WordPress Etiket Nedir ve Etiketler Nasıl Kullanılırlar?

WordPress Etiket Nedir ve Etiketler Nasıl Kullanılırlar?

WordPress etiket, yazılarınızı benzer detaylara dayalı olarak gruplandırmak için kullanabileceğiniz araçlardan biridir.

Genellikle, etiketler yazının altında veya kenar çubuğundadır. Bir ziyaretçi belirli bir etikete tıkladığında, WordPress, aynı etikete sahip bütün yazıları ve özel yazı tiplerini endeksleyen bir arşiv sayfası (etiket sayfası) açacaktır.

Etiketler içeriğinizi organize etmekte önemli bir rol oynar. Kullanıcınızın deneyiminize ve SEO’nuza direkt etkisi vardır.

Bu makalede WordPress etiket nedir öğrenecek ve ilave SEO önerileri bulacaksınız.

WordPress Kategorileri vs Etiketleri

Teknik olarak, ikisi de WordPress sınıflandırma terimleridir. Basitçe, ikisi de yazılarınızı sınıflandırır.

Ancak, etiketleri ve kategorileri farklı şekilde kullanırız. İşte aralarındaki ana farklar:

1. Kapsamlı vs Belirli

Kategorilerin ve etiketlerin arasındaki ana fark kapsadıkları konuların boyutudur. Kategoriler yazılarınızın kapsadığı konuları sınıflandırırken etiketler içeriğinizdeki belirli bir detayı tanımlar.

Daha iyi anlamanız için bir örnek verelim. Diyelim ki bir yemek blogunuz var. Sahip olacağınız kategoriler Yemek Seyahatleri, Tarifler, Öneriler ve Yemek Haberleri olabilir.

Eğer “En Lezzetli Beef Wellington Tarifi” başlıklı bir makaleniz varsa, bu makale Tarifler kategorisinde olacaktır. Ve etiket olarak beef, Gordon Ramsay, hamur işi ve benzerlerini kullanabilirsiniz.

İpucu: Kategoriniz, blog yazılarınızın geniş bir konu olarak kapsamadığından “Gordon Ramsay” gibi bir isim kullanmanız önerilmez. Onun hakkında konuşarak birçok içerik yaratmayı düşünmediğiniz sürece, adı sadece bir etiket olarak kalmalıdır, bir kategori değil.

2. Gerekli vs İsteğe Bağlı

Bu iki sınıflandırma teriminin arasındaki bir başka fark ise yazılarınız için ne kadar zorunlu oldukları. Kategoriler zorunluyken etiketler isteğe bağlıdır.

Eğer bir yazıya kategori atamazsanız, WordPress onu otomatik olarak varsayılan kategoriye – Kategorize edilmemiş’e atayacaktır.

İpucu: Varsayılan kategori adı kontrol panelinizden Ayarlar -> Yazma sekmesine erişerek değiştirilebilir.

3. Ebeveyn-çocuk ilişkisi vs Özerklik

Son olarak, kategoriler ve etiketler farklı bir hiyerarşik ilişkisine sahiptir. Kategorileri hiyerarşiktir. Yani, ebeveyn kategoriye yavru kategoriler veya alt kategoriler ekleyebilirsiniz.

Örneğin: Tarifler kategorisi altında Aperitif, Ana Yemek, Tatlılar ve Diyet Yemek Planı gibi daha fazla alt kategori ekleyebilirsiniz.

Diyet Yemek Planı altında Düşük Karbonhidratlı Yiyecekler, Düşük Şekerli Yiyecekler, ve Düşük Yağlı Yiyecekler gibi alt kategoriler ekleyebilirsiniz.

Kategorilerin aksine etiketlerin ebeveyn-çocuk ilişkisi yoktur. Eklediğiniz her etiket herhangi bir seviyesi olman bağımsız bir ögedir.

Yukarıdaki üç farkın dışında kategoriler ve etiketler farklı bir kalıcı bağlantı oluşturur. Farkı görmek için özel bir kalıcı bağlantı yapısı kullanmanız gerekir. Özel kalıcı bağlantı yapısı aktif edildiğinde, kök ön ekiniz hemen hemen böyle gözükecektir:

http://ornekwebsitesi.com/category/tarifler/

veya

http://ornekwebsitesi.com/tags/tarifler/

Her ne kadar bu iki sınıflandırma teriminin pratikte kullanımı farklı olsa da, ikisini de yazılarınızda kullanabilirsiniz. Bir yazı bir ya da iki kategoriye sahip olabilirken sayısız etikete sahip olabilir.

WordPress’de Etiketler nasıl eklenir?

Yazınıza etiketler eklemek oldukça kolaydır. Ancak, unutmayın ki sadece yazıların etiketleri olabilir.

WordPress’de etiket eklemenin iki yolu vardır. İlkinde, etiketleri yeni blog yazılarınıza ekleyebilirsiniz. Bunu yapmak için, aşağıdaki adımları takip edin.

  1. Yönetici kontrol panelinizden, go to Yazılar -> Yeni Ekle‘ye gidin.
  2. Görsel editörünüzün sağ tarafında, Etiketler kutusunu bulun.
  3. Eklemek istediğiniz etiketleri yazın. Her etiket bir virgül ile ayrılmalıdır.
Yeni yazı için WordPress Etiket eklemek

İkinci yolda ise var olan yazılar için etiket ekleyebilirsiniz. Bu ayrıca SEO’nuzu arttırmanıza yardımcı olur çünkü etiketleriniz için slug (yazı kısa ismi) ekleyebilirsiniz.

  1. Yönetici kontrol panelinizden Yazılar -> Etiketler‘e gidin
  2. İsim formuna yeni bir etiket ekleyin
  3. Etiketiniz için slug (yazı kısa ismi) ekleyin
Var olan yazı için WordPress Etiket Ekleme

WordPress’de Etiket Bulutu Nasıl Gösterilir

WordPress’de etiket kullanmak sadece yazılarınızı düzenlemekle kalmaz ayrıca sitenizin kullanılabilirliğini ve erişilebilirliğini geliştirir. Bu yüzden, etiketler daha iyi bir kullanıcı deneyimi verir.

İlaveten, bir etiket bulut bileşeni yaratmak kullanıcı deneyimini daha da fazla geliştirir.

Etiket bulutu bileşeni ayarladığınız bütün etiketleri göstermenize yardımcı olur. Tek bir tıklamayla, ziyaretçileriniz etiketlerinizde göz gezdirebilir ve favori konularını bulabilirler.

Web siteniz nişinizde oldukça yaygın olabilir. Ancak, bir etiket bulutuyla, ziyaretçiler rakiplerinizin sitesinde hızlıca bulamadıkları ilginç konuları bulabilirler.

Dahası ise daha popüler etiketleriniz için daha büyük bir yazı tipi boyutu kullanabilirsiniz.

Etiket bulutu bileşenini eklemek için bu basit adımları takip edin:

  1. Yönetici kontrol panelinizden Görünüm -> Bileşenler‘e gidin.
  2. Etiket bulutu bileşenini bulun ve görüntülenmesini istediğiniz bileşen bölgesine sürükleyin. Genellikle, kenar çubukta yer alır.
  3. Bileşene bir başlık verin ve bulutta ne kadar etiket içermek istediğinizi ayarlayın. Maksimum etiket sayısı 75’dir.
Etiket Bulutu Bileşeninde WordPress Etiketlerini Gösterme

Bazen, bir etiketin popülerliğine bakmaksızın etiketi dahil etmemek isteyebilirsiniz. Bir etiketi dahil etmemek için aşağıdaki adımları takip edin:

  1. Yazılar -> Etiketler‘e gidin. Dahil etmemek istediğiniz etiketi seçin.
  2. Şimdi, tarayıcınızın adres çubuğuna daha yakından bir bakın ve Etiket ID’sini bulun. tag_ID= satırını takip eden bir rakamdır.
  3. Etiket ID’sini kopyalayın ve Özelleştir -> Bileşenler‘e geri dönün.
  4. Etiket bulutu bileşen ayarlarına tıklayın ve ayarlarını açın.
  5. Etiket ID’sini Dahil etme kutusuna yapıştırın.
  6. İşlemi bitirmek için Kaydet tuşuna tıklayın.

WordPress Etiketleri ve SEO

WordPress etiketleri ayrıca SEO’nuz için önemlidir. Doğru yaptığınızda etiket gibi iyi yönetilmiş bir sınıflandırma ismi SEO sıralamanızı yükseltecektir.

Ama unutmayın ki etiketler SEO’nuz için zararlı olabilir.

Konu SEO’ya geldiğinde, WordPress şimdiye dek en iyi CMS’dir. WordPress yüklendiğinde arama motorlarıyla ilgilenmek için yerleşik SEO özellikleriyle birlikte gelir.

Bu önceden belirlenmiş özellikler bütün arama motorlarına yazıları, sayfaları, kategorileri ve etiketleri endesklemek ve bilgiyi veritabanlarına depolamak için rehberlik eder.

Ancak, etiketleri kullanırken yapılan bazı hatalar endeksleme işlemine zarar verir.

İlk olarak, bazen kullanıcılar bir kategori ve etiket için benzer bir isim yaratırlar. Bu iki farksız kategori ve etiket sayfası yaratır. Eğer “Tarifler”‘i hem etiket, hem de kategori olarak kullanırsanız, arama motorları hangisini ilk sıralandıracaklarına şaşırabilirler.

Benzer bir kopyalama sorunu etiketleriniz olarak kullandığınız tek veya çoğul isimler için olabilir. “Tarifler” veya “Tarif” birbirine benzerdir. Bir tanesi seçmeli ve istikrarlı bir biçimde etiketiniz olarak kullanmalısınız.

Daha da fazlası ise etiket sayfalarının kendiliğinden eşsiz içeriği yoktur. Eşsiz içerik bireysel yazı sayfalarında yazılırken etiket sayfalarının sadece yazılardan alıntıları vardır. Bu yüzden arama motorları etiket sayfalarındansa farklı yazı sayfalarını taramayı tercih eder.

Unutmayın ki WordPress, yeni bir etiket yarattığınızda otomatik olarak yeni bir etiket sayfası yaratır. Bir dahaki kısımda, SEO’nuza zarar vermeden kullanıcı navigasyonuna yardımcı olmak için nasıl etiket sayfaları kullanacağını öğreneceksiniz.

Noindex olan WordPress etiket arşiv sayfaları

Etiket sayfalarının ve SEO’nun sorunlarının üstesinden gelmenin en iyi yolu noindex WordPress etiketi kullanmaktır. Bunu yaparak, arama motorlarına veri tararken sizin etiket sayfalarını göz ardı etmelerini söylemiş olursunuz.

SEO Yoast eklentisi (ing) bunu yapmak için harika bir seçenektir. Noindex WordPress etiket sayfaları yaratmak için aşağıdaki aşamaları takip edin:

  1. Search Appearance‘a tıklayın
  2. Kategoriler sekmesini seçin
  3. Etiketler kısmını bulun
  4. Show tags in search results” sorusunun altında No‘yu seçin
  5. Save changes tuşuna tıklayarak işlemi bitirin.

Sonuç

WordPress etiketleri içeriğinizi yönetmek için harika bir yoldur. Okuyucularınıza tercih ettikleri konuları hızlı ve kolay yoldan bulmalarına yardımcı olabilir. Bu da genel kullanıcı deneyiminizi arttırır.

Ancak, etiketleri kullanmaktaki bazı ufak hatalar SEO’nuza zarar verecektir. Bu makalemizde sunduğumuz önerileri kullanarak SEO’nuza zarar vermeden etiket kullanılabilirliğini en üste çıkarın.

Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz? Aşağıdaki yorumlar kısmında bizimle düşüncelerinizi paylaşın!

Author
Yazar

Gökhan O.

Gökhan Hostinger’da YouTube Takım Lideri olarak çalışmakta. WordPress hakkındaki tecrübe ve bilgisini bu blogda paylaşıyor. Hostinger’ın adını YouTube içeriği üzerinden duyurmayı kendine görev edinmiştir. Hobileri arasında oyun oynamak ve futbol maçları izlemek vardır.