WordPress RSS Feed Nedir ve Nasıl Kullanılır?

Dünyadaki 175 milyon web sitenin 75 milyonu WordPress kullanmakta. Ve, milyonlarca içerik parçası internette dolaşmaktadır. Sizce de favori içeriklerimizi fetch etme işlemini otomatikleştirmek güzel olmaz mıydı? Cevabınız evet ise size iyi bir haberimiz var: WordPress RSS Feed ile bu mümkün. Bu makalede WordPress RSS Feed nedir cevaplamaya çalışacağız.

Peki bu nasıl mümkün olmakta? Hadi incelemeye başlayalım!

RSS Feed nedir?

Bazen insanlar RSS Feed’e basit olarak RSS veya daha da basit olarak ise sadece feed. RSS, Rich Site Summary’nin (Zengin Site Özeti) kısaltmasıdır. Kullanıcıların ve uygulamaların tercih ettikleri web sitelerden düzenli biçimde güncelleme almasını mümkün kılan bir tür web yayınıdır.

Bir YouTube kanalını düşünün. İnsanlar bir kanala abone olurlar çünkü kanal her yeni video yayınladığında bildirim almak isterler. RSS Feed de tıpkı bu şekilde çalışır: size yeni yazılar hakkında haberdar eder.

Aynı şeyi her defasında yeni içerik için kontrol etmek istediğimizde favori web sitelerimizi yer işaretlerine ekleyip ulaşarak da yapabilsek de, bu biraz zaman alır.

Bir web siteyi sadece bir kez ziyaret edebilir, yayınına abone olabilir ve otomatik olarak güncelleme alabiliriz. RSS sadece kullanıcıların bilgi akışını basitleştirmekle kalmaz ayrıca içerik sendikasyonuna da izin verir. Bu da WordPress site sahiplerinin içeriklerini daha rahat dağıtabileceği anlamına gelir.

RSS Feed 1999’dan beri var olsa da, birçok kişi hala bu terimle aşina değil. Ancak, kullanıcı dostu doğasını göz önünde bulundurursak, kesinlikle denemelisiniz!

RSS Feed WordPress’de nasıl kullanılır?

RSS Feed nedir öğrendiğinize göre artık nasıl kullanıldığına geçebiliriz. Ancak daha ileri gitmeden önce, bu sistemi oluşturan üç özelliği öğrenmenizde fayda var:

  • WordPress siteleri: İçeriğin depolandığı ve yönetildiği yer.
  • RSS Feed: WordPress siteniz her yeni bir şey yayımladığınızda yapılandırılmış bir XML dökümanı yaratır. İçeriğinizin özetini ve metaverisini içeren bu dökümana feed denir.
  • Feed okuyucu (haber toplayıcı): bu, feed’i birden çok web sitesinden tek bir arayüzüne toplayan ve gruplandıran bir uygulamadır.

Çalışma şekli oldukça basittir. Tek yapmanız gereken feed okuyucu kullanan web sitelerden birine abone olmaktır. Site her yeni içerik paylaştığında, feed okuyucu içeriği sizin için fetch edecektir. Ayrıca güncellemeler hakkında feed okuyucunuz tarafından sağlanan ayarlara bağlı olarak epostanızda veya cep telefonunuzda bildirim alabilirsiniz.

WordPress, varsayılaran olarak kullanıcılarına yerleşik bir feed okuyucu sağlar. Eğer zaten bir WordPress siteniz varsa, hesabınıza wordpress.com üzerinden giriş yapmanız gerekecek. Daha sonra ise sayfanız sol üst köşesinde “Okuyucu” tuşunu göreceksiniz.

WordPress RSS Reader tuşu.

İçeriye girdikten sonra, okuyacak herhangi bir konuyu bulmaya, bununla birlikte tercih ettiğiniz herhangi bir bloga abone olmaya başlayabilirsiniz. Her güncellemeleri direkt olarak okuyucu sayfanızda gözükecektir.

WordPress RSS okuyucunun iç kısmı.

Eğer henüz WordPress’de değilseniz, Feedly‘i kullanmanızı şiddetle öneririz. Kolay ve sezgizel arayüzüyle, Feedly, tercihlerinizin en başında olmalıdır. Hem tarayıcı uzantısı, hem de iOs, Android ve Kindle için mobil uygulama olarak da mevcuttur. Belirli konuları arayabilir, yayınınızı sınıflandırabilir ve almayı sevmediğiniz herhangi bir bildirimi susturabilirsiniz. Basitçe söylemek gerekirse, her şeyi çok kolay kılar.

Feedly masaüstü RSS feed ekran görüntüsü.

Feedly’nin masaüstü arayüzü

Diğer dikkate değer deneyebileceğiz feed okuyucuları ise: The Old ReaderInoreader, and Feeder.

Bir feed okuyucu otomatik olarak feedinizi düzenler böylece kendiniz yapmak zorunda kalmazsınız. Ancak, eğer içerik feed’inin nasıl göründüğünü bilmek isterseniz, herhangi bir blogun URL’sine /feed/ ekleyerek erişebilirsiniz.

Diyelim ki ornek.com/blog/ sitesinin feed’ine erişmek istiyorsunuz. Bu durumda, WordPress RSS feed URL’si ornek.com/blog/feed olacaktır. Ornek.com kısmını herhangi bir domain adıyla değiştirebilirsiniz. Sayfa böyle görünecektir:

WordPress RSS feed örneği.

İçeriklerin veya basit olarak feed’in metaverilerini içeren yapılandırılmış bir XML dökümanı

Eğer bizim içerik feed’imizi merak ediyorsanız, hostinger.web.tr/blog/feed/ adresinden aynı şekilde ulaşabilirsiniz ve genellikle aynı gözükecektir:

WordPress RSS Feed örneği - Hostinger Blogu

Bazı tarayıcıların yerleşik feed okuyucuları olmasına rağmen, feed’i iyi yorumlayamadıklarından kullanmanızı pek önermiyoruz.

Örneğin, Google Chrome’un her defasında feed’i düzgün okuyamadığında, bu metini göreceksiniz: Bu XML belgesi ile herhangi bir stil bilgisi bağlantılı değil. Belge ağacı aşağıdaki gibi gösterilecek.”

Bir feed okuyucu kullanmanın temel fikri bilgi akışımızı basitleştirmektir. Gelişmiş bir kullanıcı olmadığınız sürece, neden zor bir şekilde yapasınız ki?

WordPress Hosting Planlarına Göz Atın

RSS Feedlerinin Kullanışlı Yanları

Bazı insanlar Facebook, Instagram ve Youtube’un artan popülerliğini dikkate alarak RSS Feed’inin modası geçmiş bir konsept olduğunu düşünebilir. Ancak, biz RSS Feed’in hala her zamanki gibi yararlı olduğunu düşünüyoruz. RSS Feed’in kanıksayabileceğimiz bazı kullanışlı yanları var.

Webmasterların tarafı

RSS Feed sitenizi büyütmek için güçlü bir araçtır. Bu yüzden, eğer bir web sahibiyseniz, bu fırsatları kaçırmamalısınız:

  • İçerik sendikasyonu için muhteşem bir fırsat.
    RSS Feed’i sitenizin içeriğini kamuya müsait kılar. Eğer isterse herhangi biri sitenize erişebilir ve abone olabilir. Bu davranışı teşvik etmek için RSS Feed’inizi ziyaretçilerinize görünebilir kılarak pazarlayabilirsiniz. Nasıl? Bir parçacık veya mini resim kullanın, kenar çubuğunuza koyun, ilginç bir yazıyla birleştirin. Kesinlikle çabucak sonuç alacaksınız. İçeriğinizin sosyal medyada tanıtımını yapmak için IFTTT ile entegre edebilirsiniz. Eğer bu düzgün biçimde yapılırsa, büyük bir trafik patlaması (ing) ufuktadır!
  • Eposta pazarlama stratejinize bir yoldaş.
    Eposta üzerinden sadece ürün satmayın veya hatırlamalar yollamayın. İlk önce eposta listenizi genişletmek için feed’inizi tanıtmanız gerek. Feed’inize abone olmayı sağlayan bir ‘eylem çağrısı’ tuşu koyun. Bu şekilde, aboneleriniz yeni içeriğinize epostalarından direkt olarak erişebilir.
  • Ekstra özelleştirme.
    Blog’unuzun görünüşüne çok efor sarfettiğinize eminiz. Temanız güzel gözükmekte ve arayüzünüz pozitif kullanıcı deneyimini arttırmakta. Peki ya RSS Feed’iniz? Aslına bakılırsa, bütün yazılarınıza metin, görseller, farklı tasarım ve hatta reklam ekleyebilirsiniz. Her ne kadar PHP bilgisi gerektirse ve acemiler için olmasa da bahsetmeye değer.

Kullanıcıların tarafı

Esneklik ve sadelik herkesin RSS Feed kullanmasını gerektiren iki temel sebeptir. Harika içerik okumak için 20 tane farklı sitede gezmenize gerek yoktur.

Sadece tercih ettiğiniz web sitelere abone olun ve onlar içerik güncellemeleriyle size yayın sağlayacaktır. Bu ayrıca size yardımcı olabilir, eğer stabil bir internet bağlantınız yoksa.

Dahası, çoğu feed okuyucuları size arama fonksiyonu sağlar. Favori konularınızı işaretleyebilir, okuyucunun sizi yeni içerik çıktığında bilgilendirmesini bağlayabilir ve bunları daha detaylı okumak için arşive gruplandırabilirsiniz.

Sonuç

RSS Feed’i bir abonelik özelliği olarak düşünün. İşte o kadar basit. Bir webmaster veya kullanıcı olmanız hiç fark etmiyor, herkes kolaylıkla bütün faydalarından yararlanabilir.

Artık RSS Feed nedir bildiğinize göre, kendiniz deneyin ve keşfedin!

Bu makalede “WordPress RSS Feed nedir?” sorusunu cevapladık. Eğer herhangi bir sorunuz varsa, aşağıdaki yorumlar kısmında bize sorun.

Author
Yazar

Gökhan O.

Gökhan Hostinger’da YouTube Takım Lideri olarak çalışmakta. WordPress hakkındaki tecrübe ve bilgisini bu blogda paylaşıyor. Hostinger’ın adını YouTube içeriği üzerinden duyurmayı kendine görev edinmiştir. Hobileri arasında oyun oynamak ve futbol maçları izlemek vardır.