9 Eylül 2020
5dk Okuma Süresi
Egehan D.
WordPress, çok yönlülüğü ve eforsuzca kurulabilmesiyle bilinen ücretsiz ve açık kaynaklı bir yazılımdır. Eğer WordPress kurulumu nasıl yapılır öğrenmek istiyorsanız okumaya devam edin. Bu rehberde paylaşımlı hosting ve yerel makinenizde WordPress kurulumu nasıl yapılır göstereceğiz.
Hadi başlayalım!
WordPress Hosting Paketlerinde %82’ye varan sınırlı süreli indirim!
WordPress kurulumu yapmanın en kolay yolu bunu sizin için yapan bir hosting seçmektir. Birçok hosting firmasıyla bu işlem oldukça kolaydır ancak size Hostinger’da WordPress kurmanın tek tıklamalı yükleyicisiyle ne kadar hızlı ve kolay olduğunu göstereceğiz:
İşte bu kadar! Artık List of Installed Applications (Yüklü Uygulamalar Listesi) altındaki Actions (Eylemler) alanından WordPress‘i seçerek yönetici kontrol panelinize giriş yapın.
Eğer otomatik WordPress yükleyicisi çalışmıyor veya hosting’inizde mevcut değilse elle WordPress kurulumu yapabilirsiniz. Kolay bir kurulum süreci için aşağıdaki adımları takip edin.
WordPress kurulum sürecine başlamadan önce birkaç şeyi hazırlamanız gerekir:
ÖNEMLİ: MySQL bilgilerini alfanumerik dizilerle birlikte kopyalayın! Daha sonra onlara ihtiyacınız olacak.
Bu dosya veritabanı bilgilerini içerir ve WordPress’e hangi veritabanından bilgi alması gerektiğini söyler. wp-config.php dosyası File Manager (Dosya Yöneticisi) üzerinden WordPress kurulumu yapılan klasörde bulunabilir. WordPress dosyalarınızı yapılandırmak için aşağıdaki adımları takip edin:
// ** MySQL settings - You can get this info from your web host ** // /** The name of the database for WordPress */ define( 'DB_NAME', 'buraya_veritabani_adi' ); /** MySQL database username */ define( 'DB_USER', 'buraya_kullanici_adi' ); /** MySQL database password */ define( 'DB_PASSWORD', 'buraya_sifre' ); /** MySQL hostname */ define( 'DB_HOST', 'localhost' );
Son olarak arşivden çıkarttığınız dosyaları hosting hesabınızda public_html dizinine File Manager‘ı (Dosya Yöneticisi) veya FileZilla gibi bir FTP istemcisini kullanarak yükleyin.
Hazırlık aşamasını tamamladığınızda göre kuruluma geçebilirsiniz. Kurulum sayfasını açmak için sitenize girin.
5 dakikalık WordPress kurulum sihirbazında toplamda 5 adım bulunmaktadır:
WordPress yönetici kontrol paneline erişmek için Giriş yap butonuna tıklayabilirsiniz.
Eğer yerel WordPress kurulumu yapmak istiyorsanız web sitenizde herhangi bir değişiklik yapmadan istediğinizi test edebileceğiniz harika bir ortama sahip olacaksınız. Hadi bunu Mac ve Windows’da nasıl yapabileceğinizi görelim:
Bir Mac bilgisayarında yerel WordPress kurulumu yapmak için MAMP‘i (Macintosh, Apache, MySQL, PHP) kullanacağız.
Bu araçla bilgisayarınızda PHP ve MySQL sunucusu kurabileceksiniz. Bir başka deyişle, test amaçlı olarak yerel WordPress ortamı için gerekli her şeye sahip olacaksınız.
Paylaşımlı hosting’de elle kuruluma benzer olarak ilk önce sunucuyu ve veritabanını hazırlamanız gerekir:
İşte bu kadar. Mac OS’da başarıyla WordPress kurulumu yapmış oldunuz.
WordPress Kurulum İşlemi
Eğer henüz yapmadıysanız WordPress’i indirin ve arşivden çıkarın. WordPress arşiv dosyasının içindeki dosyaları bilgisayarınıza çıkarın. Eğer bir FTP kullanıyorsanız sıradaki adıma atlayın. Ancak eğer web sunucunuza kabuk erişiminiz varsa bu komutu kullanarak WordPress’i indirin:
wget https://wordpress.org/latest.tar.gz
daha sonra ise WordPress paketini bu komutla arşivden çıkarın:
tar -xzvf latest.tar.gz
Daha sonraysa:
Sıradaki ekrandaysa web sitesi bilginizi sağlamanız istenecektir. Kullanıcı adınızı, şifrenizi ve e-posta adrenizi seçtikten sonra WordPress’i Kur‘a tıklayın. Kurulum tamamlandıktan sonra bir başarı mesajı görmelisiniz.
Oldukça kolay, değil mi? Şimdiyse aynısını Windows’da nasıl yapacağınızı görelim.
Windows’de yerel olarak WordPress kurulum işlemini yapmak için WampServer‘ı kullanmanız gerekir. Tahmin edebileceğiniz gibi Wamp‘in açılımı Windows, Apache, MySQL, PHP’dir. İşte kurulum adımları:
Bilgisayarınıza en güncel WampServer‘ı indirdikten sonra bu adımları takip edin:
Hazırlığınızı yaptıktan sonra bu adımları takip ederek WordPress kurulum işlemine geçebilirsiniz:
Daha sonra ise geri kalan adımları tamamlayın. Kısa sürede WordPress kurulum işleminizi tamamlamış olarak ve Windows bilgisayarınızda kullanabiliyor olacaksınız.
WordPress kurulum işlemini yaparken en sık karşılaşılan sorunlar bunlardır:
Bu, web sunucusu index.php dosyasını görmediğinde olur. Web sunucusuna index.php dosyasını görmesi gerektiği söylenmesine ihtiyaç olduğundan bu sorunu Apache ile çözebilirsiniz. DirectoryIndex index.php talimatını kullanın kurulum dizininde .htaccess adlı bir dosya oluşturun. Eğer bu işe yaramazsa dosyayı silin ve talimatı web sunucusunun ayar dosyalarına ekleyin.
Bu hata wp-config.php dosyasını düzenlerken bir söz dizimi hatası olduğunda gerçekleşir. Bu hatayı çözmek için yeniden wp-config.php dosyasını indirerek işe başlayın. Bu dosyayı bir metin editöründe açın ve ilk satırın <?php olduğundan ve ilk satırdan önce başka hiçbir şey olmadığından emin olun. Daha sonra ise aynı şekilde son satırın ?> olduğundan ve daha sonra ise herhangi bir şey olmadığından emin olun. Dosyayı kaydedin, yeniden yükleyin ve sayfanızı yenileyin.
Eğer sayfanız biraz kötü gözüküyorsa ve kaynak kodunda <?php ?> etiketleri doluysa PHP’niz doğru şekilde çalışmıyordur. Sunucu, HTML sonuçlarını tarayıcınıza yollamadan önce bütün PHP kodunun çalıştırılması gerekmektedir. Bu hatayı çözmek için web sunucunuzun WordPress çalıştırabilmek için gereklilikleri karşıladığından emin olun. Buna ek olarak PHP’nin doğru bir şekilde yüklendiğinden ve ayarların doğru olduğundan emin olun. Eğer sorun hala devam ediyorsa web host’unuz veya müşteri destek ekibiyle iletişime geçerek yardım alın.
Eğer Veritabanına bağlanırken hata oluştu gibi bir mesaj görüyorsanız ancak ayarlarınızın doğru olduğundan eminseniz MySQL şifrenizi sıfırlamayı deneyebilirsiniz. Bunu yapmak için kabuk aracılığıyla bu komutu kullanın:
SET PASSWORD FOR 'wp_username'@'hostname' = OLD_PASSWORD('new_password');
Eğer shell’e erişiminiz yoksa phpMyAdmin’e giriş yapın ve komutu bir SQL sorgusu olarak girin. Eğer bu da çalışmazsa panelinize giriş yapın ve Veritabanı kısmından şifrenizi sıfırlayın.
Tebrikler! Bu rehberi tamamlayarak paylaşımlı hosting’de WordPress kurulumu nasıl yapılır (elle ve otomatik olarak) öğrenmiş oldunuz. Ayrıca WordPress’i Mac ve Windows makinelerinde yerel olarak kurmak için gerekli adımları da gördünüz.
Umuyoruz ki bu rehber işinize yaramıştır! Eğer herhangi bir sorunuz veya yorumunuz varsa aşağıdaki yorumlar kısmında bizimle paylaşmayı unutmayın.
Bir yanıt bırakın