WordPress Veritabanı Nedir: Bilmeniz Gereken Her Şey

WordPress Veritabanı Nedir: Bilmeniz Gereken Her Şey

“WordPress veritabanı nedir” diye sorduğunuzu duyar gibiyiz. Hemen cevaplayalım. WordPress veritabanı bütün gerekli web site verisinin depolandığı yerdir. Sadece kullanıcı adları ve parolaları gibi basit bilgiler değil, yazılar, sayfalar ve yorumlar ve hatta web site teması ve WordPress yapılandırma ayarları bile depolanır. Bugün bunun neden yapıldığı ve WordPress veritabanını nasıl yönetmeniz gerektiğini anlatacağız. Hazırsanız kemerlerinizi bağlayın!

Veritabanı Nedir ve WordPress Neden bir Veritabanına İhtiyaç Duyar

Hadi ilk önce veritabanı nedir onu inceleyelim. Daha önce de kısaca belirttiğimiz gibi, bir veritabanı değerli veriyi depolamak ve geri almak için hayat kurtarıcı bir seçenek olabilir.

Veritabanı, bir takım yapılı düzenlenmiş veridir. IT sektöründe, veritabanı yönetim sistemleri (DBMS) kullanıcı ve veriyle etkileşime geçen ve veri depolayan & geri alan bir yazılıma denk gelmektedir. Bilgisayar diskinizde resim veya video kaydetmekle veya gelenekçi iseniz kartvizit cüzdanına sahip olmakla hemen hemen aynı şeydir. Veriye erişmek için kişisel bir veritabanına sahip olmak oldukça yararlıdır.

Veritabanını kullanmak ve erişmek için birçok yol vardır. WordPress veritabanı yönetme sistemi için MySQL kullanır. MySQL açık kaynaklı bir yazılımdır ve WordPress veritabanının kullanıcı verisi, kullanıcı metası, yazılar, yorumlar gibi bileşenlerini yönetmekle görevlidir. Bu konuda birazdan daha fazla bilgi vereceğiz.

WordPress, MySQL veritabanındaki CRUD verisine (Create, Read, Update, and Delete – Yarat, Oku, Güncelle ve Sil) talimat verme dili olarak PHP biçimlemesinde SQL sorgusu kullanarak PHP kullanır. Veritabanı WordPress’in önemli kısımlarından biridir. Bütün çekirdek bilgiyi depolayan omurgadır. Veritabanı ayrıca sayfanızın pürüzsüz bir biçimde çalışmasından, tamamıyla optimize olduğundan emin olur ve sıkça yedekleme yapmanıza yardımcı olur.

Sıradaki soru ise veritabanı nerede depolanır?

Veritabanı Hostu Nedir?

WordPress veritabanınız bir veritabanı hostu tarafından düzenlenir, o da veritabanınızı MySQL sunucusuna koyar. Veritabanını belirli bir adresle (host adı) gidebileceğiniz gerçek bir ev olarak düşünün. Odalardan (veritabanı adı) bir şey alabilirsiniz. Elbette bunun için izne ihtiyacınız olacaktır, bu yüzden eve girmeden önce kullanıcı adınızı ve parolanızı girmeniz gerekmektedir.

Çoğunlukla, localhost’u WordPress’i yönetmek ve veritabanınızla bağlamak için kullanabilirsiniz. Ancak, eğer web hostinginiz farklı bir host adı kullanıyorsa, MySQL sunucunuzu da yönetebilirsiniz. Örneğin, Hostinger’da, MySQL veritabanınıza kontrol panelinden Veritabanı sekmesi altından ulaşabilirsiniz.

WordPress Veritabanı nedir: Hostinger kontrol panelinde MySQL veritabanı kısmı.

Veritabanı Tablosu Nedir?

Veritabanında, verinizin tablolar şeklinde depolanır. Her tablo eşsiz veri içerir ve diziler ile gösterilir. Ayrıca diziler başka bilgi parçacıkları ve parametreler içerir. Varsayılan olarak, WordPress bu tabloları web sitenizi ilk kurduğunuzda otomatik olarak yaratacaktır. WordPress 4.4 versiyonu aşağıdaki temel veritabanı tablolarını yaratacaktır:

  1. wp commentmeta – Her yorum meta veri adlı eşsiz veriye sahiptir, bu veriler bu kısımda mevcut olacaktır.
  2. wp comments – WordPress’deki bütün yorumlar bu tabloda mevcut olacaktır.
  3. wp links – Bu kısım WordPress’in Linkler özelliğine girilen linklerle alakalı bilgileri tutar.
  4. wp options – Bu kısım WordPress’in çeşitli tercihler ve yapılandırma ayarlarını depolamak için kullandığı verileri içerir.
  5. wp postmeta – Her yazı meta veri denilen eşsiz bilgiye sahiptir, bu bilgiler bu kısımda mevcut olacaktır.
  6. wp posts – WordPress’de “yazılar” blogunuzu doldurmak için yazdığınız makalelerdir. Bu kısım o veriyi depolayacaktır. Sayfalar ve navigasyon menü ögeleri ayrıca burada depolanır.
  7. wp termmeta – Her terim meta veri denilen eşsiz bilgiye sahiptir, bu bilgiler bu kısımda mevcut olacaktır.
  8. wp terms – Hem yazılar, hem de yazılar için linkler ve etiketler burada depolanır.
  9. wp term relationships – Yazılar kategoriler ve wp_terms tablosundan etiketlerle bağdaştırılır ve bu bağdaştırmalar burada sürdürülür.
  10. wp term taxonomy – Bu tablo wp_terms tablosundaki girdiler için sınıflandırmayı (kategori, link veya etiket) tanımlar.
  11. wp usermeta – Her kullanıcı meta veri denilen eşsiz bilgiye sahiptir, bu veri bu kısımda mevcut olacaktır.
  12. wp users – Kullanıcı listesi burada sürdürülür.

Varsayılan olarak, WordPress temel tablolarını silemezsiniz. Ancak içeriğinize ekleyeceklerdir. Tablolar hakkında daha fazla öğrenmek için, bu makaleyi (İng.) okumanızı öneririz.

SQL Sorgusu Nedir?

SQL, Structured Query Language, Türkçe’de karşılığı Yapılandırılmış Sorgu Dili’nin kısaltılmıştıdır. Veritabanları yönetmek için kullanılan bir programlama dilidir. Veritabanı sunucusundaki CRUD verisine verilen bir SQL isteğine sorgu denir. WordPress veriyi depolamak, geri almak ve veriyi web sayfalara dönüştürmek için MySQL sorguları kullanır.

Bir sorgu, özellikle web sayfanızı optimize etmek için kullanışlı olabilir. Örneğin, veritabanınızı şişiren ve web sayfanızı yavaşlatan spam yorumlarını silmek için. Bir sorgu bunları kolaylıkla silebilir, bunu yapmak için aşağıdaki komutu çalıştırın:

DELETE FROM wp_comments WHERE wp_comments.comment_approved = 'spam';

Ayrıca istenmeyen bir yazıyı, özellikleri eski olanları silmek için bir sorgu yapabilirsiniz. Bunu yapmak için, aşağıdaki sorguyu çalıştırın:

DELETE * FROM `wp_posts`
WHERE `post_type` = 'post'
AND DATEDIFF(NOW(), `post_date`) > 30

“30” rakamını silmek istediğiniz herhangi bir yazı tarihine değiştirebilirsiniz. Bu örnek 30 günden eski yazıları silecektir.

WordPress arayüzünden daima spam ve daha eski yazıları elle silebilirsiniz ancak sorgu yaparak bu işlemi çok daha hızlı bir biçimde gerçekleştirebilirsiniz.

Uzman Önerisi: Veritabanınızda herhangi bir değişiklik yapmadan önce bir yedekleme yapmayı unutmayın!

WordPress veritabanı nasıl yönetilir?

Veritabanı yönetimine dair birçok bilgi verdik. Şimdi, hadi bu bilgileri kullanalım.

WordPress veritabanınızı, daha ziyada MySQL sunucunuzu phpMyAdmin ile yönetin. Kolay kullanımlı kullanıcı arayüzü olan açık kaynaklı web bazlı bir uygulamadır. Hostinger kontrol panelinizde phpMyAdmin’e sahiptir. phpMyAdmin’e Veritabanları kısmının altından erişebilirsiniz:

Hostinger kontrol panelinde phpMyAdmin'e erişin.

Daha da iyisi, phpMyAdmin’e erişmeniz için zaten eşsiz direkt bir link yarattık. Sadece MySQL sunucunuzun kullanıcı adı ve parolasını doldurmayı unutmayın. Burada bulabilirsiniz:

Hostinger kontrol panelinde phpMyAdmin'e direkt link.

Direkt linke ya da phpMyAdmin tuşuna tıkladıktan sonra phpMyAdmin arayüzüne yönlendirileceksiniz:

phpMyAdmin arayüzü.

Gördüğünüz gibi, bu tablolar WordPress tarafından yaratılan temel tablolardır. Biz kendi web sayfamızda önemli bir değişiklik yapmadığımız için, ilave yaratılmış tablolar yok. Unutmamalısınız ki, WordPress’de her değişiklik yaptığınızda tablolar eklenip birikebilir. Bu yüzden veritabanınızı iyi yönetmelisiniz.

Hadi bir yedekleme yaratarak basit bir yönetim yapalım. Dışa aktar sekmesine tıklayın ve uygun seçeneceği seçin.

phpMyAdmin ile yedekleme yaratma.

Bu talimat SQL dosyalarını bilgisayarınıza indirecektir.

Veritabanınızı yönetmek için ayrıca eklentiler kullanabilirsiniz. En iyi WordPress veritabanı yönetme eklentileri listesine buradan (ing) göz atabilirsiniz.

Sonuç

Veritabanları ve WordPress madeni bir paranın iki yüzü gibidir; web sayfanızın en iyi şekilde çalışmasından ve bütün verisinin iyi yönetildiğinden emin olmak için yan yana çalışırlar.

Artık bitirme vakti geldi. Veri depolamak ve geri almak için bir veritabanına sahip olmanın yararlarını işledik. Bu makaleyi okuduğunuza göre artık veritabanı yönetmeyi kolaylaştırmakta sorguyu nasıl kullanacağınızı ve son olarak basit WordPress veritabanı yönetmeyi phpMyAdmin ile nasıl yapacağınızı biliyorsunuz.

Her zamanki gibi sorularınız ve yorumlarınız için aşağıdaki yorumlar sekmesini kullanabilirsiniz!

Author
Yazar

Gökhan O.

Gökhan Hostinger’da YouTube Takım Lideri olarak çalışmakta. WordPress hakkındaki tecrübe ve bilgisini bu blogda paylaşıyor. Hostinger’ın adını YouTube içeriği üzerinden duyurmayı kendine görev edinmiştir. Hobileri arasında oyun oynamak ve futbol maçları izlemek vardır.