23 Haziran 2020
10dk Okuma Süresi
Gökhan O.
Bir online butik açmak mı istiyorsunuz? Bir online butik açmak istiyorum diyorsanız doğru adrestesiniz. İnternet ile artık bir dükkan kiralamadan bir online mücevherat veya online giyim sitesi açabilirsiniz. Bu rehberimizde altı basit adımda online butik açmak nasıl olur öğreteceğiz.
İlk önce bir işletme planı yapın. Online butik sitenizi açmanıza yardımcı olacaktır. Eğer bankadan veya yatırımcılardan fon veya kredi almak istiyorsanız bir işletme planı gereklidir.
Temel olarak planınız işletmenizin ne hakkında olduğunu, hedeflerini ve bu hedeflere nasıl ulaşacağını içermelidir. Ayrıca işletmenizin üretim, dağıtım, pazarlama vb. gibi operasyonlarından da bahsetmelidir.
Bir online butik sahibi olarak işletme planınızda dikkat etmeniz gereken birkaç önemli element bulunmaktadır:
Butiğinizin markası işletmenizi nasıl yöneteceğinizi belirleyecektir. Kitlenizin kim olduğundan ve hangi ürünleri sattığınızdan nasıl pazarlama yaptığınıza kadar.
Markanızı tanımlamak için hedef pazarınıza karar vermekle başlayın. Yeni işletmeler için kitlenizi genişletmeden önce belirli bir demografiğin ihtiyacını karşılayın. Küçük bir kitleye odaklanarak işletme ve pazarlama stratejinizi en üst düzeye çıkarabilirsiniz.
İşe hedef pazarınızın aşağıdaki gibi niteliklerini listelemekle başlayın:
Daha sonra ise kim olduklarını bulmak için daha kapsamlı bir araştırma yapın. Kişisel motivasyonlar, satın alım davranışı, beğenileri ve beğenmedikleri vb. gibi açıları düşünün.
Arama sonuçlarınıza bağlı olarak bir müşteri karakteri oluşturun. İdeal pazarınızın temsili olacak bu karakteri online butiğinizin markasını geliştirmek için bir rehber olarak kullanabilirsiniz.
Daha sonra ise nişinizi belirleyin. Yalnızca bir alana sadık kalarak uzmanlaşabilirsiniz.
Eğer hedef pazarınız erkek ofis işçileriyse nişiniz profesyonel erkek giyim olabilir. Ya da yalnızca kravat veya omuz çantası gibi belirli aksesuarları satarak nişinizi daraltabilirsiniz.
Kime, ne sattığınızı zaten belirledikten sonra işletme adına geçebilirsiniz. Kısa, hatırlanabilir ve telafuzu kolay olsun ki insanların aklında daha uzun kalsın. Buna ek olarak online butiğinizin markasını da temsil etmelidir.
Bunların dışında, yaşadığınız ülkede ticari işletme olarak kaydedilmeye uygun olmalıdır.
Eğer adını belirlediyseniz markanızın görsel kimliğini oluşturmayla devam edin. Buna butiğinizin estetiği, logo, örnekleri paketleme vb gibi açılar da dahildir. Tasarımın müşteri karakterinize hitap ettiğinden emin olun.
Şimdiyse satacağınız ürünler için bir kaynak arayın.
Hatırlamanız gereken bir kriter ise tedarikçinin ürünlerinin butiğinizin stiline uymasıdır. Eğer mümkünse ürünlerin kalitesini kontrol etmeniz için bir örnek isteyin.
Bazı işletmeler, ürünlerini Maker’s Row veya Alibaba gibi toptancılardan almaktadır.
Diğer mağazalarsa Indie Source veya Ever Shiny gibi imalatçılarla direkt olarak çalışabilir. İmalatçılardan kişiselleştirilmiş ürünler isteyebilir ve toplu üretmelerini rica edebilirsiniz.
Her iki türlü de çoklu alım yaparak masrafları düşürebilirsiniz. Ancak ürünleri kendiniz depolamanız gerek.
Alternatif olarak dropshipping’i tercih ederek envanteri ve üretim masraflarını tamamen ortadan kaldırabilirsiniz. Bu yöntemle tedarikçiler ve müşteriler arasında bir aracı olmuş olursunuz. Ürünlerinize markanızı bastırabilirsiniz ancak bu tedarikçinize bağlıdır.
Eğer dropshipping tedarikçileri bulmak isterseniz Salehoo ve AliDropship harika dizinlerdir.
Hadi ürünlerinizi stoklamaya ve kargolamaya geçelim.
Eğer dropshipping’i tercih ederseniz envanter ve kargolamayla uğraşmayacak zorunda kalmayacaksınız çünkü bunlar tedarikçilerin sorumlulukları olacaktır.
Dropshipping yönteminde ürünlerde kusur veya kargolama sorunları olursa müşterilerle ilgilenmeye hazır olmalısınız. İadelerle ilgilenmenin daha karmaşık olabileceğinden dolayı tedarikçilerinizle iletişimde olmanız iyi olacaktır.
Öte yandan bir toptancı veya tedarikçi ile çalışırken envanterle kendiniz ilgilenmeniz gerekir. Yine de ürünlerinizi takip etmek ve kalite kontrollerini yapmak daha kolay olacaktır. Üstelik masraflarınızı düşürmenin yolları da mevcuttur.
Bunun bir yoluysa ürünlerinizi kendi yaşam alanınızda depolamaktır. Ancak bazı bölgelerde evinizde ne kadar işletme envanteri barındırabileceğinize dair düzenlemeler olabilir. Eğer sahip olduğunuz ürünlerin miktarı sınırları aşarsa kendinize bir depo alanı kiralamanız gerekebilir.
Kargolama içinse birçok seçenek bulunmaktadır. Masrafları ağırlığa veya bölgeye göre hesaplayabilir veya türden bağımsız olarak bütün ürünlere sabit bir oran uygulayabilirsiniz. Hangisinin size en iyi uyduğunu görmek için araştırma yaptığınızdan emin olun.
Ayrıca açık bir iade politikasına sahip olduğunuzdan emin olmalısınız. Müşterilerinizin ürünleri kaç gün içinde geri yollayabileceğini ve iadelerini ne zaman alacağını belirtin. Hangi ürünlerin iade edilebileceğini ve ürünlerin nasıl geri yollanacağını da içermeniz yararınıza olacaktır.
Eğer stoklama veya kargolama ile uğraşmak istemiyorsanız bir lojistik hizmetiyle anlaşabilirsiniz. Lojistik şirketi, belirli bir ücret karşılığında sizin için depolama, teslimat ve iadelerle ilgilenecektir. Bunlara bazı kullanımı yaygın örneklerse ShipWire ve ShipBob‘dır.
İşletmenizi resmi olarak açmadan önce gerekli evrak işleriyle ilgilenmeniz gerekmektedir.
Toplamanız gereken dökümanlar nerede yaşadığınıza göre değişmektedir. Bu yüzden kapsamlı bir araştırmak yapmak ve bu adımı tamamlamak için bir avukata danışmak iyi bir fikir olacaktır.
Genellikle, bir işletme yapısı seçerek başlanılmaktadır. Çoğu küçük işletme sahibine kendilerini Limitet Şirket olarak kaydetmeleri önerilir. Bu seçenek işletmenizin iflası veya dava edilmesi durumunda kişisel mal varlığınızı koruyacaktır.
Bunun dışında vergi toplamak ve dosyalamak için işletme ve satış vergi numarası almanız gerekebilir. Bazı ülkelerde ise işletmenizin operasyona başlamasından önce satıcı iznini almanız gerekir.
Bütün evrak işlerini bitirdikten sonra online butik işletmenizi kurabilirsiniz.
Bir online mağaza kurmanın birçok yolu olsa da kendi sitenizi kurmanıza izin veren bir e-Ticaret platformu seçmeniz önerilir. Bu şekilde, para kazanma, tasarım ve alışveriş deneyimi üzerinde daha çok kontrole sahip olacaksınız.
En popüler e-Ticaret platformlarından bazıları WooCommerce, PrestaShop ve Magento‘dur.
Doğru kararı vermenize yardımcı olmak için üç platformun da artıları ve eksileriyle birlikte genel bakışlarını sunacağız:
WooCommerce herhangi bir web sitesini bir online mağazaya dönüştürebilen bir WordPress eklentisidir. Bu eklentiyle bir alışveriş sitesi kurmak oldukça kolaydır. Kullanmanız için web hosting satın alımı gerektiren bir WordPress sitesine ihtiyacınız olacaktır.
Built With‘e göre WooCommerce 30,000’den fazla web sitesine güç vermektedir ve bu rakam da günümüze dek en yaygın kullanılan e-Ticaret platformu olduğunu göstermektedir.
Eklenti etkinleştirildikten sonra online butik sitenizi anında kurmaya başlayabilirsiniz. WooCommerce size adım adım yardım edecek ve mağazanız için otomatik olarak web sayfaları kuracaktır. Arayüzle çalışması kolay olduğundan web sitenizi rahatlıkla yönetebilirsiniz.
Sonuç olarak, eğer bir acemiyseniz WooCommerce başlamak için harika bir seçenektir. Ancak herhangi bir sorunla karşılaşırsanız kendiniz çözmeye hazır olun.
PrestaShop özellikle online mağazalar kurmak için tasarlanmış bir platformdur. Açık kaynaklı olmasından dolayı yazılımı indirebilir ve web hosting’inize ücretsiz olarak kurabilirsiniz.
PrestaShop, mağaza elementlerini özelleştirmek, siparişleri yönetmek ve müşteri sorgularıyla ilgilenmek gibi en temel e-Ticaret fonksiyonlarını içermektedir. Kısaca PrestaShop, internetten butik açmak için kullanılabilir.
Eğer uzantı ekleme ihtiyacı duyarsanız onları PrestaShop’ın pazar alanında bulabilirsiniz.
Tıpkı WooCommerce gibi PrestaShop da kendi başına oldukça güçlüdür. Yine de bütçesini düşünenler için en iyi seçim olmayabilir.
Magento genellikle büyük işletmeler tarafından kullanılır ancak bütün boyuttaki şirketler bu e-Ticaret platformunu kullanabilir.
Toplamda iki adet Magento sürümü bulunmaktadır: Açık Kaynak ve Ticaret. İlkini indirmek ücretsizdir ve kendi web hosting’inizde kurabilirsiniz. İkincisiyse premium, barındırılan bir sürümdür. İkisi de aynı yazılımı kullanmaktadır.
Ticaret versiyonu daha fazla özelliğe sahiptir ancak Açık Kaynak sürümü de fazlasıyla güçlüdür. Entegre edilmiş ödeme sistemlerine sahip özelleştirilebilir bir mobil dostu mağaza oluşturmanıza izin verir. Bununla birlikte uluslararası müşterilere de ürün satmak için çeşitli fonksiyonlara sahiptir.
Genel olarak, Magento bütün ölçülerdeki mağazalar için harika bir seçimdir. Ancak eğer bu platformu uzun vadeli kullanmak istiyorsanız bir web geliştirmeciyle anlaşmalısınız.
Ya da kendiniz kodlamayı öğrenebilirsiniz. Magento’nun bilgi tabanı ve destek forumları size yolculuğunuzda yardımcı olabilir. Artı, yapacağınız ödemeler butiğiniz büyüdükçe daha da değerli hale gelecektir.
Platform fark etmeksizin önceliklerinize ve tercihlerinize en iyi uyanı seçemelisiniz. Eğer makul ve kullanıcı dostu bir seçenek arıyorsanız WooCommerce yeterli olacaktır. Öteki taraftan, Magento uzun vadeli bir çözüm isteyenler için harikadır.
Bir seçim yaptıktan sonra e-Ticaret hosting hizmeti satın alın. Hostinger’ın WooCommerce, PrestaShop ve Magento için optimizasyonlu makul planları bulunmaktadır.
Bununla birlikte bir domain adı da satın almalısınız. İşletme adınızı bir domain olarak kullanabilirsiniz ancak kaydedilmeye uygun olup olmadığını kontrol etmelisiniz.
Web site tasarımınızı tasarlamanızın en kolay yolu bir tema kullanmaktır. Bir e-Ticaret teması ararken dikkat etmeniz gerekenler ise:
e-Ticaret temaları bulmak için birçok yer bulunmaktadır.
WooCommerce kullanıcıları WordPress dizinindeki herhangi bir temayı kullanabilir ve eklentiyle entegre edebilirler. Alternatif olarak, WooCommerce ücretsiz ve premium şablonlara da sahiptir.
PrestaShop içinse kendi pazar alanlarında birçok seçenek bulunmaktadır. Ayrıca PrestaBrain gibi PrestaShop optimizasyonlu şablonlar sunan siteler de bulunmaktadır.
Magento’nun tema seçenekleriyse geniş kapsamlı değildir ancak ThemeForest ve TemplateMonster gibi sitelerde daha çok seçenek elde edebilirsiniz. Ayrıca bu sitelerde birçok WooCommerce ve PrestaShop teması da bulabilirsiniz.
Eğer zaten bir tema seçtiyseniz genel site tasarımınızı yapılandırmaya başlayın. Header kısmına marka adınızı ve logonuzu ekleyerek mağanızı sahiplenin. Daha sonra ise renkleri, tipografiyi, düzeni, sayfa elementleri vb. gibi kısımları özelleştirin.
Bu da bittikten sonra sıradaki adıma geçin.
Online mağazanızı kurmanızın vakti geldi. Bu kısım için WooCommerce’i en önemli adımlara dair bir genel bakış sunmak için örnek olarak kullanacağız.
İlk ürününüzü oluşturmak için WordPress kontrol panelinizde Ürünler-> Yeni ekle‘ye gidin. Varsayılan gönderi editörü ekranı gibi gözüken bir sayfaya yönlendirileceksiniz. Buradan ürün adını ve açıklamasını ekleyebilirsiniz.
Sayfanın sağ kısmında ürününüz için etiketleri ve kategorileri seçin. Ayrıca ürün görselini belirleyebilir veya ürünü çeşitli açılardan göstermek için birçok fotoğraf ekleyebilirsiniz. Yüksek kaliteli fotoğraflar kullandığınızdan emin olun.
Biraz aşağı inerseniz ürün fiyatını, envanter bilgilerini, kargolama yöntemlerini, ürün özelliklerini vb. gibi bilgileri girebileceğiniz Ürün verisi kısmını bulacaksınız.
Ayrıca ürün sayfanızda gözükecek kısa bir açıklama eklemek için de bir kutu bulunmaktadır.
İşiniz bittikten sonra ürününüzün nasıl göründüğünü görmek için Önizle‘ye tıklayın. Eğer her şey tamamsa Yayınla‘ya veya henüz ürünü herkese açık yapmaya hazır değilseniz Taslağı Kaydet‘e tıklayın.
Ürün sayfası bütün ürünlerinizin gösterildiği yerdir. Ne kadar tertipli ve çekici gözüktüğü ziyaretçilerinizin sitenizde daha fazla zaman harcayıp harcamayacağını belirleyebilir.
Bununla birlikte, size WooCommerce’de ürün sayfanızı nasıl kuracağınıza dair kısa bir rehber göstereceğiz.
Eğer WooCommerce’in kurulum sihirbanızı kullanırsanız eklenti sizin için Mağaza adlı bir Ürün sayfası oluşturacaktır. Ancak kurulumu atladıysanız işte yapmanız gerekenler:
Ürün sayfanızı düzenlemek için kontrol panelinden Görünüş -> Özelleştir‘e tıklayın. Daha sonra ise sol menü çubuğundan WooCommerce‘i seçin ve Ürün Kataloğu‘na gidin.
Buradan ürünleri veya kategorileri göstermeyi seçebilir, nasıl sıralandıklarını özelleştirebilir ve bir sayfada kaç tane ürün gösterileceğini belirleyebilirsiniz.
İşiniz bittikten sonra önceki menüye gidin ve Ürün Görselleri‘ni seçin. Ürün görsellerinin hangi orantıda gösterileceğini seçin.
Ürün sayfanızı özelleştirken ürünlerinizin dikkat çektiğinden emin olun. Eğer yardıma ihtiyacınız olursa bu önerileri gözden geçirebilirsiniz:
Bir online işletme ile müşterilerinizden ücret almak için güvenli bir ödeme kapısına ihtiyacınız olacak.
Online butik siteniz için kullanabileceğiniz ödeme yöntemlerini görmek için kontrol panelinizde WooCommerce -> Ayarlar kısmından Payments (Ödemeler) sekmesini seçin. Burada kullanabileceğiniz banka havalesi, teslimatta ödeme gibi seçenekler mevcuttur. Eğer Türkiye’de yaşamıyorsanız PayPal seçeneğini de kullanabilirsiniz.
İstediğiniz ödeme seçeneğini etkinleştirdikten sonra kurulumunu yaparak mağazanıza eklemiş olacaksınız.
Temel adımları tamamladıktan sonra online mağazanızı kurmayı sonlandırın. Birkaç test yapın, metinlerinizi okuyun, hata olup olmadığını görün. Mağazanız hazır olduktan sonra hizmete hazırsınız!
Sırada online butik sitenizi herkese duyurmak var. İşletmenizi pazarlamak için kullanabileceğiniz birçok kanaldan ikisi sosyal medya ve ücretli reklamdır.
Sosyal medya ağları moda endüstrisini pazarlamaya büyük katkıda bulunmuştur. Bununla birlikte kendi butiğiniz için bu platformlardan kesinlikle yararlanmalısınız.
Butiğinizi sosyal medya içeriği aracılığıyla tanıtmanızın birçok yolu vardır. Yapabileceklerinizse:
İçeriğinizin başarılı olması için düzgün bir plana ihtiyacınız var. İşte başlamanız için bazı öneriler:
Büyük ve sadık bir takipçi tabanıyla sosyal medya influencer’ları markanızı daha geniş bir kitleye tanıtabilir.
Üstelik eğer doğru bir şekilde yapılırsa yüksek bir yatırım getirisi elde edebilirsiniz. Influencer Marketing Hub‘a göre influencer’lar ile çalışan işletmeler harcadıkları her $1 için $5 kazandılar.
Henüz yeni başlıyorken onlara markanızı tanıtmalarına karşılık olarak ücretsiz bir ürün veya indirim kodu sunabilirsiniz.
Eğer influencer pazarlamayı denemek istiyorsanız yapabilecekleriniz:
Acemiler için online reklamı anlaması biraz zor olabilir. Ancak doğru bir şekilde yapıldığında işletmeniz fazlasıyla tanınabilir.
Google Ads en popüler online reklam platformudur. Kullanmanız için belirli bir anahtar kelime için arama motoru sonuçları sayfasında reklam alanı almanız gerekir. Reklamınız organik arama sonuçlarının üstünde konumlandırılacaktır.
Reklamı ziyaretçilerinizi web sitenize veya bir iniş sayfasına yönlendirmek için ayarlayabilirsiniz.
Daha sonra ise reklamınızın gösterilip gösterilmeyeceğini belirleyecek reklam açık artırmasında teklif vereceksiniz.
Reklamınızın açık artırmayı nasıl kazacağı teklifinize, anahtar kelimeyle alakasına ve ilave bilgiye bağlıdır. Bu yüzden başlamadan önce iyi bir strateji edinmelisiniz.
Facebook ve Instagram gibi sosyal medya platformları da online pazarlama endüstrisinde büyük oyunculardır. Hedef demografiğiniz hakkında bilgi verebilen ve reklamınızı size uyan kullanıcıların yayınında gösterilmesine izin veren Kitle İçgörüleri araçlarına sahiptir.
Bir online mağaza yönetmek sürekli bir süreçtir. İşte butiğinizi geliştirmeniz için ekstra öneriler:
Doğru önlemleri almadan online işletmeler siber saldırılara maruz kalma riskiyle karşılaşabilir. Hacker’lar sadece sitenize erişmekle kalmaz ayrıca müşterilerinizin ödeme bilgileri gibi hassas bilgilerini de edinebilirler.
Yine de web sitenizi güvenceye almak için alabileceğiniz SSL sertifikası kullanmak gibi basit önlemler de mevcuttur.
Kısaca Güvenli Soket Katmanı olan SSL web siteniz ve ziyaretçilerinizin tarayıcıları arasında taşınan verileri şifrelemek için bir HTTPS protokolü kullanır. Ayrıca tarayıcılara siteniz güvenli olduğunu söyleyerek kullanıcıların sitenizi güvende hissederek gezmelerini sağlayackatır.
SSL etkinleştirilmiş bir web sitesinin en bariz göstergesi tarayıcının adres çubuğunda web sitesinin URL’sinin yanında kilit ikonu göstermesidir. Eğer bu ikona tıklarsanız Bağlantının güvenli olduğunu söyleyecektir.
SSL sertifikası kullanmanın bir başka yararı ise Google’ın SSL etkinleştirilmiş sitelere öncelik vermesinden dolayı arama sıralamalarınızın artabilmesidir.
Hostinger’da bütün eTicaret planlarımızda ücretsiz SSL sertifikası bulunduğundan online butik siteniz en baştan güvenli olacaktır.
Web analitiği araçları online butiğinizin genel performansınızı incelemek için harikadır. Size hangi stratejilerin işe yaradığını ve yaramadığını söyler ve böylelikle sitenizi satışlar için daha iyi optimize edebilirsiniz.
Google Analytics bunun için harika bir uygulamadır. Hem ücretsiz hem de son derece güçlüdür. Ziyaretçileriniz hakkında trafik kaynakları ve ziyaret sayılarından hemen çıkma oranlarına kadar birçok çeşitli veriler gösterir.
Google Analytics’i kullanmak için üye olmanız ve web sitenizi bir mülk olarak eklemeniz gerekir. Daha sonra ise Takip ID’nizi elde ettikten sonra sitenizin kodundaki <head> etiketine ekleyerek mağazanızı uygulamayla bağlayın.
Eğer WordPress’i kullanıyorsanız bu rehberi kullanabilirsiniz.
Müşterilerinizin sürekli geri gelmesini sağlamanın bir yolu muhteşem bir hizmet sunmaktır. Bugünlerde birçok kişi bir şirketle online olarak pozitif bir deneyim yaşamayı tercih etmektedir. Bu da gelecekte yeni kullanıcılar getirebilir.
Butiğinizin müşteri hizmetini iyileştirmenin bazı yolları:
İnternet sayesinde artık bir online butik açmak için bir dükkana ihtiyaç yoktur. Web hosting ve e-Ticaret platformları gibi online hizmetler sayesinde herhangi bir işletmeyi kolaylıkla açabilirsiniz.
Bu rehberimizde altı adımda nasıl online butik sitesi açılabilir anlattık:
Müşterileriniz için en iyi alışveriş deneyimini sunduğunuz sürece online butik siteniz başarılı olacaktır. Hemen bugün Hostinger ile işletmenizi açın ve satış yapmaya başlayın! İyi şanslar!
Bir yanıt bırakın