WordPress AdSense Ekleme
Her web sitesi veya blog pasif gelir elde etmek için kullanılabilir. Bir web sitesinden para kazanmanın birçok yolu vardır. Bununla birlikte, kimsenin bir siteyi çeşitli reklam ağlarından gelen bir dizi reklamlarla karıştırmasını istemediğine katılıyorsunuzdur. Dolayısıyla yalnızca en iyisini seçmek mantıklıdır. Bu amaç için AdSense muhtemelen en popüler servistir. Metin, video veya resim reklamlarını eklemek için kullanılabilir. Web sitesi sahibi olarak, ziyaretçiniz her reklama tıkladığında ödeme alacaksınız. Bu WordPress AdSense Ekleme rehberini takip ederek cüzdanınıza pasif gelir eklemeyi öğreneceksiniz.
Peki ya Google AdSense nedir? WordPress’e AdSense eklemeyi öğrenmeden önce bunu derinlemesine inceleyelim.
Google AdSense nedir?
AdSense, web yöneticilerinin bloglarında ve web sitelerinde reklam göstermesine olanak sağlayan bir CPC programıdır. AdSense ile ilgili en iyi şey, web sitesi sahipleri için günümüzün en iyi para kazanma seçeneklerinden biri olması ve doğru yapıldığında binlerce para kazanmalarına yardımcı olabilmesi gerçeğidir. Yayıncılar kendi web sitelerine küçük bir JavaScript kodu yerleştirmelidir ve bu kadar!
Hesap Google tarafından onaylanırsa içeriğe dayalı reklamlar web sitesinin çeşitli yerlerinde görünmeye başlayacaktır. Web siteniz, web sitenizin sayfaları hakkında daha fazla bilgi edinmesi için otomatik olarak Google’ın örümcekleri tarafından taranır. Bu, Google botların web sitenize en uygun reklamları yerleştirmesinde yardımcı olur. Örneğin ayakkabılarla ilgili blog yazmayı seviyorsanız, Google botlar bunu bir ipucu olarak alacaktır ve web sitenizde çorap ve ayakkabı ile ilgili reklamlar koyacaktır. Reklam veritabanını otomatik olarak kontrol ederek ve WordPress web siteniz temelinde en ilgili reklamları bularak bunu gerçekleştirirler. Açıktır ki, ayakkabı hakkında okuyan bir kişinin, siber güvenlikle ilgili bilgi araştıran birinden daha fazla ayakkabı satın alması daha olasıdır. Mantıklı geliyor, değil mi?
WordPress blog’unuzdan para kazanmak için mantıklı, dürüst ve güvenilir bir yöntem olması, Google AdSense kullanmanızı önermemizin tek nedeni değildir. AdSense kullanmanın çok daha fazla avantajı vardır. WordPress’e AdSense eklemeye devam etmeden önce, her birine hızlıca göz atalım.
AdSense Tercih Etmenin Sebepleri
-
Birden fazla blog eklemenin kolaylığı
Birden fazla web sitesiyle kullanabilirsiniz. Tek şart, bloglarınızın AdSense şartları ve politikaları ile uyumlu olmasıdır. Bu, tüm web sitelerinizi manuel olarak eklemeniz gereken diğer çoğu reklam ağından çok daha iyidir.
-
İhtiyacınız olduğunda kesintisiz destek
Söylemeye bile gerek yok ki, AdSense ile uğraşırken, aslında en iyi şirketlerden biri ile birlikte çalışıyorsunuz demektir. İlgili müşteri forumlarına erişerek tüm sorularınızı ve şüphelerinizi giderebilirsiniz. Yeni başlayanlar için bile AdSense’le başlamak çok kolaydır. Tonlarca video & metin rehberi bulunur ve hatta bu alanda profesyonel olmanıza yardımcı olabilecek web siteleri vardır.
-
Ödeme güvenilirliği
Web sitenizde AdSense reklamcılık programını etkinleştirdiğinizde artık ödeme konusunda endişelenmenize gerek yoktur. Birçok CPC şirketi, ödeme açısından hilelidir ve şeffaf değildir. Benzer bir durum her zaman zamanında ödemenizi aldığınız AdSense ile kesinlikle geçerli değildir.
-
Para kazanmanın kolay yolu olması
Hobi olarak başlamış olabileceğiniz bir WordPress blogunuzun üzerine az bir çaba harcayarak biraz reklam yerleştirebilirsiniz. AdSense’i seçmek için bundan daha iyi bir neden ne olabilir ki?
-
Esnek reklam formatları
Google AdSense, sitenizin mevcut alanı ve düzenini temel alarak web sitenizde bir dizi reklam görüntüleme özgürlüğü sağlar. Ayrıca, web siteniz için reklamlar oluşturmanız bile gerekmez; tüm bunlar Google tarafından halledilir. Yapmanız gereken tek şey JavaScript kodunu almak ve reklam yerleşimi alanına yapıştırmak.
WordPress web sitenize AdSense eklemenin manuel yöntemi sizin için zor mu görünüyor? Endişelenmeyin! İşte bu amaçla size yardımcı olacak birkaç eklenti.
Nelere ihtiyacınız olacak?
Bu rehbere başlamadan önce aşağıdakilere ihtiyacınız vardır:
- WordPress yönetici paneline erişim
Adım 1 – Google AdSense’e Kaydolmak
Her şeyden önce, Google Adsense hesabına buradan kaydolmanız gerekir. Kaydolma işlemi kolaydır ve yalnızca birkaç dakika sürecektir. Bununla birlikte, Google’ın başvurunuzu kontrol etmesinin ve onaylamasının 3 gün sürebileceğini not edin.
Adım 2 – AdSense Reklamı Oluşturmak
Hesabınız onaylandığında reklam oluşturmaya başlayabilirsiniz:
- AdSense yönetici panelinize giriş yapın ve menünün üst kısmında bulunan Reklamlarım (My Ads) butonuna tıklayın.
- Yeni reklam (New ad unit) butonuna tıklayın.
- Reklamınız için gerekli ayarları girin. Bu ayarlar reklamlarınızı özelleştirmek ve web sitesi tasarımınıza uydurmak için önemlidir.
- Ad – Reklamınızın adı. Buraya eşsiz bir ad girin. İleride reklamlarınızı yönetmeyi kolaylaştıracaktır.
- Reklam boyutu – Bu çok önemli bir ayardır. Çünkü web sitenizin görünümünde reklam boyutları önemli bir rol oynar. Eğer web siteniz tüm cihazlar (Masaüstü, Cep telefonu vb.) için duyarlıysa, Responsive seçmenizi önerilir.
- Kaydet ve kodu al (Save and get code) butonuna tıklayın. Adsense kodunuzu içeren yeni bir pencere açılacak. Kod şuna benzeyecektir:
<script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js"></script> <script> (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({ google_ad_client: "ca-pub-678303128708xxxx", enable_page_level_ads: true }); </script>
- Kodu seçip kopyalayın. Koda bir sonraki adımda ihtiyacınız olacak.
Eğer reklam oluşturma konusunda daha fazla rehbere ihtiyacınız varsa, resmi Adsense Yardım sayfası‘na göz atın.
Adım 3 – WordPress AdSense Ekleme
Adım 3.1 – Eklenti Kullanarak
WordPress’e Google Adsense’i eklemenin en kolay yollarından biri eklentileri kullanmaktır. Bu amaçla oluşturulmuş pek çok eklenti vardır. Aşağıda, resmi eklentiler dizininden yükleyebileceğiniz en popüler üç eklentiyi bulabilirsiniz:
Google AdSense
Google Publisher eklentisi olarak da bilinen Google AdSense, Google tarafından yazılmış ve yönetilen resmi AdSense eklentisidir. Bu eklenti, kullanımı kolay arayüzü sayesinde WordPress AdSense ekleme işlemini kolaylaştırmanıza yardımcı oluyor.
Avantajları:
- WordPress web sitenize AdSense ekleme kolaylığı
- Hızlıca mobil için reklam düzenlerini aktifleştirebilme
- Reklamların hızlı yönetimi için kullanımı kolay arayüz
Ad Injection
Ad Injection, AdSense’i pratik bir şekilde WordPress blogunuza veya web sitenize entegre edebileceğiniz bir başka mükemmel eklentidir. Bu eklenti sadece AdSense ile sınırlı olmamakla birlikte, aynı zamanda diğer ağlardan reklamları da entegre etmenize yardımcı olabilir. Yalnızca bu da değil, AdSense reklamlarının görünürlüğünü kontrol etmenize de izin verir. Yayınlarınızın uzunluğuna veya ziyaretçinizin yaşına ve IP adresine göre gösterilen reklamları ayarlayabilirsiniz.
Avantajları:
- Gönderilerinizi düzenlemeden otomatik olarak reklamları eklemenize olanak sağlar
- Bir reklam alanına birden fazla reklam tanımlamanıza izin vererek A/B testi yapmanızı sağlar
- Ortak bir üstbilgi veya altbilgi, izleme komut dosyası, sosyal paylaşım düğmesi ve diğerleri de dahil olmak üzere herhangi bir şeyi eklemenize yardımcı olur
Dezavantajları:
- Kullanımı karmaşık ve kullanıcı dostu değil
- En yeni WordPress sürümüyle uyumlu olmayabilir
Ad Inserter
Ad Inserter, WordPress web sitenize AdSense reklamları eklemenize yardımcı olacak güçlü bir eklentidir.
Avantajları:
- Çeşitli yerlerde reklam göstermeyi kolaylaştırır
- Eklentinin reklamı nerede göstereceğine kendisinin karar verdiği otomatik görüntüleme seçeneğine sahiptir
- 16 kod bloğu
Dezavantajları:
- Zaman zaman Google AdSense duyarlı (responsive) reklamlarını reddebilir.
Adım 3.2 – Reklamları Elle Eklemek
WordPress’e bir reklam eklemek için bir başka yol da yeni bir widget oluşturmanızdır. Bu yöntemin en büyük avantajı, eklentileri yüklemenize gerek kalmamasıdır. Yeni bir widget oluşturmak ve Adsense kodunu eklemek için aşağıdaki adımları uygulayın:
- WordPress yönetici panelinize giriş yapın ve Görünüm > Bileşenler kısmına girin.
- Yeni bir widget eklemek için Metin kutusunu seçip, reklamı nerede göstermek istediğiniz yere sürükleyip bırakın. Bu örnekte AdSense’i kenar çubuğunda (sidebar) göstermeye karar verdik ancak siz web sitenizin herhangi bir yerini seçebilirsiniz.
- Başlık ve İçerik kısımlarını girin.
- Başlık – Bileşeninizin adını girin. (Boş da bırakabilirsiniz.)
- İçerik – Google AdSense web sitesinden kopyaladığınız kodu yapıştırın.
- Tamamladığınızda Kaydet butonuna tıklayın.
En İyi AdSense Önerileri
Her şey hazır mı? Reklamlarda daha fazla tıklama almanıza ve dolayısıyla daha iyi kazanç elde etmenize yardımcı olabilecek birkaç en iyi uygulama.
-
Başlamadan önce iyi araştırın
AdSense hesabınıza hızlıca onay almak için AdSense kurallarını takip etmeniz önerilir. Ayrıca, blogunuz için yüksek ödemeli bir niş seçmeniz önerilir; bu, genellikle Google’daki insanlar tarafından araştırılan bir niş seçmek demektir.
-
Düzgün reklam yerleştirme
Reklamın web sayfanızdaki konumu, gelirinizi büyük ölçüde belirler. Hem resim hem de metin reklamları kullanarak, sayfanın üst kısmına reklam yerleştirmelisiniz. Çok miktarda içeriğe sahip bir sayfada metinlerin arasına da bir reklam eklemeyi tercih edebilirsiniz.
-
Doğru AdSense boyutunu seçin
Asıl amacınız AdSense aracılığıyla kazanmak ise, reklam boyutunu dikkatle seçmeniz kesinlikle önerilir. En iyi çalışma boyutlarından bazıları 336×280, 728×90 ve 160×600’dür.
-
Kategori performansını takip edin
AdSense’in kategori engelleme özelliğini en iyi şekilde kullanın ve iyi kazanç sağlamayan kategorilere ait reklamları yerleştirmeyin.
Azami fayda sağlamak için aklınızda tutmanız gereken birkaç öneri daha:
Yapın
- Ziyaretçilerinizin psikolojisini daha iyi anlamak ve web sitenizi buna göre tasarlamak için AdSense ısı haritalarından en iyi şekilde yararlanın. Bu, daha fazla tıklama ve böylece daha fazla gelir elde etmenize yardımcı olacaktır.
- Kullanıcıları web sitenize çekecek ve reklamlarınıza tıklama şansını artıracak iyi ve ilgi çekici içerik yazın.
- Bölünmüş test için Google denemelerini yapın: web siteniz için neyin faydalı olduğunu ve neyin olmadığını öğrenin.
- Web sitenizin ve reklamların her ikisinin de responsive olduğundan emin olun.
- En yeni Google politikaları takip ederek güncel kalın.
- Web sitenizin temasına uygun olarak reklam stilinin kontrastını ve tasarımını yapılandırın.
Yapmayın
- AdSense’i aşırı israf etmeyin ve web sitenizi çok fazla reklamla karmaşıklaştırmayın, aksi takdirde ziyaretçileriniz sıçrama gösterecek ve kazancınız en aza indirgeyecektir.
- AdSense reklamlarınıza yanlışlıkla bile tıklamayın ve ailenizin üyelerinden veya arkadaşlarından sizin için onlara tıklamalarını istemeyin. Hileli tıklamalar hesabınızı engelleyecektir.
- ‘Reklamlara tıklayın’ gibi metinlerden kaçının. Bu tür metinler, kullanıcıları reklamlarınıza tıklamaya zorlamak olarak kabul edilir ve Google AdSense politikalarına aykırıdır.
- Boş sayfalara reklam yerleştirmeyin.
- Web sitenize otomatik trafik getirmekten kaçının.
- Aynı alacaklı adında birden fazla AdSense hesabı oluşturmayın.
Sonuç
Bu basit rehber, WordPress Adsense ekleme konusunda sizi aydınlatmayı ve web sitenizden nasıl para kazanabileceğinizi göstermeyi amaçladı. Artık hepsi size bağlıdır. Kaliteli içerik yayınlayın ve Adsense reklamlarından para kazanmaya başlamak için web sitenizi tanıtın. Bununla birlikte, AdSense’in sıfır toleranslı olduğunu ve hesabınızı derhal engelleyebileceği bazı alanlar olduğu için, kuralların yüzde yüzüne uyduğunuza dikkat edin.
Google AdSense’in web sitenize entegre edilmesi kolaydır ve bunu her iki yoldan, manuel olarak veya bir eklentinin yardımıyla, yapabilirsiniz. Yukarıda bahsedilen önerileri göz önünde bulundurun ve online para kazanmaya devam edin.
Yorum
Kasım 06 2019
wordpress script kodunu kabul etmiyor. o hatayı nasıl düzeltebiliriz?
Şubat 20 2023
Merhaba sitemi eklediğim Adsens hesabım şikayet üzerine kapatıldı ve bir daha açılmayacağı söyleniyor. Başka bir adsense hesabı açarsam aynı siteyi yeni adsense hesabına yönlendirebilir miyim? Böyle bir durum söz konusu olabilir mi? Çünkü ne yaptıysam incelemede olumlu olmadı.
Mart 01 2023
Merhabalar Yasemin, Şikayetin nedenini bulup sitenizden bu tür içerikleri kaldırmanız gerekli. Aksi takdirde aynı sorunu yeni açacağınız hesapla da yaşayabilirsiniz.