WordPress Htaccess Dosyası

WordPress Htaccess Dosyası

.htaccess dosyasını güncellerken bir engelle mi karşılaşıyorsunuz? Belki de bu önemli dosyayı yanlışlıkla sildiniz. Hiç panik yapmanıza gerek yok. Bu yazıda .htaccess oluşturma ve .htaccess indirme işlemini size anlatacağız.

WordPress, blog sistemleri söz konusu olduğunda fiili liderdir. Daha genel bir deyimle içerik yönetim sistemi (CMS) olarak anılsa da, WordPress temelde blog yönetimidir. Popülerliği sayesinde çoğu web geliştiricisi WordPress ile kariyerinde en az bir kez karşılaşırlar.

Ancak geliştiricilerin bir bölümünde ortak gözetim, WordPress ile birlikte verilen WordPress .htaccess dosyasıdır. Bugünün rehberinde WordPress .htaccess dosyasının ne olduğunu, ne yaptığını ve nasıl oluşturulacağını göstermeyi amaçlıyoruz.

WordPress .htaccess dosyası nedir?

.htaccess dosyası, Apache Web Sunucusunun belirli ayarlarını yeniden yapılandırmak için gerekli bir WordPress kök  dosyasıdır.

.htaccess dosyası WordPress’e özgü bir şey değildir. Aslında, Apache Web Sunucusu kullanan herhangi bir site .htaccess dosyasını koyabilirsiniz. Htaccess, sunucu için bir yapılandırma dosyasıdır. Web sunucusu, web sitesi başlatıldığında her .htaccess dosyasını arar ve dosya proje kök dizininde bulunuyorsa çalıştırır.

.htaccess dosyasının amacı, Apache Web Sunucusunun belirli ayarlarını yeniden yapılandırmaktır. Bu nedenle, sunucunun belirli özelliklerini açıp kapatırken yararlı olacağı söylenebilir. Örneğin, .htaccess dosyasının tipik bir kullanım durumu, www olamayan URL’lerinden www URL’lerine veya tam tersi yönde yönlendirme oluşturmaktır.

Diğer kullanımlarının arasında, belirli dosyalar için ayrıcalıkların belirlenmesi, botların engellenmesi veya MIME türleri eklenmesi sayılabilir. WordPress’in güvenlik ayarlarını yapılandırırken de faydalıdır. Bu özellikler WordPress gelişimi sırasında kullanışlıdır, çünkü bu ayarlardan bazılarını ihtiyaçlarınıza en uygun şekilde yapılandırmanız gerekir.

Varsayılan WordPress Htaccess Dosyasını Oluşturma

İndirdiğinizde ve Apache web sunucusuna WordPress’i kurduğunuzda, varsayılan olarak bir .htaccess dosyası gelmelidir. Bu dosya gizlidir, bu nedenle görmek için dosya sisteminizin ‘Gizli Dosyaları Göster’ seçeneğini etkinleştirmeniz gerekir. Farklı sistemlerde .htaccess dosyasının nasıl bulunacağını gösteren ayrıntılı bir rehberimiz vardır. Ancak, nadiren de olsa, WordPress kurulumunuz .htaccess dosyasını içermeyebilir veya istemeden silinmiş olabilir. Durum buysa, .htaccess dosyasını manuel olarak oluşturmanız önerilir.

Aşağıdaki talimatlar Hostinger Dosya yöneticisinde .htaccess dosyasının nasıl oluşturulacağını gösterir. Bununla birlikte, işlem cPanel’de benzer veya aynıdır. Bilgisayarınızda .htaccess dosyası oluşturabilir ve FTP istemcisini kullanarak web sunucusuna yükleyebilirsiniz.

.htaccess dosyasını Hostinger dosya yöneticisini kullanarak oluşturmak için, WordPress kurulumunuzun kök dizinine gidin. Genellikle, bu dizinin adı public_html’dir. İçeri girdikten sonra, yeni bir metin dosyası oluşturun ve .htaccess olarak adlandırın. Şu adımları takip edin:

  • Dosyalar -> Dosya Yöneticisi‘ne gidin.
  • Sitenizin alan adını seçin ve ​Dosya Yöneticisine Git‘e basın.
  • public_html klasörüne gidin ve sayfanın üst kısmındaki Yeni Dosya simgesine tıklayın. Ardından dosyayı “.htaccess” olarak adlandırın. (.htaccess indirme işlemini de yapabilirsiniz.)

htaccess dosyası oluşturma

  • Dosyayı herhangi bir metin düzenleyicisinde açın. .htaccess dosyası, web sunucusunun varsayılan ayarlarını belirleyen birkaç kod satırı içerir. Varsayılan WordPress htaccess dosyası şu şekilde görünür:
# BEGIN WordPress
<IfModule mod_rewrite.c>
RewriteEngine On
RewriteBase /
RewriteRule ^index\.php$ - [L]
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-f
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-d
RewriteRule . /index.php [L]
</IfModule>
# END WordPress

 

  • Kaydet & Kapat’a basın. Bu kodu kopyalayıp yeni oluşturulan .htaccess dosyasına yapıştırmanız yeterlidir. Dosyayı kaydedin ve çıkın.

Alternatif olarak, bilgisayarınızdaki herhangi bir metin düzenleyiciyi (örneğin, Not Defteri) kullanarak varsayılan .htaccess dosyasını oluşturabilir, ardından bir FTP istemcisi aracılığıyla web sunucunuza yükleyebilirsiniz.

Tebrik ederiz! Kendi .htaccess dosyanızı oluşturdunuz. Şimdi doğru bir şekilde çalışıp çalışmdığını kontrol etmek için sitenizi ziyaret edin. WordPress htaccess dosyasındaki yanlış kodlar genellikle 500 internal server hatasına neden olur.

Sonuç

WordPress’in düzgün çalışabilmesi için .htaccess dosyası zorunludur. Özellikle spam gönderimi önleme, kötü botları engelleme vb. gibi güvenlik ayarlarıyla ilgili olduğu için web sunucusunun ek özellikler katabilir.

Bu rehberde:

  • .htaccess yapılandırma dosyası ve kullanımları hakkında daha fazla bilgi edindiniz.
  • WordPress kurulumunda yoksa kendi .htaccess dosyanızı nasıl oluşturacağınızı öğrendiniz.
  • Dosyayı faal hale getirmek için ilgili kodu eklemeyi öğrendiniz.

WordPress htaccess dosyasına biraz aşina olduğunuza göre, WordPress projenizin iyileştirilmesi için onunla neyin mümkün olduğunu keşfetmeye devam edebilirsiniz.

 

Author
Yazar

Egehan D.

Egehan Hostinger'da ML ve NN ile denetimsiz öğrenme üzerinde çalışıyor. Veri analizi hakkında büyük bir tutkuya sahiptir. İşi her ne kadar hobi gibi olsa da, çeşitli aktivitelerde gönüllü olmaktan ve ormanda kamp yapmaktan da büyük oranda zevk alıyor.