Online Eğitim Sitesi Kurmak Nasıl Olur? Adım Adım Rehber
Online eğitim sitesi kurmak son yıllarda çok tercih edilen bi yöntem hale geldi. Coursera’nın yaptığı araştırma online eğitimin, geleneksel eğitime göre daha fazla pratik bilgi sunduğunu ve herhangi bir konudaki günlük becerileri daha etkili bir biçimde geliştirdiğini gösterdi.
Bunun sonucunda da işe alımlarda online sertifikalar daha ciddiye alınmaya başlandı ve online eğitimin güvenilirliği arttı. Yani online eğitim, yeteneklerinizi başkalarıyla paylaşmanın harika bir yolu. Üstelik bunu yaparak para da kazanabilirsiniz. Peki online eğitim sitesi kurmak nasıl mı olur? Hadi işe koyulalım!
1. Online Varlığınızı Oluşturmak
Siteniz üzerinde çalışmaya başlamadan önce bir isme ihtiyacınız var. Üstelik bu isme uygun, kullanabileceğiniz bir alan adı da olması gereklidir. İşte siteniz için kulağa harika gelecek bir domain bulmanız için bazı öneriler:
- Muhtemel isimler için bir beyin fırtınası yapın: İdeal bir isim hem alanınızı hem de ilginizi yansıtır.
- Bir domain sorgulama aracı kullanarak domainin kullanılabilir olup olmadığını kontrol edin.
- Diğer üst düzey TLD’lerdense .com uzantısını tercih edin.
- Domaininiz kısa olsun ki herkes hatırlayabilsin.
- Rakam veya sembol kullanmaktan kaçının, daha evrensel olsun.
Kullanılabilir bir domain bulduktan sonra sıradaki ihtiyaç duyacağınız şey ise sitenizi barındırabileceğiniz bir hosting platformudur. Hostinger tepeden tırnağa kullanıcı dostu olması için üretilmiştir ve online eğitim sitesi kurmak için çıkacağınız yolculuğa başlamanız için ölçeklenebilir planlara sahiptir. Yeni kurulacak bir web sitesi için, küçük ve orta ölçekli web sitelerine uygun olan Premium Web Hosting planımızı öneririz.
2. Online Eğitim Siteniz için Parçaları Birleştirin
WordPress‘i kullanırken eklenti kütüphanesi gibi ek avantaja sahip olursunuz. Bu eklentilerle neredeyse istediğiniz her şeyi yapabilirsiniz. Web sitenizi kurmaktan video kütüphanenizi yönetmeye kadar. Üstelik, WordPress kullanıcı dostu olduğu için neredeyse hiçbir teknik bilgiye ihtiyaç duymazsınız.
İşte WordPress’i kullanırken sahip olabileceğiniz en güvenilir ve kullanışlı eklentiler:
Tutor LMS
Bu eklenti web sitenizin ana çekirdeği olacaktır. Online eğitimle ilgili her şeyi içeren kapsamlı bir öğrenme yönetim sistemidir. Yeni olsa da Tutor LMS birçok ücretsiz ve ücretli özelliğiyle dikkatleri üzerine çekmiştir.
Eklentinin ücretsiz sürümüyle online eğitim sitesi kurabilirsiniz ancak premium özellikleri, online eğitim sitenizi bir üst seviyeye çıkarmak için harika bir yatırımdır.
Satın aldıktan sonra eklentiyi Themeum Kontrol Paneli‘nde bulabilirsiniz.
.zip dosyasını indirdikten sonra WordPress kontrol panelinize gidin. Daha sonra Eklentiler -> Yeni ekle kısmına gidin ve Eklenti Yükle‘ye tıklayarak indirdiğiniz dosyayı seçin.
Yükleyin ve etkinleştirin. Tam olarak çalışması için Tutor LMS’nin ücretsiz sürümüne de ihtiyacınız olacak. Eklenti ara kısmında “Tutor LMS” yazarak Tutor Free‘i bulun, onu da yükleyin ve etkinleştirin. Böylelikle Tutor LMS premium sürümünü sitenize eklemiş oldunuz.
WooCommerce
WordPress, kullanıcıları için birçok para kazanma sistemine sahiptir. Muhtemelen bunların en popüleri ise WooCommerce’dir. WooCommerce kullanımı çok kolay bir e-ticaret eklentisidir ve para kazanma işlemini fazlasıyla kolaylaştırır. Üstelik ücretsiz olması herkesin beğenisini kazanmıştır.
Uzun yılların deneyimine sahip olan WooCommerce insanların online eğitim kurslarınızı nasıl satın alacağını yönetmenize izin verir. Bir online eğitim sitesi kurmak isteyenler için gerekli bir araçtır.
2. Video Hosting
Online eğitim sitenizde dersleri hazırlarken premium video içeriğinizi güvenle depolayabileceğiniz ve sunabileceğiniz bir yere ihtiyacınız vardır. Güvenli bir platforma sahip olmak içeriğinize kimin erişim sahibi olacağını belirlemek istediğinizde son derece önemlidir.
vooPlayer
vooPlayer video içeriğinizi abonelerinize güvenle sunmakta uzmanlaşan bir premium video hosting platformudur. vooPlayer’ı kullanmak için sitelerine gidin ve beğendiğiniz bir planı seçin. Satın alma işlemini tamamladıktan sonra video içeriğinizi vooPlayer sitenize güvenle yükleyebilirsiniz. Bu ögeleri derslerinize nasıl ekleyebileceğinizi birazdan göstereceğiz.
YouTube
Eğer online eğitim içeriğinizden para kazanmayı düşünmüyorsanız YouTube gibi seçenekler de mevcuttur. Tek yapmanız gereken bir hesap oluşturmak ve video içeriğinizi YouTube’a yüklemektir. Bu videoları daha sonra online derslerinize ekleyebilirsiniz.
Temalar
WordPress temaları LMS platformunuza varsayılan tema dışında eşsiz bir görünüme kavuşturabilir. LMS platform bazlı birçok ücretsiz ve ücretli tema bulunmaktadır. Ancak Tutor Pro ile en uyumlu tema, kendilerinin olan Edumax temasıdır.
Edumax
Edumax Tutor LMS’nin bütün eşsiz özelliklerini destekleyen bir temadır. Bunlardan bazıları kontrol paneli analitikleri, front-end kurs kurucu vb. gibi özelliklerdir. Edumax’ı almak için tıpkı Tutor Pro’da olduğu gibi ilk önce sayfalarına gitmeli ve satın alma işlemini tamamlamalısınız. Bundan sonra ise temanız Themeum Dashboard’da indirilmeyi bekliyor olacaktır.
Tıpkı daha önceki gibi bir .zip dosyası indirmeniz istenecek. Daha sonra ise WordPress kontrol panelinize gidebilir ve Temalar -> Yeni ekle -> Tema Yükle yolunu izleyebilirsiniz. Daha sonra ise indirdiğiniz .zip dosyasını karşıya yükleyin, kurun ve temayı etkinleştirin.
3. Online Eğitim Kurslarınızı Oluşturun
Neredeyse her şeyi ayarladıktan sonra şimdiyse sırada online eğitim kurslarınızı oluşturmak var. Tutor LMS Pro iki farklı kurs oluşturma yolu sunmaktadır. İkisinin de kendine has özellikleri mevcut; bu yüzden ikisi de farklı türden öğretmenlere hitap edecektir.
Back-end Kurs Oluşturucu
Back-end kurs oluşturucuyu WordPress back-end yönetici panelinde bulabilirsiniz. Yeni dersler eklemek için yapmanız gereken Tutor LMS Pro -> Courses (Kurslar) -> Add New (Yeni ekle) yolunu takip etmektir. Sonuç olarak kurs oluşturucu sayfasına ulaşırsınız. Tutor LMS’in en iyi yanlarından biriyse kursunuzun tamamının boyut ve içerik uzunluğu fark etmeksizin bu sayfadan oluşturulabilmesidir.
Bu sayfada kursunuzun Başlık, Açıklama, Etiketler ve Öne Çıkan Görseller gibi içeriklerini düzenleyebilirsiniz. Eğer öğrenci sayısını sınırlamak isterseniz Maximum Students (Maksimum Öğrenci) alanını kullanabilirsiniz. Ayrıca kursunuzun Difficulty Level (Zorluk Seviyesi) bölümünü de ayarlayabilirsiniz.
Eğer kursunuz not defteri ve ödev materyalleri gibi özel ekleri içeriyorsa bunları Attachments (Ekler) kısmına ekleyebilirsiniz. Ekledikleriniz öğrencileriniz kursu tamamlarken onlara görünebilir olacaktır. Daha sonra ise bu kursu almadan önce önkoşul olan bir kurs ekleyebilirsiniz. Önkoşul kursu bu dersi almadan önce tamamlanması gereken bir kurstur. Örneğin, Programlama Dillerinin Temelleri dersi İleri Java Algoritması kursundan önce tamamlanmalıdır.
Daha sonra ise kursun ana kısmına, yani kurs oluşturucuya geçin. Burada Konular ekleyebilirsiniz. Konularınıza bir isim ve özet ekleyin. Kurs yapısı biraz zor olsa da kısa sürede alışacaksınız. Belirlenmiş konulara diğer derslerle birlikte Quizler ve Ödevler de ekleyebilirsiniz.
Dersler kurs içeriğinin en büyük kısmıdır. Bir ders oluştururken, bir isim belirleyebilir, işlenecek ders materyallerine dair bir alıntı, öne çıkan bir görsel ve video kaynağı ekleyebilirsiniz. İşte burada devreye video hosting giriyor. Eğer vooPlayer’ı kullanıyorsanız video kaynağı olarak ilk önce Embedded‘i seçin.
Daha sonra ise vooPlayer hesabınıza gidin ve bu ders için olan videonun embedded kodunu kopyalayın. Ders oluşturma formuna yapıştırın. Bu, videonun vooPlayer’dan kursuna eklenmesini sağlayacaktır. Eğer YouTube’u kullanıyorsanız, YouTube’u video kaynağınız olarak seçip videonuzun bağlantısını buraya yapıştırın.
Ayrıca her bir konuya Quiz ekleyebilirsiniz. Quiz oluşturucudan aşağıda ayrı bir kısımda bahsedeceğiz. Bu kısımda Giriş Videosu da ekleyebilirsiniz. Giriş videosu inceleme yapan kullanıcıların dikkatini çekmek için ücretsiz bir başlangıç videosudur.
Kursunuza bütün içeriğini ekledikten sonra kullanıcılarınıza görünebilir olabilmesi için Yayınla tuşuna basın.
Front-end Kurs Oluşturucu
Front-end kurs oluşturucu Tutor Pro’nun diğer herhangi bir LMS eklentide bulunmayan eşsiz bir özelliğidir. Bu konuda yeni olanlara LMS’lerini her defasında back-end yönetici paneline gitmeden kullanma özgürlüğü sunar.
Ancak unutmayın: Front-end’i yayınlayabilmek için back-end yönetici panelinden onay vermeniz gerekir. Ancak, back-end’de mevcut olan her şey front-end’de de mevcuttur.
4. Quiz Oluşturmak
Quiz oluşturmak, hem front-end hem de back-end kurs oluşturucuları için aynıdır. Tutor LMS öğrencilerinize sorabileceğiniz toplamda 10 soru çeşidi sunmaktadır. Her birinin kendine has avantajı ve özelleştirme seçeneği mevcuttur.
Quizinize bir İsim ve bir Açıklama (tercihen) verdikten sonra soru ve cevaplar eklemeye başlayabilirsiniz. Sorunun seçenekleri rastgele vermesi için ayarlayabilir veya Gerekli kısmını etkinleştirerek zorunlu cevap haline de getirebilirsiniz. Ayrıca cevap puanını değiştirerek sorunun ağırlığını da değiştirebilirsiniz. Bu, özellikle de doğru/yanlış türü sorulardan daha yüksek puana sahip olması gereken açık uçlu sorular sorduğunuzda kullanışlı olacaktır.
5. Para Kazanma ve WooCommerce Entegrasyonu
Kursunuzu premium yapmak için önce bir WooCommerce ürünü eklemelisiniz. Bunu yapmak içinse WordPress yönetici panelinizden WooCommerce -> Ürünler -> Yeni ekle‘ye gidin. Ürününüze bir isim, açıklama, normal fiyat ve indirimli fiyat ekleyerek yeni bir ürün oluşturabilirsiniz.
Bu ürünün satışı için yeni bir plan ekleyebilirsiniz. Ek olarak, For Tutor (Tutor için) kutusunu işaretlediğinize emin olun ki Tutor LMS bu ürünü satış için kullanabilsin. Ürünü ekledikten sonra yayınlayabilirsiniz.
İşlem tamamlandıktan sonra kursunuzun back-end kısmına gidip ürünü ekleyeceğiniz kursu düzenlemek için Edit Course (Kursu Düzenle) tuşuna tıklayın. Ürün Ekle‘ye doğru imlecinizi kaydırın. Bu kısımda kursunuza bir ürün ilişkilendirerek satabilirsiniz. Select a Product (Bir Ürün Seç) adlı açılır listeden oluşturduğunuz ürünü seçin. Bu, WooCommerce ürününü kursunuza ilişkilendirecektir. Course Type (Ürün Tipi) seçeneğinde Paid (Ücretli) seçeneğini seçtiğinizden emin olun. Böylelikle kursunuzdan para kazanmaya başlayabilirsiniz.
Daha sonra ise yeni kurslar eklediğinizde sitenizde yapılan satın alımları kolaylıkla takip edebilmek için yeni ürün oluşturma işlemini tekrarlamalısınız.
Sonuç
WooCommerce ve vooPlayer desteğiyle elinizde Tutor LMS ile bir online eğitim sitesi kurmak zorun aksine fazlasıyla kolaydır.
Online eğitim siteleri her sene gelişmekteyken, siz de kendi online eğitim sitenizi kurarak onların arasına katılabilirsiniz. E hadi, ne bekliyorsunuz? Hemen bir domain alın ve öğretmeye başlayın!
Yorum
Mayıs 09 2022
Merhabalar, çok kapsamlı bir rehber olmuş. Çok teşekkürler. Bir sorum olacaktı. Reklam Ajansı ve İletişim Danışmanlığı üzerine şahıs şirketim var. Online eğitim sitesi açmak için yeni bir şirket kurmak gerekli midir, yoksa kendi şirketim üzerinden faturalandırarak da yapabilir miyim? Teşekkürler.
Mayıs 10 2022
Güzel yorumunuz için teşekkür ederiz. Maalesef bu konuya dair bilgimiz bulunmamakta.