iFrame nedir?

iFrame, bir sayfa içine dökümanlar, videolar ve interaktif medya yerleştirmenizi sağlayan bir HTML elementidir. iFrame’i kullanarak ana sayfanızda ikinci bir web sayfası gösterebilirsiniz.

Bu makalede, iFrame nedir ve nasıl kullanılacağına daha yakından bakacağız ve HTML dökümanınıza bir iFrame koymadan önce dikkat etmeniz gereken şeyler hakkında konuşacağız.

iFrame Nedir?

iFrame Inline Frame’in kısaltılmışıdır. Web tasarlamada güçlü bir elementtir. Büyük ihtimalle YouTube dışındaki sitelerde yerleştirilmiş sayısızca YouTube videosu görmüşsünüzdür. iFrame her türlü medyayı yerleştirebilir. Belki de nasıl yapıldığını merak ediyordunuz. Muhtemelen o sayfanın web tasarımcısı sayfaya iFrame elementi koymuştur.

iFrame elementi başka kaynaklardan bir parça içermenizi sağlar. İçeriği sayfanızın düzeninde tipik bir element gibi sayfanızın düzeninde içermeye gerek kalmadan sayfanızın herhangi bir yerine entegre edebilir.

Ancak iFrame’i gereğinden fazla kullanmamalısınız. Sayfanızı yavaşlatabilir ve sitenizde güvenlik riski oluşturabilir, özellikle de şüpheli bir siteden içerik kullanırsanız. iFrame’i sayfanızın değil ancak içeriğinizin bir parçası olarak düşünün. Örneğin, eğer okuyucularınızı hareket geçirmek için bir YouTube videosu eklemek istiyorsanız, o zaman o yazıya bir iFrame elementi yerleştirebilirsiniz.

Konuyla alakalı: WordPress’de Video Nasıl Yerleştirilir? (ing)

iFrame Nasıl Kullanılır?

Artık iFrame’in başka sitelerden içerik paylaşmak için ilave bir element olduğunu bildiğinize göre belirli bir konu hakkında okuyucularınıza içerik vermek için kullanabilirsiniz. Bir HTML dökümanında <iframe> etiketini kullanarak bir iFrame elementi yerleştirebilirsiniz. Aşağıdaki kodu kopyalayıp not defteri’ne yapıştırın ve dosyayı .html formatında kaydedin:

<iframe src="https://www.youtube.com/embed/dXBohfjc4WA" width="680" height="480" allowfullscreen></iframe>

iFrame nedir? iFrame örneği.

Yukarıdaki kod Hostinger’ın bir YouTube rehber videosunu gösterecek. Hadi sırayla her bir etiketi ayrı ayrı inceleyelim:

  • <iframe></iframe> etiketi video’yu iFrame içinde tutmak için kullanılmıştır.
  • iFrame kaynağı (src) ise iç ya da dış kaynaktan olan içeriğin kökenidir. Yerleştirme kodunu URL’ye koymayı unutmayın.
  • Genişlik ve yüksek ise iFrame’in çerçeve oranıdır. Örnekteki 680×480 piksel (px) gibi önceden ayarlanmış boyutlar yerleştirebilirsiniz. Veya yönteme bağlı olarak iFrame’i otomatik olarak ayarlamak için yüzde (%10-%100) kullanabilirsiniz.

Güvenlik Tehditleri

Doğası gereği, iFrame elementi web siteniz veya okuyucularınız için herhangi bir güvenlik tehdidi arz etmez. Kısmen, içerik yaratıcılarının okuyuculara görsel olarak merak uyandıran materyal eklemek için geliştirilmiştir. Yine de, güvenilir olmayan bir siteden iFrame eklerken dikkat etmeniz gerekir.

2008’de ABC haber gibi bazı meşru sitelerde iFrame kod enjeksiyonu (kod ekleyerek açıklardan faydalanma) patlaması yaşandı. Bu çeşit saldırılar ziyaretçileri kötü niyetli bir siteye yönlendirir, bu site de ziyaretçilerin bilgisayarlarına virüs yükler veya hassas bilgi çalmaya çalışır. Bu yüzden iFrame’i sitenizin önemli parçalarından biri yapmak önerilmez.

Eğer bir web sitesinin güvenli olmadığını düşünüyorsanız, linkini vermekle bile uğraşmayın ve içeriklerini iFrame elementinize koymayın.

Bir web sitesine mi ihtiyacınız var? En iyi hosting sağlayıcısını ararken Hostinger’ı bir deneyin.

Şimdi Başlayın

Sonuç

Her şeyi hesaba katarak, eğer ziyaretçileriniz için daha fazla etkileşim istiyorsanız iFrame güçlü bir elementtir. iFrame’i yaptığınız içeriğin bir kısmı olarak düşünün, web sitenizin önemli bir kısmı olarak değil. Yine de, iFrame’i abartılı olarak kullanmamalısınız; sitenizi iFrame olmadan geliştirebilirmeniz daha iyi olacaktır. Yine de geliştirme amaçlı kullanmanız gerekiyorsa, sadece güvenli bir web sitesinden içerik kullanmayı unutmayın. Umarız bu makalede iFrame nedir sorusuna cevap vermiş, size iFrame’i uygulama ve kullanma konusunda yardımcı olmuşuzdur.

Author
Yazar

Gökhan O.

Gökhan Hostinger’da YouTube Takım Lideri olarak çalışmakta. WordPress hakkındaki tecrübe ve bilgisini bu blogda paylaşıyor. Hostinger’ın adını YouTube içeriği üzerinden duyurmayı kendine görev edinmiştir. Hobileri arasında oyun oynamak ve futbol maçları izlemek vardır.