WordPress’de Plugin Nedir: Acemiler için Tam Rehber

Eğer WordPress kullanmakta yeniyseniz, aklınıza bir soru geliyor olabilir: WordPress’de plugin nedir? WordPress rehberleri okurken bu terimi büyük ihtimalle her yerde görüyorsunuzdur. Yazılımı yüklemiş olsanız bile bir WordPress plugin nedir bilmeyebilir ve niçin bir WordPress pluginine ihtiyacınız olduğundan emin olmayabilirsiniz.

Pluginler WordPress’le güçlendirilmiş sitenizin fonksiyonelliğini arttırmak için gereklidir. Bu makalede, WordPress’de plugin nedir öğrenecek, ne işe yaradığını ve konuyla alakalı diğer SSS’ları bulacaksınız.

WordPress’de plugin nedir ve nasıl çalışır?

Türkçe karşılığı “eklenti” olan bir WordPress plugini WordPress web sitenize “takılan” kod parçasıdır. Basitçe, web sitenizde değişiklik yapan ve WordPress’in ana fonksiyonelliğini geliştiren bir uzantıdır.

WordPress’in yeteneklerini geliştirmek için orijinal WordPress kodlarını düzenlemektense, pluginleri kullanmak daha iyi bir çözümdür. Pluginleri indirip yüklemek bir takım uzun kodları özelleştirmekten daha kolaydır. Nihayetinde, kodla uğraşmak zor bir görevdir.

Pluginlerle, orijinal kodları değiştirmek için sadece ilave kodları “takmanız” gerekir. Her ne zaman değişiklikler gerekmediğinde, plugini etkisizleştirerek “çıkarabilirsiniz”.

Harika olan şu ki, WordPress’de sizin için binlerce önceden geliştirilmiş plugin mevcuttur. Pluginleri doğru şekilde kullanmak sadece web sitenizin fonksiyonelliğini ve kullanıcı deneyimini arttırmaz, ayrıca iş akışınızı da arttırır.

Bir plugin neler yapabilir?

Pluginler, sıradan bir blogu herhangi bir şekil ve fonksiyonellikteki web sitesine dönüştüren değiştiricilerdir. Sadece birkaç basit adımda, pluginler web sitenizi bir online mağazaya, dergiye, öğrenme yönetim sistemine dönüştürecektir… Aklınıza gelen her şeye!

Örneğin, online bir mağaza yapıyorsunuz – WooCommerce sizin yeni en iyi arkadaşınız olacaktır. Bir rezervasyon sistemi için site yapmak mı istiyorsunuz? Bookly‘e bir göz atın.

Belki de çalışmalarını web sitesinde göstermek isteyen harika bir fotoğrafçısınız? Envira Gallery plugini harika bir tercihtir.

Bazı pluginler sitenizi tamamiyle dönüştürürken, diğerleri perde arkasında basit ince ayarlar olarak görev yaparlar. Ön yüzünde değişikliği göremeyebilirsiniz ancak pluginler bir sitenin çalışma şeklini optimize ederler.

Örneğin, görsellerinizi sıkıştırmak için WPSmush ekleyebilirsiniz. W3 Total Cache sitenizin performansını yükseltecektir. WordFence gibi pluginler sitenizin güvenliğini arttıracaktır.

Sitenizi planlarken her şeyin kontrol altında olduğuna emin olun. Kodlama becerilerinin gerekmediği kolay bir web sitesi kurma aracı sunuyoruz. Sürükle & bırak özelliğini kullanın, web sitenizi iyi tasarlamak için zarif bir şablon seçin ve 7/24 hizmetinizde olan müşteri desteğimizle güvende hissedin.

Şimdi Başlayın

WordPress pluginleri nerede bulunur?

WordPress pluginleri bulabileceğiniz birkaç yer bulunmaktadır. Ancak, nereden plugin indirmeyi seçeceğinize dikkat edin. Güvenilmez geliştiricler tarafından yayınlanan pluginler web sitenize zarar verebilir.

Plugin bulabileceğiniz en iyi yer WordPress plugin dizinidir. Aralarından seçebileceğiniz 50,000’den fazla yayınlanmış plugin bulunmaktadır.

WordPress plugin nedir : WordPress eklenti dizini ana sayfası

 

Ayrıca premium pluginlere de yatırım yapabilirsiniz. Code CanyonMOJO Marketplace, veya Creative Market gibi premium pluginler sunan WordPress pazar alanları da bulunmaktadır.

Pluginleri WordPress dizininden yüklemek için yönetici kontrol panelinizden Eklentiler >> Yeni Ekle‘ye gidebilirsiniz.

WordPress Pluginleri Nasıl Yüklenir

Plugin yüklemek için üç farklı yol vardır. İlk olarak, dreitk olarak WordPress dizini aracılığıyla kurabilirsiniz. İkinci olarak, .zip pluginini sitenize yükleyebilirsiniz. Son olarak, pluginleri FTP aracılığıyla yükleyebilirsiniz.

Ücretsiz vs Premium Pluginler

Ücretsiz ve ücretli pluginler var olduğundan, kendinize hangisini seçmeliyim diye sorabilirsiniz. Ücretsiz pluginer sadece kısa vadeli hedefler için mi işe yarar? Premium pluginler gelecekteki gelişmenizi daha iyi mi destekler?

Daha fazla ödeyeceğiniz daha iyi kalite alacağınız anlamına gelmiyor. Premium özellikleri sunan yüzlerce ücretsiz plugin mevcuttur. Basitçe, eğer premium bir plugini karşılayamıyorsanız, her zaman ücretsiz bir seçenek bulabilirsiniz.

Ücretsiz ve ücretli bir plugin arasında seçim yaparken dikkat edilmesi gereken noktalar:

  • Özellikler: WordPress deposunda birçok ücretsiz plugin olsa da, bazı önemli özellikler sadece profesyonel versiyonlarında mevcut olabilir. Bu özelliklere gerçekten ihtiyacınız olup olmadığını iki kere düşünün. Eğer gerekli seçeneği hiçbir ücretsiz plugin sunmuyorsa plugininizi premium olanına yükseltmeniz gerekecektir.
  • Destek: Premium pluginler genellikle tam zamanlı destek sunar. Eğer plugininiz arızalanırsa veya onu kullanmakta yardıma ihtiyaç duyarsanız yardım için destek ekibiyle iletişime geçebilirsiniz. Çoğu ücretsiz pluginle, araştırmayı kendiniz yapmanız gerekecektir.
  • Döküman Dosyası: Ücretli pluginler genellikle döküman dosyalarıyla birlikte gelirler. Bu dosyalar kullanım kılavuzlarına benzerler. Plugindeki bütün özellikleri nasıl yapılandıracağınızı ve belki optimize etmek için bazı öneriler de bulabilirsiniz.

WordPress Pluginlerini yüklemeden önce

Herhangi bir plugini yüklemeden önce, göz önünde bulundurmanız gereken birkaç şey var.

İlk olarak, web sitenizin neye ihtiyacı olduğunu bilmelisiniz. WordPress deposuna neye ihtiyacınız olduğuna dair en ufak bir fikriniz olmadan gitmeyin ve gözünüze hoş gelen her şeyi yüklemeyin. Bu oldukça etkisiz ve zaman kaybettiricidir.

İkinci olarak, plugin önerileri için İnternet’i araştırın. Bu aşama eğer zaten neye ihtiyacınız olduğunu biliyor ancak hangi pluginlerin hedeflerinize ulaşmakta yardımcı olacağından emin değilseniz oldukça yararlıdır.

İpucu: en iyi WordPress pluginleri listemize bir göz atın.

Son olarak, pluginin WordPress versiyonunuz ve temanızla uyumluluğunu kontrol etmeniz gerekir. Bazı pluginler daha eski veya yeni WordPress versiyonlarını desteklemeyebilir. Ve eğer temanız seçtiğiniz bir plugini desteklemiyorsa, plugini yüklemek ciddi sorunlar yaratabilir.

WordPress’ime neden plugin ekleyemiyorum?

Bazı yeni başlayanlar WordPress’in iki versiyonu (ing) olduğunu bilmez: WordPress.com ve WordPress.org. .org versiyonu size istediğiniz plugini kullanma özgürlüğünü verirken .com versiyonu vermez.

Sadece WordPress.com Business planını satın alanların sitelerine plugin yükleme izinleri vardır. Ancak, yüklemeye mevcut pluginlerin sayıları sınırlıdır.

Eğer iki WordPress versiyonu arasındaki farklar hakkında daha fazla bilgi istiyorsanız, bu iki versiyon hakkındaki makalemizi okuyabilirsiniz.

Çok fazla plugin web siteme zarar verir mi?

Teknik olarak, yüklü plugin sayısı web sitenizin performansını etkilemeyecektir. Ancak, kötü bir şekilde kodlanmış pluginler hata yaratabilir veya sitenizi yavaşlatabilir.

Hatırlamanız gereken bir şey ise web sitenize eklediğiniz her şey disk alanınızı kullanacaktır. Eğer büyük miktarda plugin yüklerseniz, alanınızı daha çabuk bitireceksinizdir.

Dahası ise bazı pluginler birbiriyle çatışabilir ve sitenizde istenmeyen sorunlara sebep olabilir. Bu yüzden araştırmanızı iyi yapın ve plugin sayınızı makul bir sayıda tutun.

Her web site için önemli olan bazı pluginler

Bazı pluginler sitenizin formatına bağlı olarak opsiyonel iken bazı pluginler gereklidir. Sitenizin fonksiyonelliğini maksimuma çıkarmak için bu üç plugini hemen yüklemenizi tavsiye ediyoruz:

Contact Form 7

WordPress'de plugin nedir: Contact Form 7 plugini.

Bu pluginle sitenize birkaç basit adımla bir iletişim formu koyabilirsiniz. Bu pluginin özelleştirmesi kolaydır ve sitenize eklemesi kolay olan kullanışlı özellikler sunar.

Yoast SEO

Yoast SEO plugini.

Kısaca, SEO (Search Engine Opimizer – Arama Motoru Optimize Edici) web sitenizin arama motorlarında daha üst sıralara çıkmasına yardımcı olan bir takım teknik ve stratejilerdir. Bazı faydalı seçenek ve imleçlerle, Yoast SEO plugini sizin için içeriğinizi optimize etmek gibi zor bir işi yapar.

Akismet

Akismet plugini.

Web siteniz büyüdükçe kendinizi istenmeyen mesajlara ve yorumlara hazırlamanız gerek. Akismet sadece sitenizi bunlardan korumakla kalmaz ayrıca ayrı bir dosyaya süzer. Dahası ise, Akismet sizin için otomatik olarak spam istatistik raporu üretir.

Sonuç

Özet olarak, eğer pluginler olmasaydı, WordPress şimdi olduğu kadar güçlü olmayabilirdi. Pluginler sitenizin fonksiyonelliğini arttırır, korur ve genel olarak potansiyelini maksimuma çıkarır.

Ancak, WordPress sitenizi plugin yüklemeden önce hatırlamanız gereken bazı şeyler var.

Umarız bu makalede WordPress’de plugin nedir sorusunu cevaplamış ve size plugin seçme konusunda akıllıca bir seçim yapmanızda yardımcı olmuşuzdur.

 

Author
Yazar

Gökhan O.

Gökhan Hostinger’da YouTube Takım Lideri olarak çalışmakta. WordPress hakkındaki tecrübe ve bilgisini bu blogda paylaşıyor. Hostinger’ın adını YouTube içeriği üzerinden duyurmayı kendine görev edinmiştir. Hobileri arasında oyun oynamak ve futbol maçları izlemek vardır.