WordPress Nedir? Dünyanın En Popüler CMS Sisteminin Tanıtımı
WordPress nedir sorusunun yanıtı şöyle. WordPress web siteleri oluşturmak, değiştirmek ve bakımını yapmak için kullanılan bir içerik yönetim sistemi (CMS) yazılımıdır.
WordPress aynı zamanda piyasadaki en popüler CMS‘dir ve CMS’sini bildiğimiz web sitelerinin %65,2‘sine güç sağlar. Bu, tüm web sitelerinin %42.4‘üne, yani internetin neredeyse yarısına denk geliyor.
WordPress’in bu kadar popüler olmasının dört ana nedenini kısaca gözden geçirelim:
- WordPress ücretsizdir. Kullanıcıların öncesinde web hosting ve bir domain satın almaları gerekse de, WordPress platformunu indirmek ve kullanmak tamamen ücretsizdir.
- Son derece esnek ve özelleştirilebilir. WordPress’i birçok amaç için kullanabilirsiniz: blog yazmak, çevrimiçi bir portföy oluşturmak bir E-ticaret mağazası açmak gibi. WordPress ayrıca topluluk geliştiricilerini de memnuniyetle karşılar. Sonuç olarak, resmi WordPress kütüphanesinde ve üçüncü taraf depolarında birçok tema ve eklenti seçeneği mevcuttur.
- Ölçeklenebilir bir platformdur. WordPress hosting planı gerekli kaynaklara sahip olduğu sürece her boyuttaki web sitesini çalıştırır. Web sitesi havalandıktan sonra farklı bir platforma geçmeye gerek yoktur.
- Kullanımı nispeten kolaydır. Bir web sitesini sıfırdan elle kodlamaya kıyasla, WordPress önemli ölçüde daha az teknik bilgi gerektirir. Kod ile ince ayar yapmak hala bir seçenektir ancak yalnızca grafik kullanıcı arayüzü ile güzel, tamamen işlevsel web siteleri oluşturmak mümkün değildir.
WordPress nedir ve nasıl çalışır merak ediyorsanız, bu rehber yazısı konuya derin bir bakış sunacak. WordPress.org ve WordPress.com arasındaki farkları, WordPress’in ne için kullanıldığını ve platformla oluşturabileceğiniz web sitesi türlerini hep beraber inceleyelim.
WordPress Nedir?
WordPress, her tür web sitesi oluşturmak için açık kaynaklı bir içerik yönetim sistemidir (CMS). Teknik açıdan, WordPress PHP ile yazılmıştır. Bir MySQL veya MariaDB veritabanında çalıştırılır. Özellikleri, diğerlerinin yanı sıra eklentileri ve temaları içerir.
WordPress.org ve WordPress.com arasındaki farklar
Google veya bir başka arama motorunda WordPress’i arattığınızda iki ilgili internet sitesi bulunur: WordPress.com ve WordPress.org. İlk başta bu durum kafa karıştırabilir ancak iki sitesinde kendine özgü amacı ve kullanıcı tabanı bulunuyor.
WordPress.org
WordPress.org, WordPress’in kendi kendine host edilen bir sürümünü çalıştırmak için kullanılan ücretsiz içerik yönetim sistemi yazılımını barındırır.
Ücretli hosting ile bir web sitesi oluşturmak için önce alan adınızı kaydettirmeli ve bir web hosting planı satın almalısınız. Seçtiğiniz web hosting planının türü ve kalitesi, web sitenizin performansını belirleyecektir.
Ek olarak, kullanıcılar web hosting sağlayıcısından kiraladıkları web sunucusu alanı üzerinde daha fazla kontrol sahibi olabilirler.
Bu sürüm, WordPress’in tam potansiyelini kullanmanıza izin verir. Kullanıcılar, istedikleri herhangi bir WordPress temasını veya eklentisini arayabilir ve yükleyebilirler, hatta kendileri yapmış olsalar bile.
Ayrıca WordPress.org sürümü yüksek esnekliğe, özelleştirmeye değer veren ve web sitelerini gelecekte ölçeklendirmeyi planlayan kullanıcılar için mükemmeldir.
WordPress.com
WordPress.com, barındırdığı tüm web siteleri için WordPress içerik yönetim sistemine dayalı bir web sitesi oluşturucu kullanan bir hosting şirketidir. Ücretsiz hosting sunan meslektaşının aksine, WordPress.com hosting için ücret alır ve bu da kullanıcılarının web sitelerini depolayan web sunucularını yönettiği anlamına gelir.
Hizmete ücretsiz olarak kaydolan kullanıcıların, web siteniz.wordpress.com gibi markalı bir alan adı kullanmaları gerekir. Özel bir alan adı kullanmak için ücretli bir plana yükseltilmelidir.
Ücretsiz sürümün başka sınırlamaları da vardır. Örneğin, kullanıcılar herhangi bir WordPress teması veya eklentisi yükleyemez.
Genel olarak, ücretsiz hostingli WordPress.com, hızlı bir şekilde bir web sitesi oluşturmak isteyen ve sınırlı esneklik ve özelleştirmeyi umursamayan kullanıcılar için daha uygundur.
WordPress Özellikleri
WordPress şu an dünyadaki en popüler Content Management System (CMS) yani Türkçe karşılığıyla içerik yönetimi sistemidir. Tüm internet sitelerinin %35’den fazlası gücünü WordPress’den alır ve bu rakam hızlı şekilde büyümektedir.
Kısaca, bir içerik yönetimi sistemi internet sitesi sahiplerine, editörlerine ve yazarlarına herhangi kodlama bilgisine ihtiyaçları olmadan içerik yayınlama imkanı tanıyan bir web uygulamasıdır.
WordPress, hemen hemen tüm web host hizmetleri tarafından desteklenen PHP ve MySQL kullanır. Ancak özel bir WordPress hosting planı hız, performans ve güvenilirlik açısından sizlere avantaj sağlayabilir.
CMS’ler genellikle bloglar için kullanılır ancak bir WordPress sitesi kolaylıkla portföy, haber veya e-ticaret sitesine dönüştürülebilir.
WordPress’in en iyi yanlarından birisi kullanımı kolay ve sezgisel bir arayüzle birlikte gelmesidir. Eğer Microsoft Word kullanmayı biliyorsanız, WordPress’i nasıl kullanmanız gerektiği konusunda endişelenmenize gerek yoktur; aynı kolaylıkta içerik oluşturarak yayınlayabilirsiniz!
WordPress’in en güzel yanı ise, herkesin kullanabilmesi için açık kaynaklı ve ücretsiz olmasıdır. Tüm dünyadan milyonlarca insanın yüksek kaliteli, modern bir web sitesi kurabilmesini sağlıyor, yeni başlayanlar da dahil.
WordPress nedir öğrendiğimize göre sırada internetteki iki farklı WordPress resmi sitesinin farklarına göz atmak var.
WordPress Özellikleri
WordPress, birbirinden çeşitli özelliklerle dolu bir içerik yönetim sistemidir. İlerleyen bölümlerde en önemlilerini inceleyeceğiz.
Yönetici Kontrol Paneli ve Ayarlar
WordPress kontrol paneli, yöneticilerin ve yetkili katkıda bulunanların WordPress web sitesini değiştirmesine ve bakım yapmasına olanak tanır.
WordPress kontrol paneline erişmenin varsayılan yolu, alanadiniz.com/wp-admin adresine gitmek ve WordPress kurulum işlemi sırasında belirlenen kullanıcı adı ve şifreyi yazarak oturum açmaktır.
Kontrol Paneli, içerik düzenleyici, tema özelleştirici, eklentiler ve bileşenler gibi tüm web sitesi yönetim özelliklerini içerir. Aşağıdaki bölümlerde her birinin üzerinden geçeceğiz.
Kullanıcıların WordPress web sitelerini yapılandırmalarına izin veren ayarlar menüsüne de kontrol panelinden erişilebilir. Değiştirilebilecek seçenekler arasında bağlantı değiştirilmesi ve yorumların devre dışı bırakılması yer alır.
Önemli! WordPress Kontrol Paneline erişmek için şifreyi unuttuysanız ve kurtarma özelliği çalışmıyorsa, phpMyAdmin’i kullanarak sitenin Veritabanında şifreyi değiştirebilirsiniz.
Yazılar
İçerik veya yazı düzenleyici, kullanıcıların WordPress gönderilerini ve sayfalarını ekleyebildiği, düzenleyebildiği ve yayınlayabildiği yerdir. Microsoft Word gibi kelime işlemcilere zaten aşina iseniz, WordPress’in içerik düzenleyicisini kullanmayı öğrenmek çok kolay olacaktır.
Editörün daha yeni sürümü Gutenberg, WordPress’te içerik oluşturmayı daha da basitleştiriyor.
Gutenberg editörü, kullanıcıların çeşitli metin ve medya formatlarını ve tasarım öğelerini içeren içerik bileşenleri olan bloklar eklemesine olanak tanır. Örneğin kullanıcılar, uygun bloğu kullanarak bir gönderiye kolayca bir resim galerisi ekleyebilir.
İçeriği oluşturduktan sonra, kullanıcılar ayarlar kenar çubuğunu kullanarak gönderiye veya sayfaya etiketler, öne çıkan bir resim ve bir meta açıklama atayabilir. Bu kenar çubuğu ayarlarının çoğu, arama motoru optimizasyonunu (SEO) olumlu yönde etkileyebilir.
Temalar – Özelleştir
Tema düzenleyici veya özelleştirici, kullanıcıların mevcut temalarını veya özel temalarını özelleştirmelerine olanak tanır. Kullanıcılar logo yüklemek, gezinme menüsünü özelleştirmek ve özel bir ana sayfa ayarlamak gibi çeşitli değişiklikler yapabilir.
Her temanın farklı özelleştirme dereceleri vardır. Ücretsiz bir tema yüklerseniz özelleştirme seçeneklerinin büyük olasılıkla sınırlı olacağını unutmayın. Premium WordPress temaları genellikle güçlü özelleştirme, işlevsellik ve destek sunar.
Daha sorunsuz ve sezgisel bir tasarım süreci için bir sayfa oluşturucu eklentisi kurmayı düşünün. Sayfa oluşturucular, yeni başlayanlar için harika olan tema düzenleyiciye sürükle ve bırak işlevi ekler. Sayfa oluşturucu eklentilerine bazı örnekler Elementor ve Beaver Builder’dır.
İsterseniz en iyi temaları listelediğimiz yazılarımıza göz atabilirsiniz:
- En İyi 60+ WordPress Teması
- WooCommerce Tema Örnekleri
- En İyi 10 WordPress E-Ticaret Teması
- En Hızlı WordPress Temaları
- En İyi Blog Temaları
Eklentiler ve Bileşenler
Eklentiler, bir WordPress web sitesinin işlevselliğini artırır. Eklentileri yükleyerek kullanıcılar, temel WordPress yazılımında bulunmayan özellikler ekleyebilir (benzer yazılar, bültenler gibi). Eklentilerin çoğu, WordPress topluluğu içindeki geliştiriciler tarafından oluşturulur.
Resmi dizin şu anda 58.000‘den fazla eklenti mevcut: WordPress’in hemen hemen her durum için bir eklentisi vardır. Web sitesi güvenliğini güçlendirmek, bir web sitesini hızlandırmak, arama motoru optimizasyonunu artırmak, form eklemek gibi birçok özellik sunuyor bu eklentiler.
Fiyatlandırma söz konusu olduğunda, aralarından seçim yapabileceğiniz ücretsiz ve premium WordPress eklentiler mevcut. Ücretsiz eklentiler genellikle temel işlevler sunarken, ücretli eklentiler daha fazla özelliğe sahiptir ve müşteri desteği içerebilir.
WordPress web sitenize yükleyebileceğiniz en iyi WordPress eklentileri şunlardır:
- WooCommerce. E-Ticaret işlevselliği ekleyen açık kaynaklı bir WordPress eklentisi.
- Visual Composer. Bir WordPress sitesi tasarlama sürecini basitleştiren, önceden hazırlanmış tasarım öğeleri sunan bir sürükle bırak sayfa oluşturucu eklentisi.
- Yoast SEO. WordPress metin düzenleyicisine SEO göstergeleri ekleyen ve makalelerin arama motoru sonuç sayfalarında (SERP’ler) daha üst sıralarda yer almasına yardımcı olan bir SEO eklentisi.
- Wordfence Security. Bir WordPress sitesini kötü amaçlı yazılım, spam ve diğer kötü niyetli saldırılardan koruyan bir güvenlik duvarı ve güvenlik eklentisi.
Öte yandan, Bileşenler bir web sitesine fazladan içerik ve yapı ekler. WordPress’in arşivler, galeri ve son gönderiler gibi birkaç varsayılan bileşeni vardır ve kullanıcılar eklentiler yükleyerek daha fazlasını ekleyebilir.
WordPress ile Ne Tür Web Siteleri Oluşturabilirim?
WordPress nedir açıkladık. Ancak şunu da bilmenizde fayda var. WordPress çeşitli farklı türlerde internet siteleri oluşturmak için kullanabileceğiniz oldukça çok yönlü bir araçtır. Açıkçası olasılıklar sınırsızdır ancak daha iyi fikir sahibi olabilmeniz için en yaygın kullanım alanlarından bazılarını bir araya getirdik.
Bloglar
WordPress ilk olarak bir blog aracı olarak başlatıldı ve platformun hala en yaygın kullanım alanlarından biri olmaya devam ediyor.
Örneğin Hostinger’ın WordPress Hosting Başlangıç Planında olduğu gibi çok ufak maliyetlerle başlangıç yaparsınız. Blogunuz büyüyüp, daha fazla ziyaretçi almaya başladığında daha gelişmiş çözümlere yükseltme yapabilirsiniz.
Portfolyolar
Freelancerlar, sanatçılar, fotoğrafçılar, müzisyenler, yazarlar ve diğer yaratıcı profesyoneller online portfolyolarını oluşturmak için sıklıkla WordPress kullanırlar.
WordPress.org ile diğer bazı yerlerde resim galerileri, ışık kutuları ve portföy kılavuzu gibi ihtiyacınız olabilecek tüm özelliklere sahip çeşitli portfolyo temaları bulunuyor.
İşletme Siteleri
Eğer küçük bir işletme sahibiyseniz, internet siteniz için WordPress iyi bir çözüm olabilir. WordPress küçük çaplı işletmeler arasında fazlasıyla popüler olsa da, büyük şirketler tarafından da gün geçtikçe daha fazla kullanılıyor. Elbette web hosting satın almanız gerekir.
Hayır/Yardım Siteleri
WordPress oldukça düşük bir bakım ücretine sahip olmasının yanında öğrenmesi kolay olduğundan hayır kurumlarının favori platformu olması bir sürpriz değildir. WordPress sayesinde kar amacı gütmeyen kurumları online varlıklarını güçlendirebiliyor.
Sanal Mağazalar
WordPress ile aynı zamanda herhangi kodlama bilginiz olmaksızın bir sanal mağaza oluşturabilirsiniz. WordPress’in en popüler eklentilerinden biri olan WooCommerce eklentisi sayesinde alışveriş sepeti, sipariş yönetim sistemi, ödeme sayfaları, tek tık iade ve diğer önemli özellikleri sitenize ekleyebilirsiniz. E-ticarete atılmak için iyi yöntemdir. E-ticaret nedir hakkında ayrıntılı bilgi için rehberlerimizi okuyabilirsiniz.
Neden WordPress?
Piyasadaki en popüler CMS olmasının yanı sıra WordPress web sitelerinin %65,2‘sine güç verir. Bu, tüm web sitelerinin %42,4‘ü, yani internetin neredeyse yarısı anlamına gelir.
WordPress’in bu kadar popüler olmasının dört ana nedenini kısaca gözden geçirelim:
- Ücretsizdir. Kullanıcıların kullanmaya başlamadan önce web hosting ve bir alan adını güvenceye almaları gerekse de, WordPress platformunu indirmek ve kullanmak tamamen ücretsizdir.
- Son derece esnek ve özelleştirilebilir. WordPress’in birçok uygulaması vardır: blog yazmaktan ve çevrimiçi bir portföy oluşturmaktan bir e-ticaret mağazası oluşturmak gibi. WordPress ayrıca topluluk geliştiricilerini de memnuniyetle karşılar. Sonuç olarak, resmi WordPress kütüphanesinde ve üçüncü taraf depolarında birçok tema ve eklenti seçeneği mevcuttur.
- Ölçeklenebilir bir platformdur. WordPress, web hosting planı gerekli kaynaklara sahip olduğu sürece her boyuttaki web sitesini işleyebilir. Web sitesi yayına girdikten sonra farklı bir platforma geçmeye gerek yoktur.
- Kullanımı nispeten kolaydır. Bir web sitesini sıfırdan elle kodlamaya kıyasla, WordPress önemli ölçüde daha az teknik bilgi gerektirir. Kodla ince ayar yapmak hala bir seçenek, ancak sadece grafiksel kullanıcı arayüzü ile güzel, tamamen işlevsel web siteleri oluşturmak mümkündür.
WordPress Kullanan Popüler Siteler
WordPress çoğunlukla bloglar ve küçük çaplı işletmeler tarafından kullanılan bir platform olarak bilinse de aynı zamanda birçok ünlü web sitesi tarafından kullanılmaktadır.
The New Yorker
The New Yorker’ın sitesi, derginin basılı muadili ile aynı doğrultuda basit ama şık bir görünüm elde etmek için serif yazı tipleri kullanıyor.
Yayınların çevrimiçi sürümlerinin, basılı sürüme tam olarak benzemesi gerekmez. Ne var ki bazı tanıdık nitelikleri çevrimiçi alana aktarmak daha tutarlı bir marka deneyimi yaratır.
TechCrunch
TechCrunch, en son teknoloji ve startup haberleriyle ilgilenen kişilerin başvurduğu bir web sitesidir. Bol beyaz alana sahip sans serif yazı tiplerini kullanarak temiz ve minimal bir görünüm sunar.
Web sitesi, okurlar kaydırdıkça görünür kalan yapışkan bir gezinme menüsü kullanır. Ziyaretçilerin web sitenizi keşfetmesini ve okumak istedikleri içeriği bulmasını kolaylaştırmak için bu tasarım öğesini uygulayabilirsiniz.
Sony Music
Sony Music’in web sitesi, WordPress’i kullanan başarılı ticari markalar içim mükemmel bir örnektir.
Web sitesi, Sony Music sanatçılarının resim kaydırıcısı, gömülü videolar ve başlıklar ve menü öğeleri içerir. Büyük harfli metin kullanılarak elde edilen göz alıcı ve cesur bir tasarımı vardır.
Kaydırıcılar, içeriğinizi vurgulamanın dinamik ancak alan açısından verimli bir yoludur; bunları birden fazla görseli sergilemek için kullanabilirsiniz.
Grubunuz için bir web sitesi oluşturuyorsanız, ziyaretçilerin içeriğinizi kolayca önizlemesini sağlamak için bir müzik ekleme eklentisi koymakta fayda vardır.
Beyaz Saray
WordPress ayrıca Beyaz Saray’ın resmi web sitesine de güç sağlar. Bu site, devlet web siteleri için gerekli olan profesyonel ve kullanıcı dostu tasarımın mükemmel bir örneğidir.
Site, başlıklar için serif yazı tiplerini kullanarak klasik bir görünüm sağlar. Sayfanın üst kısmında, kullanıcıların sitenin diğer bölümlerine erişebileceği genişletilebilir bir menüye sahip yapışkan bir gezinme çubuğu bulunur.
Beyaz Saray web sitesinde ayrıca yüksek karşıtlık modunu açan veya metni büyüten düğmelerle erişilebilirlik özellikleri vardır. Bu seçenekler, tüm ziyaretçiler için mümkün olan en iyi tarama deneyimi sağlar.
Beyoncé
Beyoncé’un web sitesinin WordPress’te çalışması şaşırtıcı değil; platform sanatçılar, fotoğrafçılar ve müzisyenler arasında inanılmaz derecede popüler.
Beyoncé’nin sitesi görsellere odaklanıyor. Ana sayfa, tam ekran görüntülerin bir galerisini içermekte. Her birine tıklamak, ek bilgileri ve sosyal medya paylaşım simgelerini ortaya çıkarır.
WordPress, Beyoncé’nin hayranlarına ilgi çekici bir görsel deneyim sunmasını sağlar. Çalışmanızı en iyi şekilde sergilemek için sitenizde benzer şekilde tam ekran görüntüleri kullanmak oldukça cazip.
WordPress Artıları ve Eksileri
WordPress kullanmanın birçok avantajı olsa da bazı olası dezavantajları da vardır. Web sitenizi üzerine kurmadan önce platformdan ne bekleyeceğinizi bildiğinizden emin olun.
WordPress kullanmanın artıları ve eksilerinin bir listesi:
WordPress’in Artıları
- Düşük Maliyet – Sadece alan adı ve web hosting için ödeme yapmanız gerekir. WordPress yazılımı ve eklenti ile eklentilerin çoğu ücretsizdir.
- Kolay kurulum ve güncelleme süreci – Çoğu web sunucusu, anında WordPress kurulum araçları sunar. Yazılımın en son sürüme güncellenmesi, WordPress panosu aracılığıyla da hızlı bir şekilde yapılabilir.
- Sade yönetim – Yazı yazma ve düzenleme, görsel düzenleme ve ekleme, kullanıcıların yönetimi, menü ekleme ve eklenti ile tema kurulumu gibi günlük işleri gerçekleştirmek için herhangi programlama bilgisine sahip olmanız gerekmez.
- Özel tasarım – Binlerce kullanıma hazır WordPress teması ile kolaylıkla ilgi alanınıza uygun özel bir tasarım oluşturabilirsiniz. Örneğin restoranlar, tıp doktorları, küçük işletmeler, yemek blogları için özel temalar bulunuyor.
- Özel işlevsellik – WordPress’in varsayılan işlevlerini genişletmek için eklentileri kullanabilirsiniz. Özetle, arama motoru optimizasyonundan (SEO) etkinlik rezervasyonlarına kadar her özel görev için bir eklenti bulabilirsiniz.
- Yardımsever topluluk – WordPress’in evrensel bir topluluğu ve müthiş yardımcı destek forumu bulunuyor. Eğer bir şeyi bilmiyorsanız veya bir sorunla karşılaştıysanız, hızlı şekilde yardım alabilirsiniz.
- Açık kaynaklılık – Alternatif içerik yönetim sistemlerinin aksine WordPress için tek bir kuruş ödemek zorunda değilsiniz.
WordPress’in Eksileri
- Güvenlik endişeleri – WordPress internetin %35’den fazlasını oluşturduğundan, hacker’ların sıklıkla hedefi olabiliyor. Ancak bir güvenlik eklentisi yüklerseniz riski büyük ölçüde azaltabilirsiniz.
- Üçüncü parti içerik – Çoğu WordPress eklenti ve temaları üçüncü parti geliştiriciler tarafından hazırlandığından, bazen sorun yaratabiliyorlar. Bir eklenti veya temayı yüklemeden önce her zaman açıklamayı ve incelemeleri okuyun. Eğer hala emin değilseniz, topluluktan yardım isteyin.
- Sayfa yüklenme süresi – Eğer çok fazla eklentiniz varsa, siteniz yavaşlayabilir. Bir önbellek eklentisi yüklemek genellikle bu sorunu çözmektedir.
WordPress ile Site Nasıl Kurulur?
WordPress’in sizin için doğru platform olduğuna ikna olduysanız, web sitenizi kurmaya başlamanın zamanı geldi.
WordPress.com’da bir web siteniz varsa, WordPress.org’a geçiş basittir. Tek yapmanız gereken, aşağıdaki adımları izlemeden önce WordPress.com sitesindeki tüm içeriği dışa aktarmaktır.
Bir WordPress sitesi kurma adımları şunlardır:
- Bir domain satın alın. Domain sorgulama kullanarak istediğiniz alan adının kullanılabilirliğini kontrol edin ve bir alan kayıt kuruluşundan domain satın alın.
- Bir hosting sağlayıcısı seçin. İyi müşteri incelemeleri olan güvenilir bir hosting sağlayıcısı seçtiğinizden emin olun.
- Bir web hosting satın alın. İhtiyaçlarınıza ve bütçenize uygun bir web hosting planı seçin. WordPress için optimize edilmiş bir hosting planı almak için WordPress barındırma planlarımıza göz atın.
- WordPress’i kurun. Çoğu hosting sağlayıcısı, web hosting kontrol panelinde tek tıklamayla bir WordPress kurulum aracı sunar.
- Web sitesini özelleştirin. Markanıza ve içeriğinize en uygun WordPress temasını seçin, ihtiyacınız olan eklentileri yükleyin, widget’lar ekleyin ve tema özelleştiriciyi kullanarak tasarımda ince ayar yapın.
- İçerik oluşturmaya başlayın. Temel statik web sayfalarını oluşturun ve blog gönderilerini yayınlamaya başlayın.
- Web sitesini tanıtın. SEO, sosyal medya pazarlaması ve e-posta pazarlaması gibi çeşitli yöntemleri kullanarak yepyeni WordPress sitenize trafik çekin.
WordPress Hakkında Daha Fazla Bilgi İçin
WordPress nedir öğrendiniz ve daha fazla bilgi mi arıyorsunuz? Eğer WordPress ile bir site oluşturmak hakkında daha fazla bilgi edinmek istiyorsanız, aşağıdakilere göz atmak isteyebilirsiniz:
- WordPress E-Ticaret: WooCommerce Kurulumu
- WordPress ile Blog Nasıl Açılır
- WordPress Güvenlik Önlemleri
- WordPress Domain Değiştirme Nasıl Yapılır? Adım Adım Rehber
- 2020 için En İyi WordPress SEO İpuçları
- Google AMP ile Mobil Cihaz Dostu Site Oluşturma
WordPress Kullanmalı Mıyım?
WordPress kullanıp kullanma tercihi tamamen ihtiyaçlarınıza bağlıdır. Web siteniz için esnek ve ölçeklenebilir bir platforma ihtiyacınız varsa, WP harika bir seçimdir.
WordPress, kullanıcıların her türlü siteyi oluşturmasına olanak tanıyan inanılmaz derecede çok yönlü bir web sitesi platformu. Bir blog açmak, çevrimiçi bir portfolyo ile yeni müşteriler çekmek, eğitim videoları yayınlamak veya bir işletme web sitesi oluşturmak istiyorsanız, bunu yapmak için WordPress’i kullanabilirsiniz.
Bir web sitesini sıfırdan kodlamaktan çok daha erişilebilir olduğu için yeni başlayanlar için de mükemmeldir. Büyük ve aktif bir topluluğun yanı sıra WordPress’i öğrenmek için birçok çevrimiçi kurs ve kaynak vardır.
Bu Rehberler yazısında WordPress web sitesi nedir öğrenmenize yardımcı olduğunu umuyoruz. Herhangi bir sorunuz veya yorumunuz varsa, bunları aşağıdaki yorumlar bölümünde bırakın.
WordPress Nasıl Kullanılır?
WordPress, dosyalar, temalar, eklentiler ve her türlü içerik eklemenize, değiştirmenize ve düzenlemenize izin veren bir veritabanı sistemi üzerinde çalışır. Her WordPress kullanıcısı, web sitelerini tek bir yerden yönetmek için kontrol paneline erişebilir. Buradan yeni yazılar oluşturup sayfalar düzenleyebilirsiniz.
WordPress ile Ne Tür Siteler Yapılır?
WordPress ile istediğiniz birçok türde site yapabilirsiniz. Bunlara, Kurumsal Siteler, E-ticaret Siteleri, Fotoğraf Siteleri, Haber Siteleri, Bloglar, Kişisel Siteler, Sanatçı Siteleri, Portfolyo Siteleri de dahildir.
WordPress ve Bir Web Sitesi Arasındaki Fark Nedir?
WordPress, size bir web sitesi oluşturmak için araçlar sağlayan bir platformdur. Web sitesi, içeriğinizi bir sunucuda yayınladığınız bir web sayfaları topluluğudur.
WordPress Ne Kadar Sürede Öğrenilir?
WordPress öğrenmek ne kadar vakit ayırabileceğinize göre değişse de bir hafta boyunca günde 2 3 saat ayırarak birçok özelliğine hâkim olabilir ve basit bir web sitesi kurabilirsiniz.