WordPress Üyelik Eklentisi İçeren Web Sitesi Nasıl Yapılır?

WordPress Üyelik Eklentisi İçeren Web Sitesi Nasıl Yapılır?

Eğer web sitenizde WordPress kullanıyorsanız, WordPress’de var olan bir özellik olan üye kayıtlarını aktif edebilirsiniz. Ancak, WordPress size içeriğinizin bir kısmını (veya hepsini) sadece üyelerinize sınırlamanız için kullanabileceğiniz herhangi bir araç sunmuyor. Bunun için size yardımcı olacak bir WordPresss üyelik eklentisine ihtiyacınız olacak.

Bu makalede, WordPress üyelik eklentisi içeren web sitesi yapmanız için gereken her şeyi ayrıntılandıracağız. Ondan sonra, bunu kurabilmeniz için herhangi birini kullanabileceğiniz 5 tane eklentiyi size tanıtacağız:

  1. Membership & Content Restriction
  2. WP-Member
  3. Ultimate Member
  4. Simple Membership
  5. Members

Daha sonra ise size bu 5 eklentiden birini kullanarak WordPress üyelik eklentisi içeren bir web sitesi nasıl yapılır göstereceğiz. Öğrenecek birçok şey var, hadi başlayalım!

WordPress Üyelik Eklentisi İçeren Bir Web Sitesi Nedir?

Eğer web sitenizde kullanıcı kaydı aktif durumdaysa, teknik olarak zaten üyelikli bir WordPress web sitesi yönetiyorsunuz demektir. Bu, insanların ziyaret edebileceği, kayıt olup, sitenin bir üyesi olabileceği herhangi bir web sitesini içerir.

Fakat, kullanıcı kaydını aktif hale getirmenin çoğu web siteleri için çok da fazla faydası yok. Örnek olarak, eğer bir blogunuz varsa, üye olmuş kullanıcılar yeni içerik hakkında bildirim alırlar ama bu aslında üyeliğin tek faydası.

Birçok durumda gerçek üye web siteleri bu kriterlerden bir veya birden fazlasına uyanlardır:

  • Sadece üyeyseniz erişebileceğiniz içerikleri vardır.
  • Kayıt olmak zorunda hatta bazı durumlarda bazı içeriklere erişmek için aboneliğe para ödemeniz gerekmektedir.
  • Üyelerin kendine ait özelleştirebilecekleri profilleri vardır.
  • Web siteniz üzerine kurulmuş topluluklar vardır.

İnsanlar WordPress üye siteleri hakkında konuştukları zaman, genellikle kullanıcıların içerik için erişime para ödediği web siteleri tarif etmektedirler. Mesela öğrencilerin katılıp, dersleri alabilmek için ücretlendirildiği bir online okul web sitesi kurabilirsiniz.

Başka durumlarda ise, herkesin erişemediği topluluk veya online bir forum yaratmak isteyebilirsiniz. Böyle durumlarda, bir defaya mahsus ücretlendirme veya abonelik sunmak, sadece onaylanan üyelerin içerik yaratıp, görebileceğinden emin olmak için en iyi yoldur.

Eğer web sitenizi ziyaret eden herkesin bütün içeriğe göz atabilme şansına sahip olmasını istiyorsanız, o zaman WordPress üyelik eklentisi içeren bir web sitesine ihtiyacınız yoktur. Fakat, sadece üyelere açık bir web sitesi hedeflerinize uyuyorsa, bunu yapabileceğiniz eklentileri öğrenmek için okumaya devam edin.

İçerik Sınırlamak için Kullanabileceğiz 5 WordPress Üyelik Eklentisi

Hakkında konuşacağımız bütün eklentilerin tek bir ortak noktası var – hepsi web sitenizin belli kısımlarına (ya da bütününe) erişimi sınırlı hale getirmenizi mümkün kılıyor. Bunlardan bazıları size erişim için ücretlendirme yapabilme şansı ve başka birçok kullanışlı özellikler sunuyor.

1. Membership & Content Restriction (Üyelik & İçerik Kısıtlama)

Membership & Content Restriction eklentisi.

Membership & Content Restriction, içerik kısıtlamanızı ve özgün abonelik planları yaratmanızı sağlayan hepsi bir arada bir çözümdür. Bu eklentiyle her birinin sitenizin belirli kısımlarına erişim sağladığı çoklu üyelik rütbeleri yaratabilirsiniz.

Üstelik bu WordPress üyelik eklentisi WooCommerce ile entegrasyonlu biçimde çalışabilmekte, bu da ürünlerinizi üye olmayanlardan saklayabilmenizi sağlamaktadır. En önemlisiyse, bu eklenti WordPress düzenleyicisine yeni bir widget ekleyerek sitenizin hangi kısımlarına erişimi kısıtlayacağınızı seçebilmeyi oldukça kolaylaştırmaktadır.

Ana özellikleri:

  • Sitenizin herhangi bir kısmına erişimi kısıtlayabilirsiniz
  • Bir veya birden fazla abonelik planları yaratabilirsiniz, üstelik her birinin kendine özgü özellikleriyle
  • Üyelik ödemelerini işleyebilir ve ücretsiz denemeler teklif ediniz
  • Ürünleri sadece üyelerin görmesi için WooCommerce ile entegre edebilirsiniz

Ücret: Bu eklenti ücretsiz olsa da ücretli eklerine erişim sağlayan premium versiyonları da bulunmaktadır.

2. WP-Members (WP-Üyeleri)

WP Members eklentisi.

WP-Members web sitenizin bazı kısımlarını saklayarak sadece üyelerin onlara erişim sağlamasına izin verir. Ayrıca istediğiniz yere özel üyelik formları kurabilmeniz için gereken araçları size sunar.

Ne çeşit içerik kısıtlayabileceğinize gelecek olursak, WP-Members yazılara, sayfalara ve özel yazı tiplerine erişim kısıtlayabilir. Muhtemelen bizim favori özelliğimiz ise bu eklentiyle kısıtlı erişim olan içeriğin teaserlarını gösterebilmeniz. Bu da ziyaretçilerinizi üye olmak için ikna etmenize yardımcı olur.

WP-Members’ın tek dezavantajı ise ücretsiz versiyonunun kullanıcı aboneliklerini yönetmenize veya işlemenize imkan vermemesidir. Bu özelliği eklentiler kullanarak ekleyebilirsiniz.

Ana Özellikleri:

  • Üye olmayanlardan yazıları, sayfaları veya özel yazı tiplerini saklayabilirsiniz
  • Web sitenizin herhangi bir kısmına üyelik formları dizayn edin ve ekleyebilirsiniz
  • Yeni üyelikleri resmi olmadan onaylayabilirsiniz
  • Üye kayıtlarını arttırmak için gizli içeriklerinizin teaserlarını sergileyebilirsiniz

Ücret: Eklentinin ücretsiz versiyonu daha önce belirttiğimiz bütün özellikleri kapsıyor. Fakat, geliştiricisinin mağazasında ayrıca satın alabileceğiniz ekler bulunmakta.

3. Ultimate Member

Ultimate Member eklentisi.

Şu ana kadar gözden geçirdiğimiz bütün WordPress üyelik eklentileri çoğunlukla üye kaydı ve abonelik odaklıydı. Fakat, WordPress üyelik eklentilerinin bir başka önemli yönü daha var: kullanıcı profil fonksiyonelliği.

Kullanıcılarınıza profillerini özelleştirmek için seçenekler vermek etkileşimleri arttırmak ve onların sürekli geri dönmesini sağlamak için hızlı ve etkili bir yoldur. Ne de olsa eğer biri profilini kusursuzlaştırmak için zaman harcamaya meyilliyse, muhtemelen sitenizden ayrılmaları daha zor olacaktır.

Bunu akılda bulundurarak, Ultimate Member üyelerinizin profillerine ne gibi değişiklikler yapabilmelerin ayarlamanıza imkan tanıyor. Bunun yanı sıra, sayfalarınıza kullanıcı kayıt bölümleri ekleyebiliyor ve web sitenizin istediğiniz kısımlarına erişimi kısıtlayabiliyorsunuz.

Ana Özellikleri:

  • İçeriklerinizi sadece üyelere erişilebilir yapabilirsiniz
  • Web sitenizin herhangi bir yerine kullanıcı kayıt formu ekleyebilirsiniz
  • Yeni üyelere özgün kullanıcı rolleri verebilirsiniz

Ücret: Eklentinin kendisi ücretsiz fakat bütün uzantıları ücretlidir.

4. Simple Membership

Simple Membership eklentisi.

Simple Membership tıpkı Membership & Content Restriction gibi çalışır. Bu eklentiyle, birden fazla üye kademeleri yaratabilir ve ödemeleri PayPal ile işleyebilirsiniz. Kullanıcılar, hangi kademeye abone olduklarına bağlı olarak belirli içeriklere erişim sağlayabilirler. Hangi yazı ve sayfaların hangi kademeye açık olacağı ise tamamen size bağlı.

Bu eklentinin beğendiğimiz bir özelliği ise üyelik için bir defaya mahsus ödemeleri desteklemesi. Özellikle, abonelik hizmeti vermek istemiyorsanız, çok yararlı olacaktır. Ayrıca aldığınız her ödeme için detaylı kayıt sunar. Eğer kayıt tutmayı sevenlerden biriyseniz, bu eklenti tam size göre.

Ana Özellikler:

  • Web siteniz için üyelik kademeleri yaratabilirsiniz
  • Kullanıcılarınızın ücretsiz üye olmasına, abonelik almasına veya bir defaya mahsus ücret ödemesine imkan sağlayabilirsiniz
  • Web sitenizin içeriğini belirli üye kademelerine sınırlayabilirsiniz
  • Fotoğraf galerilerini ve ek sayfalarını sadece üyelerin görebilmesi için saklayabilirsiniz

Ücret: Simple Membership %100 ücretsizdir fakat birkaç tane premium ek de sunmaktadır.

5. Members

Members eklentisi.

Son olarak, bu eklentinin odağı ise tamamıyla kullanıcı yönetimidir. Members, tabii ki basit içerik kısıtlama fonksiyonelliğine de sahiptir. En iyi olduğu yanı ise yeni kullanıcı rollerini yaratmak ve onların izinlerini özelleştirmektir.

Genellikle WordPress her kullanıcıya tek bir rol atamanıza(ing) izin verir. Örnek olarak, kendi rolünüzün Yönetici olması gerekmekte, bu da istediğiniz her şeyi yapabileceğiniz anlamına gelmektedir. Normal kullanıcılar ise genellikle Abonelerdir, bu da onlara çok düşük seviyede bir erişim vermektedir.

Bu eklentiyle WordPress’in kullanıcı rolü sistemine tam erişim elde ediyorsunuz. Eğer varsayılan ayarları kısıtlayıcı buluyorsanız, bu eklenti tam size göre. Son olarak, bu eklenti bütün web sitenizi adeta özel bir bölge yapabilmenizi sağlıyor. Bu da kullanıcıların üye olup ve giriş yapmadığı sürece ana sayfanıza bile erişemeyeceği anlamına geliyor.

Ana Özellikler:

  • WordPress üyelikli web sitenize yeni kullanıcı rolleri yaratabilirsiniz
  • Herhangi bir kullanıcıya birden fazla rol atayabilirsiniz
  • İçeriğinizi belirli kullanıcı rollerine sınırlayabilirsiniz
  • Tüm web sitenizi özel hale getirebilirsiniz

Ücret: Members %100 ücretsiz bir eklentidir.

WordPress Üyelik Eklentisi İçeren Web Sitesi Nasıl Yapılır? (3 Aşamada)

Bu noktada, size WordPress üyelik eklentisi içeren bir web sitesi kurma sürecinin nasıl olacağını göstereceğiz. Membership & Content Restriction eklentisini kullanacağız çünkü hem kullanması kolay, hem de abonelik fonksiyonelliğini içermekte. Ancak bu süreç hangi eklentiyi kullanırsanız kullanın hemen hemen aynı olacaktır.

Unutmayın ki bu eklentinin çalışması için web sitenizde Güvenli Giriş Katmanı (SSL) sertifikasının kurulu olması gerekmektedir. Bu size güvenlik sebeplerinden dolayı zaten tavsiye ettiğimiz bir şeydir. Eğer henüz SSL nedir bilmiyorsanız, öğrenmeye başlamak için bu rehberlere bakabilirsiniz.

Aşama 1: WordPress’de Üye Kaydını Aktif Edin

Yapmanız gerekecek ilk şey web sitenizde kullanıcı kayıtlarını aktif etmeniz olacak. Bunu yapmak için, WordPress kontrol panelinde Ayarlar > Genel kısmına gidin. Oradayken, Üyelik seçeneğini arayın, ve İsteyen herkes kayıt olabilsin isimli işaret kutusuna tıklayın:

WordPress'de kullanıcı kaydını aktif etme.

Sonra aşağıya kaydırın, ayarlara yaptığınız değişikliği kaydedin ve bu kadar. Sırada, WordPress üyelik eklentisi içeren web siteniz için abonelik seviyeleri yaratmak var.

Aşama 2:  Abonelik Planları Kurun

Membership & Content Restriction eklentisini yükledikten sonra, kontrol panelinizde onla ilgili olarak yeni bir sekme gözükecek. Paid Member Subscriptions (Ücretli Kullanıcı Abonelikleri) > Subscription Plans (Abonelik Planları) sayfasına gidin, bütün planlarınızı gösteren bir liste göreceksiniz.

Bu noktada, o liste boş olmalı. Devam edin ve sayfanın üst kısmındaki Add New (Yeni Ekle) tuşuna tıklayın:

Yeni bir abonelik planı ekleme.

Kurduğunuz her plan için, bir isim ve tanım girmeniz gerekecek. İsim size bağlı fakat tanımın planın sundukları hakkında olabildiğince detaylı olduğuna emin olun. Ayrıca planı diğer planlarınızdan ayıranın ne olduğuna dair bilgi sağlamak da yararınıza olur:

Planınız için bir isim ve açıklama belirleme.

Sırada ise aboneliğinizin süresinin uzunluğunu ayarlamak var. Bu varsayılan olarak sıfıra ayarlanmıştır ve eklenti bunu sınırsız abonelik olarak algılar:

Abonelik planınızın süresini belirleme.

Bir başka deyişle, eğer Süre’yi, 0’a ayarlarsanız, kullanıcılar tek bir ödemeyle hayat boyu üyelik alabileceklerdir. Abonelikleriniz için istediğiniz uzunluğu ayarlayabilirsiniz fakat genellikle seçenekler bir, üç veya altı aylıktır. Ondan sonra ise yıllık abonelikler gelir.

Abonelik süresine de karar verdiğinize göre artık ücret hakkında konuşabiliriz. Bu eklenti üyelik planlarınız için Amerikan doları kullanarak ayarlamanızı sağlamaktadır, devam edin ve bir rakam girin:

Planınız için bir ücret belirleme.

Nihayet, planınızın Active (Aktif) veya Inactive (Pasif) olmasını ayarlayabilirsiniz. Eğer ikinci kategoriyi seçerseniz, kullanıcılar plana erişemez, bu yüzden sadece taslaklar için kullanmalısınız.

Planınınızı Active (Aktif) olarak ayarladıktan sonra, devam edin ve bu planla ilişkilendirmek için bir kullanıcı rolü seçin. Genellikle, normal üyelerin ileri izinlere sahip olmasını istemediğinize göre varsayılan olarak Subscriber (Abone) kullanmalısınız:

Planınızın varsayılan kullanıcı rolünü ayarlama.

İlk abone planınız hazır! Devam edip daha fazla planlar yaratabilir veya Paid Member Subscriptions (Ücretli Kullanıcı Abonelikleri) > Settings (Ayarlar) > Payments (Ödemeler) sekmesine gidebilirsiniz. Burada, ödeme seçeneklerini ayarlayabilirsiniz.

Eklenti sadece manuel ve PayPal ödemelerini desteklemektedir. İkincisi için tek yapmanız gereken PayPal email adresinizi girmektir, gerisini eklenti halledecektir:

PayPal ödeme ayarlarınızı yapılandırmak.

Aşama 3: Hangi İçeriği Kısıtlamak İstediğinizi Seçin

WordPress üyelik eklentisi içeren web siteniz için üyeliği aktif ettiğinize ve abone planlarını kurduğunuza göre, hangi içerikleri sınırlamak istediğinize sıra geldi.

Bunu yapmak için, herhangi sayfayı veya yazıyı saklamak istiyorsanız, WordPress düzenleyicisini açmanız gerekecek. Oradayken, Content Restriction (İçerik Kısıtlama) widget’ını görene kadar aşağıya kaydırın. Onun içinde, bütün giriş yapmış kullanıcılara veya belirli tipteki abonelere istediğiniz sayfayı veya yazıyı kısıtlamak için olan seçeneği bulacaksınız:

İçeriğinizi kimlerin görebileceğini kısıtlamak.

Burada gördüğünüz seçenekler bir önceki aşamada kurduğunuz planlara bağlı olacak. Tek bir sayfayı ya da yazıyı birden çok çeşitteki kullanıcılara erişilebilir olarak ayarlayabilir veya belirli bir plana abone olanlara saklayabilirsiniz.

Son olarak, yazılarınıza onları görme yetkisi bulunmayan kullanıcılarınız için özel bir mesaj ekleyebilirsiniz. Bunu yapmak için, Enable Custom Messages (Özel Mesajları Etkinleştir) seçeneğini bulun ve aktif edin. Ondan sonra, bir mesaj yazabileceksiniz:

Sınırlı içeriğiniz için özel bir mesaj aktif etmek.

İşiniz bittiğinde, içeriğinize yaptığınız değişiklikleri kaydetmeyi unutmayın. Bundan sonra mesele saklamak istediğiniz bütün sayfa ve yazılara bakıp, her birini aynı süreçle ayarlamakta.

Sonuç

WordPress üyelik eklentisi içeren web sitesi kurmak, erişilebilirliği kısıtlayarak içeriğinizi korumak için mükemmel bir yöntem.  Bazı durumlarda, abonelikler için ücret bile alabilirsiniz, bu da WordPress üyelik eklentisi içeren web sitenizin bir işletme olabileceği anlamına gelir. Tek gereken doğru eklentiyi bulmak ve basit birkaç ayarları ayarlamak.

Nasıl WordPress üyelik eklentisi içeren web sitesi kurulacağı hakkında sorularınız var mı? Hadi aşağıdaki yorumlar kısmında sorularınız hakkında konuşalım!

Author
Yazar

Gökhan O.

Gökhan Hostinger’da YouTube Takım Lideri olarak çalışmakta. WordPress hakkındaki tecrübe ve bilgisini bu blogda paylaşıyor. Hostinger’ın adını YouTube içeriği üzerinden duyurmayı kendine görev edinmiştir. Hobileri arasında oyun oynamak ve futbol maçları izlemek vardır.