WAMP Nedir? (Acemi Dostu Rehber)

WAMP, kullandığınız Windows işletim sistemine Apache, MySQL, ve PHP yükleyen ve bilgisayarınızda sanal sunucu gibi davranan bir yazılım yığınıdır. Bilgisayarınızda yer alır ve internete bağlı değildir. İstediğiniz yazılımı denemenize izin verir.

“WAMP nedir?” ve “WAMP server nedir?” gibi soruları cevapladığımıza göre artık WAMP’i detaylı olarak incelemeye geçebiliriz.

WAMP’in LAMP‘den (L-Linux) türediğini bilmeniz iyi olacaktır. Aralarındaki tek fark WAMP’in Windows için kullanılırken LAMP Linux bazlı işletim sistemleri için kullanılır.

Hadi hızlıca her harfin karşılığının ne olduğuna bakalım:

  1. W” harfinin karşılığı Windows’dur, ayrıca LAMP (Linux için) ve MAMP (Mac için) versiyonları da bulunur.
  2. A” harfinin karşılığı Apache’dir. Apache web sayfalarına hizmet etmek için görevli sunucu yazılımıdır. Bir sayfanın sizin tarafından görüntülenmesi için istek yaptığınızda, Apache isteğinizi HTTP üzerinden kabul eder ve size siteyi gösterir.
  3. M” harfinin karşılığı MySQL’dir. MySQL’in görevi sunucunuz için veritabanı yönetme sistemi olmasıdır. Sitenizin içeriği ve kullanıcı profilleri gibi sitenizle alakalı bütün bilgileri depolar.
  4. P” harfinin karşılığı PHP’dir. WordPress’i kodlamakta kullanılan programlama dilidir. Adeta bu yazılım yığınını bir arada tutan tutkal gibidir. PHP, Apache ile birlikte çalışır ve MySQL ile iletişim kurar.

Hosting hesabınızda WordPress yükleyip ve test etmek yerine, bunu kendi bilgisayarınızda (localhost) yapabilirsiniz.

WAMP bilgisayarınızda sanal bir sunucu gibi davranır. Makinenizde yer aldığı ve web’e bağlı olmadığı için size herhangi bir zararlı yanı olmadan bütün WordPress özelliklerini deneme olanağı sağlar.

İlk olarak, bu dosyaların sitenize yüklenene kadar beklemek zorunda olmadığınız anlamına gelir, bu da yedeklemeyi çok daha kolaylaştırır.

WAMP hem geliştirici hem de tema tasarlayıcı gibiler için süreci hızlandırır. Daha da fazlasıysa sitenizle dilediğiniz gibi her şeyi yapabilme şansını bulmuş olursunuz.

Ancak, sitenizi gerçekten yayına geçirebilmek için bir tür hosting hizmeti ve bir domain almanız gerek. Bu konuda daha fazla bilgi için web hosting hakkında acemi dostu makalemizi okuyabilirsiniz.

Eğer zaten online olmaya hazırsanız, Hostinger’ın sunduğu hizmetlere göz atabilirsiniz. Size yüksek kalite hosting çözümleri için piyasadaki en iyi host fiyatlarını temin edebiliriz.

Esas itibarıyla, WAMP web sitenizi online olarak barındırmaya ihtiyaç duymadan üzerinde çalışmak için güvenli bir çalışma alanı olarak kullanılır.

WAMP, ayrıca bir kontrol paneline sahiptir. Yazılım paketini yükledikten sonra yukarıda belirtilmiş bütün hizmetler (işletim sistemi dışında) yerel makinenize yüklenmiş olacaktır.

İster WAMP’i, ister diğer işletim sistemlerim için olan yazılım paketlerini kullanın, WAMP zaman kazanmak için harika bir yoldur. Bir siteye dosyalar yüklemek zorunda olmayacak, güvenli ve endişelenmeyeceğiniz bir ortamda geliştirmeyi öğrenebileceksiniz.

WAMP’i buradan indirebilirsiniz. Umarız bu makalede “WAMP nedir?” sorunuza yanıt verebilmişizdir. Ne düşünüyorsunuz? WAMP kullanmayı deneyecek misiniz? Aşağıdaki yorumlar kısmında düşüncelerinizi bizimle paylaşın!

Author
Yazar

Gökhan O.

Gökhan Hostinger’da YouTube Takım Lideri olarak çalışmakta. WordPress hakkındaki tecrübe ve bilgisini bu blogda paylaşıyor. Hostinger’ın adını YouTube içeriği üzerinden duyurmayı kendine görev edinmiştir. Hobileri arasında oyun oynamak ve futbol maçları izlemek vardır.