POP3, SMTP, IMAP portları, protokolleri ve aralarındaki fark nedir?

POP3, SMTP, IMAP portları, protokolleri ve aralarındaki fark nedir?

Muhtemelen günümüzde en çok kullanılan iletişim teknolojisi olan email ile zaten bir hayli haşir neşir olmuşsunuzdur. Fakat hiç nasıl çalıştığını merak ettiniz mi? Bu makalede bu servisin çalışma prensiplerini öğreneceğiz.

Adım 1 — POP3 nedir ve POP3 portları nelerdir?

POP3 (Post Office Protocol version 3), Outlook, Thunderbird, Windows Mail, Mac Mail gibi yerel email istemcilerinin uzak email sunucusu ile iletişim kurmasında ve email’leri indirmesinde kullanılır. Bu email istemcilerinde genellikle indirilen email’lerin bir kopyasının sunucuda tutulup tutulmaması hakkında bir seçenek olur. Eğer aynı email hesabına birden fazla cihazdan bağlanıyorsanız, email’lerin kopyasını sunucuda tutmanız önerilir. Aksi durumda bir cihaz email’i indirdikten sonra o email’i uzak sunucudan siler ve diğer cihazlar bu email’e ulaşamazlar. Ayrıca POP3’ün tek yönlü iletişim olduğunu belirtmek de önemlidir. Bu verilerin yalnızca sunucudan alındığı ve yerel istemciye gönderildiği anlamına gelir. Tersi yönde (yerel istemciden sunucuya) veri akışı olmaz.

Varsayılan olarak POP3 portları aşağıdaki gibidir:

  • Port 110 – Şifrelenmemiş port
  • Port 995 – SSL/TLS portu, POP3S olarak da bilinir

Adım 2 — IMAP nedir? POP3 ile IMAP arasındaki fark nedir ve IMAP portları nelerdir?

IMAP (Internet Message Access Protocol) da POP3 gibi emailleri yerel email istemcilerine almak için kullanılır. Ancak büyük bir farka sahiptir. Bu protokolde yalnızca email header bilgisi indirilir. Email’in kendisi sunucuda bırakılır ve çift yönlü iletişime sahiptir. Yerel email istemcisinde yapılan değişiklikler sunucuya da gönderilir. Yakın zamanda Gmail gibi büyük email sağlayıcılarının POP3 yerine IMAP kullanmayı önermeye başlamasıyla bu protokol daha fazla popüler olmaya başladı.

Varsayılan IMAP portları aşağıdaki gibidir:

  • Port 143 – Şifrelenmemiş port
  • Port 993 – SSL/TLS portu, IMAPS olarak da bilinir

Adım 3 — Giden email iletişimi için SMTP

Simple Mail Transfer Protocol (SMTP), email’i yerel bir istemciden uzaktaki sunucuya ve oradan da alıcının email sunucusuna göndermek için uzak sunucuyla iletişim kurulurken kullanılır. Bu işlem email sunucunuzdaki Mail Transfer Agent (MTA) tarafından kontrol edilir. Ek olarak, SMTP sadece email göndermek için kullanılır.

SMTP portları aşağıdaki gibidir:

  • Port 25 – Şifrelenmemiş port
  • Port 465 – SSL/TLS portu, SMTPS olarak da bilinir

Sonuç

Artık email servisleri ve hangi portların kullanıldığı hakkında daha iyi bir anlayışa sahip olduğunuzu umuyoruz. POP3 ve IMAP protokollerinin aynı amaca sahip olduklarını ancak aralarında büyük bir fark olduğunu öğrendik. IMAP email içeriğini sunucuda bırakırken, POP3 içeriği bilgisayarınıza indiriyor. Ek olarak varsayılan SMTP, POP3 ve IMAP portlarının da ne olduğunu öğrendik.

Author
Yazar

Egehan D.

Egehan Hostinger'da ML ve NN ile denetimsiz öğrenme üzerinde çalışıyor. Veri analizi hakkında büyük bir tutkuya sahiptir. İşi her ne kadar hobi gibi olsa da, çeşitli aktivitelerde gönüllü olmaktan ve ormanda kamp yapmaktan da büyük oranda zevk alıyor.