WP Super Cache ve W3 Total Cache Karşılaştırması: Hangisini Seçmeli?

WP Super Cache ve W3 Total Cache Karşılaştırması: Hangisini Seçmeli?

Bu yazımızda WP Super Cache ve W3 Total Cache karşılaştırması yapıp hangisinin en iyi cache eklentisi olduğunu tartışacağız. Sonuçta verimli ve dönüşüm sağlayan bir WordPress sitesi oluşturmak söz konusu olduğunda, hız hayati önem taşır. Yapılan çalışmalar gösteriyor ki kullanıcılar iki saniye içerisinde yüklenmeyen siteyi hızlı şekilde terk ediyor.

Sitenizin performansını artırmanıza yardımcı olabilecek çeşitli önbellek araçları bulunsa da, hangisinin ihtiyaçlarınızı karşılayacağını seçmek biraz zorlu olabilir.

WordPress önbellek eklentilerinin başlıca iki popüler adayı şunlardır:

  1. W3 Total Cache: Özellik bakımından zengin bir çözümdür. Sitenizin önbelleğini yapılandırmak için oldukça fazla sayıda ayara sahiptir.
  2. WP Super Cache: Daha basitleştirilmiş ancak kesinlikle güçsüz olmayan seçenektir. Yüksek trafiğe sahip web siteleri için oldukça kullanışlıdır.

Bu rehberde WordPress önbellek eklentisi kullanmanın niçin akıllıca bir hareket olduğunu açıkladıktan sonra, W3 Total Cache nedir ve WP Super Cache nedir soruları üzerinde durarak bu iki eklentiyi kafa kafaya karşılaştıracağız. Bir an önce başlayalım!

WordPress Siteniz İçin Neden Bir Önbellek Eklentisine İhtiyacınız Var

WP Super Cache ve W3 Total Cache analizinden önce, önbelleklemenin ne olduğu ve sitenize neler katabileceği konusunun üzerinden geçelim. Bir ‘önbellek’, özünde yüksek-hızlı erişilebilen bir bölgedir. Yakın zamanda kullanılan veriyi depolar ve böylece sonrasında aynı veriyi kullanarak hızlı erişim sağlar. Bu sayede site içeriğinizin ‘statik’ bir sürümünü kaydederek ziyaretçilerinize gösterilmesini sağlayabilirsiniz.

Önbelleklemenin sitenize yararı olabilmesinin çeşitli sebepleri vardır. Bunlar:

  • Önemli miktarda hız ve performans artışı: Bunun sebebi, önbellekleme sayesinde sıklıkla erişilen dosyalar proxy önbelleğinden çekilebilir ve bu işlem dosyaların uzak bir veri sunucusundan çekilmesinden çok daha hızlı gerçekleşir.
  • Sitenizin trafik kullanımını azaltma: Bunun anlamı daha düşük ağ sıkışıklı ve (potansiyel olarak) maliyetten tasarruftur.
  • Web site içeriğinizin her zaman kullanılabilir olmasını sağlar: Örneğin siteniz bir ağ sorunu yüzünden kapanması durumunda, önbellekteki içeriğin ziyaretçilere gösterimi devam eder.
  • Sitenizi Arama Motoru Optimizasyonu (SEO) açısından güçlendirir: Arama motorları siteleri derecelendirirken hız faktörünü de hesaba kattıklarından dolayı, sitenizin gecikme süresini azaltarak bu durumu avantaja çevirebilirsiniz.
  • Hosting sunucunuz üzerindeki yükü azaltır: Hızı arttırmanın yanında aynı zamanda sunucu hafızasını rahatlatır.

Önbelleklemenin bunca avantajını hesaba kattığımızda, bu sistemi kullanmayı inanılmaz derecede kolay hale getiren WordPress eklentilerinin varlığı bir çok site sahibinin hoşuna gidecektir. WP Super Cache ve W3 Total Cache bu eklentilerin en iyi ve esnek iki adayıdır. Bunu aradan çıkardığımıza göre, şimdi WP Super Cache ve W3 Total Cache eklentilerini inceleyerek hangisinin daha iyi bir seçenek olduğuna geçelim.  

WP Super Cache ve W3 Total Cache Karşılaştırması

Bu bölümde, WP Super Cache ve W3 Total Cache arasındaki başlıca farklılıklara göz atacağız. Aynı zamanda ikisini de kurulum, çekirdek özellikler, fiyat ve destek açısından inceleyeceğiz.

Tanıtım

Öncelikle WP Super Cache eklentisini yakından tanıyalım:

WP Super Cache Eklentisi Header Görseli

WP Super Cache, WordPress’in de arkasında olan Automattic şirketi tarafından oluşturuldu. Bu eklenti size, web sunucunuzun sitenizin ziyaretçilerine gösterebileceği statik HTML dosyaları oluşturma imkanı sağlıyor. Bu, maliyetli ve zaman alabilen WordPress PHP scriptlerini işlemekten çok daha hızlı bir alternatiftir.

WP Super Cache, önbellek dosyalarını sunmak için üç yöntem içerir. ‘Expert’ Türkçe karşılığıyla Uzman yöntemi en hızlısıdır ve sitenizin ağır trafik yüzünden baskı altında olduğu zamanlarda iyi çalışmasını sağlar (ölçeklenebilirlik açısından kullanışlıdır). ‘Simple’ yani basit yöntemi ise çok hızlı değildir ancak belirli bölümleri dinamik olan dosyaların sunulabilmesini sağlar. Son yöntem olan ‘WP-Cache caching’ ise, giriş yapmış olan kullanıcılara hizmet eder. Siteniz üzerinde gezinirlerken güvenilir performans almalarını sağlar.

WP Super Cache sade, daha hafif ve yapılandırması kolay olduğundan WordPress’e nispeten yeni başlayanlar için iyi bir seçimdir. Aynı zamanda İçerik Dağıtım Ağı (CDN) hizmetiyle senkronize olabildiğinden sitenizin hızını daha da artırabilmeniz mümkündür.

Şimdi, W3 Total Cache eklentisini tanıyalım:

W3 Total Cache Eklenti Header Görseli

Tıpkı WP Super Cache gibi, W3 Total Cache eklentisi de CDN hizmetine sorunsuz şekilde entegre olabilir. Ancak aynı zamanda sitenizin dosyalarını küçültüp, sıkıştırarak trafik tasarrufu sağlar. Açıkçası bu eklentinin çok yönlü sıkıştırma ayarları sitenizin genel hız ve performansını 10 kat arttırabilir. Aynı zamanda sitenizde indirme süresini de önemli derecede azaltarak bu esnada kullanıcı tecrübesini daha da iyileştirir.

W3 Total Cache eklentisinin WP Super Cache’den diğer bir farkı ise web host seçmez. Yani, hosting sağlayıcınız kim olursa olsun güvenilir bir önbellek uygulaması olarak hizmet verir. Karşılaştırmak hususunda, WP Super Cache, nispeten güçsüz sunucularda daha iyi çalışmaktadır.

JavaScript ve Custom Style Sheet (CSS) dosyalarını küçültme ve object caching özellikleri sebebiyle, W3 Total Cache tecrübeli kullanıcılar için daha uygundur. Aynı zamanda, Accelerated Mobile Pages (AMP) önbellek desteğine sahip olduğundan, eğer büyük ölçüde mobil kullanıcılara hitap eden bir WordPress sitesi geliştiriyorsanız W3 Total Cache iyi bir seçimdir.

Yazımızın ilerleyen bölümlerinde W3 Total Cache vs WP Super Cache özelliklerine daha yakından bakacağız. Şimdi bu WordPress eklentileri ne kadar kullanıcı dostu buna bakalım.

Kurulum Kolaylığı

Bütün WordPress eklentilerindeki gibi, WP Super Cache veya W3 Total Cache eklentilerini, admin panelinizden Eklentiler > Yeni Ekle bölümünü kullanarak yükleyebilirsiniz. Bu bölümü açtıktan sonra tek yapmanız gereken yüklemek istediğiniz eklentinin adını arama çubuğuna girmek. Eklentiyi bulduğunuzda Hemen Yükle butonuna tıklayın ve yükleme tamamlandıktan sonra Etkinleştir butonuna tıklamayı unutmayın.

WordPress Eklentileri Yeni Ekle Sayfası

Bunu da aradan çıkardığımıza göre şimdi bu eklentileri kurulum açısından inceleyelim. Öncelikle W3 Total Cache ile başlayalım.

W3 Total Cache eklentisini kurduktan sonra admin panelinde Performance adında yeni bir menü oluştuğunu farkedeceksiniz. Eklentinin kurulumunu tamamlamak için Performance > General Settings bölümünü açtıktan sonra sunulan ayarları tek tek düzenlemeniz gerekiyor. Her bir ayarı düzenledikten sonra Save all settings butonuna tıklamayı unutmayın.

W3 Total Cache General Settings sayfası

Bu işlem özellikle önbellek konusunda yeniyseniz biraz yıldırıcı olabiliyor. Neyse ki W3 Total Cache Sıkça Sorulan Sorular (SSS) bölümüne sahip olduğundan eklentiyi siteniz için en iyi nasıl ayarlayabileceğiniz hakkında bilgi alabilirsiniz.

Karşılaştırdığımızda, WP Super Cache eklentisinin kurulumu çok daha basittir. Eklentiyi yükleyip etkinleştirdikten sonra admin panelinden Settings > WP Super Cache bölümünü açın. Burada Önbellekleme Açık seçeneğini işaretleyin ve arından Durumu Güncelle butonuna tıklayın, hepsi bu kadar:

WP Super Cache Ayarlar Sayfası

WP Super Cache ve W3 Total Cache karşılaştırmasının bu raundunu rakibi kadar zengin özelliklere sahip olmadığından ve bu sebeple nispeten daha güçsüz sunucularla uyumlu çalışmaya yönelik olduğundan bariz şekilde WP Super Cache kazanıyor.

Özellikler

Kaputun altında, iki eklenti de web sitenizin performansını arttırma ve kullanıcı tecrübesini iyileştirme için güçlü özelliklere sahip. Bu noktada başlıca fark bu özelliklerin ne kadar çok yönlü olduğu ve sitenizin önbellekleme ihtiyaçları için içerdiği yapılandırma seçenekleridir.

Yine W3 Total Cache eklentisiyle başlayalım. Bu eklentinin başlıca özellikleri:

  • Çoklu dosya türleri (HTTP, CSS, JavaScript) ve veritabanları için küçültme.
  • Gönderi eklerini doğrudan CDN veya WordPress medya kütüphanesine aktarma.
  • Cache-Control general-header field aracılığıyla tarayıcı önbellekleme.
  • Kapsamlı mobil desteği.
  • Arama sonuçları ve veritabanı objeleri için önbellekleme.
  • CDN Desteği.

W3 Total Cache eklentisi, rakibine nazaran başlıca bazı diğer avantajlara sahiptir. Bunlardan ilki, premium sürümün Secure Socket Layer (SSL) sertifikası sunması. Bu sayede önbellekteki verileriniz için ekstra güvenlik edinirsiniz. SSL sertifikaları aynı zamanda sitenizin arama motoru derecesi (SEO) açısından güçlendirme konusunda önemli rol oynar.

Daha önce değindiğimiz gibi, W3 Total Cache eklentisinin bir diğer başlıca avantajı ise Accelerated Mobile Pages (AMP) içerisine script girebiliyor olması. Bu sayede sitenizin performansı, mobil cihazlar aracılığıyla sitenizi ziyaret eden kullanıcılar için optimize olacaktır.

Son olarak, W3 Total Cache eklentisinin başlıca güçlü olduğu bir diğer nokta ise pre-caching özelliğidir. Sitenizde hem disk hem de hafıza üzerinde önbellekleme aralıklarını kolaylıkla düzenleyebilirsiniz.

Şimdi WP Super Cache eklentisine geçelim. Bu eklentinin başlıca özellikleri:

  • Statik önbellekleme için kapsamlı mod_rewrite yetenekleri (PHP ile oluşturulan HTML önbellekleme’den çok daha hızlıdır).
  • Otomatik sayfa sıkıştırma.
  • Basit önbellekleme programlama özellikleri.
  • CDN Desteği.
  • Önbellek ayarlarınızı farklı sitelere kolaylıkla transfer edebilmenizi sağlayan kullanıcı dostu çıkarma yetenekleri.
  • Mobil cihaz desteği.

WP Super Cache bazı hayati noktalarda W3 Total Cache eklentisine karşı öne geçiyor. Bunlardan ilki, WordPress eklentilerinizin hangisinin öncelikle yükleneceğini ayarlayabilmenizi sağlaması. Bunun anlamı, ışık hızında yüklenme için kullanıcıları en çok ilgilendiren, en önemli eklentilerinize öncelik verebilirsiniz. Bu sayede kullanıcı tecrübesi iyileştirilmiş olur.

Ancak W3 Total Cache vs WP Super Cache karşılaştırmasının bu raundunda kazanan olarak W3 Total Cache eklentisini seçiyoruz. Sahip olduğu özellikler yıldırıcı olabilse de, doğru kullanıldıklarında sitenize önemli miktarda performans artışı sağlayacaktır. Bu durum özellikle de bir firma veya e-ticaret WordPress sitesi geliştiriyorsanız oldukça önemlidir.

Fiyatlandırma

WP Super Cache oldukça güçlü bir WordPress önbellek eklentisi olmasına rağmen tamamen ücretsizdir. WP Super Cache en popüler WordPress eklentileri arasında istikrarlı şekilde yukarıda olduğunu da hesaba katarsak, eğer kısıtlı bir bütçeniz varsa harika bir seçimdir.

W3 Total Cache eklentisinin ücretsiz versiyonuda genişletilebilir framework yanında oldukça harika özelliklere sahiptir. Cloudflare ve New Relic ile WPML eklentisi (çok-dilli sitelere kolaylıkla çeviri sağlar) gibi performans arttırıcı yazılımlarla tamamen uyumludur.

W3 Total Cache Pro (99$ fiyatıyla) çeşitli ekstra özellikler içerir. Bu özellikler:

  • Fragment caching. Bu özellik sayesinde dinamik site bileşenlerini de (örneğin giriş yapmış kullanıcıların profil veya e-ticaret ürün sayfalarını düzenlemesi) önbellekleme içerisine dahil edebilmenizi sağlar.
  • Özel framework uzantısı: Üçüncü partiler sitenizde geliştirici erişimine ihtiyaç duymaksızın katkıda bulunabilir ve sorunları çözümleyebilir. Bu sayede sitenizde yükü azaltarak genel performansı arttırabilirsiniz.
  • Genesis Framework uyumluluğu: W3 Total Cache Pro bu muazzam güçlü WordPress teması için fragmented caching hizmeti sağlar ve bu sayede yüklenme hızını %60’a kadar arttırır.

W3 Total Cache Pro ile sunulan avantajlara ek olarak, kullanıcılar eklenti için belirli premium çözümleri satın alma seçeneğine sahiptir. Bunlara performans incelemesi, hizmet çözümleri ve kapsamlı eklenti yapılandırma servisi dahildir. Bu çözümlerin ücretleri 250$ ile 350$ arasında değişmektedir.

WP Super Cache ve W3 Total Cache eklentilerini maliyet açısından karşılaştırırken, ne tür bir WordPress sitesi geliştirmeyi planladığınız önemli bir etkendir. Eğer oldukça az kullanıcı etkileşimi gerektiren firma tanıtımı içeren basit bir site çalıştırıyorsanız, WP Super Cache eklentisi maliyeti düşük, verimli bir çözüm olabilir.

Ancak eğer siteniz (veya multisite ağınız) çeşitli e-ticaret özellikleri içeriyorsa, W3 Total Cache Pro eklentisinin sunduğu fragmemted önbellek çözümlerine yatırım yapmak mantıklı olabilir. Bu aynı zamanda sitenizin performansını CDN aynalama aracılığıyla daha da arttırmak istiyorsanız geçerli bir çözüm olabilir.

Destek

İhtiyaçlarınızı karşılayacak en iyi WordPress önbellek eklentisi seçerken destek önemli bir faktördür. Sıklıkla, hangi önbellek özelliklerinin siteniz için faydalı olacağını belirlemek zorlu olacaktır (eğer terminolojiye hakim değilseniz daha da zorlu olacaktır).

İyi haber ise, hem WP Super Cache hem de W3 Total Cache iyi bir desteğe sahiptir. Sürekli olarak güncellenmelerinin yanında WordPress.org üzerinde destek forumları bulunur ve ikisi üzerinde de kapsamlı SSS bölümleri mevcuttur.

Öncelikle WP Super Cache eklentisinin destek konusunda neler sunduğuna bakalım. Yükleyip, etkinleştirdikten sonra eklentiyi açtığınızda hemen Yardıma mı ihtiyacınız var? menüsünü göreceksiniz:

WP Super Cache Yardıma mı ihtiyacınız var sayfası

Bu menüden, eklentinin başlıca destek özelliklerine anında erişim sağlayabilirsiniz. SSS sayfası ve destek forumunun yanında aynı zamanda özel Debug Tab bölümü bulunuyor. Bu kullanışlı özellik sayesinde bir IP adresi girerek eklentinin debug özelliğini çalıştırabiliyor ve bir hata tespit edildiğinde önbellekteki verilerin temizlenmesini sağlayabiliyorsunuz.

WP Super Cache WordPress.org sayfasında tavsiye edilen ayarların bilgisine ulaşabilirsiniz. Siteniz için spesifik önbellek gereksinimi bulunmayan durumlarda bu bilgi oldukça kullanışlı olabilir.

Doğal olarak, W3 Super Cache daha gelişmiş özellikler barındırdığından, SSS bölümü ve destek forumu çok daha kapsamlıdır. Aynı zamanda WordPress önbellek eklentisinin en performanslı şekilde çalışabilmesini sağlamak için gerekli ayarları içeren çeşitli online rehberler mevcuttur.

W3 Super Cache eklentisinin kapsamlı ayarlarını keşfederken sitenizin kurulumuna özel bazı sorunlarla karşılaşabilirsiniz. Bu sorunların hızlı şekilde çözümü için eklenti Premium Destek Hattı sunmaktadır (ancak bunun fiyatı biraz maliyetlidir, 250$ kadar).

WP Super Cache ve W3 Total Cache eklentilerini destek açısından karşılaştırırken ilk seçenek biraz daha ağır basıyor. Premium destek için ücret ödemeniz gerekse de W3 Total Cache kompleks sorunları hızlı ve güvenilir şekilde çözebilmenizi sağlıyor (uzun uzun rehberlerle uğraşmadan). Aynı zamanda hata raporlama için ücretsiz bir seçeneğe sahip.

WP Super Cache ve W3 Total Cache: Son Karar

WordPress önbellek eklentisi seçerken son karar doğal olarak sitenizin boyutu ve ihtiyaçlarına geliyor. Bu sebeple ikisinden birini en iyi WordPress önbellek eklentisi olarak ilan etmek doğru olmaz.

İşlevsellik, destek, özellikler ve performans arttırıcı yazılımlarla entegrasyon söz konusu olduğunda W3 Total Cache öne çıkıyor. Ancak eğer sade, güvenilir ve ücretsiz bir önbellek çözümü (bir yandan CDN entegrasyonuna sahip) arıyorsanız , WP Super Cache sizin için doğru seçim olacaktır.

Şunu da unutmamak gerekir, W3 Total Cache eklentisinin WP Super Cache eklentisine karşın güçlü olduğu başlıca avantajı, uyumluluktur. W3 Total Cache herhangi web host hizmeti ve temasıyla çalışabilirken, WP Super Cache eklentisinin bu iki konuda da sorunlu olduğu raporlar bulunuyor.

WP Super Cache ve W3 Total Cache karşılaştırması yaparken, biz önceliği ikincisine veriyoruz – tabi sahip olduğu özelliklerle uğraşmaya zamanınız olduğunu varsayarsak.

Özet

Gördüğümüz üzere, eğer web sitenizin önbelleği üzerinde her bir ayarı ihtiyaçlarınıza göre düzenleyerek maksimum kontrol istiyorsanız, W3 Total Cache muhtemelen sizin için en doğru seçim olacaktır. Ancak daha sade, maliyeti düşük ve hızlıca çalıştırmaya başlayabileceğiniz bir çözüm arıyorsanız, WP Super Cache düşünebilirsiniz.

WP Super Cache ve W3 Total Cache karşılaştırmasıyla ilgili sorunuz varsa aşağıdaki yorumlar bölümünü kullanarak bizimle paylaşabilirsiniz!

Author
Yazar

Gürkan M.

Gürkan, Amerikan Kültürü ve Edebiyatı mezunu ve Hostinger’da pazarlama asistanı olarak içerik yönetimi, dijital pazarlama ve çevirilerden sorumlu. Küçük yaşta tanışıp o günden bu yana hayatının büyük bir parçası olan internette web geliştirme ve özel olarak WordPress konularıyla yakından ilgileniyor. Ayrıca, pervasız bir gamer.