WordPress’de Bileşen Nedir ve Nasıl Kullanılır?

WordPress’de Bileşen Nedir ve Nasıl Kullanılır?

WordPress kenar çubuğunun ve  sayfa alt bilginizin (footer), sitenizin kullanırlığını artırabileceğini biliyor muydunuz? Hatta WordPress bileşenleri (widgets) sayesinde ikisine başka özellikler de ekleyebilirsiniz. WordPress’de bileşen nedir bilmiyor olabilirsiniz.

Merak etmeyin. Bu makalede bu soruya cevap verip, bileşenlerin okurların sayfanızda dolaşmasına nasıl katkı sağlayacağını öğreneceğiz. Ayrıca bileşenleri nasıl ekleyeceğinize ve ihtiyacınıza göre özelleştirebileceğinize dair de bilgi vereceğiz.

WordPress’de Bileşen nedir?

WordPress bileşenleri spesifik bir fonksiyonu gerçekleştiren WordPress elementinizin bir parçasıdır: kenar çubuğunuza veya alt bilginize ek içerik ve yapı eklemek. Örneğin, bileşenler en güncel yazılarınızı, takviminizi, arama çubuğunuzu ve çok daha fazlasını gösterebilir.

Bileşenleri kullanmak kolaydır ve kurmak için herhangi bir HTML kodu yazmanıza gerek yoktur. Hatta tek yapmanız gereken bileşeni bölgeye (bazen bileşen bölgesi de denir) sürükleyip bırakmaktır. Bu bölgenin yeri temaya bağlı olarak farklı olabilir. Bazen sadece kenar çubuğuna bileşen koyabilirken, öbür zamanlarda da sadece alt bilgiye veya ikisine de koyabilirsiniz.

Bileşenlerin en güzel yanlarından biri sayfanıza daha gelişmiş özellikleri kolaylıkla ekleyebilmenize izin vermeleridir. Okurlarınızla daha iyi bağlantı kurmak için sosyal medya hesaplarınızla bağlanabilirsiniz ancak bu bileşenlere kendiliğinden sahip olan başka bir eklenti yüklemeniz gerekmektedir. Merak etmeyin, birazdan bundan da bahsedeceğiz.

Şimdilik, sadece WordPress’in sizin için sunduğu bileşenlerden konuşmaya devam edelim.

Varsayılan WordPress Bileşenleri

Halihazırda WordPress sayfanız için önemli olabilecek birçok bileşen bulunur. Bunlar aşağıdakiler gibidir:

  1. Arşivler aylık yazılarınızı gösterir.
  2. Ses dosyası sayfanızda bir ses oynatıcı görüntüler.
  3. Takvim takvimi görüntüler.
  4. Kategoriler yazı kategorilerine ait bir liste veya açılır menü gösterir.
  5. Galeri resim galerisi gösterir.
  6. Resim bir resim gösterir.
  7. Meta Webmaster girişi, RSS ve WordPress.Org bağlantıları gösterir.
  8. Dolaşım menüsü Kenar çubuğa bir dolaşım menüsü ekler.
  9. Sayfalar sayfalarınızın bir listesini oluşturur.
  10. Son Yorumlar sayfanızdaki en son yorumları gösterir.
  11. Son Yazılar en son yazılarınızı gösterir.
  12. RSS Herhangi bir RSS veya Atom yayınının girişidir.
  13. Ara siteniz için arama çubuğunu gösterir.
  14. Etiket Bulutu yazı etiketlerini gösterir.
  15. Video Popüler video sağlayıcılarından herhangi bir videoyu yerleşik olarak gösterir.

WordPress’de Bileşen Nasıl Eklenir?

Bileşen nedir ve de WordPress’in basit ama oldukça güçlü bileşenlere sahip olduğunu öğrendiğinize göre sayfanıza aşağıdaki yöntemle bileşen ekleyebilirsiniz:

  1. WordPress kontrol panelinize giriş yapın.
  2. Görünüm‘e gidin ve Bileşenler‘i seçin.Bileşen nedir: WordPress kontrol panelindeki mevcut bileşenler
  3. Gördüğünüz gibi, sol tarafta birçok bileşen, sağ tarafta ise bileşen bölgeleri vardır. Biz Anders Norén tarafından üretilen Radcliffe adlı temayı kullandığımız için alt bilgilerimize bileşenler ekleyebiliyoruz.
  4. Belirtilen bölgeye bileşenleri sürükleyip bırakın. Burada, Video, Takvim, Kategoriler ve bir de Meta bileşenleri kullanıyoruz. Video gibi bazı bileşenler için karşıya yüklemeniz veya yerleştirmek istediğiniz video linkini elle yapmanız gerekecek. Bu örnekte YouTube kanalımızdan bir video kullandık.Video bileşenine YouTube bağlantısı ekleme
  5. İşte bu kadar, şimdi web sitemizde nasıl durduğuna bir bakalım.Sitenin alt bilgisinde görüntülenen video

Alternatif olarak, Özelleştir aracılığıyla gerçek zamanlı olarak bileşenler ekleyebilirsiniz. Böylece de değişiklikler yaparken web sitenizin nasıl görüneceğine dair öngörüntüleme yapabilirsiniz. Buraya ya wp-admin’ininizdeki Görünüm kısmından ya da web sitenize webmaster olacak giriş yapılıyken Özelleştir tuşuna basarak erişebilirsiniz.

Gerçek zamanlı olarak bileşenleri özelleştirme

WordPress bileşen yönetimi hakkındaki harika şeylerden biriyse onları kısa süreli olarak devre dışı bırakabiliyor olmanız. Eğer bir bileşene bir süre ihtiyaç duyulmadığını ancak gelecekteki kullanım için ayarlarını saklamayı düşünüyorsanız bu bileşeni wp-admin’deki Pasif Bileşenler paneline sürükleyebilirsiniz.

Ayrıca eğer temanızı farklı bir bileşen bölgesine sahip olan bir temayla değiştirme gereği duyarsanız bir Pasif Kenar Çubuğu paneli de bulunmaktadır. Daha sonra bu bileşenleri yeni temanızın bileşen bölgesine sürükleyip bırakarak aktif edebilirsiniz. Oldukça kullanışlı, değil mi?

Yeni Bileşenler Eklemek

WordPress, eğer varsayılan bileşenler size yetersiz geliyorsa yeni bileşenler eklemenize olanak sağlıyor. Örneğin, kullanıcılarınızdan daha fazla etkileşim almak için sosyal medya bileşenleri eklemek gibi. Bunu yapmak için size sosyal medya bileşenleri/ikonları sunan belirli bir eklenti yüklemeniz gerek. Bu örnekte Simple Social Icons adlı eklentiyi kullanacağız.

WordPress yönetici kontrol panelinizden Eklentiler menüsüne gidin ve Yeni ekle‘ye tıklayın. Arama çubuğuna Simple Social Icon yazın, yükleyin ve aktif edin.

Simple Social Icons eklentisini yükleme ve aktif etme

Şimdi Simple Social Icons bileşeninizi ve sosyal medya bağlantılarınızı ekleyin. Bu eklenti web sitenizi Facebook, Twitter, Youtube, LinkedIn ve benzeri gibi birçok popüler sosyal medya kanallarına bağlayabilir. Görüntüsü işte böyledir:

Sitenin alt bilgisinde görüntülenen sosyal medya ikonları

Sonuç

Bu makalede WordPress’de bileşen nedir sorusunu cevapladık ve onları web sitenizin alt bilgisine ve kenar çubuğuna ekstra fonksiyonellik eklemek için nasıl kullanacağınızı gösterdik. Bileşenleri hafife almamak gerekir. Sitenizin basit bir parçası olabilirler ancak okur etkileşimini arttırırlar. Kullanabileceğiniz yüzlerce bileşen vardır.

Bileşen ekleyeceğiniz zaman dikkatli olmalısınız. Ne de olsa bileşenler sadece ek bir elementtir. Web sitenize bileşen eklerken kullanıcı deneyimi, web sitenizin estetiği ve bileşenin genel olarak yararı gibi açıları gözden geçirmelisiniz. Rastgele bileşen eklemenizi pek de tavsiye etmeyiz!

Author
Yazar

Gökhan O.

Gökhan Hostinger’da YouTube Takım Lideri olarak çalışmakta. WordPress hakkındaki tecrübe ve bilgisini bu blogda paylaşıyor. Hostinger’ın adını YouTube içeriği üzerinden duyurmayı kendine görev edinmiştir. Hobileri arasında oyun oynamak ve futbol maçları izlemek vardır.