Web Sitesi Kurmak İçin 8 En İyi CMS Platformu

Web Sitesi Kurmak İçin 8 En İyi CMS Platformu

Web sitesi açmak artık her zamankinden daha kolay. İstediğiniz türde web sitesi kurabilmenize olanak sağlayan oldukça fazla sayıda platform mevcut. Ancak en iyi CMS hangisi sorusunu cevaplamak biraz güç.

Bu rehberde bu seçimi yapmanıza yardımcı olacağız. En iyi CMS seçimi için bir araya 8 aday getiriyor ve bu adayları yakından inceliyoruz:

Bunlardan herhangi birini denemek isterseniz, Hostinger’da tek tıklama kurulum ve 7/24 canlı destek içeren web host planlarına göz atabilirsiniz.

Rehberi tamamladığınızda siteniz için en uygun CMS kararını vermiş olacaksınız!

İçerik Yönetim Sistemleri Hakkında Temel Bilgiler

WordPress yönetici paneli görünümü

İçerik yönetim sistemi, internette göze hitab edecek şekilde içerik yayınlayarak yönetebilmenizi sağlayan bir uygulamadır. Doğrudan kendi websitenizde makaleler yayınlayabilmenize olanak sağlayan bir metin editörünüz (Notepad veya TextEdit gibi) olduğunu hayal edebilirsiniz.

CMS’nin en basit tanımı bu şekilde yapılabilir. Elbette günümüzde en iyi CMS seçenekleri yukarıda belirtilenden çok daha fazlasını başarabilmenizi sağlıyor. Bunlar sayesinde içeriğinizi konumlandırabilir, değişiklikler yapabilir, görsel editörler kullanarak biçimlendirebilirsiniz.

CMS’ler ile web sitesi kurma araçlarını karıştırmamak lazım. Web sitesi kurma araçları sizlere herhangi bir teknik bilgi gerektirmeksizin web sitesi kurmanıza yardımcı olan bir araçtır. Genellikle görsel bir sürükle-ve-bırak editörü kullanarak bunu başarmanızı sağlıyor. Nispeten daha basitler ve kişiselleştirme seçenekleri geniş değil dolayısıyla web siteniz üzerinde az bir kontrole sahip oluyorsunuz.

Diğer taraftan CMS’ler ise eskiden öğrenmesi ve teknik bilgi olmadan kullanımı oldukça zor olan sistemlerdi. Ancak günümüzde en iyi CMS seçeneklerini kullanarak modern web siteleri yapabilirsiniz.

Bu CMS türü, web siteleri kurmak ve içeriği yönetmek için hepsi bir arada bir çözümdür. Kullandığınız CMS’ye bağlı olarak ‘eklentiler’ veya ‘uzantılar’ aracılığıyla çeşitli harici özellikler edinebilmeniz mümkün. Bunlardan birazdan bahsedeceğiz.

İçerik Yönetim Sistemi Kullanarak Neler Yapılabilir

Çoğu insan CMS’lerin sadece blog siteleri için olduğunu düşünmekte. En iyi CMS platformlarından bazılarının ilk başta blog siteleri için geliştirildiği doğru. Ancak bunların çoğu kendilerini geliştirerek artık oldukça özelleştirilebilir bir hal aldı. Örneğin WordPress tüm internet sitelerinin %30’unu oluşturuyor.

Gerçek şu ki, günümüzde CMS’ler o kadar esnek ki, neredeyse dilediğiniz her türlü proje için kullanılabilirler. Ancak çoğunlukla içerik üreten ve yayınlayan web siteleri için idealler. Bunun anlamı, evet CMS kullanarak basit blog siteleri, rehber siteleri, portföyler, haber siteleri açabilirsiniz. Doğru araçları kullanarak CMS ile çok daha gelişmiş web projeleri oluşturulabilir. Bunlara örnek olarak online dükkanlar, özel üyelik siteleri ve forumlar gösterilebilir.

Birazdan günümüzün en iyi CMS platformlarını tanıtmaya başlayacağız. Ancak hemen öncesinde websiteniz için CMS seçerken göz önünde bulundurmanız gerekenlerden konuşalım.

En İyi CMS Platformunda Neler Bulunmalı

Artık teorik olarak CMS’lerin ne olduğu konusunda en azından fikir sahibisiniz. Şimdi birazda bu platformların sunduğu bazı spesifik özelliklerden konuşalım. En iyi CMS platformunda bulunması gerekenler:

  • Kolayca yeni içerik yayınlamaya müsait olmalı. Kaliteli bir CMS güçlü bir editöre ve içeriğinizin müthiş gözükmesi için çeşitli biçim seçeneklerine sahip olmalıdır.
  • İçerik sınıflandırma seçenekleri bulunmalı. Websitenizde ne kadar fazla içerik varsa, her şeyi düzenli tutmak o kadar önemli. Bu yüzden en iyi CMS, içeriğinizi kategorilere ayırma ve onları etiketleme gibi imkanlar sağlamalı.
  • Sayfa düzenleme işlevi olmalı. İçerik yayınlamanın yanında websiteniz için farklı türlerde sayfalar oluşturmanız gerekiyor. Seçeceğiniz CMS bu işin altından kalkabiliyor olmalı.
  • Yüksek seviyede kişiselleştirilebilir olmalı. Tecrübelerimize dayanarak söylemek gerekirse, en iyi CMS platformları oldukça kişiselleştirilebilir. Bu şu demek, sitenize istediğiniz özelliği ekleyebilir ve bu sayede daha gelişmiş web siteleri kurabilirsiniz.
  • Güçlü bir topluluğa sahip olmalı. Aktif topluluğa sahip CMS’ler sürekli olarak geliştirildiğinden her zaman güncellemelere, güvenlik yamalarına ve diğer bilgili kullanıcıların yardımına erişebilir durumda olursunuz.

Bu 5 madde kendiniz için en iyi CMS platformunu seçerken unutmamanız gereken noktalar. Bunların haricinde en iyi CMS seçeneklerinden bazıları hedeflendikleri proje türleri bakımından diğerlerinden farklılık gösterecektir.

Bu rehberin devamında bazı popüler CMS platformlarına yakından bakacağız. Onları neyin popüler ve eşsiz yaptığından bahsederek artı ve eksilerini tartışacağız ve siteniz için en iyi CMS platformunu belirleyeceğiz.

En iyi CMS Platformları

Burada sizin için seçtiğimiz CMS seçenekleri oldukça çeşitli. Ancak hepsinin ortak bir noktası var — hepsi açık kaynak kodlu ve Hostinger’da tek tıkla kurulum için uygun! Bu sayede her birini indirip denemekle zaman kaybetmiyorsunuz. Hepsi bir arada web hosting planları ile sizin için en iyi CMS platformunu bulun.

Bunu aradan çıkardığımıza göre şimdi ücretsiz en iyi CMS platformlarına göz atalım.

1. WordPress

WordPress anasayfası

WordPress‘i duymamış olmanıza imkan yoktur herhalde. Bu CMS rakipleriyle karşılaştırıldığında devasa bir piyasa hacmine sahip ve sebebini görmek oldukça kolay. WordPress bir blog sitesi platformu olarak hayatına başlamış olsa da bunun çok ötesine evrildi. Platformun kullanımı oldukça kolay ve eklentiler ile temalar (arasından seçim yapabileceğiniz binlercesini) kullanarak istediğiniz gibi kişiselleştirebilmeniz mümkün.

İçerik yönetim sistemi olarak WordPress üstün sınıf bir tecrübe sunuyor. Yeni yazılar ve sayfalar yayınlamak kolay ve içeriği biçimlendirebilmenizi sağlayan güçlü bir editöre sahip. Dahası, platform kullanıcı kaydına imkan tanıyarak sürekli olarak güncelleniyor ve ayrıca devasa bir kullanıcı topluluğuna sahip.

Başlıca Özellikler:

  • Sezgisel yayınlama ve içerik yönetimi ayarlarına sahip.
  • İçeriği kolaylıkla biçimlendirebilmenizi sağlayan güçlü bir editör sunuyor.
  • Binlerce tema ve eklentiler sayesinde oldukça kişiselleştirilebilir.
  • Güçlü ve canlı bir topluluğa sahip.

WordPress kullanmanın tek kötü yanı bazen sitenize ihtiyacınız olan spesifik bir işlevi eklemekiçin biraz deneme yanılma yöntemi uygulamanız gerekiyor. Etrafta daha modernleştirilmiş bir blog tecrübesi sunan seçenekler bulunuyor ancak hiç biri WordPress’in sunduğu kişiselleştirilebilirliğe sahip değil.

2. Joomla!

Joomla anasayfası

İnsanlar en iyi CMS hangisi diye tartışırken WordPress’in hemen yanında anılan isimlerden biriside Joomla. Genel kabul görmüş bir gerçekse şu, Joomla yeni kullanıcılar için WordPress kadar kullanımı kolay olmasa da bazı noktalarda çok daha esnektir.

Örneğin, eğer çok sayıda ‘özel yazı türleri’ ile uğraşmanız gerekiyorsa Joomla harika bir seçenektir. Bunun anlamı şu, eğer genellikle metin bazlı içerik yayınlayan bir websitesi açacaksanız, ideal bir platformdur. Joomla ayrıca kullanıcı yönetimi söz konusu olduğunda çok daha fazla seçenek sunuyor. Bu sebeple üyelik bazlı web siteleri için de fantastik bir çözüm halini alıyor.

Bunların üstüne, Joomla ayrıca varsayılan olarak çoklu dil desteğine sahip. Bu sayede sitenize daha fazla dil eklemek için uzantı veya eklenti aramanıza gerek kalmıyor. Son olarak, Joomla’nın farklı içerik türleri için tek zamanda birden fazla tema kullanımına olanak sağladığını ekleyelim.

Başlıca Özellikler:

  • Özel yazı türleri için muhteşem bir çözüm.
  • Gelişmiş kullanıcı yönetimi seçeneklerine sahip.
  • Varsayılan olarak çoklu dil desteği bulunuyor.
  • Her bir sayfa türü için farklı bir tema kullanımına olanak sağlıyor.

Kağıt üzerinde Joomla harika görünüyor ve oldukça güçlü bir seçenek. Ancak yeni kullanıcılar için WordPress kadar kullanımı kolay değil, dolayısıyla bu CMS platformunu kullanarak web sitesi sahibi olmayı öğrenmek biraz zaman alabiliyor.

Ayrıca bazı rakipleri kadar fazla sayıda uzantı ve temaya sahip değil. Bu çok da ciddi bir sorun değil ancak manuel olarak eklemeniz gereken bazı özelliklerin olduğu anlamına geliyor ve ortalama düzeyde web geliştirme tecrübesine sahip olmak gerekiyor.

3. Drupal

Drupal anasayfası

Drupal, açık kaynak kodlu en iyi CMS tartışmalarında geçen bir diğer güçlü isim. Piyasa hacmi olarak WordPress ve Joomla’nın gerisinde kalsa da bu onu daha önemsiz kılmıyor.

Pratikte, Drupal rakibi Joomla ile aynı alanlarda yıldızı parlıyor. Örneğin özel yazı türleriyle uğraşırken oldukça kullanışlı bir sistem sunuyor. Ayrıca kullanıcılarınız ve yetkileri üzerinde daha fazla kontrole sahipsiniz ve yine varsayılan olarak çoklu dil desteği sunuyor.

Ancak Drupal’ı kendi sınıfının yıldızı yapan bazı diğer alanlar bulunuyor. Örneğin sınıflandırma sistemi rakiplerinden çok daha güçlü. Ek olarak, Drupal hem WordPress hem de Joomla’dan çok daha güvenli bir platform olarak görülüyor.

Başlıca Özellikleri:

  • Esnek özel yazı oluşturma ve yönetme sistemi sunuyor.
  • Gelişmiş kullanıcı yönetimi ve yetki ayarlarına sahip.
  • Varsayılan olarak çoklu dil desteği bulunuyor.
  • Detaylı bir sınıflandırma sistemi.
  • Web siteniz için üstün sınıf güvenlik sunmasıyla tanınıyor.

WordPress, Joomla ve Drupal’ı içeren ‘Üç büyükler’ kulübünün üyelerini kullanarak istediğiniz herhangi türde bir web sitesi yapabilirsiniz. Ancak Drupal ölçeklenebilirliği ve güvenliğiyle tanınıyor, dolayısıyla işletmeler ve kurumsal siteler için daha iyi bir çözüm.

Ancak oldukça yüksek bir öğrenme eğrisine sahip. Çoğu durumda, eğer web geliştirme tecrübeniz bulunmuyorsa Drupal kullanmanızı tavsiye etmiyoruz. Ancak eğer geliştirmeyle aranız iyiyse Drupal günümüzün en iyi CMS platformlarından birisi.

4. Typo3

Typo3 anasayfası

Artık daha nadir tanınan CMS platformlarının evrenine yaklaşıyoruz. Ancak bu durum onları daha önemsiz kılmıyor. Sadece daha spesifik kullanım noktaları olduğu anlamına geliyor.

Örneğin, Typo3. Bu CMS platformu ölçeklenebilirliğiyle öne çıkıyor ve kurumsal-seviye web sitelerini hedef alıyor. Örneğin kurum içi ağ kurmak için CMS kullanmak istiyorsanız, Typo3 harika bir seçim olacaktır.

Diğer taraftan konu kullanım kolaylığına geldiğinde Typo3 genellikle önlerde yer almıyor. Tecrübemize göre bu CMS platformu web geliştirme konusunda ortalama bilgiye sahip kullanıcılara yönelik ve nispeten küçük, sade web siteleri için uygun değil.

Ancak Typo3 çeşitli bazı harika özelliklere sahip, örneği çoklu dil desteği gibi. Ayrıca tek bir kurulumla birden fazla web sitesi çalıştırabiliyorsunuz, bu da size oldukça zaman kazandırıyor.

Başlıca Özellikler:

  • Kurumsal seviye websiteleri için harika bir seçenek.
  • Çoklu dilde websiteleri için destek sunuyor.
  • Tek bir kurulumdan birden fazla siteyi yönetebilmenizi sağlıyor.
  • Tüm websiteleriniz boyunca veri ve araç paylaşımını mümkün kılıyor.

Her şeyi hesaba kattığımızda sadece aynı şemsiye altında birden fazla web sitesi çalıştırmanız gerekiyorsa Typo3 kullanmanızı tavsiye ediyoruz. Bu CMS ile temaları, uzantıları ve hatta kullanıcılarınızı siteleriniz arasında paylaşabilirsiniz, bu diğer platformlarda bulunmayan bir özellik.

5. Serendipity

Serendipity anasayfası

Önceki seçimimizin aksine Serendipity küçük çaplı bloglar için kusursuz, kullanıcı dostu bir CMS platformu. Tecrübemize dayanarak konuşursak, kullanabileceğiniz en hafif CMS platformlarından birisi.

Bu durum özelliklerinin daha az olduğu anlamına gelmiyor. Aksine sahip olduğu dahili dinamik önbellek ayarları sayesinde çoğu web sitesi için muhteşem performans sunuyor.

Konu işlevselliğe geldiğinde, eklentiler ve temalar kullanarak platformu dilediğinizce genişletebilirsiniz. Dahası front veya back-end spesifik eklentiler kullanabilirsiniz, dolayısıyla aradığınız araçları bulmak daha kolay.

Başlıca Özellikler:

  • Performans ve hız odaklı web siteleri için kusursuz.
  • Çok sayıda tema ve eklentilerden oluşan geniş bir dizine sahip, websitenizi kişiselleştirmek daha kolay.

Genel olarak, Serendipity nispeten küçük websiteleri için kusursuz bir seçenek. Bu sayede kurulumu oldukça basit ve zarif bir blog kurmak çocuk oyuncağı. Ancak daha hırslı projenelerle ilgileniyorsanız, çok güçlü bir seçenek olmayacaktır. Eğer WordPress veya Joomla kadar kompleks olmayan ancak öğrenmesi oldukça kolay olan bir şeyler arıyorsanız tavsiye ediyoruz.

6. Dotclear

Dotclear anasayfası

Dotclear, eğer doğrudan blog sitesi tecrübesi istiyorsanız muhteşem bir diğer CMS seçeneği. Denediğimiz bütün CMS’ler arasında sadece birkaçının kullanımı Dotclear kadar kolay. Buna rağmen platform WordPress’in sunduğuna benzer bir düzenleme ve biçim editörüne sahip.

Dotclear kullandığınızda yazı yayınlama, yönetme ve sınıflandırma gibi bir dizi güçlü araç setine sahip olursunuz. Platform sayesinde yazılarınızı sade metin, HTML ve hatta Wiki biçiminde yazabilirsiniz.

Bu temel özelliklerinin yanında Dotclear ayrıca kendi RSS beslemelerinizi oluşturabiliyorsunuz. Artı olarak eklentiler ve temalar kullanarak sitenize yeni işlevler ekleyebilirsiniz.

Başlıca Özellikler:

  • Kurulumu ve kullanımı çok kolay.
  • Sade metin, HTML ve Wiki biçimi desteğine sahip.
  • Siteniz için kolaylıkla RSS beslemeleri oluşturabilme.

Nihayetinde, Dotclear’ı Serendipity ile aynı kategoriye ekliyoruz. Eğer sade bir blog sitesi tecrübesi arıyorsanız en iyi içerik yönetim sistemlerinden birisi. Artı olarak her ikisi de başarılı bir proje başlangıcı için gerekli bütün özelliklere sahip. Hangisini seçeceğiniz tamamen kişisel zevkinize kalmış.

7. ImpressPages

ImpressPages anasayfası

Sırada az bilinen bir CMS olan ImpressPages var. Ancak bu platform şimdiye dek gördüğümüz en iyi blog tecrübelerinden birisini sunuyor. Editörü oldukça temiz ve modern bir arayüze sahip. Artı olarak diğer CMS’lerin sunmadığı bazı diğer öğeleri sunuyor, —en azıntan eklenti kullanmadan— haritalar ve formlar gibi.

Blog ve yazı düzenleme bir yana, bu CMS platformu tasarım konusunda yüksek puan alıyor. Paneli modern bir görünüme sahip, kullanımı kolay ve sayfalarınızla sitenizin işlevselliğini düzenlemek üzere çok sayıda seçeneğe sahip.

Eğer geçmiş yüzyıldan kalmışa benzemeyen bir arayüze sahip CMS platformu arıyorsanız, ImpressPages harika bir seçenek. Ayrıca sezgisel bir sürükle-ve-bırak kurucuya sahip, böylelikle ihtiyacınız olan sayfaları oluşturmak çok daha kolay. Bunların üstüne ayrıca eklentiler ve temalar kullanarak CMS’yi kişiselleştirebilirsiniz.

Sahip olduğu artılara rağmen, ImpressPages mevzubahis uzantı sayısı olduğunda WordPress ile yarışabilecek konumda değil. Dolayısıyla özel işlevlere sahip web siteleri kurmak biraz zorlu olabiliyor.

Başlıca Özellikler:

  • Kullanımı kolay olan sade ve modern bir arayüze sahip.
  • Gelişmiş işlevlere sahip güçlü bir editör sunuyor.
  • Sürükle-ve-bırak sayfa kurucusu sayesinde kolaylıkla içerik üretebiliyorsunuz.
  • Yeterli sayıda eklenti ve temaya sahip.

Bize göre az tanınan bu CMS platformu, sade landing sayfaları oluşturmak istiyor veya kullanım kolaylığına büyük önem veriyorsanız uygun bir çözüm olabilir.

8. Chamilo

Chamilo anasayfası

Son ancak yine de önemli bir diğer seçenek ise Chamilo. Bu platform şimdiye dek gördüğümüz diğer seçeneklerden çok daha farklı çünkü belirli bir websitesi türüne yönelik tasarlanmış — eğitim siteleri. Hatta Chamilo Learning Management System (LMS) adı verilen, spesifik bir CMS türü.

Chamilo ile ister basit ister kompleks online dersler oluşturabilirsiniz. Dersleriniz metin, multimedya öğeler ve çoktan seçmeli sorular içerebilir ve hatta ödevler verebilirsiniz. Eğer ödev dağıtmanıza imkan sağlayan bir CMS arıyorsanız, başka yerde aramayın.

Chamilo ve incelediğimiz diğer CMS seçeneklerini karşılaştırmak çok da mantıklı değildir çünkü bu platform tamamen tek bir alana hitap ediyor. Ancak Chamilo kullanım kolaylığı konusunda oldukça başarılı olduğunu söylemeliyiz. Eğer çok sayıda öğretmeni yönetmeniz ve online dersler oluşturmak için güçlü araçlara ihtiyacınız varsa, harika bir çözümdür.

Başlıca Özellikler:

  • Online dersler oluşturmak için güçlü bir platform sunuyor.
  • Birden fazla öğretmenin kolaylıkla yan yana çalışabilmesini sağlıyor.
  • Sınavlar, sorular, ödevler ve diğer eğitim materyalleri oluşturabilmenize olanak tanıyor.

Sonuç

Hangi CMS platformunu kullanacağınızı seçmek bir İşletim Sistemi seçmeye benzer, oldukça kişiseldir. En iyi CMS platformlarının hepsi kendine özgü destekçilere ve karşıtlara sahip ancak kararınızı hemen vermeniz gerekmiyor. Kişisel olarak kullanım kolaylığı ve kişiselleştirilebilirlik açısından biz WordPress‘i tercih ediyoruz. Ancak sizin tercihiniz farklı olabilir, dolayısıyla tavsiyemiz kararınızı vermeden önce birden fazla CMS platformunu denemeniz yönünde olacaktır.

En iyi CMS platformları hakkında ne düşünüyorsunuz? Düşüncelerinizi aşağıdaki yorumlar bölümünü kullanarak bizimle paylaşabilirsiniz!

Author
Yazar

Gürkan M.

Gürkan, Amerikan Kültürü ve Edebiyatı mezunu ve Hostinger’da pazarlama asistanı olarak içerik yönetimi, dijital pazarlama ve çevirilerden sorumlu. Küçük yaşta tanışıp o günden bu yana hayatının büyük bir parçası olan internette web geliştirme ve özel olarak WordPress konularıyla yakından ilgileniyor. Ayrıca, pervasız bir gamer.