En İyi 12 WordPress Yorum Eklentisi

WordPress ve eklentileri birbirinden ayrılmaz bir ikilidir. Ek bir özellik olarak sınıflandırılsa da eklentilerin kullanılabilmesi WordPress’i bu kadar güçlü kılan şeydir. Bu makalede web siteniz ve blogunuz için oldukça kullanışlı olacak en iyi 12 WordPress yorum eklentisi listemizi sunacağız.

WordPress Varsayılan Yorum Sistemi

Her şeyden önce WordPress‘in kendisinde her sayfada yorum kısmı oluşturmanızı sağlayan varsayılan bir yorum sistemi bulunmaktadır.

Bu varsayılan özellik çok da kötü değildir. Yazılarınızdaki bütün yorumları direkt olarak sitenizin kontrol panelinden düzenleyebilir, okuyabilir ve takip edebilirsiniz. Tek yapmanız gereken Başlangıç -> Yorumlar‘a gitmektir.

WordPress varsayılan yorum sistemi

Ayrıca yorum ayarlarını Ayarlar -> Tartışma kısmından değiştirebilirsiniz.

WordPress yorum ayarları

Bu sayfadan yorum kısmınızdaki neredeyse her şeyi ayarlayabilirsiniz. Görünüşü, ziyaretçilerin izinleli ve hatta pingback ayarları bile dahildir.

Tartışma sayfasındaki bazı varsayılan ayarların kısa açıklamaları:

  1. Yazıda bağlantı verilen blogları haberdar etmeyi dene

Bu seçeneği etkinleştirmek WordPress sisteminin yazınızdaki bütün bağlantıları bulmasına ve bağlantının sahibini bunun hakkında bilgilendirmesine izin verecektir. Bir başka deyişle, bağlantının sahibi makalenizin onların bloguna/web sitesine bir bağlantı içerdiğini bilecektir.

  1. Diğer bloglardan yeni makaleler için bağlantı bildirimlerini (geri bildirimler ve geri izlemeler) etkinleştir

Bu seçeneği etkinleştirmek WordPress’in eğer biri yazınıza veya web sitenize bir bağlantı koymak isterse size bir bildirim/pingback yollamasına izin verecektir.

  1. Yeni yazılar üzerine yorum yapılmasına izin ver

Eğer yazınızda yorum yapılmasını istemiyorsanız bu seçeneği istediğiniz zaman devre dışı bırakabilirsiniz. Eğer bu seçeneği biri yorum yaptıktan sonra devre dışı bırakırsanız yorum silinmeyecektir.

Ancak bu kişinin yorumunu Yorum Yönetme kısmından silebilirsiniz. Bu özellik sitenizdeki bütün yorumları yönetebilmeniz için yaratılmıştır.

WordPress Yorum Sisteminin Avantajları & Dezavantajları

WordPress’deki yorum özelliği adeta iki tarafı keskin bir kılıçtır. Hem birçok yararı, hem de işinizi aksatabilecek bazı dezavantajları bulunmaktadır.

WordPress’in yorum kısmı web sitenize veya blogunuza trafik çekebilir. Bu da SEO‘nuza katkıda bulunur ve arama motorundaki değerinizi yükseltir. Ek olarak ayrıca kullanıcı yorumlarını değerlendirme materyali ve yeni yazılar yaratmak için ilham kaynağı olarak kullanabilirsiniz.

Öte yandan ise yorum sütunu spam ve benzeri kötü niyetli nefret dolu & küfürlü yorumların yuvası olabilir ve bu da kullanıcı etkileşiminizi kötü olarak etkileyebilir.

Bu yorumlar kesinlikle düzenlenebilirdir ancak yorumları düzenlemek oldukça zaman alır ve bu da bazılarına göre ekstra uğraş olabilir.

Yukarıdaki bütün riskleri ortadan kaldıramayabilir olsalar da bir WordPress yorum eklentisi kullanmak denemeye değer bir çözüm olabilir.

En İyi 12 WordPress Yorum Eklentisi

Varsayılan yorum özelliği birçok temel noktayı kapsasa da ek fonksiyon bulunmaması ve oldukça sınırlı özelleştirme seçenekeleri bulunması çoğu kullanıcıyı WordPress yorum eklentisi kullanmaya iter.

Şanslısınız ki sizin için bir en iyi WordPress yorum eklentileri listesi oluşturduk. Eklentileri birbirleriyle kıyaslayabilir ve ihtiyacınıza en çok uyanı tercih edebilirsiniz.

1. Jetpack Comments

Jetpack WordPress yorum eklentisi

Jetpack ilginç bir fonksiyon kombinasyonu sağlar. Özellikleri sayesinde WordPress’e farklı fonksiyonlar eklemek için birçok eklenti yüklemek zorunda kalmayacaksınız.

Bu özelliklerden biri ise Jetpack Yorum’dur. Bu özellik bütün yazıları kolaylıkla ve hızlıca yönetmenize yardımcı olabilir. Bu eklenti üzerinden ziyaretçileriniz Facebook veya Twitter gibi sosyal medya hesaplarını kullanarak yorum bırakabilirler.

Bu WordPress yorum eklentisi WordPress kontrol panelindeki varsayılan yorum kısmının yerini otomatik olarak alacaktır.

Ne yazık ki Jetpack’in spam filtreleme, siteden para kazanma ve güvenlik taraması gibi en kullanışlı özellikler sadece premium planı yıllık €264 satın alarak kullanılabilir.

2. Disqus Comment System

Disqus WordPress yorum eklentisi

Disqus varsayılan yorum kısmını değiştirmek için en güçlü WordPress yorum eklentilerinden biridir.

Bu eklenti birçok harika özellik sunar. Bu özelliklerden bir tanesi BloggerMoveable Type gibi blog platformlarından ve WXR XML veri kullanan diğer platformlardan yorum aktarabilmedir. Bu bir blogcu için harika bir özelliktir çünkü Disqus kurduktan sonra eski yorumları kaybetme gibi bir kaygı oluşmaz.

Ne yazık ki Disques çoğu zaman onu kullanan sitelere izinsiz reklam yerleştirir. Bu web sitenin optimizasyonunu bozabilir ve bu da sayfanın yüklenme hızını düşürebilir.

3. wpDiscuz

wPDiscuz WordPress yorum eklentisi

WpDiscuz WordPress’in varsayılan yorum sisteminin özelliklerini ve fonksiyonelliğini geliştirmek için özellikle tasarlanmış bir gerçek zamanlı yorum sistemidir.

Bu WordPress yorum eklentisinin birçok muhteşem özelliği bulunmaktadır. Bunlardan bazıları sade ve temiz arayüz, Instagram, Twitter vb. gibi tam sosyal medya entegrasyonu ve yorumlar kısmında URL’den görsele (HTML) otomatik çevirme sistemidir.

Üstelik wpDiscuz ayrıca farklı fiyatlarda premium özellikler içeren uzantı paketleri sunar. Bunların fiyat aralığı $9‘dan $125‘a kadar değişmektedir. Tasarruf yapmak için birçok ekstra fonksiyon ve avantaj içeren $99‘lık  paketi seçebilirsiniz.

4. Postmatic

Postmatic WordPress yorum eklentisi

Yazınızda başka birinin yorumuna cevap vermek oldukça uğraşlıdır ve fazlaca zaman alır. Özellikle de yazınız kitleniz fazlasıyla etkileşim aldıysa.

Postmatic bu sisteme daha iyi bir yaklaşım sunan bir WordPress yorum eklentisidir. Bu eklenti size eposta aracılığıyla yorum bırakma veya direkt olarak başkalarının yorumlarına cevap verme şansı verir. Tek yapmanız gereken epostanızı açmak, yorumunuzu yazmak ve daha sonra ise yanıtla tuşuna basmaktır (bu şekilde telefonunuzu bile kullanabilirsiniz).

Bu sistemle ziyaretçilerinizin yazı sayfalarını sürekli ziyaret etmek zorunda kalmaz.

5. Lazy Load for Comments

Lazy Load harika bir WordPress yorum eklentisidir

Lazy Load bir WordPress sitesinin yüklenme hızını oldukça artırabilen bir eklenti olarak tanınır. Bu eklenti ayrıca “Lazy Load for Comment” adı altında özel bir WordPress yorum eklentisi sağlar.

Lazy Load’daki yorum özelliği hafif ve hızlı bir varsayılan yorum sistemi olarak tasarlanmıştır. Kullanıcının yorum fonksiyonunu web sayfası yüklenirken bir süreliğine durduracaktır.

Bu eklenti özellikle çok önemli olmayan ek fonksiyonlardansa (emojiler gibi) web site hızını önemseyenler içindir.

Yapılandırması oldukça kolay olsa da bu eklenti otomatik çeviri özelliklerini, ek bir fonksiyon oluşturmak için custom hookları ve HTTP isteklerini azaltmak için bir filtre sistemini destekler.

6. De:comments

Decomment WordPress yorum eklentisi

De:comments kullanıcı yorum verisini kendi alan adınızda depolamanıza izin veren harika bir WordPress yorum eklentisidir. Bu daha güvenli bir yöntemdir çünkü veri depolamak için üçüncü partileri kullanmanıza gerekmez.

Eklentiyi özelleştirmesi oldukça kolaydır ve mobil cihaz görüntüsüne hızlıca adapte olmak için tasarlanmıştır. Bu eklenti ayrıca kullanıcıların sosyal medya hesaplarına kolaylıkla giriş yapmalarına izin verir.

Bir başka harika özellikse bir yazıda görüntülenecek yorum sayısını sınırlamanıza izin veren sınırsız yüklemedir. Kullanıcının tek yapması gereken daha eski yorumları görmek için sayfayı aşağıya kaydırmasıdır.

Üstelik, De:comments ayrıca çok dilli lokalizasyon, hızlı ortam ekleri ve oylama sitemleri gibi çeşitli özellikler de sağlar. Bu eklenti ayrıca çok özellikli ve özelleştirme seçenekli WordPress yorum eklentileri arayanlar için doğru seçenektir.

7. Akismet

Akismet WordPress yorum eklentisi

Akismet WordPress yorumları için spam filtreleme hizmetidir. Bu eklenti WordPress’in kurucusu Matt Mullenweg tarafından geliştirildiği için oldukça özeldir.

Akismet blog yorumlarını ve pingback spamlerini tanıyabilen ve etkisiz hale getirebilen bir algoritmaya sahiptir. Bu algoritma kullanıldığı sitelerdeki hatalardan ve eylemlerden ders çıkarabilir.

Örneğin, bir grup site belirli türden bir spami şikayet etmeye başladığında Akismet aynı tehlikeyi gelecekte spam olarak tanımlamayı “öğrenecektir”. Bu eklentiyi kullanmak yorum sütununuzu temiz ve güvenli tutacaktır.

8. GraphComment

GraphComment WordPress yorum eklentisi

GraphComment WordPress’deki varsayılan yorum sistemini online sosyal tartışma grubuna dönüştürebilen bir eklentidir. Birçok fonksiyonu bulunsa da GraphComment’in iki ana bileşeni mevcuttur.

İlk bileşen Bubble Flow‘dur. Bu zeki yönetim sistemi gerçek zamanlı olarak yorum sütunundaki kullanıcı etkileşimlerini işlemek ve tartışmaları görüntülemek için tasarlanmıştır.

İkinci bileşen ise Bubble Rank‘tir. Bu bileşen ise spam saldırılarını özel algoritmalar kullanarak engellemek için çalışır.

Genel olarak çok sayıdaki ziyaretçilerin etkileşimlerini işleyebilmek için doğru eklentidir. Bu eklenti web sitenizde açık tartışma açmak için müsaittir.

9. Yoast Comment Hacks

Yoast Comment Hacks WordPress yorum eklentisi

Yoast bugünlerdeki en iyi SEO optimizasyonu eklentilerinden biri olarak bilinir. Bunun dışındaysa Yoast WordPress’de çeşitli eklentiler geliştirmiştir ve bunlardan biriyse “Yoast Comment Hacks” adlı bir WordPress yorum eklentisidir.

Diğer WordPress yorum eklentileri gibi Yoast Comment Hacks WordPress’deki varsayılan yorum sisteminin yerini almaz. Aksine, sadece varsayılan fonksiyonları WordPress çekirdeğinde ufak bir “hile” kullanarak optimize eder.

Sonuç olarak varsayılan WordPress yorum sisteminde bulunmayan bir takım özel özellikler elde edeceksiniz. Bunlardan bazıları kullanıcıları özel sayfalara yönlendirebilme, yorum yapan bütün kullanıcılara e posta yollamak için yayın özelliği ve minimum & maksimum yorum limiti belirlemedir.

10. WpDevArt Facebook Comments

WpDevArt Facebook Comments WordPress yorum eklentisi

Bu WordPress yorum eklentisi web sitenizde Facebook kullanıcılarından olan yorumları görüntüleyebilir, bu da blogunuzun/web sitenizin online varlığını optimize ederken otomatik olarak trafiği artırabilir.

Üstelik bu eklenti her fonksiyonu en verimli hale getirmek için çeşitli özelliklerle donatılmıştır. Bunlardan bazıları yorum sütununun konumunu düzenlemek, boyutu ve kullanılan yazı tipini değiştirmek için özelleştirme paneli ve kutu başlığını yapılandırabilmedir.

WpDevArt Facebook Comments eklentisi özel arkaplan ayarları ve birçok animasyon efekti gibi daha fazla özellik içeren ücretli bir premium plana (fiyatı aylık $10 ile $31 arasında değişmektedir) sahiptir.

11. CommentLuv

CommentLuv WordPress yorum eklentisi

CommentLuv “eşsiz” bir WordPress yorum eklentisidir çünkü özellikle backlink sağlayarak blog trafiğini artırmak için tasarlanmıştır.

Bu eklentinin CommentLuv kullanan bir blogda yorum yaptığınızda otomatik olarak backlink üretecek bir “dofollow” sistemi vardır. Bu yöntemle blogunuz çoğu kullanıcı kendi blogları için backlink arayacağından blogunuzda tonlarca yorum olacaktır.

Ancak, bu eklentiyi kullanırken dikkatli olmalısınız. Eğer çok fazla outbound bağlantıya sahip olursanız Google blogunuzu spam olarak görünebilir.

Ek olarak, CommentLuv yük altında ağır olduğundan dolayı blogunuzun yanıt süresi biraz artabilir.

12. Simple Comment Editing

Simple Content Editing WordPress yorum eklentisi

Eğer hafif, sade ve hızlı bir WordPress yorum eklentisi arıyorsanız Simple Comment Editing’i kaçırmamalısınız.

Bu eklenti kullanıcıların yorum yayınladıktan sonra 5 dakika boyunca yorumlarını düzenlemelerine izin verir. Bu yöntem kullanıcıya (ve size) yorum yaparken yazım hatalarını ve yanlış bilgileri düzeltme fırsatı verir.

Simple Comment Editing fazla ayar gerektirmez. Tek yapmanız gereken eklentiyi yüklemektir. Her şey otomatik olarak çalışacaktır.

Eğer ekstra özelliklere ihtiyaç duyarsanız çeşitli uzantıları elde etmek için ücretli versiyonu kullanabilirsiniz. Bu uzantılardan bazıları kayıtlı kullanıcılar için sınırsız düzenleme süresi, düzenleme işlemini yapan kullanıcı sayısını görebilme ve yorumlar kısmındaki kelime sayısını ayarlayabilmektir.

Sonuç

Yukarıda bahsettiklerimize dayalı olarak WordPress’deki yorum özelliği sadece kullanıcı etkileşimi almaktan çok daha önemli bir rol oynar.

İyi optimize edilmiş bir yorum sütunu web site trafiğinizi artırabilir, SEO optimizasyonunu geliştirebilir ve web sitenizi daha popüler hale getirebilir. Ne yazık ki WordPress’deki varsayılan yorum sistemi bunların hepsini tek başına yapamaz.

  • JetPack Comments – WordPress’deki varsayılan yorum sistemini tamamiyle değiştirir. Ayrıca siteden para kazanma, güvenlik taraması ve spam filtreleme (yıllık $39) ödeyerek premium üyeliği almanız gerekmekte) gibi kullanışlı özellikler sunar.
  • Disqus Comment System – WXR XML verisi kullanan diğer bloglardan yorumları içeri aktarabilir. En popüler WordPress yorum eklentilerinden biri olarak görülür.
  • wpDiscuz – Bu eklenti yorum kısmınız için gerçek zamanlı yorum sistemi sunar. Ayrıca ücretsiz planı satın alarak özel tema ve antispam gibi özellikler elde edebilirsiniz.
  • Postmatic – Bu WordPress yorum eklentisi kullanıcınızın (ve sizin) direkt olarak e postadan yorum yapmasına ve başkalarının yorumlarına yanıt vermesine izin verir.
  • Lazy Load for Comments – Web yüklenme hızını artırabilecek hafif ve hızlı bir yorum sistemidir. Ayrıca özel hooks yapılandırmayı ve otomatik çeviriyi destekler.
  • De:Comments – Bu eklenti kullanıcı yorum verisini kendi alan adınızda saklamanıza izin verir.  Ayrıca çok dilli lokalizasyonu, oylama sistemini ve sınırsız yükü destekler.
  • Akismet – Mevcut en iyi spam filtresidir. Yorumlar kısmını temiz tutmak için yeni türdeki spam türlerini tanımayı öğrenebilir.
  • GraphComment – Bir online tartışma grubu oluşturmak için harika bir eklentidir. Hızlı ve güvenilebilir olan iki adet bileşenden oluşmaktadır.
  • Yoast Comment Hacks – Birçok özellik oluşturmak için WordPress varsayılan yorum sistemini düzenler. Ücretsiz, hızlıdır ve güvenilirdir.
  • WpDevArt Facebook Comments – Bu WordPress yorum eklentisi kullanıcılarınızın Facebook’daki yorumlarını sitenize bağlamanıza yardımcı olur.
  • CommentLuv – Bu eklenti yazılarınızdaki mevcut olan her bir yoruma bir backlink oluşturur. Trafiğinizi ve SEO optimizayonunuzu oldukça artırabilir.
  • Simple Comment Editing – Ziyaretçilerinizin yorum yaptıktan sonra 5 dakika içinde yorumlarını düzenlemelerine fırsat verir. Bu eklenti bir “tak çalıştır” sisteme sahiptir. Tek yapmanız gereken eklentiyi yüklemektir ve eklentinin kendisi herhangi bir elle ayarlama gerektirmeden otomatik olarak çalışacaktır.

Son olarak, umuyoruz ki bu makale siteniz için en iyi WordPress yorum eklentisini bulmanıza yardımcı olmuştur.

Bu eklentileri kullanmaya başlamadan önce ilk olarak WordPress’in varsayılan yorum sistemine alışmanıza tavsiye ederiz. Bu şekilde yorum kısmını nasıl yöneteceğinize dair daha iyi bir anlayışa sahip olacak ve ihtiyacınızı karşılayacak en iyi eklentiyi bulabileceksiniz. Her zamanki gibi yorumlarınızı ve düşüncelerinizi aşağıdaki yorumlar kısmında bizimle paylaşmayı unutmayın!

Author
Yazar

Gökhan O.

Gökhan Hostinger’da YouTube Takım Lideri olarak çalışmakta. WordPress hakkındaki tecrübe ve bilgisini bu blogda paylaşıyor. Hostinger’ın adını YouTube içeriği üzerinden duyurmayı kendine görev edinmiştir. Hobileri arasında oyun oynamak ve futbol maçları izlemek vardır.