Web Sitesi Nasıl Kurulur? Kapsamlı Güncel Rehber!
Web sitesi nasıl kurulur sorusu muhtemelen bir site kurmaya çalışan herkesin kendisine sorduğu ilk sorudur.
Ne de olsa web sitesi kurma için harcayacağınız emek sitenizin gelecekteki sağlığı ve büyüklüğü açısından büyük önem taşıyor. Bu sebeple site kurma adımına geçmeden önce çok sağlam bir plan yapmalı ve mevcut bütün seçenekleri keşfederek değerlendirmelisiniz.
Bu rehberde aşağıdakileri kullanarak web sitesi kurmak için gerekenleri öğreneceğiz:
- İçerik yönetimi sistemleri (CMS)
- E-ticaret scriptleri
- Web Sitesi kurucuları
Bunlardan her biri kendine özel artı ve eksilere sahiptir. Bu yüzden web sitesi yapma sırasında karar verme sürecinizi azaltmak adına her birinin iyi ve kötü taraflarının altını çizerek web sitesi kurma adımlarının üzerinden beraber geçeceğiz.
Web sitesi nasıl kurulur rehberini yeni başlayanların da kolay anlayabileceği şekilde 5 kolay adımda açıklayacağız:
Bir Web Sitesi Kurmak için Neye İhtiyacınız Var?
Bir web sitesini online olarak hosting etmek için aşağıdakilere sahip olmalısınız.
- Web hosting. Bu, web sitenizi ve tüm dosyalarını çevrimiçi olarak saklamanıza izin veren şeydir.
- Domain adı. Web siteniz için insan dostu web adresi olarak, insanların web tarayıcılarını kullanarak web sitenizi kolayca bulmasını sağlar.
Alan adı ve hosting planları ayrı şeyler olsa da, her ikisi de bir web sitesinin çalışması için gereklidir. Hosting hakkında ayrıntılı bilgi almak için Hosting Nedir yazımıza bakmak isteyebilirsiniz.
Web Sitesi Kurmak için Bir Web Hosting Planı Seçin
Web hosting, web sitelerinin çevrimiçi olarak kolayca erişilebilir olmasını sağlayan bir hizmettir. Bir hosting planı satın aldığınızda, hosting şirketinden sunucu alanını kiralarsınız. Başka bir deyişle, bir web sitesini çalıştırmak için gereken depolama ve diğer kaynaklara erişim elde edersiniz.
Web sitenizin performansı ve güvenliği, büyük ölçüde hangi hosting şirketini seçtiğinize bağlıdır. Çeşitli hosting şirketlerinin web sitelerine göz atarak ve YouTube, TrustPilot ve diğer birçok yayın platformunda müşteri incelemelerine bakarak uygun araştırma yapmak için biraz zaman ayırın.
Her barındırma şirketi tarafından sunulan farklı türde web hosting planları vardır. Her web hosting türü belirli amaçlar için tasarlanmıştır. Hostinger’da aşağıdakiler dahil birçok hosting türü sunuyoruz:
- Paylaşımlı hosting. Kişisel web sitesi veya online portfolyo gibi küçük projeler için en iyi hosting seçeneği.
- WordPress hosting. WordPress için özel olarak optimize edilmiş paylaşımlı hosting.
- VPS hosting. Maksimum kontrol ve esneklik sunan ölçeklenebilir hosting. Büyük ölçekli projeler için en iyisi.
- Bulut Sunucu. İçerik açısından yoğun ticari web siteleri veya büyük e-ticaret siteleri gibi kaynak yoğun web siteleri için uygundur ve yine de kullanım kolaylığına öncelik verir.
Web sitesi oluşturma platformunuz tarafından desteklenen bir hosting şirketi seçmeyi unutmayın.
Hangi platformun seçileceği hakkında ayrıntılı bilgi bu makalede daha ayrıntılı olarak açıklanmaktadır.
Adım 1: Web Site Fikri Üretme
En önemlisinden başlayalım. Öncelikle web sitenizin ne ile ilgili olacağına karar vermelisiniz. Ortalıkla rahatlıkla esinlenebileceğiniz oldukça fazla web sitesi fikirleri bulunuyor. Doğru şekilde uygulandığında hepsinin ciddi miktarda internetten para kazanma şansı sunduğu görülüyor.
Sahip olmayı istediğiniz işlevlere ve başlıca hedeflere karar vererek işe başlayın. En popüler web sitesi türlerinden bazıları şu şekildedir:
- E-ticaret siteleri. Online mağazalar günümüzde en çok ziyaret edilen site türlerinin başında geliyor. Dropshipping sisteminin popülerlik kazanmasıyla birlikte artık herkes yan gelir için sanal mağaza açabilme şansına sahip. Bu vasıtayla hem dijital hem de fiziksel ürünlerinizi tüm dünyadan milyonlarca kişiye ulaştırabilirsiniz (geleneksel bir sanal mağaza açarak bunu başarmanız neredeyse olasılıksız).
- Blog siteleri. Bir çok webmaster macerasına basit bir arama sorusu ile başlamıştır: blog nasıl açılır. Geniş yelpazedeki konu başlıkları hakkında yazılar yayınlayarak bir blog sitesi bir işletme (affiliate, incelemeler, niş bloglar bunlara örnektir) veya boş vakit geçirmeye yönelik (seyahat, yemek, müzik, kitaplar) olabilir.
- Eğitim siteleri. Belirli bir konuda uzman mısınız? O halde kendi dijital derslerinizi oluşturabilir veya üyelik sistemine sahip bir web sitesi açabilirsiniz. Eğer belirli bir hobi veya konu hakkında tutkuluysanız bir eğitim sitesi açarak ilgili konu üzerinde kendinizi uzmanlaştırabilirsiniz.
- Haber siteleri. İnternetin bu kaotik çağında bir haber internet sitesi açmak hiç bu kadar kolay olmamıştı. İnsanlar her gün farklı kaynaklar aracılığıyla bilginin arkasından koşuyor. Eğer flaş haberler ulaştırma fikri size yakın geliyorsa, bir web sitesi açarak mesajınızı daha geniş kitlelere taşımaya başlayabilirsiniz.
- Online topluluklar. Popülerlikleriyle dikkat çeken online topluluk sitelerinin sayısına baktığınızda fark edeceğiniz ilk şey en önemli şeyin başlangıç olduğudur. Büyük bir topluluk oluşturmak ciddi miktarda emek gerektirdiğinden ne kadar erken başlarsanız o kadar iyi.
- Portföyler. Güçlü olduğunuz alanları ve yeteneklerinizi sergileyerek internetteki varlığınızı ve görünürlüğünüzü arttırabilirsiniz. Dahası iş görüşmelerinde, yarışmalarda ve şirket anlaşmalarında online portföyler size ciddi avantaj sağlayabilir.
Hedefinizi belirledikten sonra doğru hosting ve web sitesi kurma platformu seçmek çok daha kolay olacaktır.
Adım 2: Domain Kaydı
Bir web sitesi kurmadan önce akılda kalıcı bir isim bulmalısınız.
Sitenize domain almak için:
- Potansiyel website isimlerinin üzerinde durun ve değerlendirme yapın.
- Domain sorgulama aracı bulun.
- Domain sorgulaması gerçekleştirin.
- En iyi seçenekleri belirleyin.
- Siparişinizi tamamlayın ve domain kaydını yapın.
İyi bir domain seçmek zorlu olabilir. Bunu kolaylaştırmak için aşağıdaki noktalara dikkat edin:
- .com tercih edin. En popüler TLD olarak .com uzantılı bir domain ziyaretçileriniz için hatırlaması daha kolay olacaktır.
- Benzer alternatifleri kontrol edin. Belirlediğiniz domain adının benzerleri veya hafif yanlış yazılmış şekli sayesinde bütün trafiğin sitenize ulaştığına emin olabilirsiniz.
- Kısa tutmaya çalışın. Site ismi ne kadar kısa ve hatırlaması kolaysa, o kadar iyi. Gereksiz uzunluktaki alan adlarını ezberlemek zor olabilir.
- Tire işaretlerinden ve rakamlardan kaçının. Sadece gerçekten mecbursanız kullanın çünkü adresinizin yanlış yazılma ihtimalini arttırır.
Daha derinlemesine incelememizin bulunduğu domain nasıl alınır rehberimize göz atabilirsiniz.
Domain transfer yapmak Hostinger ile mümkün! Üstelik çok uygun fiyatlara.
Adım 3: Web Hosting Seçimi
Web sitesi nasıl kurulur sorusunun cevabının bir sonraki adımı ise düzgün bir web hosting platformu seçmektir. Piyasada oldukça farklı web hosting türleri bulunsa da, sizin ihtiyacınız olan projenizin büyüklüğüne göre değişiklik gösterecektir.
Hostinger’da ise bütün boyut ve şekillerdeki web sitelerine yönelik tasarlanmış 3 farklı alternatif planımız bulunuyor. Hangisinin size uygun olduğunu görmek için hızlıca üstlerinden geçelim.
Paylaşımlı Hosting
Küçük ve orta ölçekli websiteleri için biçilmiş kaftan olan paylaşımlı hosting, bir sunucunun birden fazla kullanıcıya ev sahipliği yapması durumudur. Bu sistemi toplu taşıma gibi düşünebilirsiniz.
Bütün websiteleri tek bir fiziksel sunucuda bulunan kaynak havuzunu kullanır. Bu eşsiz kurulum sayesinde maliyet önemli miktarda düşer ancak diğer hosting türlerine göre daha katı sınırları vardır. Bunun sebebi bütün yolcular için rahat bir yolculuk sağlamak ve tek bir kullanıcının bütün gücü sömürmediğine emin olmaktır.
Nelere sahip olursunuz?
Paylaşımlı hosting, bir web sitesi kurma için gerekli çeşitli araçlar sunmaktadır, bunlar:
- Tek tıkla kurulum. E-ticaret scriptleri, içerik yönetimi sistemleri, blog platformları, forum yazılımları gibi en popüler araçları tek tıkla kolayca kurabilirsiniz.
- Erişim yöneticisi. Bir proje üzerinde birden fazla kişi çalıştığında, kişisel hesap bilgilerini paylaşmak hassas bir konu olabilir. Tüm bu sorunları geride bırakın ve dilediğiniz kişilere herhangi kişisel bilgi paylaşmadan erişim sağlayın!
- FTP/Dosya yöneticileri. Dosyalarınızı, dizinlerinizi ve kodları web-tabanlı dosya yöneticileri kullanarak kolaylıkla düzenleyin. Yada FileZilla gibi FTP istemcileri kullanabilirsiniz.
- Haftalık yedekleme. Kontrol paneli içerisinde otomatik dosya ve veritabanı yedekleme. 3 farklı yedek depolamanız mümkün!
- Önbellek yöneticisi. Önbellek sayesinde statik sayfalar oluşturarak bir çok PHP talebini es geçebilirsiniz. Bu sayede web siteleri artık daha hızlı ve ziyaretçiler daha mutlu!
- Ücretsiz domain kaydı. Eğer yıllık Premium veya Kurumsal plan alırsanız, ilk sene için ücretsiz domain bizden.
- Güçlü kontrol paneli. Her şeyi en verimli şekilde yönetebilmenize yardımcı olmak üzere tamamen özel bir panel tasarladık. Buradan demoya göz atabilirsiniz.
Cloud Hosting – Bulut Sunucu
En yeni hizmetlerimizden biri olan cloud hosting, paylaşımlı hosting kolaylığında, sanal sunucuların gücünü sunuyor.
Bulut teknolojisinin yardımıyla, bu çözümde websitenizin bir kopyasını birkaç farklı fiziksel sunucuda depolayarak mümkün olan en yüksek uptime garantisi sunuluyor. Bu sunuculardan birinin sorun çıkarması durumunda, diğerleri devreyeye girerek her şeyin olduğu gibi çalışmaya devam etmesi sağlanıyor.
Nelere sahip olursunuz?
Bütün paylaşımlı hosting avantajlarının yanında ayrıca:
- Özel bir IP adresi. Sunucunuza atanan IP adresi benzersiz ve sadece size özel olacaktır.
- İzole kaynaklar. Paylaşımlı hosting ile karşılaştırıldığında cloud hizmetinde elde edeceğiniz kaynaklar sadece sizin kullanımınıza açık olacaktır.
- Ücretsiz SSL sertifikası. Ziyaretçilerinizin verilerini güvende tutun! HTTPS’nin internetin yeni standartı olmasıyla birlikte, güncel teknolojileri uygulamak oldukça önemlidir.
- CloudFlare entegrasyonu. Ekstra bir DDoS koruma katmanı, WAF, izleme araçları ve çeşitli diğer gelişmiş özellikler.
Cloud hosting hangi web siteleri için uygundur?
En yüksek kazancı elde etmek için web sitelerinin uptime süresinin önemli olduğu işletmeler için uygundur. Eğer web sitenizi kurduğunuz gibi yüksek miktarda trafik bekliyorsanız, cloud hosting yine uygun seçim olacaktır.
Bunların haricinde e-ticaret siteleri, büyük ölçekli projeler, çok fazla habere ve ziyaretçiye sahip haber siteleri cloud hosting hizmetinden daha iyi verim alabilirler.
Eğer teknik kısmıyla uğraşmadan güç elde etmek istiyorsanız, cloud hosting kesinlikle doğru seçim olacaktır.
VPS Hosting
Virtual private server kısaltması olan VPS, daha fazla kontrol ve özgürlük sunan eşsiz bir web hosting alternatifidir. Ancak belirli seviyede sunucu yönetimi bilgisi gerektirir ve ayrıca terminal kullanmayı da biliyor olmalısınız.
Genel olarak VPS hosting tüm çözümler arasından en yüksek özelleştirilebilirliğe sahip. İşletim sisteminden, yazılım destesine kadar hersey root erişimi sayesinde kontrolünüzde olur.
Nelere sahip olursunuz?
- Özel bir IP. Her bir VPS kimseyle paylaşılmayan eşsiz bir IP adresine sahiptir.
- Tek tıkla işletim sistemi kurulumu. Geniş yelpazedeki Linux dağıtımları arasından sizin için doğru işletim sistemini kullanın.
- Sunucu yedekleme. Dosyalarınızı ve sunucu ayarlarınızı otomatik yedekleme/geri yükleme özelliğiyle güvende tutun.
- İzole kaynaklar. Gücün her bir damlası sizin avucunuzda. Makinedeki diğer hiç bir kullanıcı kaynaklarınızı kullanamaz.
- Kendi ortamınızı yaratma özgürlüğü. Root erişimi sayesinde özel yazılım çözümleri üretebilir ve çeşitli sunucu ayarlarını kontrol edebilirsiniz.
VPS hosting hangi web siteleri için uygundur?
Paylaşımlı/cloud hosting hizmetinde, sunucular önceden yapılandırılmıştır ve çeşitli şeyleri (örneğin yazılım destesi gibi) değiştirmek olanaksızdır.
Ancak VPS root erişimi sağlar ve kendi temelinizi atmanız için tam özgürlüğe sahip olursunuz. Eğer özel bir çözüme ihtiyacınız varsa o halde sanal sunucular düşünmeye değer.
Adım 4: Web Sitesi Kurmak İçin Bir Platform Seçin
Şimdi gerçek iş başlıyor. Site kurma süreci genellikle seçeceğiniz temele bağlı olarak değişecektir. Hayata geçirmek istediğiniz fikir ayrıca son kararınızı da etkileyecek.
Genel olarak başlıca seçenekler:
- İçerik Yönetimi Sistemleri. Çok fazla içerik yayınlayan web siteleri ve bloglar için uygundur. Bazı popüler platformlar, WordPress, Joomla ve Drupal’dır.
- E-ticaret Scriptleri. İsminden de anlaşılacağı üzere, eğer internette dükkan açmak istiyorsanız, bu yazılım işinizi görecektir. Aralarından bir kaçı: PrestaShop, Magento ve WooCommerce’dır.
- Web Sitesi Kurma Araçları. Yazılım bilgisi olmadan bir web sitesi kurmanın kolay bir yoludur. Sürükle ve bırak arayüzü ile birlikte oldukça fazla özelleştirme seçenekleri bulunuyor!
- Kendinden Kodlanmış Web siteleri. Eğer web geliştirmeyle ilgiliyseniz, kendinden kodlanmış bir site iyi bir fikir olabilir. Daha fazla zaman ve emek gerektirse de, projeniz için hayati öneme sahip herhangi bir özelliği ekleme özgürlüğüne sahip olursunuz.
WordPress Kullanarak Web Sitesi Nasıl Kurulur?
Dünyanın en popüler içerik yönetimi sistemi ünvanını elinde tutan WordPress, kullanıcılarına istedikleri türde bir web sitesi kurma şansı tanıyor. Çoğu kişi platformu blog yazmak için kullansa da, geniş yelpazedeki kişiselleştirme seçenekleri ve eklentileriyle e-ticaret sitelerinden, inceleme sitelerine kadar her türlü web sitesi kurabilirsiniz.
WordPress’i web sitenizin temeli olarak seçtiğinizde elde edeceğiniz bazı avantajlar:
- Neredeyse hiç yazılım bilgisi gerektirmez. Ancak ellerinizi biraz kodlama ile kirletmeye çekinmiyorsanız, bu sizin için oldukça faydalı olabilir!
- Ekonomik seçeneklerden biri olması. WordPress herhangi ücret gerektirmeyen devasa bir eklenti ve tema dizinine sahiptir. Güzel tasarımlar ve kompleks özellikler sadece bir kaç tık uzağınızda.
- Derinlemesine rehberler ve devasa bir topluluk. Geliştiricilerden ve tutkulu bloggerlardan oluşan devasa bir topluluğa sahip WordPress’de, çözüm ve cevaplara çok daha hızlı ulaşırsınız.
Kurulum
Hostinger ile WordPress kurulumu mümkün en yüksek seviyede kolaylaştırılmıştır. Script’in son sürümü Otomatik Kurucu aracıyla yüklenebilir.
Üç adım kurulumu uygulayın ve CMS dakikalar içerisinde kullanıma hazır olsun!
Bu süreçte biraz dikkatli olun çünkü yönetici kullanıcısı oluşturacak ve bazı temel ayarları yapacaksınız.
Yönetici Alanı
Kurulum tamamlandığında, siteniz.com/wp-admin adresine giderek WordPress panelini bulun.
Erişim için kurulum sürecinde belirlediğiniz giriş bilgilerini girin.
Bu back-end paneli ile WordPress sitenizle, içeriğinizle ve kullanıcılarınızla ilgili her şeyi kontrol edebilirsiniz.
Temalar ve Tasarım
Bir WordPress web sitesi kurmanın avantajlarından biri de geniş yelpazedeki temalardır. Fikrinizin ihtiyacı olan tasarımı kesinlikle bulacaksınız.
Resmi WordPress tema dizini kendi içinde 6000’in üzerinde temaya sahip! Bunların tamamını yönetici panelindeki Görünüm > Temalar bölümünden görebilirsiniz.
Eğer Yeni Ekle butonuna tıklarsanız, mevcut WP tema dizininden kullanılabilir temaları görebilir ve yükleyebilirsiniz.
Değişiklikler yapmak isterseniz, Görünüm > Özelleştir bölümünü kullanabilirsiniz.
Genel olarak 6000 yarışmacı arasından doğru tasarımı seçmek biraz zorlu olabilir. Seçenekleri daraltmak için en iyi ücretsiz WordPress temaları koleksiyonumuza göz atabilirsiniz.
İçerik ve Sayfalar
Özünde, WordPress sizlere üç tür içerik üretme ve yükleme imkanı tanıyor:
- Sayfalar — her web sitesinin en temel ünitesi. Bu bölümü kullanarak, çok fazla değişiklik yapmayacağınız statik ve unutulmaz sayfalar oluşturabilirsiniz. Örneğin: “Hakkımızda”; “İletişim”; ve benzerleri gibi.
- Yazılar — bu bölümde dinamik içerik parçaları oluşturabilirsiniz, örneğin makaleler, blog yazıları, misafir yazıları gibi. Her bir güncellemeyle birlikte yazı metadata bilgileri içeriğin son güncellenme tarihini yeniler ve bu sayede arama motorlarındaki dereceniz yükselir.
- Ortam — görseller, videolar ve ses dosyaları gibi. Yüklemenin ardından bu kaynakları yazılarınıza ve sayfalarınıza ekleyebilirsiniz.
Eklentiler ve Uzantılar
WordPress’in bir diğer büyük avantajı ise yeni özellik ve işlevler edinmenizi sağlayan inanılmaz sayıdaki eklentilerdir. Eklentiler bölümünden Yeni Ekle seçeceğini kullanarak yeni eklentiler yükleyebilirsiniz. Mevcut eklentiler Yüklü Eklentiler bölümünden görülebilir.
Web sitesi kurma sürecinde işinize yarayabilecek 11 muhteşem WordPress eklentisi listesi:
1. Yoast SEO
Bu eklenti her web sitesinin ihtiyacı olan temel arama motoru optimizasyonu ihtiyaçlarına yöneliktir.
Özellikler:
- Sayfalarınıza/yazılarınıza kolaylıkla meta başlık ve açıklama ekleme;
- Yazınız belirli bir anahtar kelimeyi ne kadar içeriyor görüntüleme;
- Okunabilirlik bilgisi ve ipuçları;
- On-site SEO gelişimi için çeşitli tavsiyeler.
WordPress sitelerini transfer etmeyi oldukça kolaylaştıran güvenilir bir araç.
Bu eklentiyi kullanarak:
- Uçtan uca WordPress site yedekleme;
- Eklenti ile oluşturulan yedeği kolaylıkla geri yükleme.
- Bütün yedekleri tek bir bölümde görüntüleme
- Hangi öğelerin içe veya dışa aktarılacağını seçimi yapılabilir.
3. WooCommerce
WordPress sitenizi bir e-ticaret sitesine dönüştüren güçlü bir eklenti.
WooCommerce sayesinde:
- Ürünler ve kategoriler oluşturabilir;
- Alışveriş sepeti ekleyebilir;
- Farklı ödeme yöntemlerini ayarlayabilir;
- Kargo ücretleri ve KDV ekleyebilirsiniz.
Derinlemesine inceleme için detaylı WooCommerce rehberimize göz atabilirsiniz.
HTTPS yavaş ancak emin adımlarla bütün websiteleri için yeni standart olma yolunda ilerliyor. Örneğin, HTTP kullanıyorlarsa Google Chrome websiteleri ‘güvenilir değil’ olarak işaretliyor.
Web hosting için Hostinger’ı seçerek ücretsiz SSL sertifikası edinebilir ve tek tıklama ile kurulumunu yapabilirsiniz. Ancak WordPress ile HTTPS kullanmak istiyorsanız, biraz ekstra emek harcamanız gerekiyor.
Güzel yanı ise, Really Simple SSL bunu sizin için yapabilir!
- Bütün talepleri HTTP’den HTTPS’ye yönlendirme;
- Site ve anasayfa URL’lerini güncelleme;
- Güvenilir değil veya belirsiz içerik gibi uyarıları düzeltme.
5. Jetpack
WordPress kurucuları tarafından geliştirilen bir çok kullanışlı özelliğin bir arada bulunduğu bir paket.
Bu eklentiyi kullanarak faydalı istatistikleri görebilir ve çeşitli diğer görevleri tamamlayabilirsiniz:
- Sosyal medyada paylaşım olanağı;
- Websitenizin kapanması durumunda bildirim alımı;
- Bütün yazılarda ilgili yazıları öne çıkarma;
- Görsel geliştirmeler (yavaş yüklenme gibi).
Ziyaretçilerinize güzel görünümlü bir form aracılığıyla size ulaşma imkanı tanıyın.
Eklenti sayesinde:
- Özel iletişim formları oluşturabilir;
- Kolay yerleştirme için shortcode oluşturabilir;
- reCAPTCHA veya Akismet spam önleyici etkinleştirebilirsiniz.
7. Wordfence
WordPress sitelerinin güvenliğini arttırmaya yönelik bir uzantı.
WordFence yardımıyla yapabilecekleriniz:
- Zararlı yazılım/virüs tarama;
- Web uygulamaları için güvenlik duvarı;
- Brute-force koruması;
- Çeşitli ülke veya IP adreslerini engelleme.
Sayfa ve yazılar arasında gezinmeyi otomatik olarak içerik tabloları oluşturarak kolaylaştırın.
Eklenti basit gibi görünse de, devasa genişlikte yapılandırma seçeneklerine sahiptir. Yapabileceğiniz bazı şeyler:
- Dahil olmasını istediğiniz başlıkları seçme;
- Belirli yazılar için içerik tablosu oluşturmayı devre dışı bırakma;
- Bir tema ve renk şeması belirleme;
- Etiketler, hiyerarşi ekleme ve daha fazlası!
9. TinyPNG
İyi optimize edilen görseller sayesinde sitenizi ciddi şekilde hızlandırabilirsiniz. Bu ayrıca en basit WP optimizasyon görevlerinden birisidir.
TinyPNG tarafından oluşturulan eklenti sayesinde:
- Yeni görseller yüklediğiniz gibi sıkıştırılır;
- Mevcut ortam dosyalarını optimize eder;
- Kaydetme istatistiklerini görüntüleyebilir;
- Görselleri uzunluk ve genişliğe göre tekrar boyutlandırabilirsiniz.
10. bbPress
Projenizin türüne bağlı olmakla birlikte, bir forum açmak iyi bir fikir olabilir. Ve tam da bu durum için kusursuz bir eklenti karşımızda.
bbPress uzantısını kullanarak:
- Bir forum açabilir;
- Forum kullanıcılarına roller atayabilir;
- Bölümler ve başlıklar oluşturabilir;
- Kullanıcılar kaydı durumunda e-postalar gönderebilirsiniz.
Eğer bu yapmayı planladığınız bişey ise, WordPress’de nasıl forum açılır rehberimize göz atmanız sizin için faydalı olacaktır.
11. Beaver Builder
Bazen bir sayfaya birkaç ufak dokunuş yapmak istersiniz ancak varsayılan WordPress editörü bunun için yeterli değildir.
Beaver Builder sahip olduğu arayüzü sayesinde her bir sayfayı dilediğiniz şekilde tasarlama şansı sunuyor. Metin kutularının konumunu kolaylıkla değiştirebilir, CSS/JS ekleyebilirsiniz!
Ancak WordPress varsayılan editörü Gutenberg adı verilen yeni bir editörle değiştirmeyi planlıyor. Son halini almamış olsa da, bu editör yakın gelecekte WordPress’in yeni sürümüne dahil edilecektir.
Joomla Kullanarak Web Sitesi Nasıl Kurulur
Joomla, piyasada tanınmış olan bir diğer CMS platformudur. En popüler ikinci seçenek olan Joomla uzun bir süredir WordPress’in rakibi. Bunun iyi bir de sebebi var.
Bir içerik yönetimi sistemi olarak Joomla’nın size sundukları:
- İstediğiniz türde web sitesi kurma. Geniş yelpazede bulunan modüller aracılığıyla basit bir blog sitesinden forumlara ve büyük ölçekli e-ticaret sitelerine kadar hersey oluşturabilirsiniz.
- Sorunlarınıza hızlı çözümler bulabilme. Joomla en devasa online topluluklardan birine sahip olmasıyla biliniyor. Bu sayede çözümler ve cevaplar bulmak çok daha kolay!
- Kod yazmayı bilmeseniz de yeni özellikler ekleyebilme. Joomla’nın sadeliği web sitesi nasıl kurulur sorusunu yeni başlayanlar için bile oldukça kolay bir şekilde çözümlüyor.
Kurulum
Joomla yüklemenin en kolay yolu bir Otomatik Kurucu kullanmaktır. Hostinger’da bu aracı kontrol panelinde bulabilirsiniz.
Basit bilgileri girin ve bir yönetici rolüne sahip kullanıcı oluşturarak kurulumu tamamlayın.
Joomla CMS kurulumu bu kadar! Sıradaki adımda gerçek web sitenizi kurmaya başlayacağız.
Yönetici Alanı
Joomla’nın back-end bölümüne ulaşmak için siteniz.com/administrator adresine gidin.
Kurulum sürecinde belirlediğiniz yönetici bilgilerini girerek admin paneline giriş yapın.
Bu kadar! Bu sade tasarıma sahip ekrandan Joomla sitenizin her kısmını kontrol edebilirsiniz.
Taslaklar ve Tasarım
Her şeyden önce, her bir ziyaretçinin dikkatini çekecek göz alıcı bir taslağa ihtiyacın var. Joomla varsayılan olarak iki adet tema içeriyor ancak oldukça minimalist tasarıma sahip ve size gerekli olan tüm araçları vermeyebilir.
Joomla, yönetici panelinde dahili bir tema dizinine sahip olmasa da internet üzerinde bu temaları bulabilmeniz mümkün. Bu adreslerden bazılarını JoomDev ve ASTemplates olarak adlandırabiliriz.
Joomla taslağı yükleyebilmek için Eklenti Kur bölümünü açın.
Üç farklı kurulum metodu seçebilirsiniz, bunlar:
- Paket Dosyası Yükleme. Sıkıştırılmış olan taslak dosyasını sürükleyerek bırakın ve Joomla geri kalanını sizin için halletsin.
- Klasörden yükleme. Bu işlem taslak dosyanızı web hosting hesabınızda bulunan spesifik bir konuma yüklemeyi gerektiriyor.
- URL’den yükleme. Eğer taslak dosyasına doğrudan bağlantı bulunuyorsa, bu bölümü kullanarak anında eklenmesini sağlayabilirsiniz.
Önemli! Üçüncü partilerden ve bilinmeyen kaynaklardan taslak kullanırken dikkatli olun. Bizim tavsiyemiz, sadece güvendiğiniz ve bildiğiniz topluluklara bağlı kalmak.
Makaleler ve İçerik
Joomla CMS varsayılan olarak üç farklı içerik türü oluşturmanıza olanak sağlıyor:
1. Makaleler, Joomla’nın en temel yayın ünitesidir (WordPress’in yazıları gibi). Her bir yazıya belirli bir kategori ve etiket ekleyerek işleri biraz daha organize tutabilirsiniz.
2. Kategoriler sayesinde makale yayınlarınızı belirli bir kritere göre gruba alabilirsiniz. Bu sayede ziyaretçiler, aradıkları içeriği çok daha kolay bulabiliyor ve dolayısıyla etkileşim artıyor.
3. Ortam bölümünde ise resimler, videolar, ses dosyaları, PDF’ler ve diğer türdeki görsel içeriği yükleyebilirsiniz. Daha sonradan bunları bireysel makalelere ekleyebilmeniz mümkün.
Eklentiler ve Modüller
Son ancak bir o kadar önemli şey, Joomla web sitenize nasıl yeni özellikler ekleyebileceğinizi bilmeniz gerekiyor. Neyseki, bu o kadar da zor değil.
Joomla geniş yelpazede ücretli ve ücretsiz eklentiler sunarak doğrudan admin panelinden yüklemenize olanak sağlıyor. Sadece Eklenti Kur sekmesini açarken ekrana çıkan ekstra modülü yüklemeniz gerekiyor. Tamamlandıktan sonra belirli kategorilere ayrılmış devasa bir eklenti dizini göreceksiniz.
Aşağıda her webmaster’ın iş akışı oldukça kolaylaştıracak en iyi 8 Joomla eklentisini görebilirsiniz.
Bu güçlü Joomla aracıyla bütün transfer ve yedekleme ihtiyaçlarınızı giderebilirsiniz. Bu eklentiyi kullanarak yapabilecekleriniz:
- Kapsamlı website yedeği oluşturma;
- Bu yedeği, Joomla uyumlu herhangi bir sunucuda geri yükleme;
- Belirli dosya/klasörleri veya veritabanı tablolarını hariç tutma;
- Çeşitli sıkıştırma formatlarından birini seçme.
Web sitenizin türüne bağlı olarak ziyaretçilerinize sizinle iletişime geçme şansı sağlamak yeni fırsatlar yakalamanın iyi bir yöntemidir. Breezing Forms eklentisi sayesinde:
- İletişim formu oluşturma ve yerleştirme;
- İstenmeyen mesajları CAPTCHA ile engelleme;
- Geribildirim topluluğu için özel form kurulumu;
- Çeşitli önceden belirlenmiş örneklerden seçim şansı elde edebilirsiniz.
3. J2Store
Web siteniz sadık bir kitle edindiğinde, bunu paraya dönüştürmek veya bir ürün tanıtmak isteyebilirsiniz. J2Store yardımıyla:
- Makale arayüzünü kullanarak ürünler ve ürün türleri ekleme;
- Çeşitli ödeme yöntemlerinin entegrasyonu;
- Tek sayfa sipariş entegrasyonu;
- Konum bazlı vergilendirme ve çoklu para birimi desteği.
Yüksek kalite görseller sayesinde, ziyaretçilerinizi etkileyerek dikkatlerini çekebilirsiniz. Bu görselleri sergilemenin bir yolu da kaydırıcılar veya slideshow kullanmaktır. DJ-ImageSlider bu görevi başarmanıza yardımcı ücretsiz bir eklentidir.
- Popüler bütün tarayıcılarla uyumludur;
- Sürükle ve bırak arayüzüne sahip kurulum;
- Çokça özelleştirme seçenekleri;
- Web sitenizin herhangi bir bölümüne entegrasyon imkanı.
5. JCH Optimize
Hızlı bir websitesi sahibi olmak zaman alabilir. Daha mutlu ziyaretçilere ek olarak, hızlı bir site sahibi olmak arama motoru sonuçlarındaki derecenizi yükseltebilir. Bu eklenti performansınızı arttırmak için:
- CSS/JS dosyalarını birleştirme;
- Minification ve gzip uygulamaları
- Bağımsız bir görüntüye arkaplan ekleme şansı tanır.
6. sh404SEF
Joomla websitenizden maksimum SEO potansiyeline ulaşmanıza yardımcı bir eklenti. Bazı başlıca özellikleri:
- Meta başlık/açıklama yönetimi;
- Google Analitik ve Etiket Yöneticisi entegrasyonu
- 404 hata sayfalarının otomatik yönlendirilmesi;
- Kişiselleştirilebilir hata sayfaları (404; 500 hataları gibi)
7. EasyBlog
Joomla bir içerik yönetimi sistemi olduğundan çoğu insan platformu blog sitesi olarak kullanıyor. Eğer varsayılan özellikler sizin için yeterli değilse, bu eklenti eksik bölümlerin çoğunu tamamlayacaktır. EasyBlog yükleyerek elde edecekleriniz:
- Yeni ve geliştirilmiş makale arayüzü;
- Diğer platformlardan (WordPress gibi) transferi kolaylaştıran taşıma aracı;
- Google AMP ve Facebook Anında Makale desteği;
- Sosyal medya entegrasyonu (Facebook, Twitter, Google+, Pinterest gibi).
Easyblog ücretsiz değildir ve sadece satın alınarak kullanılabilir.
8. JFBConnect
Sosyal medya platformları internette en çok ziyaret edilen alanlardan bazılarıdır. Sizin siteniz bu platformları kullanarak kullanıcı tecrübesini önemli derecede arttırabilir. JFBConnect uzantısı ile yapabilecekleriniz:
- Sosyal medya verisi kullanarak kullanıcı hesapları oluşturma;
- Sosyal medya platformlarını kullanarak tek tık giriş seçeceğini etkinleştirme;
- Facebook/G+/Twitter aracılığıyla yorum atma/beğenme/paylaşma seçenekleri;
- Otomatik makale paylaşımı düzenleme.
Drupal Kullanarak Web Sitesi Nasıl Kurulur
Web sitesi nasıl kurulur diyorsanız bu platform kesinlikle es geçilemez. Neden mi? Çünkü Drupal içerik yönetimi sistemleri dünyasının bir diğer büyük oyuncusu. Ancak bu platform biraz farklı.
WordPress ve Joomla bir web sitesi kurmak için herhangi bir yazılım bilgisi gerekmemesiyle övünürken, Drupal bunun tam tersini yapıyor. Günümüz itibariyle platform geliştiricilerin elindeki en güçlü ve güvenli CMS’lerden birisidir.
Drupal CMS seçerek elde edeceğiniz bazı avantajlar:
- Esneklik ve ölçeklenebilirlik. Hem küçük hem de büyük projeler için kusursuz platform. Eğer web geliştirme konusunda yetenekliyseniz, Drupal herhangi bir türde web sitesi kurmanıza yardımcı olacaktır.
- Çok sayıda ücretsiz modüller. Siteniz hangi özelliğe ihtiyaç duyarsa, o özelliği 40000’in üzerinde ücretsiz modül ve eklentinin bulunduğu dizinde elde etmeniz oldukça olası. Daha az zaman, daha fazla sonuç!
- İçerik oluşturma ve yayınlama odaklı yaklaşım. Drupal bir CMS olduğundan, yayınlarınızı yönetmek çocuk oyuncağı. İhtiyacınız olan her şeyi tek bir panelde bulabilirsiniz.
Kurulum
Hostinger’da, Drupal sitenizi geliştirme maceranıza en kısa zamanda başlayabilirsiniz. Tek yapmanız gereken tek tıkla Otomatik Kurucuyu kullanmak!
Yönetici rolüne sahip kullanıcı bilgisiyle birlikte temel bilgileri doldurun ve hazırsınız.
Yönetici Alanı
Drupal’ın backend bölümüne girmek için siteniz.com/user/login adresine gidin.
Bu panelde Drupal web sitenizin her kısmını kontrol ederek yönetebilirsiniz.
Görünüm ve Tasarım
Öncelikle, iyi bir görünüşe ihtiyacınız var. Drupal ile aramanıza çok da gerek yok. Resmi tema dizininde 2500’in üzerinde eşsiz seçenek mevcut!
Drupal sürümünüze, tema durumuna, stabilliğine ve çeşitli diğer filtrelere göre taslak seçmeniz mümkün.
Bir Drupal teması yüklemek için:
- Üst menüde bulunan Appearance bölümüne gidin.
- Install new theme butonuna tıklayın.
- Bir tema URL’si girin veya bilgisayarınızdan yükleyin.
- Drupal tema kurulumunu sonlandırmak için install tuşuna basın.
İçerik ve Sayfalar
Yazılar ekleme, makaleler yazma, landing sayfaları üretme — tüm bu görevleri Drupal ile nispeten kolay şekilde halledebilirsiniz. Tüm iş İçerik bölümünden yapılıyor.
Varsayılan ayarlarıyla yapabilecekleriniz:
- İçerik bölümünden makaleler (zaman-duyarlı yayınlar) veya basit sayfalar (‘Hakkımızda’ gibi) eklenebilir.
- Yorumlar bölümünden ziyaretçilerinizin bıraktıkları mesajları görebilir ve düzenleyebilir.
- Dosyalar bölümünden ise içerik üretirken yükleyeceğiniz resimleri ve diğer ortam dosyalarını bulabilirsiniz.
Genel olarak, Drupal etkileyici miktarda işleve sahiptir, bu sebeple diğer başlıca içerik yönetimi sistemlerine karşı güçlü bir pozisyonda bulunuyor.
Modüller ve İşlevsellik
Son olarak biraz da Drupal modüllerinden ve web sitenize yeni işlevler eklemekten konuşalım
Eğer üst menüden Extend bölümünü açarsanız, oldukça havalı özellikler edinebilirsiniz.
Her bir yeni Drupal kurulumuna dahil edilen bir takım core modüller bulunuyor. Bunlara ek olarak, resmi dizinde 40000’in üzerinde Drupal modülü bulabilirsiniz.
Drupal modülü yüklemek için:
- Install new module butonuna tıklayın.
- Bir modül URL’si girin veya bilgisayarınızdan yükleyin.
- Install butonuna tıklayın ve Drupal modül kurulumunu tamamlayın.
Site Kur Aracı ile Web Sitesi Nasıl Kurulur
Site kur aracı, bir geliştirici değilseniz bir web sitesi kurmanın kolay ve hızlı bir yoludur. Temalardan, SEO’ya ve sitenizdeki alışveriş sepetine her şey tek bir panelden kontrol edilebilir.
Bir web sitesi kurmak için harici bir kurulum işlemi gerekmez. Tüm yapmanız gereken kontrol panelinden Web Sitesi Kurucusu bölümünü açmak.
Kullanmadan önce diğer bütün scriptlerin yedeklendiğine veya silindiğine emin olun. Eğer web sitesi kurucusu ile sitenizi yayınlarsanız, mevcut bazı dosyaların üzerine yazılabilir.
Görünüm ve Tasarım
İlk adımınız bir görünüm belirlemek olmalı. Dahili taşıma aracını kullanarak herhangi bir websitesi türünü içe aktarabilir veya 200’ün üzerinde ücretsiz taslaktan seçiminizi yapabilirsiniz.
Projenize bağlı olarak, her türlü web sitesine uygun kategoriler mevcuttur. Landing sayfalarından otellere ve e-ticaret sitelerine kadar her şey yapabilirsiniz.
Size uygun temayı bulduğunuzda, web sitesi kurucusuna geri yönlendirileceksiniz.
Araçlar ve Geliştirme Süreci
Şimdi asıl eğlence başlıyor. Ekranın üst bölümünde ihtiyacınız olan bütün araçların bulunduğu bir bölüm göreceksiniz. Şimdi ne tür web sitesi kurma araçları olduğuna bir göz atalım.
Öncelikle, bazı temel işlevler göreceksiniz:
- Yayınla, kaydet ve yedekleme aracı;
- Websitesini önizleme özelliği;
- Geri al/İleri al butonları;
- Cihaza bağlı olarak responsive ayarları;
Ardından sitenizin yapısına ve tasarımına yardımcı çeşitli gelişmiş özellikleri görebilirsiniz:
- Alışveriş sepeti işlevi
- Çeşitli ödeme yöntemleri
- Sosyal medya entegrasyonu
- Bing veya Google maps aracılığıyla konum hizmetleri
- Youtube aracılığıyla videolar ekleme
- Butonlar, bloklar ve menüler gibi öğeler oluşturma.Son olarak bir o kadar önemli bir diğer bölüm ise sağ üst kısım. Buradan daha teknik bölümleri kontrol edebilirsiniz:
- Sayfalar ve navigasyon oluşturma
- Dil belirleme
- SEO faktörleri (meta başlıklar, açıklamalar, anahtar kelimeler, kalıcı bağlantılar, HTTPS zorlama gibi)
- Site kimliği (favicon, arkaplan ve stil)
Eğer küçük veya orta ölçekli bir proje üzerinde çalışıyorsanız, bu seçenek kesinlikle denemeye değer. Artı olarak, piyasada çeşitli harika web sitesi kurma araçları bulunuyor. Daha da iyisi, isteyen herkesin kullanımına açık!
Adım 5: Web Sitenizin Geleceğini Planlama
Artık farklı web hosting hizmetlerinin ne olduğunu ve web sitesi kurmak için kullanılabilecek en iyi araçların neler olduğunu biliyorsunuz. Ancak maceramız burada bitmiyor, açıkçası daha yeni başlıyor!
Projenizi muhteşem bir websitesine dönüştürmek için aşağıdaki sekiz ipucuna göz atabilirsiniz.
Alanınızı İyi Tanıyın
Mutlaka yapmanız gereken en önemli şeylerden bir diğeri ise, niche belirleyerek ve web sitenizin istikametini çizmek. Düzgün bir plan yapmadan, işler hızlı şekilde tersine dönebilir.
Başlangıç için bazı noktalar:
- Tutkunuzu tanıyın. Eğer sevdiğiniz şeyi yaparsanız, her zaman daha iyi sonuçlar alırsınız. Artı olarak başarı şansınız yükselir. Örneğin, eğer bir kitap kurduysanız kitaplarla ilgili bir blog açmak iyi bir başlangıç olabilir.
- Piyasa araştırması. İnsanların ne aradığını görebilmek, geliştireceğiniz içerik veya ürünün ne olacağına karar vermenize yardımcı olabilir. Google Trends, KWFinder ve Answer The Public gibi araçlar kullanarak belirlediğiniz niche için en popüler arama terimlerini ve sorularını görebilirsiniz.
- Fikirlerle beyin fırtınası. Son olarak, boş bir sayfa açın ve ne kadar garip veya imkansız gibi görünsede bütün fikirlerinizi yazın. Kusursuz planı oluşturmak oldukça fazla zaman ve kararlılık gerektirir, bu yüzden her adım önemli!
Genel itibariyle eğer gerçekten ilgilendiğiniz bir niche veya başlıkla ilgili bir web sitesi yaparsanız, daha iyi sonuçlar elde edersiniz. Bu sayede üstün kalite içerik üreterek her zaman ilgili kalabilirsiniz.
Google Analytics Uygulaması
Elinizde herhangi bir veri olmadan önemli kararlar almanız oldukça zorlu olabilir. Bu yüzden istatistikler toplamak başarınız için hayati öneme sahip. Bu görev için en iyi araçlardan birisi Google Analytics (GA) hizmetidir.
Kullanıcıların web sitenizi nasıl bulduğu, bir şey satın alıp almadığı, belirli bir sayfada ne kadar zaman geçirdiği gibi hedef kitlenizle ilgili önemli iç görüler elde edebilirsiniz.
Eğer daha önce GA kullanmadıysanız, endişelenmeyin. Doğru yolu bulabilmeniz için Google’ın derinlemesine rehberleri ve akademik dersleri bulunuyor. Başlangıç için:
Bu kaynaklar ihtiyacınız olan bütün bilgi ve ipuçları için yeterli olacaktır.
Kaynak Kullanımı Takibi
Emeğinizi harcadığınız sitenizin sağlığını kontrol ederek gereksiz kapanmaların ve sorunların önüne geçebilirsiniz. Bu yüzden sitenizin kullandığı kaynak miktarını ara ara kontrol etmek büyük önem taşımaktadır.
Hostinger’da bu bilgileri doğrudan kontrol panelinden görebilirsiniz. Tüm yapmanız gereken Sipariş Kullanım bölümünü açmak.
Sitenizi daha fazla insan ziyaret etmeye başladığında sıra dışı aktivite gözlemleyebilirsiniz, bunun anlamı daha fazla güce ihtiyacınız veya kullanım miktarını azaltmanız gerektiğidir.
Deneme Ortamı Hazırlama
Web sitelerinin önemli bir büyüme faktörü de güncellemeler yaparak yeni özellikler eklemektir. Bunu verimli şekilde yapabilmek için, iki ana bileşene ihtiyacınız var:
- Ziyaretçi/kullanıcı geribildirimi. Çoğu durumda site kullanıcıları endişelenmeniz gereken en önemli şeydir. Yapacağınız değişiklikler sayfalarınızda geçirilen zamanın kalitesini arttırmaya yönelik olmalıdır. Bunu yapabilmek için kullanıcılarınıza sormaktan daha iyi bir yol olamaz.
- Geliştirme için deneme ortamı. Yeni şeyleri web sitenizin aslı üzerinde denemek iyi bir yaklaşım değildir çünkü bazı durumlarda bir şeyler yanlış gittiğinde hatalarla veya sorunlarla baş başa kalabilirsiniz. Dolayısıyla XAMPP ile yerel bir deneme ortamı oluşturabilir veya Web Sitesi Ekle özelliğini kullanarak test için subdomain açabilirsiniz.
Dünyada tekrar tekrar deneyip yanılmadan başarılı olan bir web sitesi yoktur. En önemli nokta, doğru çıkarımlar yaparak ileriye bakmaktır.
HTTPS Protokolü Kullanın
HTTPS şifreleme yavaş ancak emin adımlarla internetin yeni standartı haline gelmektedir. Eğer sitenizde hassas bilgiler işleniyorsa (şifreler, kişisel bilgiler, ödeme bilgileri gibi), o halde MUTLAKA HTTPS kullanmalısınız.
Dahası SSL/TLS kullanmanın diğer pek çok faydası bulunuyor, örneğin:
- Gelişmiş SEO derecesi. Google gibi arama motorları HTTP yerine HTTPS kullanmayı teşvik ediyor.
- Güven kazanın. Ziyaretçi ve kullanıcılarınız özel bilgilerinin güvende olduğunu bilirler.
- Güvenli değil uyarısından kaçınma. Chrome version 68 ile birlikte HTTP kullanan web siteleri, URL adreslerinin yanında “güvenli değil” uyarısı göstermektedir.
HTTPS kullanabilmek için öncelikle SSL/TLS sertifikası yüklemelisiniz. Ayrıca ücretsiz SSL almak istiyorsanız Hostinger sizin için idealdir çünkü kurduğunuz her site için hesabınıza otomatik SSL sertifikası tanınır.
Ücretsiz bir alternatif için, manuel SSL kurulum rehberimize göz atabilirsiniz.
Güvenliği Arttırma
Güvenlik her zaman önce gelir. Günümüzde, asla “gereksiz miktarda” güvenlik diye bir şey yoktur, özellikle de internette gezinen tehlikeleri hesaba kattığımızda. Sitenizi etkileyebilecek en yaygın tehlikeler:
- DoS/DDoS saldırıları. Bir siteye devasa miktarda talep gönderilerek yapılan siber saldırı türüdür. Bunun bir sonucu olarak sayfalar inanılmaz şekilde yavaşlar veya yanıt vermeyi durdurur.
- Spam. Eğer sitenizde yorumlara veya iletişim formlarına izin veriyorsanız, insanlar bu kanalları kullanarak sitenizi çöple doldurabilir. Bu kanallar için gerekli güvenlik önlemlerini aldığınıza emin olun (örneğin captcha).
- Brute-force saldırıları. Bu tür saldırılarda kişiler şifreleri tahmin edebilmek için olabildiğince farklı şifre kombinasyonunu denerler (genellikle özel scriptler kullanarak).
Sitenizi tüm bu tehlikelere karşı korumak için farklı güvenlik önlemleri alabilirsiniz, örneğin:
- Captcha kullanın. Spam ve iletişim formlarını suistimal eden durumlara karşı sade ancak oldukça etkili bir araç.
- Giriş denemelerini sınırlandırın. Birden fazla yanlış şifre girilmesi durumunda 5-10 dakikalık ceza aralığı belirleyin.
- Güvenlik eklentisi yükleyin. Eğer WordPress kullanıyorsanız, WordFence veya Sucuri gibi eklentiler kullanarak ekstra bir koruma katmanı ekleyebilirsiniz (işlemci kullanımını arttırabilir).
- Her şeyi güncel tutun. Eskimiş scriptler sıklıkla güvenlik açığı oluşturur. Bunların çoğu güncellemelerle giderilebilir bu yüzden sürekli olarak güncelleme olup olmadığını kontrol edin.
- CloudFlare kullanın. CF kullanarak sitenizi sadece çeşitli saldırılara karşı korunmaz ayrıca çeşitli coğrafi konumlardan erişimi hızlandırabilirsiniz.
Son olarak, seçeceğiniz web hosting platformunun güvenli olduğuna emin olmalısınız. Örneğin, Hostinger’da özel güvenlik duvarı ayarlarıyla gerçek zamanlı izleme araçları kullanarak brute-force, DDoS, XSS gibi saldırı ve tehditlere karşı koruma oluşturuyoruz. Bu sayede web siteniz her zaman açık ve çalışır durumda oluyor.
Web sitesi Hızını Arttırın
Web sitesi nasıl kurulur rehberinin bir diğer önemli unsuru da hızdır. Yavaş bir siteden daha sinir bozucu bir şey olamaz. Sayfa hızı ve yüklenme süresi kullanıcı deneyimi için önemli roller oynuyorlar. Bunun sonucu olarak, hızlı bir web sitesi sadece SEO derecesini arttırmakla kalmıyor ayrıca ziyaretçileriniz daha mutlu oluyor.
Sitenizin durumunu öğrenmek için GTmetrix veya Google’ın PageSpeed Insights hizmetini kullanabilirsiniz.
Alacağınız tavsiyelere bağlı olarak aşağıdaki rehberlere göz atmak isteyebilirsiniz:
Google Aramalarda bulunan tavsiyeleri kontrol ederek ayrıca kazanımda bulunabilirsiniz.
Sıradaki Adımlarınızı Planlayın
Son ancak bir o kadar önemli diğer bir şey ise, bir kaç adım önde olmaya çalışmaktır. Eğer bir web sitesi kurumsal bir yapıya sahipse, hangi sayfaların olması gerektiğine karar verin. Planınız bir e-ticaret imparatorluğu kurmaksa, ürününüzü iyi tanıyın ve nasıl daha geniş kitlelere ulaşacağınızı düşünün.
Beyin fırtınası yaparak fikirlerinizi tek bir sayfaya dökün. Bu sayede zaman içinde nasıl ilerlediğinizi görebilirsiniz. Ek olarak, projeniz yeterince büyüdüğünde diğer insanlara gösterebilirsiniz.
Son Söz
Tebrikler! Bu rehberi tamamlayarak farklı yöntemler kullanarak web sitesi nasıl kurulur öğrenmiş oldunuz. İsterseniz site taşıma yaparak baştan site kurma derdinden kurtulabilirsiniz!
Ayrıca çeşitli büyüme ve gelişme planları keşfederek, sitenizi diğerlerinden ayırmanıza yardımcı olacak farklı araçlar tanıdınız. Öyleyse web sitesi kurmak için neyi bekliyorsun?