Cache Nedir? Acemi Rehberi

Bir web sitesini hiç yüklenmesi fazla uzun sürüyor diye terk ettiğiniz oldu mu? Bu sorun web site sahipleri için büyük bir sorundur. Ancak hiç merak etmeyin, bu sorunun birçok çözümünden biri olan caching (önbelleklemeyi) işleyeceğiz. Bu makalede cache nedir ve nasıl kullanılır öğreneceksiniz.

Cache (Önbellek) Nedir?

Cache nedir sorusuna basitçe cevap verecek olursak gelecekte tekrar kullanılmak için bir sunucuda depolanan veridir.

Cache tam olarak nasıl çalışır?

Bir siteyi açtığınızda bütün web sitesi verisi cache olarak toplanır, bir HTML dosyasına dönüştürülür ve tarayıcınızda açılır.

Aynı siteyi bir dahaki açışınızda önbelleğin bir kopyası yüklenecektir. Bu, sunucunun daha hızlı yüklenmesine ve aşırı yük binmemesine yardımcı olur.

Tabii ki, eğer web site güncellendiyse bu işlem en baştan başlayacaktır.

Aklınızdan bulundurmanız gereken iki şeyse ilk olarak bütün web sitelerin cache kullanmadığı, ikincisiyse önbelleğin süresinin dolabileceği veya elle silinebileceğidir.

Eğer Google Chrome kullanıyorsanız ve önbelleği temizlemek istiyorsanız sayfanızın sağ üst köşesindeki “Geçmiş” (CTRL+H) kısmına gidin ve Tarayıcı Verilerini Temizle‘ye tıklayın. İstediğiniz seçeneği seçin ve “veri temizle”ye basın.

Cache Neden Önemlidir?

Cache nedir öğrendiğinize göre sırada önemi var. Cache, web sitenin yüklenme hızında önemli bir rol oynamaktadır. Bu, ziyaretçilerinizin web sitenizin yüklenmesi için fazla beklemeyeceğinden web sitenizin daha iyi performans göstermesini sağlayacaktır.

HTTP istekleri için daha az işlem olması daha az bant genişliği kullanılacağı anlamına gelir. Bu, özellikle de sınırlı kaynaklarınız varsa iyi bir şeydir.

Cache Türleri

Cache türleri nedir bilmeden cache nedir bilmeniz pek de bir anlam ifade etmeyecektir. İki türlü önbellek bulunmaktadır. Bunlar sunucu taraflı önbellek ve tarayıcı taraflı önbellektir.

Tarayıcı taraflı önbellek bir web siteyi iki defa yüklemeye çalıştığınızda oluşur. İlk denemenizde web site sayfayı yüklemek için veri toplar. Veriyi indirdikten sonra tarayıcı veriyi tutmak için geçici depo olur.

Sunucu taraflı önbellekse tarayıcı taraflı önbelleğe oldukça benzerdir. Aralarındaki fark ise sunucunun geçici depo olmasıdır. Sunucu taraflı önbellek farklıdır çünkü daha fazla veri depolayabilir.

Sunucu taraflı önbellek web tarayıcıyı depolamak için bir sunucu kullandığından birçok önbellek sistemleri mevcuttur. Bunlar tam sayfa önbelleği, nesne önbelleği ve parça önbelleği.

Basitçe, tam sayfa önbelleği bütün sayfayı kapsar. Bu, özellikle de sayfada fazla trafik mevcutsa kullanışlıdır.

Nesne önbelleği ise sitenin farklı konumlarında bulunan bir kısmını depolamak için kullanılır.

Parça önbelleği ise nesne önbelleğine benzemekle birlikte, farkı web sitenin bileşenler ve uzantılar gibi belirli kısımlarını hedefler.

WordPress Sitesinde Önbellekleme

Cache WordPress sitenizin performansını artırmak için kullanılabilir. Gereken kodu kendiniz yaratabilirsiniz ancak herkesin yapabileceği bir şey değildir.

Neyse ki önbellek için bazı alternatifler bulunmaktır.

Örneğin, Hostinger yerleşik önbellekleme özelliklerine sahip WordPress hosting sunmaktadır. 48 aylık plan satın aldığınızda ₺39.99 ödersiniz. Üstelik Hostinger hizmetlerini beğenmemeniz durumunda 30 günde para iade garantisi sunmaktadır.

Buna ek olarak, önbelleği yönetmek için birçok WordPress eklentisi mevcuttur.

Eklentileri yüklemesi ve kullanması oldukça kolaydır, bu yüzden bu konuda hiçbir sorun yaşamayacağınızı garanti edebiliriz. Ancak, sitenizin en iyi şekilde çalışması için sadece tek bir cache eklentisi kullandığınızdan emin olun.

1.  W3 Total Cache

W3 Total Cache WordPress eklentisi

W3 Total Cache en popüler ücretsiz WordPress önbellek eklentilerinden biridir. Bu eklenti farklı türden cache türlerini denemek isteyenler için harikadır. Tüm sayfa önbelleklemeden parça önbelleklemeye her şeyi sunmaktadır.

2. WP Super Cache

WP Super Cache WordPress cache eklentisi

WP Super Cache web sitelerini önbelleklemek için eşsiz bir yöntem kullanmaktadır. Web önbellekleme sistemi için üç kategoriye sahiptir: uzman, basit ve WP-cache önbelleklemesi. Basit modeli statik dosyaları sunmak için PHP kullanır. Uzman olanı Apache mod_rewrite kullanmaktayken WP-cache önbelleklemesi ise önceki kullanıcıların sayfalarını kullanır.

3. Autoptimize

Autoptimize WordPress önbellek eklentisi

Autoptimize scriptler ve stiller üzerine odaklanan bir WordPress cache eklentisidir. Oldukça basit ve açıktır. Tek yapmanız gereken web sitenizin HTML, JavaScript ve CSS‘ni optimize etmek için verilen seçenekleri seçmektir.

Sonuç

Web site önbelleği web sitelerin hızlı yüklenmesini sağlayan önemli bir fonksiyondur.

Cache’in farklı türleri mevcuttur: tam sayfa önbelleği, nesne önbelleği ve parça önbelleği. Üçünün de farklı fonksiyonları bulunmaktadır.

WordPress web sitenizin düzgün biçimde çalışan önbellekleme sistemine sahip olduğundan emin olmak için kendiliğinden önbellek fonksiyonlarına sahip olan bir WordPress hosting kullanabilir veya daha kolay kullanım için bir eklentiden yararlanabilirsiniz.

Author
Yazar

Gökhan O.

Gökhan Hostinger’da YouTube Takım Lideri olarak çalışmakta. WordPress hakkındaki tecrübe ve bilgisini bu blogda paylaşıyor. Hostinger’ın adını YouTube içeriği üzerinden duyurmayı kendine görev edinmiştir. Hobileri arasında oyun oynamak ve futbol maçları izlemek vardır.