WordPress 504 Gateway Time-out Hatasının Çözümü

WordPress 504 Gateway Time-out Hatasının Çözümü

504 Gateway Time-out sunucu hatası kodu sunucunun kendisine gelen bir talebi zamanında tamamlayamaması durumunda talebin geri gönderebilmesini sağlayan bir HTTP (Hiper Metin Transfer Protokolü) durum kodudur.

500 internal server error veya 502 bad gateway error hatalarına nazaran daha nadir rastlansa da, herkes internette gezinirken en az bir kaç defa bu hatayla karşılaşmıştır.

Herhangi bir internet sitesini ziyaret ettiğinizde, bir talep oluşturulur ve bu talepler ihtiyaç duyulan elementleri barındıran web sunucularına gönderilir. Her bir talep işlendiğinde sunucu talep edilen kaynaklarla birlikte geriye bir HTTP durum kodu gönderir. Varsayılan olarak, HTTP durum kodu bir şeyler ters gitmediği sürece görüntülenemez. Bu rehberimizde 504 gateway nedir ve nasıl çözülür konularına odaklanacağız.

Bu rehberimiz, 504 ağ geçidi zaman aşımı hatasının olası nedenlerini ele almakta. Siteyi kısa sürede hazır hale getirmenize yardımcı olacak ipuçlarını aşağıda bulabilirsiniz.

Hata kodu504 Gateway Timeout Error
Hata türüSunucu tarafında
Hata çeşitleri504 Gateway Timeout NGINX
Gateway Timeout Error
Gateway Timeout (504)
HTTP Error 504
Error 504
504 Error
504 Gateway Time-out. Sunucu zamanında yanıt vermedi
Bu sayfa çalışmıyor. Alanın yanıt vermesi çok uzun sürdü
HTTP Error 504 – Gateway Timeout
504 Durum Kodu
504 Hata Kodu
Hata nedenleriFirewall – Güvenlik Duvarı
DNS sorunları
Ağ bağlantı hataları
Aşırı yüklenilmiş sunucu
PHP sınırları

504 Gateway Timeout Nedir?

5” rakamıyla başlayan HTTP durum kodları sunucu taraflı hatalardır. Ne zaman sunucular arasında iletişim bozukluğundan dolayı bir talep tamamlanamazsa bu kodlar ortaya çıkar.

504 gateway timeout hatası HTTP 504 görünümü

504 gateway timeout hatası bir sunucunun, geçit veya proxy işlevi gören bir başka sunucudan zamanlı bir cevap alamaması durumunda ortaya çıkan bir HTTP durum kodudur.

504 gateway timeout farklı şekillerde ve boyutlarda karşımıza çıkabilir. Örneğin:

504 Gateway Timeout nginx
Gateway Timeout Error
HTTP Error 504
504 Gateway Time-out – The server didn’t respond in time
HTTP Error 504 – Gateway Timeout

504 Gateway Timeout Hatası Nasıl Düzeltilir

Çoğu durumda 504 gateway timeout hataları sunucu tarafından kaynaklansa da, aynı zamanda kullanıcı tarafındaki sorunlar veya yanlış ayarlar sonucunda da ortaya çıkabilir. Bu nedenle iki sebebi de aklımızdan çıkarmadan bazı temel hata tanımlama adımlarını uygulayacağız.

1. Sayfayı Yenileyin

504 gateway timeout hatasının çıkış sebebini tanımlamanın ilk adımı oldukça basit. Birkaç dakika bekleyin ve ardından sayfayı yenileyin. Sunucu o an için normalin üzerinde talep aldığından daha fazlasını kaldıramıyor olabilir.

Online araçlar kullanarak sitenin 504 hatası yüzünden kapalı olup olmadığını görüntüleme

Bir yandan beklerken, internet sitesinin çalışıp çalışmadığını kontrol eden online araçlar kullanabilirsiniz. Bu sayede sorunun yerel ağ ile ilgili olup olmadığını netleştirebilirsiniz.

2. Farklı Bir Tarayıcı Deneyin

Eğer internet sitesi açık olduğu halde hala 504 gateway time-out hatası görüyorsanız, farklı bir internet tarayıcısından siteye girmeyi deneyin. Tarayıcı önbelleği temizleme veya gizli mod kullanmak sorunun tarayıcıyla ilgili olduğunu doğrulamaya yardımcı olabilir.

3. Flush DNS

504 gateway timeout bazen hatalı veya eski DNS önbelleği (cache) ortaya çıkabilir ancak bu önbelleği temizlemek hiç de zor değildir. İşletim sisteminize göre bunu yapma yöntemi değişiklik gösterebilir. Bu bağlantıdaki rehberden Windows, Linux ve Mac OS işletim sistemlerinde DNS önbelleğini nasıl temizleyeceğinizi öğrenebilirsiniz.

4. Farklı Cihazlarla Deneyin

İnternet sitesine farklı bir bilgisayardan, ağ bağlantısından veya mobil telefondan girmeyi deneyin. Eğer 504 gateway timeout hatasını yukarıdaki adımlardan hiç biri çözmediyse, bu adım sayesinde sorunun yerel mi yoksa sunucu kaynaklı mı olduğunu öğrenebiliriz.

5. Hata Günlüğünü Kontrol Edin

504 gateway timeout hatası aynı zamanda internet sitelerinde yakın zamanda gerçekleştirilen bir değişiklik veya güncelleme sebebiyle ortaya çıkabilir. Bunu öğrenmenin en hızlı yolu ipucu için hata günlüğünü (error log) kontrol etmektir. WordPress kullanıcıları, aşağıdaki satırları wp-config.php dosyasına ekleyerek hata mesajlarını kaydetmeyi başlatabilir.

define( 'WP_DEBUG', true ); 
define( 'WP_DEBUG_LOG', true ); 
define( 'WP_DEBUG_DISPLAY', false );
WordPress hata kayıt dosyası

Tamamlandıktan sonra, oluşturulan tüm girdiler wp-contents/debug.php dosyasında görülebilir.

6. Eklentileri Kontrol Edin

504 gateway timeout hatasını tanımlamaya çalışırken internet sitenizin eklenti ve uzantılarına göz atmanız önerilir. WordPress’de önbellekle ilgili eklentiler sorunun kaynağı olabilir. Eski veya uyumsuz eklentiler de sorun çıkartıyor olabilir. Dolayısıyla tüm eklentileri geçici süreyle devre dışı bırakmak sorunun ne olduğunu saptamanıza yardımcı olacaktır.

FTP aracılığıyla tüm WordPress eklentilerini kapatma

Tüm WordPress eklentilerini devre dışı bırakmak için wp-content dizinini açın ve plugins klasörüne farklı bir isim verin.

WordPress eklentilerini tek tek kapatma

Eğer siteniz eklentiler devre dışı durumda düzgün şekilde çalışıyorsa, bir sonraki adım tam olarak hangi eklentinin HTTP 504 hatasına sebep olduğunu bulmak olacak. Plugins dizinini tekrar orjinal ismiyle değiştirin ve bu sefer tek tek devre dışı bırakmaya başlayın.

7. CDN’leri Kontrol Edin

CloudFlare 504 gateway timeout hatası görünümü 1

Eğer içeriğinizi daha hızlı sunmak için CDN’den yardım alıyorsanız bu tarafta da her şeyin düzgün çalıştığını kontrol edin. En sık olarak kullanılan çözüm, CDN ve DDoS hafifletme hizmeti olan CloudFlare’dir. Bunu kullanırken 504 gateway timeout hatasının iki farklı sürümüyle karşılaşabilirsiniz.

CloudFlare 504 gateway timeout hatası görünümü 2

504 hatasının yukarıda gözüken sürümü, sorun CloudFlare tarafında olduğunda ortaya çıkar. Bu noktada en iyi yaklaşım CloudFlare destek ekibiyle irtibata geçmek veya hizmeti tamamen devre dışı bırakmaktır. Ancak devre dışı bırakırsanız, DNS’nin değişmesi için birkaç saat beklemeniz gerekebilir.

Hatanın yukarıdaki görüntüde bulunan sürümüyle karşılaşıyorsanız sorun mevcut web hosting sağlayıcısından kaynaklanıyor demektir.

8. Sunucu Ayarlarını Düzenleyin

Eğer VPS hosting kullanıyorsanız, 504 gateway timeout hatasını düzeltmek için deneyebileceğiniz birkaç ekstra yöntem bulunuyor. Bu yöntemler, sunucu ayarlarını değiştirerek belirli kaynak sınırlarını yükseltmeyi kapsıyor.

Apache

Apache kullanıcıları varsayılan timeout (zaman aşımı) değerini httpd.conf dosyasın içinden yükseltebilirler. Örneğin:

# Timeout: The number of seconds before receives and sends time out.
Timeout 600

Buna ek olarak, php.ini içinden max_execution_time sınırını yükseltmek de pozitif sonuçlar sağlayabilir:

max_execution_time 300

Değişiklikleri kaydedin, apache’i yeniden başlatın ve tekrar kontrol edin. Eğer sorun yetersiz talep süresinden kaynaklanıyorsa 504 hateway timeout hatası şimdi çözülmüş olmalıdır.

Nginx

Eğer VPS’niz Nginx’den yararlanıyorsa, /etc/nginx/conf.d/timeout.conf içerisinde aşağıdaki değerleri arttırmayı deneyin:

proxy_connect_timeout 600; 
proxy_send_timeout 600; 
proxy_read_timeout 600; 
send_timeout 600;

Aynı zamanda php.ini içerisinde max_execution_time değerini de arttırmanız tavsiye edilir:

max_execution_time 300

Değişiklikler kaydedildikten sonra Nginx’i yeniden başlatın ve internet sitesini tekrar açmayı deneyin.

9. Müşteri Desteğiyle İrtibata Geçin

Eğer 504 gateway timeout hatası yukarıdaki tüm çözümlerden sonra hala devam ediyorsa, web hosting hizmetinizin müşteri desteğiyle iletişime geçmeniz tavsiye edilebilir. Sorunu tanımlamak için gerçekleştirdiğiniz adımları belirterek işlemi hızlandırmak için olabildiğince fazla bilgi vermeye çalışın.

Sonuç

Bu rehberde 504 gateway time-out hatasını tanımlamak ve çözmek üzerine çeşitli yaygın yöntemlerin üzerinde durduk. Eğer bu HTTP kodunu çözmek için sizin bir fikriniz, yönteminiz veya farklı çözümünüz varsa aşağıdaki yorumlar bölümünü kullanarak bizimle paylaşın!

Author
Yazar

Gürkan M.

Gürkan, Amerikan Kültürü ve Edebiyatı mezunu ve Hostinger’da pazarlama asistanı olarak içerik yönetimi, dijital pazarlama ve çevirilerden sorumlu. Küçük yaşta tanışıp o günden bu yana hayatının büyük bir parçası olan internette web geliştirme ve özel olarak WordPress konularıyla yakından ilgileniyor. Ayrıca, pervasız bir gamer.