikten sonra Hostinger otomatik olarak aktivasyon sürecini başlatacaktır. Etkinleştirmenin yaklaşık 2 saat sürebileceğini unutmayın.

Ancak, belirtilen süre sonunda alan hâlâ çalışmıyorsa yeni alanı görmek için DNS önbelleğini temizlemeniz gerekir.

Etki alanı etkinleştirildiğinde, domain gizliliği için SSL sertifikasını da ayarladığınızdan emin olun. Ayarlamak için web barındırma ana sayfasına tekrar gidin ve SSL Sertifikası Etkinleştirme bölümünün yanındaki Kurulum düğmesini tıklayın.

ssl aktivasyonu

Bir web hosting planından ücretsiz bir alan adı ve ücretsiz bir SSL etkinleştirmesi almak, gidip bir alan adı satın almaktan daha iyidir. Sonuçta güvenilir bir web sitesi oluşturmak için web hosting almanız gerekecek. Bu yolla her şey zaten bir satın alma işlemine dahildir.

Alternatif: Ücretsiz Alt Alan Adı Alın

Ücretsiz bir alan adı almak için alternatif bir yöntem de bir alan adının ek bir parçası olan bir alt domain içerir. Çoğu zaman, web sitesi kurucular alt alanlar sunar. Mesela ücretsiz bir WordPress alt alan adı hotel.com yerine hotel.wordpress.com gibi görünür.

Web hosting ile ücretsiz bir alan adı almakla karşılaştırıldığında, bu yöntemi kullanmanın avantajlarından bazıları şunlardır:

  • Gerçekten ücretsiz alan adları – web hosting satın almanıza gerek yok.
  • Temel web siteleri oluşturmaya yeni başlayanlar için harika.

Öte yandan bu yöntemin birkaç dezavantajı da bulunur:

  • Domain gizliliği üzerinde kontrol eksikliği.
  • Web sitesini özelleştirmek için minimum özellikler ve araçlar.

Profesyonelce görünmediği için, bir şirket web sitesi için ücretsiz bir alt alan adı kullanmanızı önermiyoruz. Ancak sadece bir web sitesi oluşturan ve bütçesi olmayan yeni başlayanlar bu yöntemden yararlanabilir.

Bir web sitesi oluşturma alıştırması yapmak için mükemmel bir fırsat. Bir alan adını daha sonra yükseltebileceğinizi unutmayın.

Alternatif olarak, aşağıdaki biçimi kullanarak alt alanlar sunan ücretsiz hosting platformumuzdan ücretsiz bir alt alan adı alabilirsiniz: example.000webhostapp.com.

Denemek için şu adımları uygulayabilirsiniz

  1. Tamamen ücretsiz bir web sitesi oluşturmak için Ücretsiz Web hosting planını seçin.
Ücretsiz Hosting
  1. Oluşturulacak web sitesinin türünden başlayarak kayıt sürecini takip edin.
  1. Devam etmek için platformu seçin – bir web sitesi oluşturucu, WordPress kullanın veya başka bir platformdan web sitesi dosyaları yükleyin.
Platform Seçme
  1. Siteniz için bir alt alan adı ve bir şifre ekleyin. İşlemi tamamlamak için Submit’e tıklayın.
projenize ad verin
  1. Mevcut araçları ve özellikleri kullanarak bir web sitesi oluşturun. Web sitesinin ölçeklenip büyümesi gerekiyorsa Upgrade’e tıklayın.
000webhost-dash

Ücretsiz Domain Alma: Sıkça Sorulan Sorular

Ücretsiz alan adı alma hakkında daha fazla bilgi almak ister misiniz? Alan adlarıyla ilgili en sık sorulan soruları ve yanıtları bazılarını aşağıda bulabilirsiniz.

Ücretsiz domain nasıl alınır?

Ücretsiz domain, bir web hosting planı ile veya WordPress gibi site kurucuların sunduğu alt domain şeklinde alınabilir.

Neden Alan Adına İhtiyacım Var?

Domain olmadan, ziyaretçiler web sitesine yalnızca IP adresini kullanarak erişebileceklerdir. Ancak bir web sitesine bir alan adı yazarak erişmek daha kolaydır.
Bir alan almanın diğer faydaları şunlardır:
Markalaşma. Alan adı, ziyaretçilerin gördüğü ilk şey olduğundan, bir web sitesinin kimliğinin ve markasının bir parçasıdır. Özellikle çevrimiçi bir işletme için yararlı olan bir web sitesine güvenilirlik katabilir.
SEO sıralaması. Sektörde bir anahtar kelimeye sahip alan adları, örneğin, Hotels.com, yüksek organik trafik çeker.
Yatırım. Sürekli büyüyen büyük bir alan adı pazarı var. Artık bir alan adı kullanmıyorsanız, onu satmak mümkündür.
Erişim. Web sitenizi daha erişilebilir hale getirerek daha fazla potansiyel ziyaretçiyle bağlantı kurun.
Kontrol. Bir alan adı alarak, platforma güvenmenize gerek kalmaz. Bununla ilgili bir sorun varsa, alan adını başka bir yere yönlendirmek her zaman mümkündür.

Alan Adı Satın Almadan Önce Bir Web Sitesine İhtiyacım Var mı?

Hayır, önce bir alan adı satın alıp sonra web sitesi kurmak mümkündür. Alan adlarının web sitesi tasarımlarını etkilediğini düşünüldüğünde alan adını önceden güvenceye almak daha da önemlidir.
Bir web sitesi oluşturmadan önce bir alan satın almanın faydaları şunlardır:
Güvenli ad – özellikle henüz eksiksiz bir web sitesi oluşturacak kaynaklara sahip değilseniz, alanı rakiplerinize kaptırmaktan kaçının.
Markalaşma – alan adı, kullanıcıların bir web sitesinde gördüklerini temsil edebilir. Önce bir alan adı alarak, markanın geri kalanı kolayca takip edebilir.
Değiştirmek daha kolay – web sitesi hakkında hala emin olmayanlar için, web sitesini tamamen değiştirmek yerine alan adını değiştirmek daha kolaydır.

Sonuç

Ücretsiz domain nasıl alınır sorusunu yanıtladık. Ayrıca bu yöntemle tasarruf edersiniz. Bu konuya dair de sizinle iki yöntem paylaştık:

  • Bir web hosting planı satın alarak. Ücretsiz bir alan adı ile birlikte gelen bir barındırma planı seçerek herhangi bir türde web sitesi oluşturun. Yararlı çevrimiçi araçlar, özellikler almak ve web sitenizi daha kolay ölçeklendirmek için bu yöntemi kullanarak ücretsiz domain almanızı öneririz.
  • Ücretsiz alt alan. Web hosting satın almak zorunda kalmadan tamamen ücretsiz. Bazı web sitesi oluşturucuları ve web barındırma sağlayıcıları, sınırlı araç ve özelliklere sahip ücretsiz bir alt alan adı sunar. Bu seçenek, bir web hosting planı satın almak ve bir web sitesi oluşturma alıştırması yapmak için bütçesi olmayan yeni başlayanlar için mükemmeldir.

Ayrıca ücretsiz bir alan adının nasıl edinileceğiyle ilgili en yaygın sorulardan bazılarını yanıtladık. En sık sorulan sorular arasında güvenilir bir kayıt şirketi bulma, alan adını yenileme ve alan adı ile ücretsiz e-posta alma yer alır.

Artık ücretsiz bir alan adının nasıl alınacağına dair iki yöntem paylaştığımıza göre, seçiminizi yapmaktan çekinmeyin. Ancak, yöntemlerden hiçbiri sizin için işe yaramazsa, bir alan adı satın almayı düşünün.

Author
Yazar

Merve O.

Merve, Hostinger'da SEO - Pazarlama Asistanı olarak çalıştı. Günümüzde çevirmen olarak yolcuğuna devam etmekte. Birkaç site kurma deneyiminin ardından acemi yolculuğunu profesyonelliğe taşımaktan ve Hostinger'ın bir parçası olmaktan mutlu.